IT osoblje nema dovoljno znanja

poruka: 138
|
čitano: 18.245
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "IT osoblje nema dovoljno znanja".
15 godina
neaktivan
Re: IT osoblje nema dovoljno znanja
tnakir kaže...

Upravo tako. Seagateove diskove vecina ljudi i dan danas izbjegava :)))

Hehe ja sam imao više loših iskustava s WD nego sa Seagate , ali sječam se da si imao nekih problema s diskovima na serverima.

13 godina
neaktivan

IT stručnjak bi trebao biti cijenjena ličnost, po količini znanja koju mora da ima. Uzmite programiranje, naporan i zahtjevan posao. Ovi ljudi bi trebali biti više plaćeni. Barem je to moje skromno mišljenje.

0 0 hvala 0
13 godina
Profesor Jakov kaže...

Oni zapravo traže radnike sa mnogo znanja, a da su praktično jako glupi {#}

Jer svatko sa zrno soli u glavi, čim u našoj struci max nauči, miče se sa radnog mjesta na bolje plaćeno i penje se po hijerarhiji.

Traze strucne osobe kojima je to hobi a za hobi ne moras placati nikome :)

Tako ce toj osobi biti zadovoljstvo raditi takve stvari for free..or peanuts

ja
14 godina

ne razumijem kukanje svih prisutnih: da je u mojoj branši takva situacija, skakao bih u zrak od sreće; svi nesposobni, korumpirani, potplaćeni, zaposleni preko veza itd...prvo, odmah bi se pojavio netko suprotno od svi tih karakteristika i pokupio vrhnje... drugo, u svojoj firmi sigurno neću zaposliti nekog nesposobnog, a ne poznajem također nikoga tko je to napravio u svojoj firmi...zbog čega toliki kvalitetni ljudi rade za bezvezne poslodavce, i da li to govori i nešto o njima ?

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Kad naše firme ne bi zapošljavale osobe sa KV, SSS ili čak NKV i tražile od njih da obavljaju poslove na razini visoke stručne spreme, možda ne bi imali problema s nedostatkom znanja.

Ai kad zaposle ljude, mogli bi nešto u njih i uložiti, poslati ih na neki tečaj ili im omogućiti da steknu neki certifikat. Ja sam poslije faksa završio 5 tečajeva, svaki put su me šefovi mrko gledali kao da im pokušavam ukrasti radno mjesto. 

Službena politika najveće firme u mojem kraju: mi ne zapošljavamo informatičare sa VSS jer oni nemaju znanja koja mi trebamo. U prijevodu, šef im ima trogodišnju srednju i osjeća se ugroženim. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
da10 kaže...

1. ne razumijem kukanje svih prisutnih: da je u mojoj branši takva situacija, skakao bih u zrak od sreće; svi nesposobni, korumpirani, potplaćeni, zaposleni preko veza itd...

2. prvo, odmah bi se pojavio netko suprotno od svi tih karakteristika i pokupio vrhnje...

3. drugo, u svojoj firmi sigurno neću zaposliti nekog nesposobnog, a ne poznajem također nikoga tko je to napravio u svojoj firmi...

4. zbog čega toliki kvalitetni ljudi rade za bezvezne poslodavce, i da li to govori i nešto o njima ?

1. to samo znači više posla za onoga koji zna - nažalost plaća ne prati opseg posla u RH

2. pokupiš samo posao, vrhnje i dalje pobiru podobni i nesposobni {#}

3. i ti ćeš tražiti jednoga zmaja sa 7 glava i hobotnicu za 2000 bruto (inače si nikad nećeš moći kupiti jahtu i super skupi auto)

4. problem je da nemaš kamo otići

• za rad u inozemstvu prvo treba radna dozvola, što baš i nije uvijek jednostavno dobiti
  • rad u inozemstvu znači i da se odričeš svega iza sebe i da "moraš" spaliti mostove za sobom inače nećeš uspjeti
  • neki ljudi koliko god bili sposobni i školovani vani ne mogu živjeti jer im ne odgovara "lokalni" mentalitet ljudi
13 godina
protjeran

Poslodavac sam u IT bransi, uglavnom programerima, pa vrlo dobro znam o cemu se ovdje prica. No isto tako je cinjenica da je kod nas dosta vise onih koji misle da znaju, nego onih koji znaju. Tesko je naci kvalitetnu osobu, jako tesko.

U krajnju ruku, najveci problem je u nama samima. Cesto i kvalitetni ljudi pristanu raditi debelo ispod cijene. I to debelo ispod. Bas radi toga jer ce neki "susjedov" malo dobiti posao u suprotnom.

Sto se tice edukacije vlastitog kadra, tu sam imao jednu jako smijesnu situaciju. Poceo sam kao i vecina, radio malo freelancinga kao student, pa se na kraju zaposlio u HR, i to u jednoj jako cijenjenoj domacoj programerskoj firmi. Ocekivao sam strucnjake, i bilo ih je. No na kapaljku. Slali su me cak i na edukaciju, ali je to bilo smijesno. Dobijes knjigu, imas tjedan-dva, normalno u svoje vrijeme, i idi polagati ispit. Ne da dragi Bog da isti ne polozis. Za smijesnu placu ostao sam prakticki bez svog slobodnog vremena, a motivacija mi je bila ravna nuli. Nakon par mjeseci dao sam otkaz. Pozitivna strana ove price je da sam uvidio kako stvari ne raditi. Na srecu, jednog klijenta sam istima preoteo, pa za pocetak uzeo samo jednog covjeka i otvorio firmu radi tog klijenta. Preko tog dosao do drugog, i tako su stvari krenule.

Trenutacno imam 7 ljudi zaposlenih, edukacija je obavezna, ali ne tjeram ljude u njihovo slobodno vrijeme da citaju, niti ih placam malo. Dapace, placa im nije fixna. Ukoliko se posao obavi da je klijent zadovoljan, posao u roku, itd., placaju se bonusi.

I znate sta? Ovaj princip nije samo za bogate strane drzave, funkcionira cak i kod nas vjerovali ili ne.

21 0 hvala 0
17 godina
JackIsBack kaže...
NEW_MAN kaže...

Ma dosel sam u firmu na gotovo i sad se mogu batje.
Poludel budem!!!
Kak da sad izađem iz začaranog kruga kad se sve veže jedno na drugo!

Taj Symantec je žešće smeće ili ja nemam sreće ili sam nesposoban!

Ne znam u kakvoj i kolikoj firmi radiš ali pokušaj po isteku licence uzeti ponude drugih alata te uz jedan dopis svom nadređenom pošalji kako i zašto bi trebali migrirati na nešto drugo. Neče ništa više koštati, dapaće možda češ i jeftinije proći.

Ako i ne odobre prelazak na novi alat barem imaš opravdanje di si tražio ako te netko krene prcat u mozak zašto ne radi.

Mi sve to imamo sa jednim drugim alatom (da sada ne reklamiram) i u tri godine bio je samo jednom krivi update koji je zamrzavao određena računala, ispravili su isti dan. 

Backup Exec mi je dobar alat dok je antivirus smeće a Vault za mail arhivirat pušiona koja radi prek addona za Outlook koji ne radi na nekih 10% računala. Spam Filter je ok.

Sam bog pa su mi ljudi s kojima radim dobri ko kruh, tak da ako se prebacimo na nešto drugo ne bude drama.

Backup Exec i opče snimanje na trake mislim izbacit iz upotrebe do kraja godine jer mi je firma na tri lokacije pa mogu na više strana postavit da mi se radi backup po raznim NASovima.

17 godina
jumboY kaže...

Trenutacno imam 7 ljudi zaposlenih, edukacija je obavezna, ali ne tjeram ljude u njihovo slobodno vrijeme da citaju, niti ih placam malo. Dapace, placa im nije fixna. Ukoliko se posao obavi da je klijent zadovoljan, posao u roku, itd., placaju se bonusi.

I znate sta? Ovaj princip nije samo za bogate strane drzave, funkcionira cak i kod nas vjerovali ili ne.

Da, al na taj način ćeš BMW X5 moći kupiti tek za par godina, a ne već od prvog posla!

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
17 godina
Luprecal kaže...

Nije da bi sad ulazio u neke rasprave, i sam nisam obožavatelj Symanteca, ali prema garternu njihov AV je u samom vrhu.

Čak sam i od korisnika (nažalost, ne mojih) čuo da im se AV popravio

Možda se velike kompanije ipak mogu promjeniti?

AV ne jede resurse i ne prolazi kroz njega ništa ali je glup ko k.

Glupan mi najde trojana i napravi kopiju u quarantenu da bi ga tam opet pronašao i napravio kopiju i tako u beskonaćnost dok ne popuni HDD. Složil sam da briše tak da mi više ne kopira i pronalazi kopije.

Neda mi kopirat fajlove na mrežni disk ili skopira par posto i onda stane pa stoji dok ga na silu ne resetiram.

Uglavnom mrzim ga kaj da ti pričam.

13 godina
protjeran

Ne bih se slozio. Mislim da se dobar glas na daleko cuje. Istina, treba i za to neko vrijeme, ali misljenja sam da si na konju onog trenutka kad se procuje da radis kvalitetno, i kad te vecina hvali.

I vec dugo nisam na jednom poslu, jer da je samo taj jedan posao, 7 ljudi mi ne bi bilo potrebno, niti bih iste mogao placati.

2 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
jumboY kaže...

Poslodavac sam u IT bransi, uglavnom programerima, pa vrlo dobro znam o cemu se ovdje prica. No isto tako je cinjenica da je kod nas dosta vise onih koji misle da znaju, nego onih koji znaju. Tesko je naci kvalitetnu osobu, jako tesko.

U krajnju ruku, najveci problem je u nama samima. Cesto i kvalitetni ljudi pristanu raditi debelo ispod cijene. I to debelo ispod. Bas radi toga jer ce neki "susjedov" malo dobiti posao u suprotnom.

Sto se tice edukacije vlastitog kadra, tu sam imao jednu jako smijesnu situaciju. Poceo sam kao i vecina, radio malo freelancinga kao student, pa se na kraju zaposlio u HR, i to u jednoj jako cijenjenoj domacoj programerskoj firmi. Ocekivao sam strucnjake, i bilo ih je. No na kapaljku. Slali su me cak i na edukaciju, ali je to bilo smijesno. Dobijes knjigu, imas tjedan-dva, normalno u svoje vrijeme, i idi polagati ispit. Ne da dragi Bog da isti ne polozis. Za smijesnu placu ostao sam prakticki bez svog slobodnog vremena, a motivacija mi je bila ravna nuli. Nakon par mjeseci dao sam otkaz. Pozitivna strana ove price je da sam uvidio kako stvari ne raditi. Na srecu, jednog klijenta sam istima preoteo, pa za pocetak uzeo samo jednog covjeka i otvorio firmu radi tog klijenta. Preko tog dosao do drugog, i tako su stvari krenule.

A jel se smije znati o kojoj firmi se radi ili konkretnije segment IT-a? (vidim da je o firmi koja razvija software riječ, ali koji tip)

17 godina
odjavljen
Profesor Jakov kaže...
jumboY kaže...

A jel se smije znati o kojoj firmi se radi ili konkretnije segment IT-a? (vidim da je o firmi koja razvija software riječ, ali koji tip)

Sad kad krene invazija molbi za posao {#}

Freak Show Inc.
16 godina
odjavljen

Iz perspektive onoga tko plaća nikad nije malo, ali iz perspektive onoga tko plaću prima, često jest.

13 godina
neaktivan
Tonči kaže...

često jest.

Ovi što ne spadaju tu su pretežno iz državnih firmi, rekao sam pretežno!

17 godina
royalhero kaže...
Tonči kaže...

često jest.

Ovi što ne spadaju tu su pretežno iz državnih firmi, rekao sam pretežno!

Iz perspektive čovjeka koji radi u državnoj firmi, mi imamo jednog informatičara na 1000 korisnika.

U istoj branši u USA norma je jedan informatičar na 80-120 korisnika

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
14 godina
protjeran
Tonči kaže...

Iz perspektive onoga tko plaća nikad nije malo, ali iz perspektive onoga tko plaću prima, često jest.

Uvijek je previsoka plaća, što se većine poslodavaca tiče.

Mislim da bi najsretniji bili kad bi robovlasništvo bilo ozakonjeno.

Primjer: Čovjek potpiše više milijunski ugovor, odmah kupuje novi auto, a plaća radnike 3500 max i kaže da su još previše plaćeni i da plaća raste konstantno već godinama. Samo što čovjek "ne razumije" i da troškovi rastu kako plaće rastu,  puno više nego same plaće.

Eto, takve "poslodavce" bi ja pred zid i ratatatatata.

Lulz is on lulz.
16 godina
odjavljen

Ima ih koji fer plaćaju, ali ih je malo. No, na kraju nije plaća ključna (iako je najvažnija).

14 godina
protjeran
Tonči kaže...

Ima ih koji fer plaćaju, ali ih je malo. No, na kraju nije plaća ključna (iako je najvažnija).

Slažem se, ali žalosno je da ovakvi prevladavaju, jer se svi žele obogatiti u vrlo kratkom roku. Mogli bi smo to nazvati "balkanskim snom".

Lulz is on lulz.
13 godina
protjeran
Profesor Jakov kaže...

Software jedino. Specijalizirali se prvotno za .NET, naknadno dobili dosta ponuda za MacOS + iOS aplikacije, pa se malo bacamo i na taj dio.

Imali manji dio posla i u PHP-u. Vec 2x sam otvarao topice gdje sam nudio posao, zanimljivo da se na jedan nitko nije javio. Barem na na bug.hr forumu. Oba su sada popunjena, a iskreno, vjerojatno cu i u buducnosti otvarati slicne topice.

@tonci

Cesto i zaposleni i/ili oni koji se zele zaposliti gledaju samo svoju guzicu. Osobno sam imao slucaj gdje sam covjeku platio 2 skupa tecaja, jedan za odrzavanje win servera, drugi za linux. Taj covjek se zadrzao dovoljno dugo da odslusa tecajeve, polozi iste i ode u Njemacku raditi, jer mu je netko iz rodbine sredio bolji posao. Samim time sam uzurbano morao traziti novog covjeka, a to nikad nije dobra stvar.

Nije sve crno/bijelo, niti ce ikada biti. Vecina poslodavaca su pokvareni, i gledaju samo svoj dzep. No nista bolji nisu ni oni koji se zaposljavaju. Barem vecina istih. No kako nije sve crno-bijelo, nije ni u ovom slucaju. Nisu svi poslodavci pokvareni, niti su svi zaposlenici "andjeli".

Ja osobno uzivam u programiranju, i ne mogu se zamisliti u bilo cemu drugom. U svoje slobodno vrijeme dosta visim po forumima, pretezito stranima. Citam, ucim, komuniciram. Volim takodjer dobru programersku knjigu, pa cak i u vezi tematike koja mi je dobro poznata. Uvijek ima prostora za uciti. I jedini dobar programer je onaj koji stalno radi na sebi. Kljucna stvar. No onda takvu osobu treba i advekatno platiti.

14 godina
protjeran
jumboY kaže...

Software jedino. Specijalizirali se prvotno za .NET, naknadno dobili dosta ponuda za MacOS + iOS aplikacije, pa se malo bacamo i na taj dio.

Imali manji dio posla i u PHP-u. Vec 2x sam otvarao topice gdje sam nudio posao, zanimljivo da se na jedan nitko nije javio. Barem na na bug.hr forumu. Oba su sada popunjena, a iskreno, vjerojatno cu i u buducnosti otvarati slicne topice.

@tonci

Cesto i zaposleni i/ili oni koji se zele zaposliti gledaju samo svoju guzicu. Osobno sam imao slucaj gdje sam covjeku platio 2 skupa tecaja, jedan za odrzavanje win servera, drugi za linux. Taj covjek se zadrzao dovoljno dugo da odslusa tecajeve, polozi iste i ode u Njemacku raditi, jer mu je netko iz rodbine sredio bolji posao. Samim time sam uzurbano morao traziti novog covjeka, a to nikad nije dobra stvar.

Nije sve crno/bijelo, niti ce ikada biti. Vecina poslodavaca su pokvareni, i gledaju samo svoj dzep. No nista bolji nisu ni oni koji se zaposljavaju. Barem vecina istih. No kako nije sve crno-bijelo, nije ni u ovom slucaju. Nisu svi poslodavci pokvareni, niti su svi zaposlenici "andjeli".

Ja osobno uzivam u programiranju, i ne mogu se zamisliti u bilo cemu drugom. U svoje slobodno vrijeme dosta visim po forumima, pretezito stranima. Citam, ucim, komuniciram. Volim takodjer dobru programersku knjigu, pa cak i u vezi tematike koja mi je dobro poznata. Uvijek ima prostora za uciti. I jedini dobar programer je onaj koji stalno radi na sebi. Kljucna stvar. No onda takvu osobu treba i advekatno platiti.

Sviđate mi se gospodine.

Lulz is on lulz.
17 godina

"Balkanski san" je baš dobar opis sindroma da se u prvoj godini mora zaraditi za merdžu inače posao ne valja... {#}

I was only mostly dead, try finding that option on government paperwork!
Moj PC  
4 0 hvala 0
17 godina
NEW_MAN kaže...

Menađeri mi mogu popušiti znate kaj. Ako kome kaj ne paše nek mi plati školovanje i ja budem prošel sve ispite, certifikate na svijetu.

Problem je kaj glupani nemaju pojma kakav je to posao koji radimo. 90% kvarova su zato jer kupujemo poluproizvode koji rade probleme za koje nigdi nema riješenje kak popravit nego pol dana izgubim na guglu tražeći riješenje. Najgore je to kaj svi proizvodi sucksaju u nekoj mjeri i rade probleme.
Primjera radi mi imamo Symantec Antivirus, Spam filter, arhiviranje mailova i backup na trake. Sve osim backupa sere nonstop. Tisuće ljudi se žale po forumima i nikom ništ!!!! Programi su plačeni tisuće i tisuće eura a ne rade ako ih ne pogurnem svaki drugi dan.
Microsoft i problemi sa servisima koji se pale gase kak kad. Izađe zakrpa pa pokrpa nešto i povari nešto. Sve treba sto put testirat i onda na kraju opet problemi u produkciji. Ono neverending story i onda seru kak ne znamo. Mama im ne zna.

Ahahah, LOL-čina, koji car.{#}

Remember, remember...
17 godina
Tonči kaže...

Da si pravi informatičar, ne bi instalirao ništa Symantecovo! Zadnje što je valjalo je bio Norton Commander. {#} 

Nemoj tako, BackupExec koliko toliko radi OK, a i sve akvizicije od symanteca su isto OK (PGP...)... 

17 godina

Carnet je najgore mjesto di se možeš zaposlit. Njima je core "business" IT i onda nude stručnjacima (ne početnicima) plaće od 4500kn....

13 godina
protjeran
Tonči kaže...

Da si pravi informatičar, ne bi instalirao ništa Symantecovo! Zadnje što je valjalo je bio Norton Commander. {#} 

Nop, u vrijeme NCa je postojao puno bolji file manager, Dos Navigator.

Mao_Xe-Tsu-N.G. blob
17 godina
1tip kaže...

Kad naše firme ne bi zapošljavale osobe sa KV, SSS ili čak NKV i tražile od njih da obavljaju poslove na razini visoke stručne spreme, možda ne bi imali problema s nedostatkom znanja.

Ai kad zaposle ljude, mogli bi nešto u njih i uložiti, poslati ih na neki tečaj ili im omogućiti da steknu neki certifikat. Ja sam poslije faksa završio 5 tečajeva, svaki put su me šefovi mrko gledali kao da im pokušavam ukrasti radno mjesto. 

Službena politika najveće firme u mojem kraju: mi ne zapošljavamo informatičare sa VSS jer oni nemaju znanja koja mi trebamo. U prijevodu, šef im ima trogodišnju srednju i osjeća se ugroženim. 

Da oprostiš nemoj kenjat... Reci ti meni što VSS jednom sistem inženjeru znači? Apsolutno ništa, može s tim otrat guzicu! Prolem svih naših fakseva je da se svi orjentiraju na programiranje, a što ako to mene ne zanima? Što ako ja želim bit DBA, mrežni sistemac, MS sistemac, linux sistemac?? Radim kao sistemac, ali na faksu nisam apsolutno ništa naučio o tome, ima sam samo jedan kolegij o računalnim mrežama. Na faksu dobiješ dobru podlogu za programiranje i to je jedino zašto se isplati ić na faks (osim dobivanja papira pa da se doživot možeš uhljebit u neku državnu firmu)...

Evo ti jedan primjer, surađujemo sa jednom splitskoj gradskom tvrtkom kojoj šef IT-a (ujedno i jedina osoba IT-a) ne zna ubacit računalo u domenu. U mreži je raspad sistema, kaos, ali bitno da je on VSS i da voditelj IT-a :). Baš sam s kolegom nekidan komentira da je taj papak iti malo pametan sredia bi tu mrežicu kako spada i onda fušaria jer budimo realni radom u državnim firmam nije baš da se uči radeći posao (čast iznimkama).

17 godina
Opti kaže...

Evo ti jedan primjer, surađujemo sa jednom splitskoj gradskom tvrtkom kojoj šef IT-a (ujedno i jedina osoba IT-a) ne zna ubacit računalo u domenu. U mreži je raspad sistema, kaos, ali bitno da je on VSS i da voditelj IT-a :). Baš sam s kolegom nekidan komentira da je taj papak iti malo pametan sredia bi tu mrežicu kako spada i onda fušaria jer budimo realni radom u državnim firmam nije baš da se uči radeći posao (čast iznimkama).

A možda je i problem u tome što je samo jedan?

17 godina
neaktivan
Opti kaže...
1tip kaže...

Da oprostiš nemoj kenjat... Reci ti meni što VSS jednom sistem inženjeru znači? Apsolutno ništa, može s tim otrat guzicu! Prolem svih naših fakseva je da se svi orjentiraju na programiranje, a što ako to mene ne zanima? Što ako ja želim bit DBA, mrežni sistemac, MS sistemac, linux sistemac?? Radim kao sistemac, ali na faksu nisam apsolutno ništa naučio o tome, ima sam samo jedan kolegij o računalnim mrežama. Na faksu dobiješ dobru podlogu za programiranje i to je jedino zašto se isplati ić na faks (osim dobivanja papira pa da se doživot možeš uhljebit u neku državnu firmu)...

To je ono sto sam i sam napisao. FAKS NISTA NE ZNACI!

Mozes biti Dr i sto ja znam kaj ali to ama bas nista ne znaci. Daj ti meni pokazi sto znas, a ne vrtiti formule i teoriju. Na nasim faksovima uci se teorija, a praksa je minimum minimuma. Lijepo kazes, ako uzmemo da je FER najjaci faks po tom pitanju dajte mi kazite koliko ljudi na njemu znade raditi sa, npr, Oraclom? Studosi znaju napisati najjednostavniji SELECT i tu zavrsava prica. Velika vecina ih misli da su bogom dani jer su dobili 5 iz selecta. Kada takav sa diplomom dodje u firmu (vecu) i kada ga prepisa balavac bez faksa ovaj se osjeca ugrozen i povredjen. E, to su HR sefovi.

Programeri isto tako. Znanje programskog jezika je kao vozacka dozvola. Medjutim, vozacka dozvola i voznja su dvije totalno razlicite stvari. Evo ti zadatak pa pokazi koliko si snalazljiv i kako ces ga rijesiti.

Nazalost danas naci dobrog "strucnjaka" nije moguce. Oni koji vrijede su vec zaposleni, a vecina novoga je koma. Totalna koma!

Ako ne vjerujete otvorite firmu pa probajte zaposliti nekoga. Da, i investiranje u nekoga u vecini slucajeva znaci da ce isti vrlo brzo otici iz firme. Jedan T-Com si to moze dopustiti, ali manja firma ne. Nemojte mi samo sada poceti sa placama. Visina place uopce nije bitna. Visina place ne utjece na kvalitetu. Dapace, ako nekome das visoku placu u vecini slucajeva ce postati umisljenko koji terorizira sve oko sebe.

13 godina
protjeran

općepoznata stvar je ta, da kod nas traze nemoguce&moguce za sitnu lovu. Neda im se ulagati u ljude, skolovati ih, a bitno je da se traze nadljudski rezultati i znanje. Welcome to Croatia

1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice