Silverlight 2.0 u ponedjeljak

poruka: 33
|
čitano: 3.182
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Silverlight 2.0 u ponedjeljak".
17 godina
neaktivan

Jel neko koristi ovo cudo?

Osim BUG TV i Microsoft.com ne postoje druge web strane koje ga koriste... bar ja ih nisam video dosad!!!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

"Silverlighta 2.0 koji je direktan konkurent Adobeovom Flashu"

Silverlight nikada nije bio namijenjen da konkurira Flashu, već da ponudi kvalitetniju alternativu Flashu za RIA razvoj u kojem je Flash katastrofa. Silverlight je u tome definitivno i uspješan, pogotovo verzija 2.

Internet forumi, revolucija komunikacije, zajedno s ostalim medijima, opterećeni su hrpom šuma u informaciji koja munjevito gubi na kvaliteti. Dekadentno međusobno oglupljivanje prvi je simptom kronične bolesti cyber-društva punog zombija koji hrle ka izvoru najveće buke.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Nije bash da su Bug i MS jedini koji ga koriste... I da, kao sta je naxeem rekao, njegova osnovna funkcija nije da zamijeni flash. Dosta ga brzo razvijaju, (nisam siguran) al u godinu dana su izdali i 1. i 2. verziju. Da nije prihvacen vjerovatno bi ostali samo na prvoj. Osobno ga nikad nisam koristio niti za sad imam potrebu, ali razmisljam da malo prochackam u njemu...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Do verzije 2 mnogi ga nisu ni željeli koristiti jer verzija 2 donosi C# kao jezik, puno brže izvršavanje itd. dok je verzija 1 na JavaScriptu.

Internet forumi, revolucija komunikacije, zajedno s ostalim medijima, opterećeni su hrpom šuma u informaciji koja munjevito gubi na kvaliteti. Dekadentno međusobno oglupljivanje prvi je simptom kronične bolesti cyber-društva punog zombija koji hrle ka izvoru najveće buke.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Verzija 1 i 2 su dosta razlicite, pa bih rekao da je prva verzija izdana vise zbog pritiska trzista i nije pravi pokazatelj onoga sto SL moze (i mora). Siguran sam da ce kroz pola godine-godinu dana pasti u zaborav, a sve naredne verzije ce biti temeljene na osnovama verzije 2.

Mi smo u firmi vec krenuli sa razvojem jednog manjeg projekta u SL2, i nadam se da cemo vremenom sve vise web aplikacija razvojati sa SL2 nego sa standardnim asp.net webforms nacinom.

"A developer is a machine that converts coffee into code"
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Hudo jel se problem snac s obzirom da sam do sada radio jedino ASP/.net, snalazim se u C#

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
RE: Silverlight 2.0 u ponedjeljak
hudo kaže...

Verzija 1 i 2 su dosta razlicite, pa bih rekao da je prva verzija izdana vise zbog pritiska trzista i nije pravi pokazatelj onoga sto SL moze (i mora). Siguran sam da ce kroz pola godine-godinu dana pasti u zaborav, a sve naredne verzije ce biti temeljene na osnovama verzije 2.

Mi smo u firmi vec krenuli sa razvojem jednog manjeg projekta u SL2, i nadam se da cemo vremenom sve vise web aplikacija razvojati sa SL2 nego sa standardnim asp.net webforms nacinom.

Ne bih ja tako baš rekao - istina da se hrpa stvari može napraviti bilo s ASP.NET webforms, bilo u Silverlightu, no za svaku stvar treba izvagati što je bolje i praktičnije. Jako volim Silverlight, no ne bih volio da sad sve bude napravljeno u Silverlightu, baš kao što ne volim siteove kompletno napravljene u Flashu (rijetki su primjeri gdje je to stvarno OK).

Doduše, ako pod "web aplikacije" nisi mislio na web-stranice u užem smislu riječi (web-siteove), onda se slažemo. :-)
Domagoj
17 godina
neaktivan
Domagoj kaže...
hudo kaže...

Ne bih ja tako baš rekao - istina da se hrpa stvari može napraviti bilo s ASP.NET webforms, bilo u Silverlightu, no za svaku stvar treba izvagati što je bolje i praktičnije. Jako volim Silverlight, no ne bih volio da sad sve bude napravljeno u Silverlightu, baš kao što ne volim siteove kompletno napravljene u Flashu (rijetki su primjeri gdje je to stvarno OK).

Doduše, ako pod "web aplikacije" nisi mislio na web-stranice u užem smislu riječi (web-siteove), onda se slažemo. :-)
Nema šanse da će se klasični HTML tako brzo zamijeniti ovakvim stvarima. Silverlight je jedan odličan interface za real-time stvari poput nekih dinamičnih grafova, chat prozora, video playera, fancy alatki i sl. ali HTML pruža fleksibilnost koja je potrebna.
Spominjete ASP.NET webforms koji je meni osobno (iako s njim radim) jako gadan:D - sjetimo se da uskoro izlazi ASP.NET MVC koji je puno čišći i prikladniji za web.

Eh, da, evo nešto što ja uvijek dajem kao dokaz da Flash može biti jako dobar za izradu cijelog weba (iako i jako skup): http://www.2advanced.com/
Poruka je uređivana zadnji put uto 14.10.2008 9:27 (naxeem).
17 godina

Da, problem je sta je jaaaaako skup i sta ga ne mozes naplatiti... Pogotovo u hrvatskoj...

Nisu svi momci iz Poliklinike da mogu radit sajtove po par stotina tisuca dolara po americi :)

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina

Evo i stranice na kojoj mozete vidjeti kako vam radi sliverlight

http://www.ri-karneval.com.hr/silverstream/

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Jel ga moguce povezati za bazama podataka (my i ms sql) ili je vezan direktno na xml?

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Da, problem je sta je jaaaaako skup i sta ga ne mozes naplatiti... Pogotovo u hrvatskoj...

Nisu svi momci iz Poliklinike da mogu radit sajtove po par stotina tisuca dolara po americi :)

Ne možeš ga naplatiti, a razvoj te košta basnoslovne cifre. Zato ćeš i rijetko naći sajtove kao 2advancedov.
tnakir kaže...

Jel ga moguce povezati za bazama podataka (my i ms sql) ili je vezan direktno na xml?

Normalno! Kakva bi svrha bez toga bila?!
17 godina

Ma neznam, kazem ti da nisam nikad radio u njemu...

Znam samo da se sve vise gura XML ali ja nikako da ga progutam...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina

hehehe, pogodite tko je to radio :)

Inace, to je sl1+ms ajax+web servisi. Uskoro krecemo sa razvojem cijelog streaming rjesenja sa SL2, a meni kao developeru toga ce zivot biti puno laksi (nadam se) sa c# unutar sl2 nego javascript i sl1. Ali brzo cu ja to zakomplicirati sa design patternima i gomilom nepotrebnih rijesenja;)

Stvar je u tome sto ne postoji neka uobicajena praksa za dizaj  i upravljanje sa WPF suceljima, kao sto je npr mvc/mvp za asp.net i win app. Ovdje se radi o nekakvim hibridu zvanom model-view-viewmodel ili slicno. Naravno govorim cisto sa strane projekta sl2 aplikacije koja komunicira sa web servisima i slicne fore, ali sve kroz strogu separaciju interesa/logike u smjeru ddd/tdd razvoja. Uf koja pametna recenica! Za tjedan-dva cu moci dati prve dojmove oko primjene u praksi.

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.10.2008 16:15 (hudo).
17 godina
tnakir kaže...

Hudo jel se problem snac s obzirom da sam do sada radio jedino ASP/.net, snalazim se u C#

Uopce nije problem! Relativno brzo se mogu pohvatati tehnike razvoja WPF sucelja (XAML) i programiranje sa "lite" .net frameworkom koji dolazi uz sl2 (ima collections, IO, generics, threading, globalization, XML, local storage+caching, linq, linq2xml, itd). Takodzer, eto i prilike za upogoniti WCF i/ili DataServices!
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.10.2008 16:29 (hudo).
17 godina
tnakir kaže...

Iako sam SL2 ima svoj interni memory storage, nema ado.net za pristup bazi. To se radi, kako sam maloprije napisao, preko web servisa. Ako se koristi WCF, onda je upotreba dosta jednostavna jer WCF odradi vecinu posla, poput binarne/xml serijalizacije, enkripcije i jos sto cuda.
17 godina
neaktivan
hudo kaže...

Inace, to je sl1+ms ajax+web servisi. Uskoro krecemo sa razvojem cijelog streaming rjesenja sa SL2, a meni kao developeru toga ce zivot biti puno laksi (nadam se) sa c# unutar sl2 nego javascript i sl1. Ali brzo cu ja to zakomplicirati sa design patternima i gomilom nepotrebnih rijesenja;)

Stvar je u tome sto ne postoji neka uobicajena praksa za dizaj  i upravljanje sa WPF suceljima, kao sto je npr mvc/mvp za asp.net i win app. Ovdje se radi o nekakvim hibridu zvanom model-view-viewmodel ili slicno. Naravno govorim cisto sa strane projekta sl2 aplikacije koja komunicira sa web servisima i slicne fore, ali sve kroz strogu separaciju interesa/logike u smjeru ddd/tdd razvoja. Uf koja pametna recenica! Za tjedan-dva cu moci dati prve dojmove oko primjene u praksi.

Sviđa mi se onaj mouse over desno na slikama.
hudo kaže...
tnakir kaže...

Iako sam SL2 ima svoj interni memory storage, nema ado.net za pristup bazi. To se radi, kako sam maloprije napisao, preko web servisa. Ako se koristi WCF, onda je upotreba dosta jednostavna jer WCF odradi vecinu posla, poput binarne/xml serijalizacije, enkripcije i jos sto cuda.
Ne vidim zašto je WCF/WSDL pristup loš kao što on gore kaže da ne može progutati XML). Tehnologija je vrhunska.
17 godina

Da ali nije za vece kolicine podataka...

baza je ipak baza... :)

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Web nije za veće količine podataka, što god 'veće' tebi bilo. Ono što bacaš na web inače, sasvim je OK u svakom slučaju pa i onom Silverlighta. Jedan Flash nije za veće količine podataka i kad to kažem mislim na zaista malo toga, ali Silverlight je posve druga priča.

Ako misliš da web servisi nisu za veće količine podataka onda si upravo izvalio glupost stoljeća proglasivši dobar dio SOA-e beskorisnom.
17 godina
naxeem kaže...
tnakir kaže...

Web nije za veće količine podataka, što god 'veće' tebi bilo. Ono što bacaš na web inače, sasvim je OK u svakom slučaju pa i onom Silverlighta. Jedan Flash nije za veće količine podataka i kad to kažem mislim na zaista malo toga, ali Silverlight je posve druga priča.

Ako misliš da web servisi nisu za veće količine podataka onda si upravo izvalio glupost stoljeća proglasivši dobar dio SOA-e beskorisnom.
 Slazem se.

SL2 aplikacija je za tipicnu klijent-server upotrebu, poput terminala. Ucita se samo ono sto je potrebno za rad! Komunikacija preko WCF je jednostavna i brza tako da ne vidim tu nikakav problem. Lokalno SL2 moze smjestiti 10mb, ako me sjecanje ne vara, ali ako nema pristup disku klijenta (nisam probao, rekao bi cak i da nema, iako je ukljucen namespace system.io!), jednostavno taj lokalni storage moze sluziti eventualno za privremene podatke i kao cache.
Slicno kao flash/flex, ali to ce mozda bolje odgovoriti strucnjaci u tim tehnologijama!
17 godina
neaktivan

Silverlight podržava od SOAP-a i JSON-a do ATOM-a i socketa, tako da je bilo kakva izjava da nešto tu ne štima i da je sporo - smiješna. Ne znam za niti jedan ozbiljan softver koji ne koristi nekakvu distribuiranu arhitekturu, a najčešće je baza na drugom serveru, a ne aplikacijskom.

Postoje neka ograničenja pristupa različitim domenama iz sigurnosnih razloga, ali to se rješava preko tzv. client access policya.

Da spomenem da se u komunikaciji podržava i HTTPS!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Neki od mojih sajtova imaju preko 1000 000 upisa u bazu... tu ima masu relacija, procedura i neznam ni ja cega... Neke baze koje sam radio (web aplikacije) imaju baze po par gigabajta. U svakom slucaju dosta materijala... Radije ostajem na iskusanoj tehnologiji (my i MS sql)!

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put čet 16.10.2008 8:23 (tnakir).

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Silverlight je KLIJENTSKA tehnologija. Bilo kakva priča o bazi podataka na klijentu nema smisla. Podaci (baza) se nalazi na serveru, a Silverlight pruža cijelu lepezu varijanti kako možete pristupiti serveru i od njega traziti podatke iz baze.

Domagoj

0 0 hvala 0
17 godina
hudo kaže...

Btw hudo... nice... ali design ste mogli malo bolje odraditi :)
Da... likewise... java mi ide na nerve!!!
I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put čet 16.10.2008 8:48 (tnakir).
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Neki od mojih sajtova imaju preko 1000 000 upisa u bazu... tu ima masu relacija, procedura i neznam ni ja cega... Neke baze koje sam radio (web aplikacije) imaju baze po par gigabajta. U svakom slucaju dosta materijala... Radije ostajem na iskusanoj tehnologiji (my i MS sql)!

I dalje ne vidim kakve to veze ima sa Silverlightom?
Ako ti svih 1 000 000 upisa učitaš odjednom, bilo gdje, onda...

I što to znači 'radije ostajem na iskušanoj tehnologiji my i MS sql? Ti očekuješ što? Ne kužim? Ti ne znaš što su web servisi? Nije to data storage zaboga...
17 godina

Jadan ja sa tobom... U glavnom da rezimiram, za projekte na kojima za sada radim mi SL ne treba... Ali da bih bio iti malo "in" morat cu se i toga uhvatit :(

Sta se tice baze podataka... i XML-a... zelis reci da je isti vrag bilo mi to u XML-u ili u MS SQL? Nebih rekao... Bez obzira koliko mi upiti vracaju... tolike kolicine podatak pretrazit... za to ipak sluze baze podataka... Izvrces mi rici non stop. Jadan ja sa tobom!!!

Ne mogu ja to sve popratit hi hi hi :)

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Tko je rekao da se podaci spremaju u XML?

Evo i Domagoj ti je rekao: SL je kao i JavaApplet, kao i Flash klijentska tehnologija. To je plugin za browsere. Čini mi se da ti pojma nemaš o čemu se tu radi, oprosti ako griješim.

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.10.2008 9:44 (naxeem).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

KUZIM JA O CEMU SE RADI!! Samo kazem da mi ne TREBA trenutacno!! Flash je odlicno integriran sa XML-om, posto dosta ljudi vuce paralele izmedju SL i Flasha mislio sam da se i tamo preferira XML... Samo me kenjkas na svaki post koji upisem ovdje...

I'm going woo woo
17 godina
neaktivan

Mislim da je došlo do gadnog nesporazuma u našoj komunikaciji. Oprosti za "kenkanje" (nije namjera).

Dakle: Silverlight (1 i 2) je klijentska tehnologija poput Java Appleta i Flasha. Plugin izvodi Silverlight aplikacije (thin-client) unutar Internet preglednika u sandbox modu.

Silverlight podržava bezbroj tehnologija za pristup podacima, što uključuje sve od SOAP-a do socketa. Format podataka je nebitan. Bili podaci serijalizirani u XML ili u čistom binarnom obliku, sasvim je svejedno.

Silverlight je nekoliko puta bolji od Flasha. Kod se piše u C#-u (SL 2) što daje sve prednosti jednog ozbiljnog programskog jezika, a ne smijurije od Action Scripta, ima intellisense, .NET framework. Flash možda dobro barata XML-om, ali ništa ne barata XML-om dobro kao LINQ2XML.

Također, Silverlightu je nebitno odakle stižu podaci, bio to SQL Server, PostgreSQL, Oracle, XML streaming, txt datoteka, distribuirana mreža s više izvora i agregacijom, web servis...

Silverlight nije namijenjen kao zamjena Flashu u animacijama (iako odlično odrađuje i taj dio posla i kao video player HD sadržaja je bolji), već kao RIA sučelje za web i u tome mu Flash nije ni do koljena.

Eto, nadam se da smo razjasnili.:)

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.10.2008 10:45 (naxeem).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Svakako se slazem sa tobom u svakoj rijeci koju si napisao, i to sam sve znao osim jel se moze spojiti sa SQL izvorima podataka...

Posto se nisam do sada susreo sa ovom tehnologijom, samo sam to upitao... E nakon toga sam ja pisao jedno, ti drugo... Al nebitno... otisli smo u offtopic... Gledao sam malo tutoriale pa bi mogao poceti malo chackat sa tim...

Jadan ja sa tobom :)

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put čet 16.10.2008 11:36 (tnakir).

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice