Što je život bez metana…

poruka: 30
|
čitano: 4.828
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Što je život bez metana…".
17 godina
neaktivan
Što je život bez metana…

Možda su Marsovci naprosto kulturni (ne)ljudi, pa ne prde.

22 1 hvala 1
15 godina
neaktivan
Što je život bez metana…

U sljedecoj misiji neka posalju MasterBlastera 

http://www.norgems.com

4 0 hvala 0
14 godina
Što je život bez metana…

bez dobrog pasulja nema ni života

12 0 hvala 1
16 godina
Što je život bez metana…

Zašto uvijek traže oblike života kao na Zemlji? Zar nije moguće da se na drugim planetima formirao drugačiji oblik života za koji nije potrebna voda ili kisik?

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
Moj PC  
13 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Što je život bez metana…
power_user kaže...

Zašto uvijek traže oblike života kao na Zemlji? Zar nije moguće da se na drugim planetima formirao drugačiji oblik života za koji nije potrebna voda ili kisik?

Pa i na zemlji ima oblika zivota za koji nije potreban kisik i voda, ali to ne dokazuje nista. 

16 godina
woodgamesfx kaže...
power_user kaže...

Pa i na zemlji ima oblika zivota za koji nije potreban kisik i voda, ali to ne dokazuje nista. 

Malo sam se nespretno izrazio...

Zašto uvijek idu pod pretpostavkom da sve mora biti kao na Zemlji, u ovom članku je to da mora postojati metan kao dokaz života, ali je li moguće da se negdje razvio oblik života koji se npr. ne temelji na ugljiku, ne proizvodi metan kao nusprodukt, i općenito je potpuno drugačiji i prilagođen drugim uvijetima?

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
17 godina
neaktivan
power_user kaže...

Zato što za naš znamo koji su preduvjetu i što su nusprodukti. Dok se ne popiknemo preko nekog drugačijeg oblika života i vidimo kako on izgleda ne znamo što bi uopće trebali tražiti. Svaki kompleksan spoj, ili bilo što što odudara od uobičajenog će sigurno biti pomno ispitano, ali ako možeš lansirati ograničenu količinu opreme, logično je da ćeš se fokusirati na ono što ti je poznato.

15 godina
neaktivan
power_user kaže...

Malo sam se nespretno izrazio...

Zašto uvijek idu pod pretpostavkom da sve mora biti kao na Zemlji, u ovom članku je to da mora postojati metan kao dokaz života, ali je li moguće da se negdje razvio oblik života koji se npr. ne temelji na ugljiku, ne proizvodi metan kao nusprodukt, i općenito je potpuno drugačiji i prilagođen drugim uvijetima?

Ima neka teorija koja se temelji na tome da se "slican" zivot moze temeljiti i na siliciju, ali to je vise SF .

U nacelu se slazem s tobom, ali ipak smatram da je Mars preblizu, a covijecanstvo jos nije doseglo svijest za dublja istrazivanja svemira. Cak smatram da nije niti problem u danasnjog tehnologiji vec u svijesti ljudi. 

16 godina
Visak kaže...
power_user kaže...

Zato što za naš znamo koji su preduvjetu i što su nusprodukti. Dok se ne popiknemo preko nekog drugačijeg oblika života i vidimo kako on izgleda ne znamo što bi uopće trebali tražiti. Svaki kompleksan spoj, ili bilo što što odudara od uobičajenog će sigurno biti pomno ispitano, ali ako možeš lansirati ograničenu količinu opreme, logično je da ćeš se fokusirati na ono što ti je poznato.

No s druge strane, iz prijasnjih iskustava da se zakljuciti da kada god su nesto usporedjivali sa Zemljom uvijek bi se na kraju utvrdilo da je stvarnost potpuno suprotna od ocekivane.

Pogledaj sto su sve laprdali za Veneru. Od "sestrinskog" planeta, raja, mocvara i tropske klime,  ispala na kraju pakao. Cak se i Carl Sagan usudio spekulirati o zivotu na Veneri pa na kraju mucak.

Mislim da fokusiranje na trazenje zivota slicnog Zemljinome prema kemijskim spojevima moze biti samo ogranicavajuci faktor.

Gods are fragile things; they may be killed by a whiff of science or a dose of common sense. – Chapman Cohen
17 godina
neaktivan
syncmaster245b kaže...

No s druge strane, iz prijasnjih iskustava da se zakljuciti da kada god su nesto usporedjivali sa Zemljom uvijek bi se na kraju utvrdilo da je stvarnost potpuno suprotna od ocekivane.

Pogledaj sto su sve laprdali za Veneru. Od "sestrinskog" planeta, raja, mocvara i tropske klime,  ispala na kraju pakao. Cak se i Carl Sagan usudio spekulirati o zivotu na Veneri pa na kraju mucak.

Mislim da fokusiranje na trazenje zivota slicnog Zemljinome prema kemijskim spojevima moze biti samo ogranicavajuci faktor.

Imamo jedan jedini model života za koji znamo pouzdano da postoji i znamo prilično dobro kako ga detektirati, tj. naslutiti da bi ga negdje moglo biti iako ga direktno ne možemo opaziti. Na Marsu ne traže piramide ili amfiteatre, nego spojeve u atmosferi i na površini koji ukazuju da su možda negdje pod zemljom neke amebe ili nešto slično, ili da je bar nekoć toga bilo. Ajde ti sad reci što bi točno trebalo tražiti na naoko pustoj planeti, a što bi ukazivalo da ima (ili je bilo) nekakvog drugačijeg života.

17 godina
neaktivan
Visak kaže...
power_user kaže...

Zato što su elementi vodik, helij (kojeg možemo zanemariti u ovoj priči), kisik, dušik i ugljik najrasprostranjeniji u svemiru. Ugljik ima fantastičnu sposobnost vezivanja za druge elemente i sam tvori više spojeva nego ostali elementi. Najveći dio nas čine upravo ovi elementi, a s obzirom da ih ima najviše realno je očekivati da ako ima negdje drugdje života da će sadržavati upravo ove elemente. 

I am Guybrush Threepwood, Mighty Pirate!
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.11.2012 21:14 (ROADRUNNER).
14 godina
syncmaster245b kaže...

Ne znam kao tebi ali meni ce čini vrlo logično da prvo tražiš ono što ti je poznato a ako tu ne nađeš ništa širiš potragu.

Za metan znaš da je prilično očigledan marker postojanja života a na Marsu nema metana. Ok tražiš dalje.

Nije valjda da misliš kako je test za prisutnost metana u atmosferi jedini test koji če biti izveden na površini Marsa? {#}

13 godina
neaktivan
Visak kaže...
syncmaster245b kaže...

Imamo jedan jedini model života za koji znamo pouzdano da postoji i znamo prilično dobro kako ga detektirati, tj. naslutiti da bi ga negdje moglo biti iako ga direktno ne možemo opaziti. Na Marsu ne traže piramide ili amfiteatre, nego spojeve u atmosferi i na površini koji ukazuju da su možda negdje pod zemljom neke amebe ili nešto slično, ili da je bar nekoć toga bilo. Ajde ti sad reci što bi točno trebalo tražiti na naoko pustoj planeti, a što bi ukazivalo da ima (ili je bilo) nekakvog drugačijeg života.

klasicno,ak si ateista,nema Boga pa ti je sve moguce,ak si vjernik ima Boga i to je dokaz svega

jel stvarno tesko zakljucit,na osnovu vrlo bogate historije,da je uopste apsurdno razmisljati o ovim stvarima,koliko puta nam se samo desilo da su ljudi govorili gluposti ali im se vjerovalo,a koliko puta su ljudi govorili istinu pa ih se ismijavalo,misljenja sam da nema nekih slozenih oblika zivota van planete zemlje ali ne mogu nista tvrditi {#}

17 godina
Što je život bez metana…

Hm, na stranu filozofiranje "zašto ovo, zašto ono", ali AFAIK Mars u redovitim intervalima otpušta metan i to na

specifičnim područjima - Arabia Terra, Nili Fossae i Syrtis Major. http://www.space.com/6319-mars-methane-geology-biology.html

At one point during the study, the primary plume contained about 19,000 metric tons (21,000 tons) of methane
Tako da bih ja rekao da je valjda preciznije reći trenutno nema metana tamo gdje je trenutno Curiosity.

Moj PC  
3 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
ROADRUNNER kaže...
Visak kaže...
power_user kaže...

Zato što su elementi vodik, helij (kojeg možemo zanemariti u ovoj priči), kisik, dušik i ugljik najrasprostranjeniji u svemiru. Ugljik ima fantastičnu sposobnost vezivanja za druge elemente i sam tvori više spojeva nego ostali elementi. Najveći dio nas čine upravo ovi elementi, a s obzirom da ih ima najviše realno je očekivati da ako ima negdje drugdje života da će sadržavati upravo ove elemente. 

A po nekoj tvrdnji u pocetku su bile neke celije za koje je kiseonik bio otrov.

Naravno zna se zasto ih nema vise.

Loading...
16 godina
neaktivan
Što je život bez metana…

Zasto mislite da se znanstvenici koji su nam dali tolike mastovite ideje nemogu dosjetiti neceg tako elementarnog?

radi se jednostavno o tome da osnovni fizikalni a zatim i kemijski zakoni guraju evoluciju u tom pravcu.

no, pogledajte odlican dokumentarac "what we still don't know" i sve ce vam biti jasnije...

Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
Yuda kaže...
syncmaster245b kaže...

Ne znam kao tebi ali meni ce čini vrlo logično da prvo tražiš ono što ti je poznato a ako tu ne nađeš ništa širiš potragu.

Za metan znaš da je prilično očigledan marker postojanja života a na Marsu nema metana. Ok tražiš dalje.

Nije valjda da misliš kako je test za prisutnost metana u atmosferi jedini test koji če biti izveden na površini Marsa? {#}

Nemoj me krivo shvatiti, ne mislim da treba prestati traziti zivot slican Zemljinom, ali mislim da se ne bi trebalo toliko fokusirati na to. Jos od kraja 70 godina su otkrili postojanje metana na Marsu (program Viking) ali bez ikakvog prisutstva organskih spojeva. 30 godina kasnije, prvo sto traze je opet metan.

Istina, nove studije su pokazele da testovi odradjeni na Vikingu mozda mogu dati drugacije rezultate ako se odrade drugim metodama, no ultimativno dok na Mars ne posalju zive  geologe i biologe ( i to strucne ljude a ne priucene pilote) nece biti ni pravih i konacnih rezultata.

Gods are fragile things; they may be killed by a whiff of science or a dose of common sense. – Chapman Cohen
13 godina
neaktivan
syncmaster245b kaže...
Yuda kaže...
syncmaster245b kaže...

.

Istina, nove studije su pokazele da testovi odradjeni na Vikingu mozda mogu dati drugacije rezultate ako se odrade drugim metodama, no ultimativno dok na Mars ne posalju zive  geologe i biologe ( i to strucne ljude a ne priucene pilote) nece biti ni pravih i konacnih rezultata.

mah amerikance pustit da izgrade rudnike metana (ak ga bude),posalju kineze da rade,ionako su ekstremisti,kinez bi se snaso i na marsu,vjerovatno bi jeo te "nove" oblike zivota,onak sirove {#}

17 godina
neaktivan
syncmaster245b kaže...

Nemoj me krivo shvatiti, ne mislim da treba prestati traziti zivot slican Zemljinom, ali mislim da se ne bi trebalo toliko fokusirati na to. Jos od kraja 70 godina su otkrili postojanje metana na Marsu (program Viking) ali bez ikakvog prisutstva organskih spojeva. 30 godina kasnije, prvo sto traze je opet metan.

Kao prvo metan je organski spoj, pa je ovo boldano glupost.

Viking nije našao metan, nego je detektirao izotop C14, za što postoji više objašnjenja, od kojih je jedan metan, no pri tome sam metan nije detektiran (što pak ne znači da ga nije bilo). Sada su poslali gore osjetljiviji uređaj koji ga opet (za sada) nije detektirao.

Prva tri pogleda kroz mikroskop nisu dovela do otkrića uzročnika neke bolesti, ali su bili pravi put u tom smjeru. Tako su i ove misije, iako skromne u svom dosegu, izvor važnih informacija, na temelju kojih se planiraju slijedeće. Bilo bi suludo (mada puno televizičnije) poslati gore znanstvenike da rade posao koji su mogli obaviti roboti.

No nisi odgovorio što bi umjesto (ili uz) metana trebali tražiti na Marsu, a da iz toga možemo zaključiti da postoji život, po mogućnosti različit od zemaljskog.

16 godina
Visak kaže...

1) Kao prvo metan je organski spoj, pa je ovo boldano glupost.

2) Viking nije našao metan, nego je detektirao izotop C14, za što postoji više objašnjenja, od kojih je jedan metan, no pri tome sam metan nije detektiran (što pak ne znači da ga nije bilo). Sada su poslali gore osjetljiviji uređaj koji ga opet (za sada) nije detektirao.

3) No nisi odgovorio što bi umjesto (ili uz) metana trebali tražiti na Marsu, a da iz toga možemo zaključiti da postoji život, po mogućnosti različit od zemaljskog.

1. U pravu si. Krivo sam se izrazio.

2. Metan je detektiran na Marsu u atmosferi i to kazu da se radi o "oblacima" metana (prilozih sliku). Ono sto zelim reci da su se toliko skoncetrirali na taj metan a  pritom se gotovo nimalo ili vrlo malo natukne da metan moze nastati i geoloskim putem. Viking nije trazio samo metan, nego i druge plinove koji se konzumiraju ili nastaju u procesu metabolizma i nije nasao niti jednog. Takodjer, traze zivot slican zemaljskom a zaboravljaju da Mars nema magnetsko polje koje skoro pa apsolutni preduvjet za nastanak zivota kakav obitava na zemlji.

3. Kako ne? Odgovorio sam. Smatram, prema dosadasnjim istrazivanjima, odnosno prema onima za koje znam i o kojima sam citao, da je moguce da je zivot na Marsu postojao no sada ga vise nema. U skladu s time dao bih vise naglasak na trazenje tragova nekadasnjeg zivota. Ipak, konacnih rezultata necemo imati dok na kraju covjek ne sleti na Mars.  Roboti su ograniceni i da saljemo rovere i ostale sonde na Mars jos 100godina, sve sto oni naprave u tih 100 godina zivi covjek ce odraditi u 15 dana.

U pravu si kada kazes da je suludo slati covjeka na Mars sa sadasnjom tehnologijom, no onda sto mislis kakvo je misljenje vladalo '61 kada je Kennedy izjavio da ce staviti covjeka na mjesec prije isteka dekade?  Upravo zato sto je slijetanje na Mjesec bilo "televizicnije" (iako svi znamo da je pravi razlog bio "ciji je penisic duzi") je i bio razlog sto smo toliko napredovali u svega 10 godina. Svi pamte covjeka na mjesecu, a kladim se da minimalno 50%+ ljudi koji ovo citaju  ni ne znaju za Lunohod.

Metan na Marsu Metan na Marsu
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.11.2012 1:14 (syncmaster245b).
17 godina
neaktivan
Što je život bez metana…

Čitanje ovog članka i komentara na njega mi je bilo najzanimljivija stvar na forumu odavno, svaka čast Dragi, Syncmasteru i ponajviše Visku. {#}

A ja informiran o temi donekle jesam ali stvarno ne znam šta bih više doprinio na temu što nije već rečeno pa ću mudro ćutati, to je nekad pametnije od govorenja... {#}

P.S.

Jedan mogući odgovor na naslov threada - mirisan ? {#}

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.11.2012 2:35 (Enkidu).

1 0 hvala 2
17 godina
neaktivan
@sync
Ali što konkretno da traže? Dugu na nebu, brabonjke na podu? Što možemo smatrati dokazom (ili indikacijom) života kakvog još nismo sreli?

@enkidu
Izgleda da su u CERNu opet razbili nekog vraga, pa očekujem da će Drago i to popratiti.
16 godina
neaktivan
Enkidu kaže...
P.S. Jedan mogući odgovor na naslov threada - mirisan ? {#}

Metan je bez mirisa - dakle nije.

Visak kaže...
@enkidu
Izgleda da su u CERNu opet razbili nekog vraga, pa očekujem da će Drago i to popratiti.

Po prvi put opažen je raspad Bs mezona na muon i antimuon, što predviđa Standardni model, te predstavlja još jednu potvrdu da je SM trenutno najbolja teorija za objašnjavanje temelja Svemira. Supersimetrija je doživjela dobar udarac, budući da ovaj raspad nije u skladu s većinom modela koji uključuju supersimetriju. S druge strane, postoje supersimetrični modeli koji predviđaju ovaj raspad, tako da je sužen raspon SS modela koji se mogu uzeti u obzir za daljnje razmatranje.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
17 godina
Visak kaže...

@enkidu

Mislio sam o tome pisati, ali iz drugog kuta - pretjeranog oduševljenja novinara i naslova koji govore o "fizici naučne fantastike", iako to nije.

This space for rent!
17 godina
neaktivan
Ništa manje nisam ni očekivao ;-)
17 godina
neaktivan
hrx kaže...
Enkidu kaže...

Visak kaže...
@enkidu

Po prvi put opažen je raspad Bs mezona na muon i antimuon, što predviđa Standardni model, te predstavlja još jednu potvrdu da je SM trenutno najbolja teorija za objašnjavanje temelja Svemira. Supersimetrija je doživjela dobar udarac, budući da ovaj raspad nije u skladu s većinom modela koji uključuju supersimetriju. S druge strane, postoje supersimetrični modeli koji predviđaju ovaj raspad, tako da je sužen raspon SS modela koji se mogu uzeti u obzir za daljnje razmatranje.

Nažalost standardni model još uvjek ima jedan veliki problem, a to je da u sve to ne može spojiti gravitaciju.

I am Guybrush Threepwood, Mighty Pirate!
17 godina
neaktivan
Visak kaže...
@sync
Ali što konkretno da traže? Dugu na nebu, brabonjke na podu? Što možemo smatrati dokazom (ili indikacijom) života kakvog još nismo sreli?

Natpis na stijeni "BOB THE ALIEN WUZ HERE" ?

Visak kaže...
@enkidu

Ma sve je u redu dok ne naprave kakvu crnu rupu da implodira Zemlju, nek razbijaju šta oće samo ja ne bi volio biti sabijen na subatomsku veličinu ! {#}

hrx kaže...
Enkidu kaže...

Ja sam mislia da je metan razlog smrada od krava i svinja (tj. njihovog izmeta), pa šta je onda, amonijak ?

17 godina
Enkidu kaže...

hrx kaže...
Enkidu kaže...

Ja sam mislia da je metan razlog smrada od krava i svinja (tj. njihovog izmeta), pa šta je onda, amonijak ?

Sumporovodik afaik.
http://en.wikipedia.org/wiki/Feces

17 godina
neaktivan
Što je život bez metana…

Ipak, znam da krave proizvode masu metana, negdi sam čita da je stočarstvo globalno jedan od glavnih načina na koji ljudi povećavaju količinu metana...

A amonijak mora da ima veze sa mirisom (smradom), znam da dominantno sudjeluje u mirisu kuhanih jaja i stare ribe a i ljudskih "ispušnih plinova" da se tako izrazim.

Što se tiče sumporovodika, zar to nije otrovni plin koliko ja znam ? Ako nastaje od izmeta onda je svaka hrpa balege / gnojiva opasna, a ja sam ih vidio puno na selu i nikad nisa čuo da se neko otrovao od njih ?

Sorry što malo odoh offtopic sa ovom biokemijom...

0 0 hvala 0
17 godina
Što je život bez metana…

Ima internet odgovor.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Sumporovodik

Zgodna crtica:
"- ima anestezirajući učinak na njušni živac, pa potencijalna žrtva uskoro gubi osjet mirisa"
Dali vam se dogodilo da vam vlastito go*no ne smrdi? Eto, to vam je :)
Naravno, otrovan je, i metan je otrovan. I sve skupa proizvodimo, da.
No kako dotični sumoporovodik ima snažan "miris", teško se svjesno otrovati, plus isparava
u malim količinama.

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.11.2012 18:40 (overhaul).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice