Manja zarada na novom iPadu

poruka: 24
|
čitano: 2.738
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Manja zarada na novom iPadu".
17 godina
neaktivan

A jadni...  sad nece imat sta jest.

everybody lies

13 1 hvala 0
15 godina
neaktivan

uff tragedija {#} 3% manje zarade

Its no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society.
Moj PC  
0 1 hvala 0
13 godina
Ako Amazon može preživjeti prodajući uređaje s gubicima, preživjet će i ovi s nešto manjim postotkom zarade :)
Kap ljubavi je mnogo više nego ocean razuma.

0 1 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ajoj,sada će krenuti povorka apple fanboya obućenih u crno tješeći se gdje je sada Jobbs...

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
0 2 hvala 0
14 godina
neaktivan
nema veze, igra velikih brojki ide im u prilog. da je dolar zarade na sto milijuna ...

2 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Ove krive procijene se već događaju godinama, nema teoretske sanse da jedan iPad stoji 310$, pitanje je jel stoji uopće pola od tog iznosa.

Morate imat na umu da oni naručuje milijune dijelova za iPad-ove, em dijelove za proizvodnju, em dijelove za servis. A kad se naruči oko 20 milijuna kamera za iPad, cijena se smanji sigurno 70% po kameri.

Pokusavaju od ljudi napraviti glupe ovce da povjeruju u ta sranja, a meni je zao da puno ljudi vjeruje u to.

Pogledajte danasnje cijene najjacih smartphone-a, u slobodnoj prodaji kostaju preko 4000kn (!!?!), a prije 5-10 god. vrhunski mobitel je kosto max 1500 kn. Kladim se da je danasnja proizvodnja za smartphone jeftinija nego prijasnja proizvodnja koja je bila za nokiu 3310.

Sve je stvar toga kaj su kompanije postale pohlepne,a ljudi gluplji da povjeruju u to da jedan iPhone ili Galaxy vrijedi 700 €.

http://isvijet.com.hr
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.3.2012 16:32 (Edge).

3 5 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Manja zarada na novom iPadu
Edge kaže...

Ove krive procijene se već događaju godinama, nema teoretske sanse da jedan iPad stoji 310$, pitanje je jel stoji uopće pola od tog iznosa.

Morate imat na umu da oni naručuje milijune dijelova za iPad-ove, em dijelove za proizvodnju, em dijelove za servis. A kad se naruči oko 20 milijuna kamera za iPad, cijena se smanji sigurno 70% po kameri.

Pokusavaju od ljudi napraviti glupe ovce da povjeruju u ta sranja, a meni je zao da puno ljudi vjeruje u to.

Pogledajte danasnje cijene najjacih smartphone-a, u slobodnoj prodaji kostaju preko 4000kn (!!?!), a prije 5-10 god. vrhunski mobitel je kosto max 1500 kn. Kladim se da je danasnja proizvodnja za smartphone jeftinija nego prijasnja proizvodnja koja je bila za nokiu 3310.

Sve je stvar toga kaj su kompanije postale pohlepne,a ljudi gluplji da povjeruju u to da jedan iPhone ili Galaxy vrijedi 700 €.

Pa i navedene su ti cijene za nabavu na veliko ( procjena ) S tim da nije uračunato ništa osim gole cijene djelova. Sad je 300 dolara, za 6 mjeseci bti će možda 250, to je to.

14 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Ajoj,sada će krenuti povorka apple fanboya obućenih u crno tješeći se gdje je sada Jobbs...

Ne znam, po mom misljenju ovo je dobra vijest za kupce iPada jer je svakako bitnije da dobijes vrijednjije komponente po nizoj cijeni nego hoce li Apple zaraditi 15 ili 16 milijardi. Iako si donekle u pravu jer sam primjetio da na ovom forumu ima likova koji cinjenicu kako Apple najvise zaradjuje po prodanom gadgetu smatra ju necim pozitivnim za njih.

14 godina
neaktivan
Edge kaže...

Sve si u pravu osim ovog boldanog. Ja sam Nokiju 8850 prije 10 godina platio vise od 4000kn.

16 godina
neaktivan
Edge kaže...

Pogledajte danasnje cijene najjacih smartphone-a, u slobodnoj prodaji kostaju preko 4000kn (!!?!), a prije 5-10 god. vrhunski mobitel je kosto max 1500 kn. 

Kad sam kupovao prije par godina novi mob htio sam kupit n95 ali je koštala oko 5000kn, pa sam kupio jeftiniju n73 iz oglasnika.

hobi:moj-android.net
17 godina
neaktivan
nine kaže...

uff tragedija {#} 3% manje zarade

Vjerojatno nije ništa manje "zarade", ovo vam je tek priča o trošku materijala. A ne radi se o "niskotehnološkom" proizvodu gdje je trošak materijal srž kompetetivnosti proizvoda nego zapravo: sasvim suprotno!

Odje se radi o uređajima gdje nije isključivo poanta "materijal", "komponente" od kojih je sasatvljen (dugoročno sve manje i manje će to biti poanta/značaj), nego je upravo poanta u tome "kako" je stavljeno (kao lego kockice, sve su slične: ali što od njiha napraviti?! Stvar je mašte ;)), dakle na koji način iskorišteno, u koju svrhu iskoršiteno (kakvi "use-cases" u stvarnosti kod pravih korisnika) a to, taj "razvoje", ta "stvarna funkcionalnost" (=softver ;)) nema nikavke veze sa "materijalom" nego je to ono što je ovdje sitnim slovima navedeno da se ovdje ne računa (a to je ono najvažnije što treba računati!!): troškovi razvoja (na svim razinama, od "konceptualnih" do najnižih/najdetaljnjijih razina hardverskog i softverskog dizajna), softver u užem smislu! (dakle OS, primjenski sotfver itd.), te naravno i troškovi prodaje/marketinga.

Upravo ove zadnje stvari, i upravo sam softver (Apple je prije svega softverska kompanija, koliko god to ne bilo ljudima jasno), osnova su tog proizvoda, osnova su njegovog daljnjeg/dugoročnog razvoja i time uspješnog tržišnog položaja, i upravo su troškovi u te svrhe (koji su danas manjeg udjela u strukturi troškova) oni glavni troškovi, oni koji će dugoročno biti sve većeg udjela (vjerojatno ne tako njihovim rastom po jedinici proizvoda, koliko padom onih drugih, naime razvojem tehnologije te komponetne sve više postaju "commodity", sve manje proizvod u užem smislu, i razumno je očekivati njihov sve manji troškovni udio u cijeni uspješnog finalnog proizvoda).

Naravno da u nekom takvom slučaju daleke budućnoti kada će "trošak materijala" ovdje biti debelo debelo ispod polovice ukupnih troškova odnosno vjerojatno manje od recimo trećine pa možda i četvtine cijene uređaja, nema nikakvog smisla ovaj ostatk nazivati zaradom?! Kakva crna zarada :wtf: Ne prodaju oni vijke i čavle, da je zarada približno ona razlika između cijene proizvoda i nabavna cijene željeza, oni rade složeni tehnički sustav, kojega je osnova upravo nematerijalni dio (softver - tu nema "troškova materijala") itd.

Ovdje je zarada ono što se dobije još oduzimanjem svih onih VAŽNIJIH troškova nego li su primitivni troškovi poput "materijala" (nabavnih dijelova).

Međutim, istina je da velik dio tih troškova nema značajnu "varijabilnu" komponentu nego samo "fiksnu". Npr. razvoja softvera, razviješ ga "za jedan primjerak uređaja", i bez nekog troška ga isporučih na N primjeraka uređaja.

Time trošak po jedinici proizvoda drastično opada brojem prodanih primjeraka proizvoda.

To znači da ukoliko Apple uspije prodati dosta više novih iPad-ova u odnosu na prethnodu generaciju, sasvim je moguće da će zarada po primjerku biti veća nego u prošloj generaciji (unatoč što su materijalni troškovi po primjerku veći, ali su oni drugi po primjerku recimo manji, pitanje sad je li baš dovoljno manji da nadoknade ono povećanje materijalnih troškova ali vrlo lako da jesu!).

Obzirom na svu ovu priču o važnosti troškova ne-sirovinskog tipa (softver, R&D općenito, prodaja/distribucija, marketing itd.) i s time u skladu dugoročnog očekivanja pada udjela materijalnih troškova po jedinici proizvoda postavlja se pitanje: kako su to onda sada porasli?!

Znači li to da je Apple postao manje uspješan u svom poslu "integriranja komponenti u sustav", "razvoja softvera kao njegove duše", "gubi snagu svog brenda" itd.?! Naprosto: uređaj postaje korisnicima manje vrijedan obzirom na plaćenu cijenu u odnosu na stare uređaje???!!!

Netko bi naivno mogao zaključiti da je tako. Ali NE! ;) Ja mislim da nije tako nego da je ovo znak: agresivnosti! :D

Apple preagresivno razvija svoj proizvod dalje (ugrađuje "prenapredne"/skupe/preuranjene komponente) i/ili obzirom na isporučeno preagresivno/nisko ga cijeni itd. Valjda jer želi čim prije isporučiti čim veće volumene, radi neke svoje strategije širenja "ekosustava" proizvoda ono u smislu korisnik kupi jedan proizvod, pa onda ga to potakne na drugi jer zajedno čine neku "sinergiju" itd., recimo kroz ovaj iCloud itd.

I to ima smisla. Čak da je tako i pretjerano "skupo" sastavljen ovaj uređaj (pa čak tu raste udio u ukupnim rashodima umjesto da pada), ako su dobro procijenili volumene koje će time postići (pa time profit na strani "nematerijalnih komponenata malih varijablnih troškova"), dobro procijenili "halo efekt" koje će iPad imati za prodaju novog iPhonea, novih Macova itd., to je onda itekako smisleno, itekako znak "pameti" (dobre strategije itd.) a ne kao što bi netko naivno zaključio znak onih gore navedenih potencijalnih "slabosti".

Stoga sam ja prilično uvjeran da unatoč višem trošku komponenti, to čak niti po jedinici iPad-a vjerojatno ne znači nižu stvarnu dobit, a pogotovo na razini kompanije halo-efektom kojega ima prodaja jednog uređaja na prodaju drugih a koji nam recimo tek slijede... na ljeto se očekuje iPhone koji će biti "najveća promjena" u tom segmentu još od lansiranja prvog iPhoena 2007.!! :)

14 godina
neaktivan
Risko kaže...

Stoga sam ja prilično uvjeran da unatoč višem trošku komponenti, to čak niti po jedinici iPad-a vjerojatno ne znači nižu stvarnu dobit, a pogotovo na razini kompanije halo-efektom kojega ima prodaja jednog uređaja na prodaju drugih a koji nam recimo tek slijede... na ljeto se očekuje iPhone koji će biti "najveća promjena" u tom segmentu još od lansiranja prvog iPhoena 2007.!! :)

agresivnost da ... i moraju tako igrati jer to je igra iscrpljivanja. Na jeftinim bezličnim androidima većina firmi samo će gomilati gubitke ili se gušiti u tankim profitima i ratu cijenama. Bezličnim prvenstveno u smislu što se međusobno ne razlikuju zapravo po ničemu, slično kao i u smartphone areni ... naizgled imaš izbor, a u stvari se sve svodi na u dlaku iste specifikacije i isti hardware sa istim OSom povrh svega uz lošiju podršku i aftermarket. Svejedno HP je ugasio WebOS, RIM se raspada jer je presporo reagirao na promjene, a MS se tek zagrijava. Neki potezi tih firmi su naprosto nevjerojatni. Podsjećaju me na razjedinjenost europe uoči WW2. 

S druge strane apple na čelu sa Tim Cookom upravo genijalno koristi svoje komparativne prednosti i "economies of scale". Strateški koriste gomilu casha, zakupljuju kompletne proizvodne procese dok ih ne iscrpe i krenu na sljedeći koji je konkurenciji opet nedohvatljiv. Uglavnom dobro po korisnike, "utrka u naoružanju" je počela predstavljanjem iPhonea, sad se prebacila i na novo tržište. čekamo treću frontu i hoće li je apple moći voditi simultano.

Kako sad vizionarski zvuče riječi SJ od pred petnaest godina:

"If I were running Apple, I would milk the Macintosh for all it's worth -- and get busy on the next great thing. The PC wars are over. Done. Microsoft won a long time ago."
-- Fortune, Feb. 19, 1996

17 godina
neaktivan
BlueMax kaže...
g12356 kaže...

Iako si donekle u pravu jer sam primjetio da na ovom forumu ima likova koji cinjenicu kako Apple najvise zaradjuje po prodanom gadgetu smatra ju necim pozitivnim za njih.

Da, za čudo Božje, na ovom forumu zaista ima "likova" koji suprotno tipično hrvatskom/balkanskom komunističkom mentalitetu shvaćaju tržišni kapitalizam gdje je iz teorije i prakse sasvim razvidno da zarada neke kompanije (dakle ne-monopolista, u slobodnoj tržišnoj utakmici) direktno proporcionalno ovisi o vrijednosti koju stvori i podijeli sa svojim kupcima (i drugim "stakeholderima").

Ako vrijedi pretpostavka da Apple nije monopolist, da posluje u tržišnom okruženju, vođen tržišnim motivima zarade ("oplemenjivanja kapitala svojih dioničara") putem stvaranja vrijednosti za svoje kupce, tada je sasvim jasno da što više Apple zaradi da to direktno znači da su i njegovi proizvodi njegovim kupcima vrijedniji, da su oni sretniji što su ih kupili, da je uloga te kompanije u društvu tim pozitivnija.

Stoga što veća njegova zarada to bi kupci (kao i dioničari i zaposlenici, rukom pod ruku!!, a ne kao u "suprotnim taborima" kako se to shvaća u bivše-socijalističkim sredinama) trebali biti sretniji, jer im je to jasan znak da su proizvodi koje kupuje stvarno vredniji, da tako "i tržište kaže". U tržišnoj ekonomiji ne može biti drugačije. Da proizvodi nisu tako dobri, ne donose tolike benefite kupcima, oni se ne bi mogli prodati po takvim cijenama, kompanija ne bi tada to zaradila itd., sve dakle suprotno od ovoga.

Da su Apple proizvodi nezaslužili tu cijenu, kupci bi s vremenom lijepo prešli na na druge platforme i Apple bi bankrotirao kao npr. RIM. Zasigurno RIM svojim kupcima nije donio "više vrijednosti" nego Apple svojima time što "je manje zaradio, čak negativno...". Definitivno nije. 

Komunistima i ostalima "sličnim frakcijama" (kojekakvim "socijalistima" i sl.) to nije jasno, oni ne shvaćaju win-win situacije, oni uvijek misle da jedan može dobiti samo tako da drugome uzmu. To vam ljudi tako ne funkcionira u kapitalizmu. Tu se može zaraditi samo ako i tvoji kupci time "zarađaju", ako ne, onda vam se dogodi ono što i RIM-u, skoro i Nokiji da se nije trgnula itd. Ako ne stvarate vrijednsot svojim kupcima, nećete niti imati "zaradu".

Zarada je doslovno slika (odraz u zrcalu) vrijednosti koja je stvorena kupcima! RIM i do nedavno Nokija imaju prilčno loše te "odraze u zrcalu" - to je baš zato što njihovi proizvodi nisu kupcima bili tako vrijeni kao što su kupcima nekih drugih kompanija (npr. Apple) bili ti njihovi proizvodi. Zato Appleova "slika u zrcalu" izgleda sjajno! To je slika i prilika onoga što su stvorili i to stvoreno pošteno (tržišno, ne može drugačije - inače kupci ne bi u toj mjeri kupovali i time ne bi bilo te zarade! Matematičari bi rekli: "dokaz po kontardikciji. QED":P ) sa svojim kupcima podijelili! 

14 godina
neaktivan

Koja lijepa oda trzisnom kapitalizmu. Bas si me raznijezio, skoro sam zaboravio koliko mi se gadi.

Ako ti sebi uzimas za pravo nazivati me komunistom, balkancem (sto i jesam, a sta si ti?), cak i hrvatom, uzet cu i ja sebi to pravo nazvati te tupanom. Ljudi tvog pogleda na svijet i ekonomiju najzasluzniji su za ekonomsku zbilju danasnjice. Snizavanje troskova proizvodnje osnova je povecanja profita. Napravi za 1, prodaj za 100. Nema tu govora o povezanosti profita i vrijednosti. Da ima niko ne bi proizvodnju selio u Kinu, ugradjivao trecerazredne materijale i rok trajanja uredjaja tempirao s garantnim rokom. Da ono sto vrijedi donosi veci profit Pioneer bi i danas proizvodio televizije.

2 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
BlueMax kaže...

Koja lijepa oda trzisnom kapitalizmu. Bas si me raznijezio, skoro sam zaboravio koliko mi se gadi.

Ako ti sebi uzimas za pravo nazivati me komunistom, balkancem (sto i jesam, a sta si ti?), cak i hrvatom, uzet cu i ja sebi to pravo nazvati te tupanom. Ljudi tvog pogleda na svijet i ekonomiju najzasluzniji su za ekonomsku zbilju danasnjice. Snizavanje troskova proizvodnje osnova je povecanja profita. Napravi za 1, prodaj za 100. Nema tu govora o povezanosti profita i vrijednosti. Da ima niko ne bi proizvodnju selio u Kinu, ugradjivao trecerazredne materijale i rok trajanja uredjaja tempirao s garantnim rokom. Da ono sto vrijedi donosi veci profit Pioneer bi i danas proizvodio televizije.

Ja tebe osobno nisam etiketirao niti jednim od ovih naziva - ako se prepoznaješ to je tvoj stvar. Također neke si od ovih etiketa vjerojatno i pogrešno razumio ili se praviš da ne razumiješ (npr. dobro znamo što podrazumijevamo pod "Balkanac", to nije pogrdno da za stanovnike Balkana kao takve - nego za tek neke od njih - zasluženo!).

Kako do sada nisam tebe etiketirao niti jednom od ovih etiketa, možda bih mogao sada? Npr. rasist.

Nije mi jasno kakvi su to ljudi koji sebi umišljaju da nešto više vrijede samo zato što su "Amerikanci" ili ne znam što. Zašto bi zaposliti jednog Kineza bilo manje važno nego jednog Amerikanca, što je Kinez manje vrijedan?!

Ljude se ne zapošljava zato što su Amerikanci ili Kinezi, nego obzirom na to kako će obaviti posao, po kojoj cijeni itd. Upravo to tržište koje ti toliko "prezireš" omogućava tu neku pravdu, da nešto i taj Kinez zaradi - jer očito je pravedno. Da nije tako onda bi taj njegov posao radio netko drugi.

O Kinezi vs. Amerikanci, o tome kako je to sve zapravo mit, kako ovime itekako profitraju Amerikanci više ovdje:

http://www.bug.hr/forum/topic/komentari-it-vijesti/25-milijardi-preuzimanja/142020.aspx?page=0&jumpto=2726971&sort=asc&view=flat

A ti ako ne voliš tržište, kapitalizam, slobodno prestani kupovati proizvode iz kapitalističkih zemalja i okreni se isključivo domaćim proizvodima (poduzeća koja nisu kapitalistička? Da kod nas ih valjda ima, kad nam je takva država) i onima uveznenim iz država najčišćeg komunizma (Sj. Koreja, Kuba?).

Također, bilo bi lijepo da se odrekeneš i svoje na tržištu zarađene plaće. Nađi si neki netržišni način zarađivanja za život ako ti je tako lakše (doduše ako već nisi našao, možda radiš u nekoj pravnoj osobi koja ne konkurira izravno na trištu, nekakva državna ustanova i sl.?, koja recimo parazitira na stvorenome od strane tržišnih subjekata, stvarno "divan" način ha).

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.3.2012 18:36 (Risko).
16 godina
neaktivan
Edge kaže...

Ovo nije istina da su vrhunski mobiteli svog vremena ikada koštali 1500kn ti onda vjerovatno imaš premalo godina da znaš  što je točno bilo prije 5 ili 10 godina

pa jedan sony ericsson sa dodatnom kamericom prvi sa nekakvom kamerom je bio malo više od 6000kn a i nokija 7600 koja je slijedila sa ugrađenom kamerom isto više od 6000kn ljeto prije 10 godina

da nokia 3310 je bila vrhunski mob lol

bug caruje, um klade valja
14 godina
protjeran
Risko kaže...

A ti ako ne voliš tržište, kapitalizam, slobodno prestani kupovati proizvode iz kapitalističkih zemalja i okreni se isključivo domaćim proizvodima (poduzeća koja nisu kapitalistička? Da kod nas ih valjda ima, kad nam je takva država) i onima uveznenim iz država najčišćeg komunizma (Sj. Koreja, Kuba?).

Također, bilo bi lijepo da se odrekeneš i svoje na tržištu zarađene plaće. Nađi si neki netržišni način zarađivanja za život ako ti je tako lakše (doduše ako već nisi našao, možda radiš u nekoj pravnoj osobi koja ne konkurira izravno na trištu, nekakva državna ustanova i sl.?, koja recimo parazitira na stvorenome od strane tržišnih subjekata, stvarno "divan" način ha).

Još jedan vrhunski logičar na ovom forumu.

Ako ti ne paše sustav izađi iz njega? Je li? Ako ti ne paše što ti se smanjuje plaća i radnička prava, daj otkaz. Ako ti ne paše što ti se smanjuju slobode kao građaninu, preseli se ili se ubij.

Samo niti slučajno da nisi ni pomislio na prigovaranje ili borbu za poštenije i bolje sutra.

A ova tvoja (gore) oda kapitalizmu je u najmanju ruku odvratna. Kapitalizam i tržište koje povlači sa sobom je sve samo ne pošteno i funkcionalno. To si kao jedan svjetski (ne balkanski, komunistički, a kamoli hrvatski) građanin trebao shvatiti. Ako su ameri, koji su do grla u tom trulom sustavu shvatili, onda je vrijeme da i ti shvatiš.

Lulz is on lulz.
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.3.2012 19:02 (Bypass).
14 godina
neaktivan

Opa, sad sam i rasist! Super. Nisam ni ocekivao ta ces shvatit o cemu pricam. Ne smatram ja Kineza manje vrijednim od Amerikanca, dapace. Bit je u tome da Apple, a i svi ostali americki proizvodjaci, proizvodnju sele u Kinu radi rezanja troskova a ne zato da bi Kinezima dali do znanja kako ih cijene jednako ko svoje vlastite gradjane. Amerikanci profitiraju? Imas poremecen nacin shvacanja ko su i sto su Amerikanci. Naravno da profitira onaj ko ide za jeftinijom radnom snagom (koja u pravili donosi losiji kvalitet) ali Amerikanci o kojima ja govorim nisu dionicari Applea. To su gradjani koji imaju najvecu stopu nezaposlenosti u zadnjih 50 godina, cija je drzava najveci svjetski duznik i u kojoj srednji sloj vise ne postoji. Ali tebi je to ok. Zivjekli zakoni trzista i sve dobro koje donose sa sobom.

Ides na ignore da slucajno opet ne procitam koju tvoju mudrost.

4 1 hvala 0
17 godina

Ne razumijem zašto nekoga zanima koliko košta izrada nekog proizvoda za određenu korporaciju, ako si ti spreman platiti određenu svotu za neki proizvod šta te briga kolike je imala ta firma troškove u proizvodnji, jedino ako misliš u dvorištu sam praviti ipad ili slične uređaje i misliš da možeš jeftinije proći nego jedna korporacija koja se koristi ekonomijom obujma i zbog toga ima niske troškove...  

PS. neki su dosta skrenili s teme (zastranili) i pišu o svakakvim glupostima i zauzimaju bezveze prostor, pa bi apelirao da to ne rade. Hvala

http://www.iskoristi-poticaje.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Edge kaže...

A ti kao imaš točnu informaciju o cijenama?!   :-)

Zašto misliš da si samo ti tako pametan da se dosjetiš kako Apple naručuje na veliko sastavne dijelove uređaja. a da se toga ne mogu sjetiti tvrtke koje rade ovakva istraživanje?

Kao test, probaj nabaviti bateriju za iPad po cijeni 22 USD za jedan komad. :-)

Vrhunski mobiteli danas koštaju 4000 do 6000 Kn u slobodnoj prodaji, a prije 10-15 godina 3500 Kn su koštali mobiteli koji izgledaju smiješno u usporedbi sa vrhunskim smartphone-ima današnjice. Za 1500 Kn si možda mogao kupiti neku sirotinju od mobitela prije 10-15 godina.

Usporedba troškova za 3310 i Galaxy-a je stvarno vrhunac, očekuješ da naprednija, kompaktnija i moćnija tehnologija košta manje od stare tehnologije?!   :-)))

E svašta čovjek danas može napisati, virtualni prostor očito bolje 'trpi' i od papira. :-)

17 godina
neaktivan
BlueMax kaže...

To su gradjani koji imaju najvecu stopu nezaposlenosti u zadnjih 50 godina, cija je drzava najveci svjetski duznik i u kojoj srednji sloj vise ne postoji. Ali tebi je to ok. Zivjekli zakoni trzista i sve dobro koje donose sa sobom.

Točno je da je nezaposlenost trenutno vrlo visoka, i da je zaduženost države vrlo visoka, da je do nedavno i građana bilo vrlo visoka (trenutno se stvar kod građana bitno popravlja) ali kompanije tu stoje sasvim suprotno, trenutno su vrlo nisko zadužene obzirom na povijesne standarde (svim problemima na ovom polju zadnjih 10-ak godina unatoč!).

Da nešto razumiješ o američkoj ekonomiji znao bi koji su razlozi ovih problema koje sada imamo. Upravo oni o kojima ja govorim, protiv čega se bunim: nefunkcioniranje tržišta u nekim segmentima, državna potrošnja i sl. Za sve je to, iako to ljudima uglavnom nije jasno, baš je odgovorna bila država zbog svojeg narušavanja tržišnog mehanizma.

Međutim, pogledajmo i najnovije trendove, koji su ohrabrujući! ;)

Nezaposlenost kod njih nije samo na 4 godišnjem minimumu nego sada čujemo po najnovnijim revizijama da je i bolje nego smo ovih mjeseci mislili! ;)

Zaposlenost raste, radni tjedan raste prema već neprikladnim iznosima (to znači da u sebi već sadrži rezervu za još veću zaposlenost koja treba uslijediti), a satnice također rastu.... s druge strane financijsko stanje kućanstava je izvan svih očekivanja ("deleveraging" ide brže nego je itko mogao pojmiti) a cijena zaduživanja za kompanije i građana i dalje na povijesnom minimumu.

Uskoro će se kako je krenulo i građani slobodno moći opet zaduživati - po cijeni koja je van pameti!

Kompanije to već sada mogu i moraju i koje ne čine su lude i nadam se da će propasti (iznimka su samo one koje imaju po 100 mlrd keša viška, pa se još nisu snašle što će s time svim ako sad još i posude još toliko). Tim svim kapitalom moguće je jako lijepo "pokrenuti" njihovo gospodarstvo. Sve izgleda kao da samo što nije "eksplodiralo" (u pozitnvom smislu, u vatromet smislu!!!)

Sama "dinamika" je nevjerojatna, stopa nezaposlenosti je kroz nepunih godinu dana pala takvom brzinom kakva nije viđena već više od 25 godina!!

A dionice... (ovavkih vam "mrskih kompanija") rastu i rastu i rastu... što uvijek ima povratnu vezu sa rastom gospodarstva, naime raste imovina u bilancima (to psihološki djeluje na rapoležnost za investicije, kod građana za potrošnju itd.), raste stvarno raspoloživi dohodak mnogim građanima koji se financiraju dijelom i od kapitala, raste općenito optimizam pa i sama zainteresiranost za dionice, za "racionalno trošenje", ne samo trošenje nego i "racionalno", štednju/investiranje u nekoj mjeri, kako bi se imalo kasnije još više za trošiti...

A sada vrhunac: NEKRETNINE, one su (za razliku od npr. južne i istočne Europe)na  takvom dnu dna da je obzirom na dostupne cijene zaduživanja danas u USA za malog čovjeka zapravo najbolja investicija: ako nema kuću - kupiti je smjesta!! Čisto suprotnost od npr. Hrvatske gdje su nekretnine trenutno najgora moguća investicija, dionice najbolja itd.

A znato što još? Već se gotovo uravnotežila ponuda i potražnja kuća. Što to znači? Uskoro kreću i nove gradnje! Taj "odumrli" sektor ovih 2-3 godine se opet budi!

Naime, zašto je to divno? Tržište gradnje rezidencijalnih nekretnina snažno povlači cijeli niz sektora, i vjerojatno je stvar koja pojedinačno daleko daleko najviše može utjecati na zaposlenost (tako i na nezaposlenost, što smo i vidjeli nakon tog subprime blabla fijaska).

Kada ozbiljnije počnu nove gradnje, ova zaposlenost koja raste (i koja već u sebi ima ugrađenu rezervu za još dosat novog rasat) će time još vrlo snažno porasti. Zar to nije divno?! ;) 

Malo optimizma ljudi! Ne brinite se za Amerikance - bolje se brinite za domaće prilike koje su prilično suprotne od ovih bajnih okolnosti koje se stvaraju tamo preko bare.

17 godina
neaktivan

Pogledajte ovo

14 godina
neaktivan
crash11 kaže...

Pogledajte ovo

Gledali, čitali ... u istim ili gorim uvjetima se radi za sve ostale IT firme ( HP, Lenovo,Sony, Dell ... ) U ostalim industrijala je još puno gore al nikoga nije briga. Apple je u zadnje vrijeme dosta radio na poboljšanju uvjeta. Za druge nisam čuo, obzirom novinari uvijek napadaju tamo gdje će se dići najviše prašine ( apple )

17 godina

Pa i nije mu neka zarada na iPadu. U onih 189$ koliko je ostalo do 499$, trebaju jos uci R&D za uredjaj, hrpa zaposlenika u razvoju hardwarea i softwarea, marketing, apple storeovi, transport, licenciranje patenata, ono sto placaju Foxconnu za sastavljanje...

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice