Jel neko koristi ovo cudo?
Osim BUG TV i Microsoft.com ne postoje druge web strane koje ga koriste... bar ja ih nisam video dosad!!!
Jel neko koristi ovo cudo?
Osim BUG TV i Microsoft.com ne postoje druge web strane koje ga koriste... bar ja ih nisam video dosad!!!
"Silverlighta 2.0 koji je direktan konkurent Adobeovom Flashu"
Silverlight nikada nije bio namijenjen da konkurira Flashu, već da ponudi kvalitetniju alternativu Flashu za RIA razvoj u kojem je Flash katastrofa. Silverlight je u tome definitivno i uspješan, pogotovo verzija 2.
Nije bash da su Bug i MS jedini koji ga koriste... I da, kao sta je naxeem rekao, njegova osnovna funkcija nije da zamijeni flash. Dosta ga brzo razvijaju, (nisam siguran) al u godinu dana su izdali i 1. i 2. verziju. Da nije prihvacen vjerovatno bi ostali samo na prvoj. Osobno ga nikad nisam koristio niti za sad imam potrebu, ali razmisljam da malo prochackam u njemu...
Do verzije 2 mnogi ga nisu ni željeli koristiti jer verzija 2 donosi C# kao jezik, puno brže izvršavanje itd. dok je verzija 1 na JavaScriptu.
Verzija 1 i 2 su dosta razlicite, pa bih rekao da je prva verzija izdana vise zbog pritiska trzista i nije pravi pokazatelj onoga sto SL moze (i mora). Siguran sam da ce kroz pola godine-godinu dana pasti u zaborav, a sve naredne verzije ce biti temeljene na osnovama verzije 2.
Mi smo u firmi vec krenuli sa razvojem jednog manjeg projekta u SL2, i nadam se da cemo vremenom sve vise web aplikacija razvojati sa SL2 nego sa standardnim asp.net webforms nacinom.
Hudo jel se problem snac s obzirom da sam do sada radio jedino ASP/.net, snalazim se u C#
Verzija 1 i 2 su dosta razlicite, pa bih rekao da je prva verzija izdana vise zbog pritiska trzista i nije pravi pokazatelj onoga sto SL moze (i mora). Siguran sam da ce kroz pola godine-godinu dana pasti u zaborav, a sve naredne verzije ce biti temeljene na osnovama verzije 2.
Mi smo u firmi vec krenuli sa razvojem jednog manjeg projekta u SL2, i nadam se da cemo vremenom sve vise web aplikacija razvojati sa SL2 nego sa standardnim asp.net webforms nacinom.
Da, problem je sta je jaaaaako skup i sta ga ne mozes naplatiti... Pogotovo u hrvatskoj...
Nisu svi momci iz Poliklinike da mogu radit sajtove po par stotina tisuca dolara po americi :)
Evo i stranice na kojoj mozete vidjeti kako vam radi sliverlight
Jel ga moguce povezati za bazama podataka (my i ms sql) ili je vezan direktno na xml?
Da, problem je sta je jaaaaako skup i sta ga ne mozes naplatiti... Pogotovo u hrvatskoj...
Nisu svi momci iz Poliklinike da mogu radit sajtove po par stotina tisuca dolara po americi :)
Jel ga moguce povezati za bazama podataka (my i ms sql) ili je vezan direktno na xml?
Ma neznam, kazem ti da nisam nikad radio u njemu...
Znam samo da se sve vise gura XML ali ja nikako da ga progutam...
http://www.ri-karneval.com.hr/silverstream/
hehehe, pogodite tko je to radio :)
Inace, to je sl1+ms ajax+web servisi. Uskoro krecemo sa razvojem cijelog streaming rjesenja sa SL2, a meni kao developeru toga ce zivot biti puno laksi (nadam se) sa c# unutar sl2 nego javascript i sl1. Ali brzo cu ja to zakomplicirati sa design patternima i gomilom nepotrebnih rijesenja;)
Stvar je u tome sto ne postoji neka uobicajena praksa za dizaj i upravljanje sa WPF suceljima, kao sto je npr mvc/mvp za asp.net i win app. Ovdje se radi o nekakvim hibridu zvanom model-view-viewmodel ili slicno. Naravno govorim cisto sa strane projekta sl2 aplikacije koja komunicira sa web servisima i slicne fore, ali sve kroz strogu separaciju interesa/logike u smjeru ddd/tdd razvoja. Uf koja pametna recenica! Za tjedan-dva cu moci dati prve dojmove oko primjene u praksi.
Hudo jel se problem snac s obzirom da sam do sada radio jedino ASP/.net, snalazim se u C#
Inace, to je sl1+ms ajax+web servisi. Uskoro krecemo sa razvojem cijelog streaming rjesenja sa SL2, a meni kao developeru toga ce zivot biti puno laksi (nadam se) sa c# unutar sl2 nego javascript i sl1. Ali brzo cu ja to zakomplicirati sa design patternima i gomilom nepotrebnih rijesenja;)
Stvar je u tome sto ne postoji neka uobicajena praksa za dizaj i upravljanje sa WPF suceljima, kao sto je npr mvc/mvp za asp.net i win app. Ovdje se radi o nekakvim hibridu zvanom model-view-viewmodel ili slicno. Naravno govorim cisto sa strane projekta sl2 aplikacije koja komunicira sa web servisima i slicne fore, ali sve kroz strogu separaciju interesa/logike u smjeru ddd/tdd razvoja. Uf koja pametna recenica! Za tjedan-dva cu moci dati prve dojmove oko primjene u praksi.
Da ali nije za vece kolicine podataka...
baza je ipak baza... :)
Silverlight podržava od SOAP-a i JSON-a do ATOM-a i socketa, tako da je bilo kakva izjava da nešto tu ne štima i da je sporo - smiješna. Ne znam za niti jedan ozbiljan softver koji ne koristi nekakvu distribuiranu arhitekturu, a najčešće je baza na drugom serveru, a ne aplikacijskom.
Postoje neka ograničenja pristupa različitim domenama iz sigurnosnih razloga, ali to se rješava preko tzv. client access policya.
Da spomenem da se u komunikaciji podržava i HTTPS!
Neki od mojih sajtova imaju preko 1000 000 upisa u bazu... tu ima masu relacija, procedura i neznam ni ja cega... Neke baze koje sam radio (web aplikacije) imaju baze po par gigabajta. U svakom slucaju dosta materijala... Radije ostajem na iskusanoj tehnologiji (my i MS sql)!
Silverlight je KLIJENTSKA tehnologija. Bilo kakva priča o bazi podataka na klijentu nema smisla. Podaci (baza) se nalazi na serveru, a Silverlight pruža cijelu lepezu varijanti kako možete pristupiti serveru i od njega traziti podatke iz baze.
Neki od mojih sajtova imaju preko 1000 000 upisa u bazu... tu ima masu relacija, procedura i neznam ni ja cega... Neke baze koje sam radio (web aplikacije) imaju baze po par gigabajta. U svakom slucaju dosta materijala... Radije ostajem na iskusanoj tehnologiji (my i MS sql)!
Jadan ja sa tobom... U glavnom da rezimiram, za projekte na kojima za sada radim mi SL ne treba... Ali da bih bio iti malo "in" morat cu se i toga uhvatit :(
Sta se tice baze podataka... i XML-a... zelis reci da je isti vrag bilo mi to u XML-u ili u MS SQL? Nebih rekao... Bez obzira koliko mi upiti vracaju... tolike kolicine podatak pretrazit... za to ipak sluze baze podataka... Izvrces mi rici non stop. Jadan ja sa tobom!!!
Ne mogu ja to sve popratit hi hi hi :)
Tko je rekao da se podaci spremaju u XML?
Evo i Domagoj ti je rekao: SL je kao i JavaApplet, kao i Flash klijentska tehnologija. To je plugin za browsere. Čini mi se da ti pojma nemaš o čemu se tu radi, oprosti ako griješim.
KUZIM JA O CEMU SE RADI!! Samo kazem da mi ne TREBA trenutacno!! Flash je odlicno integriran sa XML-om, posto dosta ljudi vuce paralele izmedju SL i Flasha mislio sam da se i tamo preferira XML... Samo me kenjkas na svaki post koji upisem ovdje...
Mislim da je došlo do gadnog nesporazuma u našoj komunikaciji. Oprosti za "kenkanje" (nije namjera).
Dakle: Silverlight (1 i 2) je klijentska tehnologija poput Java Appleta i Flasha. Plugin izvodi Silverlight aplikacije (thin-client) unutar Internet preglednika u sandbox modu.
Silverlight podržava bezbroj tehnologija za pristup podacima, što uključuje sve od SOAP-a do socketa. Format podataka je nebitan. Bili podaci serijalizirani u XML ili u čistom binarnom obliku, sasvim je svejedno.
Silverlight je nekoliko puta bolji od Flasha. Kod se piše u C#-u (SL 2) što daje sve prednosti jednog ozbiljnog programskog jezika, a ne smijurije od Action Scripta, ima intellisense, .NET framework. Flash možda dobro barata XML-om, ali ništa ne barata XML-om dobro kao LINQ2XML.
Također, Silverlightu je nebitno odakle stižu podaci, bio to SQL Server, PostgreSQL, Oracle, XML streaming, txt datoteka, distribuirana mreža s više izvora i agregacijom, web servis...
Silverlight nije namijenjen kao zamjena Flashu u animacijama (iako odlično odrađuje i taj dio posla i kao video player HD sadržaja je bolji), već kao RIA sučelje za web i u tome mu Flash nije ni do koljena.
Eto, nadam se da smo razjasnili.:)
Svakako se slazem sa tobom u svakoj rijeci koju si napisao, i to sam sve znao osim jel se moze spojiti sa SQL izvorima podataka...
Posto se nisam do sada susreo sa ovom tehnologijom, samo sam to upitao... E nakon toga sam ja pisao jedno, ti drugo... Al nebitno... otisli smo u offtopic... Gledao sam malo tutoriale pa bi mogao poceti malo chackat sa tim...
Jadan ja sa tobom :)