Prilagodi se ili nestani zaključana tema

poruka: 159
|
čitano: 16.212
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Prilagodi se ili nestani".
12 godina
neaktivan
Re: Prilagodi se ili nestani
mbaksa kaže...
lGRACINA kaže...
zelim reci da na rubovima znanosti se događaju stvari za koje je potrebna neka druga disciplna da ih objasni - pa mozes ju nazvati i religija 

Ne možeš. Osim ako je želiš namjerno pogrešno nazivati. {#}

Zar nisi post iznad kolegi napisao;

"Znaci prema tvojoj logici nista se nesmije nazvati drukcije od "nesto" sve dok se ne zna sve o tome"

A meni u postu odgovaras da "nemogu nazvati !", tj. da namjerno nesto krivo nazivam.

To je kontradiktorno od tebe, zasto nebi mogao nazvati određene stvari koje znanost nemoze objasnit da su dio religiozne domene, pogotovo dio vezan za nastanak zivota.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.11.2014 4:26 (lGRACINA).
12 godina
neaktivan
MasterPeace kaže...
mbaksa kaže...
MasterPeace kaže...
mbaksa kaže...
MasterPeace kaže...
Znaci mozemo zakljucit da 1/4 poznatog nam svemira čini "nešto"(nitko zapravo još nezna što), i da 3/4 svemira čini "nešto" što udaljava galaksije...

Što konkretno tebe muči? To što su znanstvenici intelektualno pošteni pa kad nešto (još) ne znaju onda kažu da ne znaju, umjesto da izmišljaju i glume da znaju nešto što ne znaju, kao što to rade religije?

U ovom članku ne piše 3/4 "nečega"(tada bi to bilo intelektualno poštenje), več 3/4 tamne energije, kao da je to gotova stvar, a ne hipoteza...

Waaaaaaaat? Znači, prema tvojoj logici ništa se ne smije nazvati drugačije od "nešto", sve dok se ne zna sve o tome? Znači da ljudi nisu recimo smjeli "nešto" nazvati atom prije nego su dokazali da atomi postoje i da su dokazali da su sastavljeni od nečega, nečega i nečega? I sve to troje (a i možda još neke sub-nešto-neke) nisu smjeli nazvati protonima, elektronima i neutronima dok nisu znali o točno čemu se radi? Higgs je isto tako morao pisati o nečemu i onda dok su to nešto znanstvenici pred koju godinu potvrdili tek tada je to nešto smjelo biti nazvano Higgsov bozon? {#}

znaci dokazano je da 3/4 svemira cini tamna energija?

Nije dokazano - predpostavlja se :-)

17 godina
moderator
lGRACINA kaže...
Zar nisi post iznad kolegi napisao;

"Znaci prema tvojoj logici nista se nesmije nazvati drukcije od "nesto" sve dok se ne zna sve o tome"

A meni u postu odgovaras da "nemogu nazvati !", tj. da namjerno nesto krivo nazivam.

To je kontradiktorno od tebe, 

Poanta komentara kolegi je bila da ne možemo imati milijarde "nečega", nego da je logično da ćemo nove stvari imenovati.

lGRACINA kaže...
zasto nebi mogao nazvati određene stvari koje znanost nemoze objasnit da su dio religiozne domene, pogotovo dio vezan za nastanak zivota.

Ne vidim da si ti išta imenovao - ti se nešto okarakterizirao kao religiozno. To su dvije različite stvari.

Ne možeš stvari koje nisu dio religiozne domene nazivati dijelom religiozne domene. Možeš ti koristiti riječ "religija" ili "religiozno", ali čemu kad će to biti metaforički? Znači, reći ćeš da je religiozno ili religija, ali zapravo nije.

17 godina
Prilagodi se ili nestani

Poštovani Dr. sc. Dario Hrupec, cijenim vaše znanje iz područja prirodnih znanosti, ali definitivno niste adekvatna osoba za napisati ovakav članak.
Imam 25 godina, a dobro se sijećam da sam još u osnovnoj i srednjoj školi na vjeronauku učio o teoriji velikog praska i stavu Crkve prema istoj. Crkva nikad nije osporavala tu teoriju, kao ni evoluciju, nego ju je priznavala kao jednu od najizglednijih teorija našeg nastanka. 

Razmislimo uostalom, zašto uopće i bi? Jer ta teorija ionako ne daje nikakve odgovore, već samo potvrđuje da znanost ne može opisat nastanak svijeta. Cijeli svemir je stvoren eksplozijom velikog "atoma" neizmjerne energije, super! A odakle onda taj atom?

Ne želim ulaziti u rasprave, postoji li Bog ili ne. To je stvar individualnog uvjerenja, a odgovor se sigurno neće dobiti od strane znanosti. Međutim, gospodine Hrupec, napisali ste članak potaknuti nekim medijskim člancima, bez da ste se zapitali što je to papa Franjo uistinu rekao i koliko je to drukčije od službenog stava Crkve.

Da ste izdvojili 5 minuta vidjeli bi ste, da je papa samo ponovio ono što i djeca u osnovnoj školi slušaju na satu vjeronauka.

3 14 hvala 0
17 godina
odjavljen
Prilagodi se ili nestani

Od 94 posta - 23 baksina. Kao i u svakoj temi u kojoj se spominje religija ili Bog... Lik se uzbudi više nego branitelji na izjavu da će se mirovine smanjivati {#}

Freak Show Inc.

9 9 hvala 2
13 godina
ivoleko kaže...

Poštovani Dr. sc. Dario Hrupec, cijenim vaše znanje iz područja prirodnih znanosti, ali definitivno niste adekvatna osoba za napisati ovakav članak.
Imam 25 godina, a dobro se sijećam da sam još u osnovnoj i srednjoj školi na vjeronauku učio o teoriji velikog praska i stavu Crkve prema istoj. Crkva nikad nije osporavala tu teoriju, kao ni evoluciju, nego ju je priznavala kao jednu od najizglednijih teorija našeg nastanka. 

Razmislimo uostalom, zašto uopće i bi? Jer ta teorija ionako ne daje nikakve odgovore, već samo potvrđuje da znanost ne može opisat nastanak svijeta. Cijeli svemir je stvoren eksplozijom velikog "atoma" neizmjerne energije, super! A odakle onda taj atom?

Ne želim ulaziti u rasprave, postoji li Bog ili ne. To je stvar individualnog uvjerenja, a odgovor se sigurno neće dobiti od strane znanosti. Međutim, gospodine Hrupec, napisali ste članak potaknuti nekim medijskim člancima, bez da ste se zapitali što je to papa Franjo uistinu rekao i koliko je to drukčije od službenog stava Crkve.

Da ste izdvojili 5 minuta vidjeli bi ste, da je papa samo ponovio ono što i djeca u osnovnoj školi slušaju na satu vjeronauka.

Mene nisu ništa učili o teoriji velikog praska tijekom vjeronauka. Tko zna, mozda me nije bilo taj sat.

Ubi bene, ibi patria.
15 godina
Prilagodi se ili nestani
Nažalost, problem vjeronauka i Rvacke Katoličke Crkve je - naravno, Pravi Rvat je veći katolik od Pape... dok u znanosti po definiciji treba sumnjati, preispitivati i dokazivati, u religiji se dokazuješ da zapravo ne preispituješ...
i sav taj vjeronauk ovisi itekako o onome tko ga podučava, a kao što vidimo, u Hrvatskoj postoje i crkveni krezovi (nije greška) koji nebi Franceka pribili na križ... oni bi ga zatiplali, tu je maksimum njihova prihvaćanja napretka...

i dok vidim neke vjeroučitelje kako govore (i podučavaju djecu, 5 min. slušanja jednog predavanja - s vanjske strane vratiju, i bez mog djeteta unutra, jer bi onda bilo svačega - to je bila orgija pljuvanja po svemu iole razumnom, po svem humanističkom - i ako ćemo evropskom - naslijeđu antičke kulture i znanosti), to ne spada u Isusov nauk, čak niti doslovno interpretiranje nekih starozavjetnih priča koje su nespojive s ovovremenom moralnošću, nego u nekakav morbidni kult s lošim CGI efektima
Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
6 0 hvala 0
17 godina
Friday kaže...

Od 94 posta - 23 baksina. Kao i u svakoj temi u kojoj se spominje religija ili Bog... Lik se uzbudi više nego branitelji na izjavu da će se mirovine smanjivati {#}

A i ti nemas pametnijeg posla nego brojati tudje postove.

17 godina
odjavljen
Eld kaže...
Friday kaže...

A i ti nemas pametnijeg posla nego brojati tudje postove.

Imam, ali još uvijek se neke stvari kompajliraju i tak...

Uostalom - postoje lakši načini od brojanja, znaš? Ili možda radiš u državnoj upravi pa si naučen da "ništa ne smije biti jednostavno"?

Freak Show Inc.
15 godina
neaktivan
Friday kaže...

Da pogotovo u Battlefield 4 temi, ima barem 2600 poruka od kojih je 98% spam...

Ček, to su tvoje poruke... {#}

17 godina
odjavljen
shady1024 kaže...

Da pogotovo u Battlefield 4 temi, ima barem 2600 poruka od kojih je 98% spam...

Ček, to su tvoje poruke... {#}

Kakve to sad veze ima?

Freak Show Inc.
15 godina
Prilagodi se ili nestani

Pa religije prolaze, i dolaze nove, kako danas nitko više ne vjeruje u stotine grčkih bogova tako vjerojatno nitko ni za par tisuća godina neće vjerovat u isusa, bilo pa prošlo.

Swedish latin super funk.
Moj PC  
7 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
ngtx kaže...

1. I previše dobrog.Npr. da nema religija ko bi me mogao uvjeriti da poštujem petu Božju zapovjed.Odnosno kako bi to znanost obijasnila da ubijat drugog čovjeka nevalja.Kada je ubijanje po prirodnim zakonima  sasvim uredu.

A da? Crkvene inkvizicije i križarski ratovi su bili moralne stvari? Ne lupetaj.

11 godina
mbaksa kaže...

I opet si posve promašio poantu. Reci - kad ne bilo religija, bi li bilo moguće voditi vjerske ratove? Bi li se ljudi ubijali u ime boga? Bi li se u isto mjeri mrzili određeni ljudi (npr. homoseksualne osobe)?

Vodili bi se drugačiji ratovi. Da, mrzili bi se i dalje isto od iste grupe ljudi.

To nije poanta, religija nije problem, problem su kao i uvijek ljudi koji to isto koriste za vlastite ciljeve. Da nije religija bilo bi nešto drugo prigodno za vladanje masama. Sada religija dobro posluži i onima koji su protiv nje i onima koji se služe njome da bi dokazali kako su i jedni i drugi "zli", a problem je u samim tim ljudima, a ne vjerovanju.

Samomrzeći hrvat
17 godina
odjavljen
Prilagodi se ili nestani

Na stranu sve ove diskusije o znansti i religiji, što nam više od tog dvoje treba ili ne treba. Ono što mene osobno kao poreznog obveznika zanima je, koliki su troškovi instituta u kome autor članka radi a kolika dobiti ili gubitak. Ima li netko podatak o tome?

Moj PC  
0 2 hvala 0
15 godina
neaktivan
Budokai kaže...

Za ljudsko nerazumijevanje mira i dobrote u odnosu na pakost, zlobu, mržnju nisu potrebni bog ni religija.

Dovoljan je čovjek.

Eto.. tu si na pravom putu :)

17 godina
odjavljen
Entry Point kaže...
mbaksa kaže...

I opet si posve promašio poantu. Reci - kad ne bilo religija, bi li bilo moguće voditi vjerske ratove? Bi li se ljudi ubijali u ime boga? Bi li se u isto mjeri mrzili određeni ljudi (npr. homoseksualne osobe)?

Vodili bi se drugačiji ratovi. Da, mrzili bi se i dalje isto od iste grupe ljudi.

To nije poanta, religija nije problem, problem su kao i uvijek ljudi koji to isto koriste za vlastite ciljeve. Da nije religija bilo bi nešto drugo prigodno za vladanje masama. Sada religija dobro posluži i onima koji su protiv nje i onima koji se služe njome da bi dokazali kako su i jedni i drugi "zli", a problem je u samim tim ljudima, a ne vjerovanju.

Ali pazi - "Kad ne bi bilo religija bi li bilo moguće voditi vjerske ratove?". Pa kad ne bi bilo nafte ne bi bilo moguće voditi ratove zbog nafte, ne? Da se riješimo nafte pa će svijet biti bolji? Jel WW2 "produkt" religije?

"Bi li se u istoj mjeri mrzili određeni ljudi?".

Evo, moj osobni stav. Prije uopće nisam bio religiozan (sad jesam) i svejedno nisam gledao na pederluk kao na nešto normalno. Mišljenje nisam ni trunčicu promjenio otkako sam aktivan vjernik. I ne znam čemu povezivanje toga sa MRŽNJOM? Pa ja ih ne mrzim, samo mislim da nisu normalni. Isto kao i oni koji vole "zlatni tuš", isto kao i oni koji izvedu psa u šetnju i ne pokupe drek koji taj pas istovari u dječjem parku. Uostalom, poznam ljude koji zaziru od religije i svejedno ne vole gejeve. Koji je njihov problem?

Od kada je ratobornost, *fobija, mržnja i netolerancija ekskluziva ljudi koji su religiozni?

Ja mogu shvatiti ljude koji su ateisti i kojima nije normalno da postoje "neki" koji vjeruju u nešto ali brate mili odakle vam ideje da se sa oltara poziva na linč i ratovanje? Zadnjih mjesec dana sam stvarno često u crkvi i nisam čuo ništa ni marginalno slično. Baš naprotiv!

Da se razumijemo - ja sam alergičan na spominjanje politike u crkvi ili zauzimanje nekakvih desničarskih stavova.

Freak Show Inc.
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.11.2014 8:53 (Friday).
13 godina
Prilagodi se ili nestani

Meni je vrlo znakovito i interesantno za primijetiti da ljudi koji vjeruju u teoriju evolucije, big bang također vjeruju u homoseksualnost i pobačaj.

Također je vrlo znakovito da Katolička crkva nema problem sa prve dvije stvari, ali je još pristojna sa druge dvije. Tj. skriva ih u ormaru.

Iako su u praksi homoseksualnost i pobačaj sastavni dio Katoličke Crkve, nekako su sramežljivi kad slaganje s tim treba javno obznaniti. ( politički su mudri, čekaju pogodan trenutak)

Još je više interesanto to što znanost zna da novi čovjek nastaje začećem, ali to radi političke korektnosti spram današnjeg morala relativizira u igrama riječi. Iako tu nema što filozofirati. Jasno ko dan.

Također je interesantno da je znanost isprva uvrstila homoseksualnost u MKB, ali ju je bez razmišljanja kasnije izbrisala iz MKB-a, također poradi novog morala i političke korektnosti.

Ja vas cijenjeni znastvenici pitam: Što ste sve spremni izbrisati iz udžbenika da bi se podržala politička korektnost i trenutni javni moralni standard? Te što je sve već dosad zbrisano iz istih razloga?

I još nešto, dal vi stvano mislite da ste znanstvenici, ako ste spremni prihvatiti takvo jedno brisanje? Pa dobro ajd, i katolici sebe smatraju da su i dalje vjernici, i nakon što su Boga izbrisali iz sistema svojih temeljnih vjerovanja. Tu ste si nekako isti.

Kao i ona šugava teorija globalnog zagrijavanja, samo Bog dragi zna što se sve u tim brojkicama namiještalo da se upaše u trenutnu globalnu propagandu. A što da ne? I znanstvenici su samo ljudi. A onog jadnog Paara razapinju ko Isusa. Ha, kakva ironija. Ni Isus se nije uklapao u sistem. Kao što se ni jedan čovjek koji ljubi istinu neće nikada uklopiti u sistem baziran na prevrtljivosti, lažima i relativiziranju ovsno o tome kako vjetar puše. I kako kome paše. I takvi će završiti isprdani i na koncu razapeti.

Time waits for no man.

1 13 hvala 0
16 godina
Prilagodi se ili nestani

Ne da mi se citati komentare od 2. stranice nadalje. Moze li mi iko reci jesmo li vec dosli do partizana i ustasa?

morrisoN

7 0 hvala 0
10 godina

može tema o strunama, to je dobar prijedlog

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.11.2014 9:47 (autor).
13 godina
protjeran
Prilagodi se ili nestani

Eto, ovdje na forumu ima puno pametnijih ljudi od Einsteina {#}

★OMG! 了不起 NISPE !

1 8 hvala 0
17 godina
neaktivan
Et_Tu_Brute? kaže...

Mene nisu ništa učili o teoriji velikog praska tijekom vjeronauka. Tko zna, mozda me nije bilo taj sat.

Nijedna znanstvena teorija u principu nema ništa kontra stava crkve, jer za svaku znanstvenu teoriju se samo može reči da je istinita, ALI iza nje stoji Bog. Znači evolucija je točna, no evolucijom je upravljao Bog, nije se dogodila spontano. Veliki prasak je točan, no pokretač velikog praska je Bog, zakone fizike je postavio Bog itd., itd. 

Uglavnom velika većina teologa će ti reči da Bibliju ne treba shvačati doslovno već je to knjiga prepuna simbola, knjiga pisana nadahnuta Bogom/Duhom svetim, no ipak su je pisali ljudi za ljude. 

Problem normalno nastaje kad se u to upetlja koje djelove shvačat doslovno, koje preneseno, a tad na scenu stupaju dogme.

15 godina
Budokai kaže...

Eto, ovdje na forumu ima puno pametnijih ljudi od Einsteina {#}

Swedish latin super funk.
12 godina
protjeran
Prilagodi se ili nestani

Iako je za teoriju evolucije i teoriju velikog praska potpuno nevažno što misli papa, ili bilo koji drugi autoritet, ovaj stav poglavara Katoličke crkve pokazuje najmanje dvije stvari: da je kozmologija prikupila toliko potvrda da ju više nije moguće ignorirati te da se religija, baš poput živog svijeta, mora stalno prilagođavati novim okolnostima ako želi opstati

Osim što je za teoriju velikog praska zaslužan katolički svećenik Georges Lemaître, usput astronom i fizičar.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Prilagodi se ili nestani

Religije su samo sredstvo masovne kontrole uma i držanja ovaca poslušnima.

Jest da vam je loše al nebi vam to bog priuštio da ne možete podnijet. U međuvremenu neki carevi žive ko' carevi.

99% vas ovdje nije odabralo svoju religiju nego vam je nametnuta od društva i to što propagirate nisu vaša osobna mišljenja nego vam je ispran mozak od malih nogu.

Da ste rođeni na tibetu, Šri-lanki ili staroj Grčkoj pjevali bi drugu pjesmu.

8 2 hvala 0
12 godina
protjeran
mbaksa kaže...

Je li doista riječ o djetetu? Ima li fetus veća prava od žene koja ga nosi?

Žena smije to jest ima pravo odlučiti hoće li roditi ili pobaciti/ubiti fetus/dijete (ovisno kako pojedinac gleda na to), ali muškarac mora plaćati alimentaciju. On nema nikakva prava u cijeloj priči.

mbaksa kaže...

Znači, ti si jedan od onih koji na žene gleda kao na inkubatore.

Znači, ti si jedan od onih koji na muškarce gleda kao na donatore sperme.

17 godina
odjavljen
Glamdring kaže...

Ajd mi sad molim te reci na koji sam to način ja poslušan i pod kontrolom (u negativnom smislu)? Što je to meni oduzeto/uskraćeno? Evo, ja kao aktivan vjernik (upravo došao s mise) koji tako odgaja svoju djecu... U čemu bi moj život bio bogatiji da sam ateist?

Freak Show Inc.
13 godina
protjeran
Glamdring kaže...

Jest da vam je loše al nebi vam to bog priuštio da ne možete podnijet. U međuvremenu neki carevi žive ko' carevi.

99% vas ovdje nije odabralo svoju religiju nego vam je nametnuta od društva i to što propagirate nisu vaša osobna mišljenja nego vam je ispran mozak od malih nogu.

Da ste rođeni na tibetu, Šri-lanki ili staroj Grčkoj pjevali bi drugu pjesmu.

I ateistima je ateizam nametnut od društva ili roditelja.

Isto se odnosi i na ateiste da su rođeni npr. na Tibetu ili da si rođen u doba starog Egipta kad nitko nije čuo za Isusa. (Vjerojatno bi bili veći vjernici od Pape.) poslovica

Još bi ti bio plus {#}što bi onda imao više "mogućnosti" {#} jer su ljudi onda vjerovali u više Bogova.

★OMG! 了不起 NISPE !
17 godina
neaktivan
Friday kaže...

Ajd mi sad molim te reci na koji sam to način ja poslušan i pod kontrolom (u negativnom smislu)? Što je to meni oduzeto/uskraćeno? Evo, ja kao aktivan vjernik (upravo došao s mise) koji tako odgaja svoju djecu... U čemu bi moj život bio bogatiji da sam ateist?

Tko kaže da ti je nešto uskraćeno, baš naprotiv; dobio si hrpu toga. Za sve loše što se desi nisi sam kriv nego je to božja volja. Praktički možeš raditi što god hoćeš kontra morala samo se poslije moraš ispovijedati i stvar riješena. Ne moraš razbijati glavu kamo sa ušteđevinom, samo daš popu, to će ti bog vratiti stotostruko.

17 godina
Prilagodi se ili nestani

Off-topic ste.

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice