IT osoblje nema dovoljno znanja

poruka: 138
|
čitano: 16.401
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "IT osoblje nema dovoljno znanja".
16 godina
Re: IT osoblje nema dovoljno znanja

Jedan koji čita novine, nije proaktivan i vodi se onom dok radi ne diraj?

16 godina
Opti kaže...

Jedan koji čita novine, nije proaktivan i vodi se onom dok radi ne diraj?

A ko im je kriv kad nisu zaposlili onog tipa iz oglasa sa linka prije navedenog koji zna sve o:

mrežama, krimpanju, javi, php-u, oracleu, sql serveru, exchange serveru, webu,

ms officeu, linuxu, windows xp, vista, 7, 2003 server, 2008 server, apacheu, mijenjanju

tonera, "zašto mi je slovo I uvijek veliko u wordu", photoshopu, autocadu, corelu,

dizajnu, excelu....sve za 4000kn

Edit: zaboravio sam i vozačku B kategorije, aktivno znanje bar 1 stranog jezika i

pasivno barem 2, te da je fizički jači jer treba često nositi UPS od 120 kila na 5 kat bez lifta

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.3.2012 19:23 (segregator).
16 godina
odjavljen

Ta vozačka mi nikako nije jasna. Pa ne traže poštara?!

15 godina
neaktivan

A i ti se čudiš! Danas i za čistačice treba B kategorija! {#} Da može skočit do Metro-a ,ako nečega ponestane!

(Znam ,karikiram ,ali nije daleko od istine kod naših poslodavaca!)

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.3.2012 20:12 (kizo2703).
16 godina
neaktivan
Tonči kaže...

ček tonči kaj ti nisi vidio oglas di se traži čistačica sa VSS spremom i zanjem dva strana jezika ???? {#}

15 godina
odjavljen
segregator kaže...

Edit: zaboravio sam i vozačku B kategorije, aktivno znanje bar 1 stranog jezika i

pasivno barem 2, te da je fizički jači jer treba često nositi UPS od 120 kila na 5 kat bez lifta

Sto je najbolje u posljednje vrijeme sam naletio i na nekoliko oglasa za poslove u administraciji u kojima traze od kandidata da znaju popraviti i lakse kvarove na vozilu...

Nasim poslodavcima ocito ne nedostaje maste. Jos kada bi tako bili uspjesni i u ekonomiji...

16 godina
Mrgud Veliki kaže...
segregator kaže...

Sto je najbolje u posljednje vrijeme sam naletio i na nekoliko oglasa za poslove u administraciji u kojima traze od kandidata da znaju popraviti i lakse kvarove na vozilu...

Nasim poslodavcima ocito ne nedostaje maste. Jos kada bi tako bili uspjesni i u ekonomiji...

Šteta što nisam sačuvao oglas gdje se traži inžinjer za rad na CNC strojevima tu u blizini, to je bio humor :)

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
16 godina
odjavljen
Darky kaže...
Tonči kaže...

ček tonči kaj ti nisi vidio oglas di se traži čistačica sa VSS spremom i zanjem dva strana jezika ???? {#}

LINK or it didn't happen!

13 godina
neaktivan
Darky kaže...

čistačica sa CSS spremom

Onda me ni ovo nebi čudilo. {#}

16 godina
neaktivan
Tonči kaže...

LINK or it didn't happen!

nažalost nemam linkove i slike, 2 oglasa su bila u prošlih 5 godina. to sam vidio i zapamtio (jer takve se stvari ne zaboravljaju)

ostaje ti samo da mi vjeruješ na riječ.

15 godina
segregator kaže...
Drazen kaže...

Ima jos jedan problem. Nasi studenti (vecina) NE ZELI uciti i misle da su najpametniji.

Netočno...naši studenti NE ŽELE učiti jer im je apsolutno svejedno...dok si

vani stimuliran i učiš zato što sa znanjem raste i plaća, a ne zato što su

oni nekakvi karakteri i žele učiti samo zato što im se uči

Je, vani svi cim izadju s faksa odmah postaju direktori. Problem vecine nasih studenata i drustva u cjelini je ukorijenjeno misljenje da je vazniji papir nego znanje i sposobnost.
16 godina
hoover kaže...
segregator kaže...
Drazen kaže...

Ima jos jedan problem. Nasi studenti (vecina) NE ZELI uciti i misle da su najpametniji.

Je, vani svi cim izadju s faksa odmah postaju direktori. Problem vecine nasih studenata i drustva u cjelini je ukorijenjeno misljenje da je vazniji papir nego znanje i sposobnost.

Promašio si ceo fudbal...vani ako se trude MOGU postati direktori...kod nas ne mogu, jer je mjesto već rezervirano za rođu, a ti si beskonačno na 4500kn, bez obzira

dal čitaš novine na poslu ili si digao AD za 500 korisnika...i zašto bi se onda trudio dizati AD?

15 godina
neaktivan
segregator kaže...
Drazen kaže...

Ako je plaća najbitniji motiv u životu, onda ti ljudi vode strašno jadan život. Na sreću, očito je da su još jako mladi i stignu se promjeniti.

Višak znanja nikad nikome nije naštetio, a tko zna što ti donosi sutra. Zar se sve mora servirati na je*enom srebrnom pladnju ?

Zar uvijek moraš vidjeti jasnu putanju kojom ideš ?

Vani programeri i web dizajneri VOLONTIRAJU u firmama i upijaju to znanje. Dođu doma i opet se bacaju na posao, rade i uče se.

Imao sam prilike vidjeti kako neki novopečeni studenti rade; prvo ujutro 3 sata vise na fejsu, onda se uhvate nekih mikro projektića i naprave ih preko ku*ca, pa razgovaraju na mobitel i tipkaju si poruke, pa pilje kroz prozor i maltretiraju svoje kolege pitanjima "a što sad radiš ? A zašto sad ovo ovdje ? Čemu služi ovaj gumb ? Zar vi 8 sati ovdje sjedite ? Da sam barem tak dobar programer kao ti! ". Daš im testni projektić da ga naprave doma, a oni se naravno niti ne sjete pogledati ga. Sjete se otići na forum i vidjeti da je u Americi prosječna plaća programera 5000 USD, i onda fino si gledaju kako da steknu MCP, MCAD, MCSD, MCDBA, MCPD i MCTS titule. I shvate da ih mogu steći u roku 2 mjeseca jer su jedini koji znaju da postojeTest Kingovi. A "self paced learning kit"ove nisu niti otvorili.

Srećom nisu svi takvi, ima i marljivih osoba koje se trude i ne odustaju, i svaka im čast. Plaća je nešto što je svakako lijepo, i svi bi mi htjeli vrhunsku karijeru, BMW, držati predavanje pred 15000 ljudi i napisati 4 hit knjige. Ali to nije uvijek moguće, i moramo biti svjesni svojih granica.

Z-Admin Small Business CMS for ASP.NET - http://www.z-admin.com
16 godina
odjavljen

S dužnim poštovanjem Zorane, ali to su gluposti. Sve što radimo radimo iz dva razloga: da nam ne bude dosadno (sekundarni razlog) i da nabavimo novac (primarni razlog). Novac je nužan za pribavljanje svega ostaloga. Vani (mislim na SAD) valjda nitko (ako tko i radi to, ja nisam čuo za to) ne volontira na način na koji ti misliš niti programira/dizajnira kao volonter. Studentske prakse su plaćene; minimalno, ali su plaćene. Volontira se u centru za prihvat nemoćnih i skloništu za životinje.

Što se tiče motivacije, s obzirom da su u nas prakse rijetke, studentima preostaje samostalno učenje i istina, rijetki imaju volje, zato što nisu motivirani, ali ne samo novcem, nego i minimalnom šansom za kasnije zaposlenje. Sve im se čini besmislenim.

Ljude koji rade motivira novac, još novca i još malo novca. Jedini razlog zašto bi netko provodio popodneva, noći i vikende uz računalo crnčeći je ili da nauči (i time zaradi još novca) ili da digne Mage alta i uđe u guild koji ide u HC instancu. {#}

P.S. Istina, neke ne zanima plaća, nego samo erekcija kad su šefovi, ali to je nešto drugo.

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.3.2012 22:41 (Tonči).
16 godina
zoran123456 kaže...

Ako je plaća najbitniji motiv u životu, onda ti ljudi vode strašno jadan život. Na sreću, očito je da su još jako mladi i stignu se promjeniti.

Višak znanja nikad nikome nije naštetio, a tko zna što ti donosi sutra. Zar se sve mora servirati na je*enom srebrnom pladnju ?

Zar uvijek moraš vidjeti jasnu putanju kojom ideš ?

Vani programeri i web dizajneri VOLONTIRAJU u firmama i upijaju to znanje. Dođu doma i opet se bacaju na posao, rade i uče se.

Imao sam prilike vidjeti kako neki novopečeni studenti rade; prvo ujutro 3 sata vise na fejsu, onda se uhvate nekih mikro projektića i naprave ih preko ku*ca, pa razgovaraju na mobitel i tipkaju si poruke, pa pilje kroz prozor i maltretiraju svoje kolege pitanjima "a što sad radiš ? A zašto sad ovo ovdje ? Čemu služi ovaj gumb ? Zar vi 8 sati ovdje sjedite ? Da sam barem tak dobar programer kao ti! ". Daš im testni projektić da ga naprave doma, a oni se naravno niti ne sjete pogledati ga. Sjete se otići na forum i vidjeti da je u Americi prosječna plaća programera 5000 USD, i onda fino si gledaju kako da steknu MCP, MCAD, MCSD, MCDBA, MCPD i MCTS titule. I shvate da ih mogu steći u roku 2 mjeseca jer su jedini koji znaju da postojeTest Kingovi. A "self paced learning kit"ove nisu niti otvorili.

Srećom nisu svi takvi, ima i marljivih osoba koje se trude i ne odustaju, i svaka im čast. Plaća je nešto što je svakako lijepo, i svi bi mi htjeli vrhunsku karijeru, BMW, držati predavanje pred 15000 ljudi i napisati 4 hit knjige. Ali to nije uvijek moguće, i moramo biti svjesni svojih granica.

Plus/minus koja tisućica jer nismo svi isti, ali plaća prestaje biti najbitniji motiv u životu onoga trenutka kad poplaćaš sve mjesečne troškove i još

ti ostane 2-3 tisuće za stavit na stranu. A kad sve poplaćaš i još moraš ići u minus, e onda  "plaća nije sve" postaje čista demagogija.

Ovo sa volontiranjem prvi put čujem, kolega koji je rođen u Kanadi i živio je tamo do negdje 25-te godine kaže da kad tjedna plaća ne legne

ideš se odma buniti, a ako ne legne još jedna, svi odlaze jer je jasno da od firme nema ništa.

Osim toga, plaća (ili neki drugi oblik nagrade kao npr napredovanje na bolje mjesto, odlazak na tečajeve koje plaća firma) nije samo

iznos na računu, to je i znak da netko cijeni to što radiš

16 godina

Nemogu vjerovat koliko izgovora i razloga ste uspjeli pronaci za svoje neznanje i nesposobnost. HA HA HA HA  HA ha hahahahaha

Ja kad neznam nazovem nekoga tko zna.

e.......

0 1 hvala 0
16 godina
AlterA kaže...

Nemogu vjerovat koliko izgovora i razloga ste uspjeli pronaci za svoje neznanje i nesposobnost. HA HA HA HA  HA ha hahahahaha

Ja kad neznam nazovem nekoga tko zna.

A s kim ti pričaš?

16 godina
odjavljen

Ja nisam završio fakultet (krenuo pa se zaposlio i na kraju od toga ništa). Ali nakon dosta vremena pružila mi se prilika da budem dio programerskog tima (imao sam neka predznanja, programiram od osnovne). Dvije godine sam dolazio kući s posla, jeo i palio laptop i nastavljao. Radio sam subotama iako su bile neradne, nedjeljama a jednu godinu sam čak i dan državnosti proveo u frmi. Uz sve to oženjen i otac malog djeteta. Radio sam za cca 2500 kn i ljudi su mi se smijali. Stvarno sam pucao po šavovima od svega (količine posla i nategnutih odnosa na radnom mjestu). Znao sam da mi nema izbora - ako se hoću time baviti moram se pošteno najesti govana. Danas imam veću plaću od većine svojih prijatelja i volim svoj posao. Iskreno, u duši sam uvijek bio hardveraš ali programiranje je puno izazovniji posao i bolja je lova (i neće me nitko usporediti sa susjedovim klincem jer "on isto zna popravljati računala"). Vidio sam svakakvih likova koji dolaze sa faksa - neki su totalno pogubljeni, neki su nevjerojatno dobri ali malo tko je od njih spreman za uzeti neki projekt jer praksa im je nikakva a to nije njihova krivica (doduše ima i onih koji su samoinicijativno dosta toga naučili).

Eh, da - lova me tjera naprijed. Nije mi više "fora" i zadovoljstvo vidjeti kako netko koristi nešto što sam ja nakucao niti me više zanimaju pohvale kako je nešto dobro. Daj ti brate plati i ja sretan!

Freak Show Inc.

7 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Friday kaže...

Ja nisam završio fakultet (krenuo pa se zaposlio i na kraju od toga ništa). Ali nakon dosta vremena pružila mi se prilika da budem dio programerskog tima (imao sam neka predznanja, programiram od osnovne). Dvije godine sam dolazio kući s posla, jeo i palio laptop i nastavljao. Radio sam subotama iako su bile neradne, nedjeljama a jednu godinu sam čak i dan državnosti proveo u frmi. Uz sve to oženjen i otac malog djeteta. Radio sam za cca 2500 kn i ljudi su mi se smijali. Stvarno sam pucao po šavovima od svega (količine posla i nategnutih odnosa na radnom mjestu). Znao sam da mi nema izbora - ako se hoću time baviti moram se pošteno najesti govana. Danas imam veću plaću od većine svojih prijatelja i volim svoj posao. Iskreno, u duši sam uvijek bio hardveraš ali programiranje je puno izazovniji posao i bolja je lova (i neće me nitko usporediti sa susjedovim klincem jer "on isto zna popravljati računala"). Vidio sam svakakvih likova koji dolaze sa faksa - neki su totalno pogubljeni, neki su nevjerojatno dobri ali malo tko je od njih spreman za uzeti neki projekt jer praksa im je nikakva a to nije njihova krivica (doduše ima i onih koji su samoinicijativno dosta toga naučili).

Eh, da - lova me tjera naprijed. Nije mi više "fora" i zadovoljstvo vidjeti kako netko koristi nešto što sam ja nakucao niti me više zanimaju pohvale kako je nešto dobro. Daj ti brate plati i ja sretan!

Uh ovako mi je krivo uopće ovo čitati i još slušati pametovanja. Ovako se postaje roblje neoliberalnog kapitalizma. Problem zašto Hrvatska nema jaku informatiku (nema u biti nikakvu uspoređujući se sa istočnim zemljama tipa Bjelorusija, Rusija...) je individualnost na prvom mjestu. Nekoliko puta sam sa prijateljima pričao ajmo odvojiti svako 2-3 sata slobodno i smisliti odličan mali programčić (ideja je bilo puno...) . Problem je stao u začetku , jer nema love u početku od takvog stvaralaštva gdje se skupi ekipa i želi nešto napraviti i unaprijediti se... Krene priča ma ne da se to meni, hoću lovu i onda se zaposli u tvrtki za 2.500 kuna u kojoj drma 10 sati (danas su neki u SAD i zarađuju puno više, ali od toga naše društvo nema ništa već SAD i američko drušvo...) , a gazda kupuje na osnovu njegovog rada novi auto. U takvim firmama svi kako si rekao "jedu govna" i samo gledaju kako da preko drugih gaze. Ja nikada ne bi radio u bilo kojoj branši (informatika, ekonomija prvenstveno su moje branše...) koja takvu radnu atmosferu donosi.

Kako uopće razviti neku domaću dobru programersku tvrtku (igre, mali programi...) kada je krajnji cilj današnjih tvrtki brza i laka zarada , pa se prave razni trivijalni programi za smarthphonove, web aplikacije i igrice na razini običnog čušpajza, knjigovodstveni i administrativni programi u kojima je promijeniti kasnije PDV ili neki porez krajnjem korisniku ko spajanje svemirskog broda ... (u biti nemoguće, jer su preloše većinom napravljeni...) Bit je da država i društvo potakne informatičare da se bave programiranjem , istražuju i napreduju i da to nagrađuje. Molim Vas recite mi realno kada je zadnji put netko od strane države i društva nagrađen novčano i javnom pohvalom za neki napravljeni izvanredni program... Svi pametujemo (ja npr. nisam pravi programer , takoreći ne volim ni reći da išta znam, jer imamo toliki broj prodavača magle da je to strašno - Najlakše ih je prepoznati kada krenu stručno objašnjavati programiranje upotrebom stručnih riječi...) a ne mijenjamo u našem društvu i informatičkoj stvarnosti u Hrvatskoj NIŠTA... I sam BUG koji više ne kupujem (zbog ACTA-e...) se više pretvorio u takav spoj znanja i imanja... (smarthphonovi, reklame , plaćeni oglasi, samo profit...)

Lova tjera ljude naprijed , ali nikada lova neće ljude natjerati na savršene rezultate i izvanredne programe i igre , jer tu je puno važniji enuzijazam koji izrazito fali u Hrvatskoj nego je sve preuzelo društvo kapitala , pa Hrvati postaju uglavnom roblje manje ili više kvalitetnih tvrtki koje ih iskorištavaju za male, male novce... Realno mi se moramo spustiti na zemlju i prestati iz ničega tražiti lovu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.3.2012 13:16 (Busola).
16 godina
odjavljen
Busola kaže...
...

Ja uopće ne vidim kako postati dobar programer a da se nisi pošteno najeo govana. Zapravo ne samo programer - kako biti dobar u bilo čemu bez toga?

Uostalom, mislim da si promašio entuzijazam. Imam ja entuzijazma itekako. Uvijek mi je cilj zadovoljiti korisnika i ponuditi mu više nego što je očekivao i to me baš raduje. Ali raduje me zbog kraja ciklusa - ono što se vidi na tekućem računu. Možda zvuči pokvareno ali za mene je to profesionalizam. A da ne bi ispalo da sam gramzivi seronja pogledaj program koji sam objavio u sekciji programiranje (Vaši radovi) ovdje na forumu. Poprilično korisno a ljudima ga dajem bespla...

Freak Show Inc.
15 godina
neaktivan
Friday kaže...
Busola kaže...
...

Ja uopće ne vidim kako postati dobar programer a da se nisi pošteno najeo govana. Zapravo ne samo programer - kako biti dobar u bilo čemu bez toga?

Uostalom, mislim da si promašio entuzijazam. Imam ja entuzijazma itekako. Uvijek mi je cilj zadovoljiti korisnika i ponuditi mu više nego što je očekivao i to me baš raduje. Ali raduje me zbog kraja ciklusa - ono što se vidi na tekućem računu. Možda zvuči pokvareno ali za mene je to profesionalizam. A da ne bi ispalo da sam gramzivi seronja pogledaj program koji sam objavio u sekciji programiranje (Vaši radovi) ovdje na forumu. Poprilično korisno a ljudima ga dajem bespla...

Ja mislim da je u svim segmentima našeg društva isti problem....Tebi svaka čast što si se borbom uspio progurati (rijetkost) i napokon koliko toliko biti plaćen za to što radiš.Ja sam znao u određenim dućanima raditi popriličan promet dnevno i nikad nisam za taj moj posao bio plaćen,I dan danas nemogu preživiti ako neradim doma(nekoć radio sa ženom u našoj firmi dok nas neplatiše nisu ubili).

M oj zaključak je da radnik u Hrvatskoj nema nikakva prava i da nije adekvatno plaćen.......

So say We All
16 godina
odjavljen

Malo je blesavo uspoređivati prodavača u trgovini sa programerom. Ne zato što su programeri uber ljudi nego jednostavo su ta 2 radna mjesta previše različita. Možeš imati prodavača u nekom ogromnom centru koji je totalno nadrkan svaki dan i loše radi posao ali zbog inercije prodaja ide jako dobro. Uostalom, programerski projekti su nerijetko dosta dugi (pa i po par godina) i tu se programer može dokazati ili totalno skrenuti i ispasti kreten. Trgovac teško da u par minuta koje ima sa kupcem može napraviti nešto zbog čega će kupac osobno nazvati njegovog šefa i pohvaliti ga. S druge strane, nije neobično ako radiš na nekom ogromnom projektu da daš svoj broj telefona osobi koja je "sa druge strane" zadužena za projekt. Npr, krenula je implementacija nečega što se razvijalo godinu ili više i normalno je da ćeš ljudima biti dostupan ako nešto zapne (pogotovo jer može zapeti i zbog tvoje krivice - poslao si novu verziju aplikacije a nisi updateao bazu i ljudima se sve ruši).

Zbog svega nabrojanoga puno lakše sve dobro i loše izađe na vidjelo. Osobno nikada nisam u trgovačkom centru išao kod poslovođe kuditi nekog prodavača jer ne zna dobro svoj posao ali kod nas je normalno da dobiješ po nosu ako si nešto za*ebao. I to NHF, ajmo dalje...

Freak Show Inc.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Friday kaže...

Malo je blesavo uspoređivati prodavača u trgovini sa programerom. Ne zato što su programeri uber ljudi nego jednostavo su ta 2 radna mjesta previše različita. Možeš imati prodavača u nekom ogromnom centru koji je totalno nadrkan svaki dan i loše radi posao ali zbog inercije prodaja ide jako dobro. Uostalom, programerski projekti su nerijetko dosta dugi (pa i po par godina) i tu se programer može dokazati ili totalno skrenuti i ispasti kreten. Trgovac teško da u par minuta koje ima sa kupcem može napraviti nešto zbog čega će kupac osobno nazvati njegovog šefa i pohvaliti ga. S druge strane, nije neobično ako radiš na nekom ogromnom projektu da daš svoj broj telefona osobi koja je "sa druge strane" zadužena za projekt. Npr, krenula je implementacija nečega što se razvijalo godinu ili više i normalno je da ćeš ljudima biti dostupan ako nešto zapne (pogotovo jer može zapeti i zbog tvoje krivice - poslao si novu verziju aplikacije a nisi updateao bazu i ljudima se sve ruši).

Zbog svega nabrojanoga puno lakše sve dobro i loše izađe na vidjelo. Osobno nikada nisam u trgovačkom centru išao kod poslovođe kuditi nekog prodavača jer ne zna dobro svoj posao ali kod nas je normalno da dobiješ po nosu ako si nešto za*ebao. I to NHF, ajmo dalje...

Ma sve je jasno i slažem se sa tobom,taj segment IT-a je najopširniji i najzahtjevniji (osobno nikad nisam imao iskustva u tom segmentu),al čisto sam htjeo ukazati kako općenito kod nas ništa ne funkcionira kako triba.

Ali isto tako jedna kvalitetan serviser (hardvweraš) nije dovoljno plaćen itd..ako me kužiš

So say We All
16 godina
odjavljen

Razlika je znatna: za razliku od prodavača u trgovini, koji uglavnom mora dolaziti na radno mjesto i casual pratiti lager, programer (i sistemaš) moraju poprilično vremena i rada ulagati svakodnevno u edukaciju. Tu je razlika itekako bitna.

14 godina
neaktivan

Slažem se da postoji razlika, ali isto tako ne bih baš toliko pojednostavnio posao prodavača.

Žalosno je što se kod nas većina prodavača svodi na ovo što si opisao, ali itekako se osjeti kada uđeš u trgovinu u kojoj radi "pravi" prodavač. Čovjek koji zna svoj posao i zna svoj proizvod, zna ti odgovoriti na pitanja i zna ti pomoći pri odluci.

Banalan primjer, idem kupiti tenisice, uđem u nike, convers, turbo sport, timberland itd. u svakoj trgovini ista priča. Pogledam modele, probam na nogu, prodavačice samo pozdrave na ulasku, daju mi tenisice koje zatražim i pozdrave na izlasku.

Uđem u ecco, od trenutka kada sam ušao i pitao za tenisice, do trenutka kada sam izašao van sa kupljenim parom, prodavačica nije prestala pucati podatke o tenisicama, kako se rade, od čega, zašto se koriste pojedini materijali, ovo ono. Ostao sam zapanjen. Nisam uopće imao pojma da možeš tolko puno podataka navest za jedan par tenisica. Takav bi svaki prodavač trebao biti, a ne ono što mi smatramo prodavačem, pozdravi, donesi, napuni policu, naplati, zahvali.

Gotovo svaki posao zahtijeva edukaciju i napredovanje u znanju i vještinama. Neki više ili manje od drugih, ali svaki treba poštovati i cijeniti. 

Popusti i svladaj. Savini se i budi uspravan. Isprazni se i budi pun. Istroši se i budi nov. Budi cjelovit i sve će ti stvari doći.
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.3.2012 15:58 (Vash).
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Nitko ne kaže da se ne cijeni posao, daleko od toga, ali i dalje je razlika drastična, sukladno i stručnoj spremi doduše. Kod prodaje računala i sličnih specijaliziranih stvari, potrebno je mnogo više znanja od blagajnice u Konzumu, ali i dalje to nije posao koji traži svakodnevnu višesatnu edukaciju. A sad baš da prodavač tenisica mora znati kemijski sastav podložne gume i istu proizvesti u kućnom laboratoriju, baš i ne mora. Eventualno može naučiti nekoliko potplata na pamet iz brošure.

15 godina
neaktivan

Tonči i Vash oboje ste u pravu,ali isto tako prodavač u informatici (kao i ostala uslužna branša) mora biti potkovan znanjem za artikle koje prodaje.Slažem se (kao što sam naveo prije) da programiranje se nemože staviti u isti koš sa trgovinom ili servisom bilo koje opreme jer svaki posao zahtjeva određeni skill i znanje.

I svaki posao je težak na svoj način.

Isto tako se bavim grafikom i mogu reći da ako nemaš ideju i inspiraciju u datom trenutku onda si naje..jer imaš rok.Nisu svi stvoreni da rade sve u tom i je bit.

Triba minjati stanje iz korjena.

So say We All
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Friday kaže...
Busola kaže...
...

Evo sada ću ekonomsku stranu i programiranja i poslovanja objasniti pošto informatičari ko ti nekada ne mogu skužiti neke stvari.

U pravilu u nekom kvalitetnoj tvrtki sigurno se nećeš "najesti govana"... Bit ekonomije i poslovanja je pod broj 1 zdrava radna atmosfera , ako nema zdrave radne atmosfere i na vrijeme solidne plaće nema ni kvalitetnog poslovanja. (nepotrebno ogromno jer stvara veliku zavist i oholost, nego solidnu za život u našim prilikama 7000-10000 kuna...) Da si imao prilike raditi u nekoj takvoj tvrtki nebi se sigurno "najeo govana" nego bi sa uživanjem se sjećao svih svojih radnih dana. Problem postaje velik kada naše tvrtke uzmu ljudi koji ne znaju ni e o ekonomiji i dobrom poslovanju i onda krenu vršiti mobing , ugnjetavanje i gaženje na plaćama. Automatski se stvara loša radna atmosfera i sam radnik ne može ispuniti ni 20 % onoga što bi mogao ispuniti uz posve normalno radno vrijeme.

Kako to ide kreneš programirati , pa ti se u glavi počnu motati stvari kako ću otplatiti račune, pa zatim slijedi kava na kojoj jedan drugog huškate i ogovarate šefu, pa netko ukrade dio tvog rada da se prikaže boljim i na kraju od svog tog rada ostane jedan običan čušpajz. Ovako je u većini svijeta , a zašto dati ću i vrlo jednostavan odgovor. Zato što ne bi bilo turbo bogatih ljudi koji bi nečije znanje naplatili milijardama od bankara do programera ko npr. Bill Gates koji je sve samo ne danas programer , a pitanje da li je ikada bio ili je samo dobro naplatio rad svojih suradnika i ukradenih kodova.... I vjeruj u bilo kojem neuređenom "modernom" svijetu (kakav je danas gotovo cijeli...) takvima je u interesu da to i tako ostane, jer onda imaju široko radno tržište preko kojega će jednostavno samo mijenjati radnike koji će biti prisiljeni raditi za puno manje nego što bi trebali. Da ne pričam o tržištima rada ko Indija, Kina, Afrika, Južna Amerika, Istočna Europa... stanje je takvo da nikome nije u interesu da se cijele te regije razviju i vjerujte da svi oni političari sa Zapada kada tafrljaju o želji za napretkom tih regija doslovno LAŽU...

Zdrava ekonomija podrazumijeva odmornog i zadovoljnog radnika kojem nikako nije bit raditi 10 sati (vjerujte u bilo kojem poslu raditi 10 sati efektivno je nemoguće...) nego je bit odraditi 5 sati efektivno uz sat i pol komunikacije sa kolegama i suradnicima i sat do sat i pol odmora. Vlasnici tvrtki debelo griješe kada probijaju limite rada i onda radnici se raspadaju i prave ogromne greške u programima (da ne pričam kod ozbiljnije industrijskog programiranja da greške mogu dati puno veće troškove (npr. kvara na stroju uslijed totalno lošeg programiranja do grešaka koje odnose ljudske živote) nego da se polako , ali sigurno sve napravilo...)). DA potkrijepim primjerom vozača , profesionalni vozač može voziti gotovo cijeli dan , ali takvom vožnjom on svoj teret i sebe dovodi u puno gori položaj nego da poštuje pravila rada i odmora... Samo jedna nesreća će odnijeti gazdi puno više novaca nego sva štednja na dužoj vožnji svih njegovih vozača. Problem je što vlasnici tvrtki razmišljaju to se meni ne može dogoditi (jer jednostavno su neuki - za neukost nije važan fakultet, magisterij... ili ne , već logičko zaključivanje...) , a kada se dogodi onda umjesto njih u današnjem modernom svijetu sve snose radnici.

Da li će se ovo promijeniti - teško , jer evo svojim primjerom si dao do znanja da je red "jesti govna" i budućim mladim programerima poručio budite spremni "jesti govna" jer sam i ja jeo... Umjesto toga poruči mladim programerima i radnicima učite na mojim greškama i pokušajte promijeniti odnos poslodavca u startu prema Vama... Vaš život je u pitanju , ali i cjelokupno stanje tržišta rada. Malim potezima u svakodnevno životu svakog čovjeka se mijenja svijet , država i ljudi, samo nažalost u svijetu danas postoji ona: Ja sam za promijene za bolje , ali molim Vas neka netko drugi osim mene to odradi , a ja ću to prihvatiti...

Poruku iz svega ovoga sami morati u sebi shvatiti , pojedinac ima veliku moć promijene samo je bit da li će jesti govna ili ne . U oba dva slučaja se može stradati , samo u ovom drugom na kraju života ćeš bar reći sebi ponosan sam što nisam dao da jedem govna i podržao svoje radne kolege.

PS. gdje ti je program - link , na forumu ovdje u podfurumu ili negdje drugdje. Puno sreće u radu i kako se kaže bee good posebno prema novima , jer je važno i prenijeti svoje znanje...

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.3.2012 18:06 (Busola).
16 godina
Busola kaže...

PS. gdje ti je program - link , na forumu ovdje u podfurumu ili negdje drugdje. Puno sreće u radu i kako se kaže bee good posebno prema novima , jer je važno i prenijeti svoje znanje...

Sve pet, osim ovoga zadnjeg...moje iskustvo kazuje da je najveća greška stvari dokumentirati i prenijeti kolegama...znam da ne zvuči OK, ali

ti mlađi onda jedva dočekaju priliku u kojoj će se pohvaliti da će oni raditi sve što i vi, al za manje novaca :)

Iako možda ja previše uskogrudno gledam, jer iz gornje jednadžbe izađu 2 zadovoljna (mladi kolega i vaš šef) i samo jedan nezadovoljan

(vi) što je u konačnici ipak pozitivan retultat :)

16 godina
protjeran
segregator kaže...
Busola kaže...

Sve pet, osim ovoga zadnjeg...moje iskustvo kazuje da je najveća greška stvari dokumentirati i prenijeti kolegama...znam da ne zvuči OK, ali

ti mlađi onda jedva dočekaju priliku u kojoj će se pohvaliti da će oni raditi sve što i vi, al za manje novaca :)

Iako možda ja previše uskogrudno gledam, jer iz gornje jednadžbe izađu 2 zadovoljna (mladi kolega i vaš šef) i samo jedan nezadovoljan

(vi) što je u konačnici ipak pozitivan retultat :)

Shvaćam ja to sve , ali ja u takvim tvrtkama ne bi nikada radio. Nažalost ljudi su prisiljeni da rade u takvim tvrtkama... (obitelj , djeca...) Zato sam i veliki protivnik neoliberalnog kapitalizma , jer u ljudima u bitci za sebe bude ono najgore...

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.3.2012 18:32 (Busola).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice