Na finale Imagine Cupa (opet) Splićani!

poruka: 63
|
čitano: 9.819
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Na finale Imagine Cupa (opet) Splićani!".
15 godina
neaktivan

@Miro - Pitaj Olega zašto me nema :)

Imagine cup je dobro osmišljeno natjecanje, meni osobno nije jasan slab odaziv studentskih timova - ili ipak kod nas nema toliko mladih ljudi koji su u stanju organizirat jedan projekt s glavom i repom koliko bismo mi voljeli mislit da ima. Imagine cup po meni nije natjecanje ni u programiranju, ni u revolucionarnosti tehničkog rješenja, već u sposobnosti osmišljavanja i izvedbe jednog konkretnog projekta i njegove adekvatne prezentacije što je u biti stvarna životna situacija u kojoj će se ti mladi ljudi kasnije naći. Mislim da je najveća vrijednost ovoga natjecanja upravo to što mladi ljudi na živom primjeru uče što sve treba da bi jedan projekt zaživio i prepliću znanje s kolegama drugačijih afiniteta i sposobnosti. Pogotovo je korisno kada je mentor tip poput ovogodišnjeg mentora pobjedničkog tima koji usprkos mladosti posjeduje širok spektar znanja i veliki entuzijazam i ljubav prema poslu koji očito zna prenijeti na kolege. U raspravu o porijeklu ideja za projekte neću ulaziti - to treba ostaviti na dušu samim natjecateljima i ocjenjivačkom sudu.

Mislim da je upravo ovo natjecanje s malobrojnim prijavama nažalost dokaz za moju davnu tvrdnju kako u Hrvatskoj ne možeš skupit 5 dobrih programera za dobar projekt jer kad treba radit svi misle da su zvijezde i da bi upravo oni trebali biti šefovi ili imat veća prava. Tek kad ih stranac zgazi čizmom onda ne postavljaju pitanja nego štrikaju i donose dobit svojim gazdama tisućama kilometara daleko.

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Na finale Imagine Cupa (opet) Splićani!
Stonehead kaže...

Očekival sam takav komentar od vas, gospon Maštruko :D Ali morate "nekaj dati da bi nekaj dobili". ;)

Ali istina je da je FOIov tim bio puno manje spreman za prezentaciju od splićana. Trebal im je neko reći tjedan dana prije da nije bitno dal radi, važno da dobro izgleda:P

Nisam vidio previše od projekta, ali su mi razni ljudi pričali o projektu i vidio sam neke materijale. Poslovično dobar Matijevićev utjecaj na marketing projekta je vidljiv i to je dobro. Imagine Cup nije isključivo tehnološka stvar da gledamo linije koda, već cjeloviti projekt, gdje marketing igra vrlo važnu ulogu.

Nemoj biti bezobrazan, jer ne radi se samo o dobrom izgledu. Prošle godine je tim iz Splita imao vrhunski projekt, daleko ozbiljniji i veći od konkurentskih, dobro osmišljen, odlične ideje i potencijalnu realizaciju dobivši preporuke i podršku vrlo važnih subjekata, a izgubio je pred projektom koji je bio jako, jako sličan prethodnom splitskom pobjedničkom projektu. I nitko nije dovodio plasman protivnika s FOI-a u pitanje.

Malo je jadno čitati komentare poput tvojih u kojima se da osjetiti jal i ogorčenost te omalovažavanje pobjednika koji nije "ti", a bez realnih temelja. Ne mislim na tebe kao natjecatelja, već eventualno možda poznanika natjecatelja.

Što se tiče ovih besmislenih komentara na račun Microsofta, nema previše toga za reći, s obzirom da je jasno da je Microsoft najsnažnija razvojna kompanija s trenutno najboljom razvojnom platformom, najboljim pristupom studentima, najboljim pogodnostima i najplodnijim i najkvalitetnijim ukupnim ekosistemom za poslovanje.

Koliko u edukaciju studenata, besplatne alate i kvalitetne edukacijske materijale ulaže Sun (Oracle), IBM, Apple (LOL?), Adobe ili netko drugi? - Nula.

Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
Poruka je uređivana zadnji put sri 19.5.2010 18:19 (naxeem).
17 godina
neaktivan

@NiksaM: pa gledaj.. prije 5-6 godina je bilo 16 timova prijavljenih na Imagine Cup... onda se uvela Bolonja i od onda je svega par timova

znam da ima kvalitetnih studenata na FOIu (nema puno, ali ima), samo kaj nisu zainteresirani potrositi svo slobodno vrijeme i onda jos malo na imagine cup... jer slobodnog vremena ima jako malo...

@naxeem:

ne, krivo si me skuzil... nemam ja nist protiv toga kaj nije FOI prvi... realno, nisu zasluzili biti prvi... i nisu bili... to je ok...

samo sam htel reci da mi je malo, neznam, smesno (?) kaj je toliki fokus na prezentaciji (prodaji) ...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Zvučalo je vrlo ružno, iskreno; kao da ti je krivo što FOI nije prvi i kao da pokušavaš optužiti splitski tim za pobjedu isključivo na račun marketinga. Jasno je da marketinga ima, ali očito je da taj njihov projekt i radi - valjda - ako su donijeli funkcionalan plastenik, zar ne?

I ne kužim zašto ti smeta marketing? Pa marketing je danas 50%+ troška u razvoju softvera, a 90% prodajnih rezultata. Omalovažio si cijele grupe poslova uključujući desetke godina rada dizajnera, UX i PR stručnjaka, promotora i sl.

Na faksu ćeš naučiti povijest neke tehnološke grane, korištenje resursa (izvora), snalaženje, podnošenje stresa, ali tek u stvarnim projektima možeš naučiti programirati, a rjeđe (ali ne i nemoguće) prodati proizvod.

Ja sam tijekom faksa igrom slučaja radio na svemu i svačemu, naučio programirati, sastančiti, prodavati, kenjati na prezentacijama, ali tek sam na IC-u vidio što je to stvarni timski rad i kako funkcionira pravi marketing i pravi projekti iz "big picture" pogleda. Žao mi je samo što i to vrijeme zbog svoje loše organizacije nisam bolje iskoristio i bio aktivniji u timu, jer IC je jedinstvena prilika.

Ne znam za apsolutno niti jedan drugi način da mladi ljudi, studenti, dobiju priliku, makar približnu stvarnom izvođenju nekog projekta od nule do pakiranja i prodaje.

Imagine Cup nije "64K DEMO" natjecanje. Imagine Cup te uči timskom radu, inovativnosti, marketingu, nošenju s konkurencijom, stresu, organizaciji, prezentiranju i konačnoj prodaji nekog svog proizvoda. To iskustvo je ono što upravo treba budućim inženjerima koji bi jednom trebali voditi svoje timove i poslovati u stvarnom svijetu. - Sama tehnologija je tu manje bitna; više tehnološki wow! efekt u prezentaciji i funkcionalna izvedba. Jednom frazom: kompletan proizvod.

Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
Poruka je uređivana zadnji put sri 19.5.2010 19:17 (naxeem).
16 godina
neaktivan

ne volim kad ljudi pljuju po FER-u, pa evo... vidim da se ovakva natjecanja ne prate

http://www.fer.hr/?@=1xwqc#news_8980

0 0 hvala 0
16 godina

Prije svega, pozdrav svim članovima BOL foruma.

Dakle ja sam jedan od članova projekta Visage (srednjoškolski projekti koji su se prezentirali prije samog Imagine cupa) i

moram reci da onaj tko se nije natjecao na nečem ovakvom nemože kompetentno govoriti o temi.

Poanta je jasna: napravite proizvod i PRODAJTE ga žiriju.

Tim sa FOI-ja nije mogao ni očekivati bolji plasman s obzirom da im je:

prezentacija izuzetno RUŽNA

letci crno bijeli i RUŽNI

odgovori na pitanja NEPRIPREMLJENI

Vjerujem da smo čak i mi kao srednjoškolci imali bolju prezentaciju i letke. Letke prilažem uz poruku

Nitko od Imagine Cup natjecatelja ne traži uber-pro-leet hakzor koderske vještine, već samo da stvori nešto što radi

i da to predstavi u najboljem mogućem stilu! Fesbovci su to i odradili, i to prekrasno i rad im je bio najkompletniji.

Uostalom, dosta sa tim "hardocore" spikama jer većina vas nije u stanju napraviti komad softwarea da radi bilo što.

Mislim da se  i Zli Luđak slaže u tome, tako da zaključimo ovu temu. Uostalom, niste bili tamo.

Pozdrav

Antonio Pavlinovic

Vanjska strana Vanjska strana
Unutarnja Unutarnja
Je li to iskra krivnje, drska penetracija? Ili još jedan uzvik mojih osobnih nacija? Vidim kurve savjesti jezike kako klopoću, čujem njene tuste ruke kako štropoću, uzalud zaziva i Boga i vraga,
Poruka je uređivana zadnji put sri 19.5.2010 19:44 (Fearless).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Fearless kaže...

Slažem se da je prezentacija bila grda, slažem se da su letci bili grdi (crno bijeli su bili jer faks nije bas bil spreman sprintati ih u boji, osim par komada koji su pripali žiriju.. :P)

odgovori su bili nepripremljeni, ali smatram da su bili jako dobro odrađeni, na sva pitanja su dali smislene odgovore...

15 godina
neaktivan

Dok god FOIjevci za vrijeme prezentacije budu puhali nos, drzali ruke u đepovima, grizli nokte, prekidali jedan drugog za vrijeme prezentiranja i bili bahati u odgovorima i stavu; uspjeh im bas nece biti zajamcen.

16 godina
neaktivan
Skibac kaže...

ne volim kad ljudi pljuju po FER-u, pa evo... vidim da se ovakva natjecanja ne prate

http://www.fer.hr/?@=1xwqc#news_8980

Baš me čudi kako medije ne prate natjecanja s ovakvim web stranicama i bogatstvom informacija o samom natjecanju. Belji se

16 godina
neaktivan
Stonehead kaže...
Fearless kaže...

Slažem se da je prezentacija bila grda, slažem se da su letci bili grdi (crno bijeli su bili jer faks nije bas bil spreman sprintati ih u boji, osim par komada koji su pripali žiriju.. :P)

odgovori su bili nepripremljeni, ali smatram da su bili jako dobro odrađeni, na sva pitanja su dali smislene odgovore...

Zar to ne znači da se nisu dobro snašli u tim "životnim" situacijama? :)

Mislim da je prošle godine Team Explorer dobio donaciju FOI-a za majce i letke, pa i ako nije, opet su se snašli i našli novce. Zbog toga mislim da argument ne stoji, jer na timovima je da se snađu u svojim prilikama... baš kako je to u stvarnom životu. :)   

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.5.2010 20:53 (imacek).
17 godina
neaktivan
NiksaM kaže...

Mislim da je upravo ovo natjecanje s malobrojnim prijavama nažalost dokaz za moju davnu tvrdnju kako u Hrvatskoj ne možeš skupit 5 dobrih programera za dobar projekt jer kad treba radit svi misle da su zvijezde i da bi upravo oni trebali biti šefovi ili imat veća prava. Tek kad ih stranac zgazi čizmom onda ne postavljaju pitanja nego štrikaju i donose dobit svojim gazdama tisućama kilometara daleko.

Potpisujem sve sta si reka ... Iz dana u dan vidim takvu situaciju među kolegama na faksu ...

17 godina
neaktivan
JohnW kaže...
NiksaM kaže...

Potpisujem sve sta si reka ... Iz dana u dan vidim takvu situaciju među kolegama na faksu ...

Jep... to ti je kao prijava na posao.. dode "balavac" i odma trazi sluzbeni laptop, mobitel pa i auto :D A ne bi poceo s nosenjem kave npr. :D

17 godina
neaktivan
Joooooj bilo je i sada kada sam zaposljavao takvih bisera... kao on bi sluzbeni laptop i mobitel... a ja ono... WTF... zasto??? Imas fixno radno vrijeme, radna okolina je kriptirana (256 bit AES) radi sigurnosti i tajnosti podataka... Mobitel ne treba jer trenutno nista toliko osjetljivo ne radimo... A tek izasao iz faxa, a ne zna ni osmisliti kako napisati networking za dvoje ljudi...
In Control
16 godina
neaktivan

Molim da se tim s FOI-a ne referira ko FOIevci, nego ko "tim s FOIa" hehe :)

Ne znam zašto se čude toliko tome da je važna prezentacija.. Pa zamisli scenarij. Ja imam lovu, ti imaš sw. Stvarno misliš da ću ti ja dati milijune uz takvu prezentaciju? - postoji nešto kaj se zove risk assessment. U banci kad dođeš po kredit i na takmičenju kad prodaješ proizvod sucima, vas je bilo rizik pustiti u poljsku da se nebi i gore (neki) svađali i bahatili sucima i publici. Ne možeš se ponašati ko nogometaš/celebrity. (ne svi iz tima, zna se koga to ide)

P.S. Nije baš da nitko nije rekao FOI timu.. Ne samo da sam se osobno nudio da vdim prezentaciju i pomognem vam oko svega, nego sam se i ja prvi njima javio. Ali nema veze. Ja znam da ih je stisnulo vrijeme zbog kolokovija al kao što netko reče "morate nekaj dati da bi nekaj dobili"

Matijeviću, Nebojši i Tomiću (i ostatku kojeg nisam upoznao) svaka čast. Dečki imaju iskustva, napravili su odličan knowledge transfer i super je ispalo. A FOI će se (nadam se) po svojoj tradiciji, opet vratiti nakon nekog vremena, kad se budu svi najmanje nadali.

Ekipa, sretno u Poljskoj!!! - Kick Ass!!!

@imacek

Pa di si ti? - IC bez tebe, pa kaj je to? :)

Što se tiče nas i love prošlu godinu,  do trenutka kad smo pobjedili u Splitu smo se financirali sami. Kasnije kad smo dobili, onda je FOI kompenzirao dio sredstava. Isto tako za odlazak u Egipat MIC je pomogao oko ispisa plakata.

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.5.2010 22:30 (svogs).
16 godina
neaktivan
svogs kaže...

@imacek

Pa di si ti? - IC bez tebe, pa kaj je to? :)

Što se tiče nas i love prošlu godinu,  do trenutka kad smo pobjedili u Splitu smo se financirali sami. Kasnije kad smo dobili, onda je FOI kompenzirao dio sredstava. Isto tako za odlazak u Egipat MIC je pomogao oko ispisa plakata.

Poanta je da niste kukali nego ste se snašli i riješili probleme. :)

Na drugim lokacijama sam... :)
Ove godine je trebalo prepustit brod mlađima da nešto nauče i samostalno naprave, a i bilo je drugih poslova oko DUMP-a za mene, pa ko bi stiga sve. :)

17 godina
neaktivan

Ja osobno imam problem sa tom filozofijom "marketing je 50+%, nastup je najbitniji" i slično. Onda neka se natjecanje zove "Marketing cup" ili  "Powerpoint cup".

Takav stav i je doveo do toga da Kinezi i Japanci rade, a euro pada slobodnim padom, da ne spominjem Apple (od kojeg mi se povraća). Spika da je ideja, proizvod i znanje nebitno - a prezentacija bitna - to je početak kraja. Ja samo tvrdim da je (po meni) trebao dalje ići prvi tim.

Ako je svetogrđe ne slagati se sa žirijem (čiji je tehnički dio prenapuhan i bahat i nabacuje se tehnologijama i buzzwordima) - onda sam ja nevjernik.

A što se tiče gornjeg srednjoškolskog komentara - gle: simpatično je to sve, ali polako. Knjigu u ruke i manje igrokaza, nismo u Gavelli. Neko bolje programira, netko bolje glumi i paradira pred projektorom. Meni je ovo prvo bitnije.

NADALJE:

NAjteže je napraviti nešto novo. Tko je god pokušao osmisliti nešto ČEGA NEMA i to prodati (ili samo pokazati frendovima), taj zna koliko je mjeseci potrošio na prototipe, koliko je papira iskrižao, koliko je pretraživao Internet da vidi jel to već netko napravio, koliko je koda bacio, koliko je puta odustajao ne vjerujući sam sebi. Najlakše je uzeti gotovu postojeću stvar - preostaje samo tehnička implementacija i dobra prezentacija (za koju već postoje primjeri). I to je napravio pobjednički tim. Vrlo kvalitetno i dobro - zaista. Ali prvi tim je inovirao - to što su imali 10 % lošiji nastup meni ne znači ništa - jer marketing bi trebao biti ponderirano ocjenjivan - sa manjom težinom od same ideje i izvedbe. Guranje prodaje i marketinga u ovo - i na kraju stavljanje istog u prvi plan (ponavljam se) - početak je kraja natjecanja kao informatičkog. Neka ga organiziraju na VERN-u sljedeće godine.

Što se tiče Olegovih komentara o infrastrukturi, tu također prvi tim "faila", jer računalno upravljane farme i staklenici koštaju stotine tisuća eura (znam iz prve ruke). Sve u svemu - ovo dočekivanje na nož svake kritike izbora pobjednika me nervira i žalosti. Svi samo kao papagaji ponavljaju - marketing, prodaja, prezentacija, nastup. WTF?

Moj PC  
4 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

funat, ja sam se natjecao na spomenutom 64K i moram ti reći da svakako imaš preporuku: čisto kodiranje, hackanje EAX-a, EBX-a, ECX-a i sl. cijele noći provodiš u proceduralnom generiranju matrica i sinusa za glazbu. Na natjecanje ni ne dođeš: uploadaš sve i čekaš. Budeš baš faca među ekipom na opskurnom forumu koji je "dizajniran" kao shell.

Nula prezentacije, čisti skill.

No, to nije Imagine Cup. Ja sam jednom (2005.) krenuo i to skužio, a 2009. su mi kolege pokazali kako to zapravo treba biti.

Inače, postoji razlog zašto koder ima plaću 7-8k, a zašto menadžer ima 17-18k, ali svejedno - tehnologija nije najbitnija, a kamoli jedina bitna. Stvarni svijet je Imagine Cup, a ne 64K.

17 godina
funat kaže...

Ako je svetogrđe ne slagati se sa žirijem (čiji je tehnički dio prenapuhan i bahat i nabacuje se tehnologijama i buzzwordima) - onda sam ja nevjernik.

Što se tiče Olegovih komentara o infrastrukturi, tu također prvi tim "faila", jer računalno upravljane farme i staklenici koštaju stotine tisuća eura (znam iz prve ruke). Sve u svemu - ovo dočekivanje na nož svake kritike izbora pobjednika me nervira i žalosti. Svi samo kao papagaji ponavljaju - marketing, prodaja, prezentacija, nastup. WTF?

Totalno je OK da se ne slažeš sa žirijem, di bi došli da se svi slažemo, no mislim da moraš uvidjeti da si ovaj put u manjini. Nije to ništa strašno, mnogi veliki ljudi su često bili u manjini, a ovaj put su eto to svi oni koji se ne slažu sa odabirom :o)

Pod tehnička strana žirija vjerojatno misliš na Pavlešića i Tipurića? Ni tu se ne slažem, meni su njih dvojica jučer bili sjajni, a Tipurić je u završnoj riječi odlično obrazložio odluke žirija.

Staklenici su tu već otprije, nevezano za računala, i bit će tu bez obzira na računala. Softver za staklenike je samo nadogradnja nečeg postojećeg. S druge strane, softver za e-kioske podrazumijeva da je netko već postavio tisuće tih e-kioska, u neku Zemlju Siromaha, dakle odradio je 90% posla i potrošio 95% love (ne znamo zašto i kako, ali je odradio) i sad dolazi naš tim i rješava softverski dio priče, koji je u ovom projektu realno minoran (5% valjda). Scenario je nerealan, ili jednostavno nedovoljno dobro objašnjen. 

Heroj a ne zločinac
17 godina
Fearless kaže...

Dakle ja sam jedan od članova projekta Visage (srednjoškolski projekti koji su se prezentirali prije samog Imagine cupa) i

moram reci da onaj tko se nije natjecao na nečem ovakvom nemože kompetentno govoriti o temi.

Vas dvojica ste meni bili izvrsni, aplikacija djelomično trivijalna ali svaka vam čast za nastup, agresivno, probitačno i vrlo samouvjereno za tako mlade ljude Cool

Za ubuduće - pretpostavljam da ovo ljeto obojica mislite upisati faks i ići na Imagine Cup dogodine - smanjite splitski akcent kad prezentirate van Dalmacije, i nemoj baš napadati druge timove da im je prezentacija ružna. Meni su sve prezentacije bile dobre, ali neke su ipak bolje od ostalih.

Heroj a ne zločinac
16 godina
protjeran

…krenimo redom….izostanak FER-a, ne treba čuditi, oni su ionako svijet za sebe i samodostatni pa im ne trebaju takmičenja s onim koji nisu najbolji, jer oni ne trebaju „najbolje“, jer im ti „najbolji“ ne bi omogućili i da isto ostanu najbolji, jer oni su nešto poput zatvorenog sustava koji ionako prima najbolje, pa onda samo izbacuju nešto poput najbolje od najboljih, kao što NBA igra najbolju košarku(tako barem navode, oni koji prate tu čudno ligu…) u odnosu na ostatak svijeta, tako i unski exETF, po istoj analogiji se ne treba gnjaviti sa kupovima u kojima se nalaze „zagorski fiškali“ ili pak „lijeni dalmatinski galebovi“….

…kroničari mrežnih stranica, bilježe da je pobijedila momčad koja „razmišlja zeleno“…može se zamijetiti, da uistinu ti mladi„mekušjeci“(pravilna hrvatska riječ za softveraše), su u biti zeleni, naime oni su pravi primjer odgoja koji ide za tim da mladeži i omladini(ove dvije riječi isto znače, ali ne želim da se zapadno-balkanci i ljubitelji bizatnizma osjećaju povrijeđeno..) se puni glava s nekakvim ekološkim nonsensima, što je „belosvetska“ ljevica ukrala desnici, koja je oduvijek unutar svoje stvari imala ideju očuvanja prirode, jer ljevica nije u dimu izgorjele stvari uspjela stvoriti novog čovjeka, nego je ta ideja naprosto „crkla“ i odbačena na smetlište povijesti, naravno uz veliki gubitak nedužnih  ljudskih života, te se taj stravičan zločin procjenjuje na stotinjak milijuna ljudskih stvorenja, naravno ne računajući, one ljude ubijene u majčinim utrobama…naime, o čemu se radi?

Mladi nadobudni ljudi, koji još nisu shvatili ispraznost i licemjerje suvremenog čovječanstva koje svoju sreću traži na slobodnom tržištu, te ljude zavodi na krivi put, te ih hrani od malih nogu sa pričama o potrebi očuvanja okoliša, te navodi žalosnu činjenicu da zbog prirodnih resursa jedan dobar dio čovječanstva gladuje, jer tobože ne može dobiti hranu i vodu, prije nego što umru od nedostatka istoga. Naravno da je onda „odraslima“ dosadno i patetično slušati mlade koji još nisu dovoljno narasli da bi shvatili kako svijet funkcionira. Naime, ti mladi su trebali reći onima koji su ih upregnuli u kola takvog takmičenja kako stvari stoje. Konkretno problem gladi u svijetu, te pristup resursima majke Zemlje, kojoj se neki klanjaju kao nekakvom božanstvu, rješiv je kao problem u periodu manjem od mjesec dana, jer samo politička bahatost zapadnih plutokracija, priječi da ljudi kojima je pomoć potrebna, tu istu i dobiju. Mladi natjecatelji u igrama „mekušja dizajna“, mogli su reći žiriju da ona firma koje je došla „preko bare“, da vrbujem mladež duše na oltar tehnokracije, neka ona svojoj političkoj vladi veli, da su oni glavni krivci i uzročnici gladi svijetu, te ostalih nesreća koje izlaze iz njihovih bahatih političkih kuhinja, koja su nastale na tlu dobro natopljenih domorodačkih žitelja, koje su smjestile u indijanske rezervate, odnosno svojevrsne koncentracijske logore. Naravno, mladi neće to moći ostvariti, ne samo zato što ne bili saslušani ili što ne bi imali hrabrosti, nego jednostavno nije ih nitko naučio da budi kritični, prema svemu, te da sve propitkuju, tako da i ne čudi, da se ukidaju humanističke znanosti i izbacuju iz školstva, koje bi možda mogle biti „reakcionarne“ u pogledu sumnje u etičke temelje tehnokracije.

Tako da nije čudo, da se obrazuju naraštaji i naraštaji onih koji moraju biti novi robovi-roboti koji će bez zadrške i vlastitog dostojanstva obavljati nemoralne poslove za svoje plutokrate, te će se čuditi kako neki tamo „musliman“ za zalijeće zrakoplovom u neboder, simbol moći upravo tog božanstva, novca.Ovo što se tiče šala o pušenju trave, mislim da nije to nije nikakva šala, kada danas jedino „gubitnici“ nisu probali ono što su probali svi političari dok su bili mladi i slušali divljake iz Liverpool-a. Naravno, ovakvi staklenici sa travom biti će sve više potrebni, jer naime glavni izvori droga, sve više presušuju, jer Latinoamerikanci, sve više dolaze pameti, te ne vjeruju sjevernom susjedu, tako da će uskoro na Aljaski niknuti novi izvori mafijaških pipa sa novcem.

Na kraju, poruka mladima da oni nikako ne bi trebali odustati  od stjecanja novih znanja i vještina, ali moraju osim ulaganja u čisti intelekt i ruke, samouko obrazovati se za ljudskost, poštenje i temeljne ljudske vrijednosti, jer inače će postati robovi vlastite naivnosti, gdje će im Veliki Brat ugraditi čip pod kožu, te ako postanu neposlušni jednostavno, će ga preko takve tehnologije daljinski ugasiti, naravno taj koji će biti „ugašen“ savršeno će znati kako je ugašen i razumjeti će inženjersku stranu toga, ali pitanje je, da li će nakon gašenja, se sjećati da je nekad bio čovjek, sa dušom, tijelom i duhom, koji mu je udahnuo njegov Stvoritelj. Ne dajte da vam netko nudi proizvode, koje su nastali eksploatacijom gladne djece, nego uzmite sa svojih „tavana“  opanke dide Vidurine, ako ih nisu pomele metle, „Crne ljubičice“ tamo daleke '45.godine, te nastavite gdje su stali vaši djedovi i pradjedovi.

Eh, da… ako se netko želi uspoređivati sa Ćirom, onda mora biti iz dobre obitelji, odnosno mora imati dobar nacionalni pedigre, a za Tomeka iz maksimirske šume, mora piti puno više otrova od njega, a da to nije  pivo ili neki drugi alkohol…

Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što - predsjednik i vrhovnik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.5.2010 1:51 (Garfield-LŠ).

3 2 hvala 0
17 godina
neaktivan

neko je gledal Zeitgeista nedavno meni se čini...

osim toga...ko uopce shvaca ozbiljno da je tema rjesavanje svjetskih problema, medju ostalim stvarima i pomaganje siromasnima i gladnima?

0 0 hvala 0
16 godina
Zli Luđak kaže...
Fearless kaže...

Vas dvojica ste meni bili izvrsni, aplikacija djelomično trivijalna ali svaka vam čast za nastup, agresivno, probitačno i vrlo samouvjereno za tako mlade ljude Cool

Za ubuduće - pretpostavljam da ovo ljeto obojica mislite upisati faks i ići na Imagine Cup dogodine - smanjite splitski akcent kad prezentirate van Dalmacije, i nemoj baš napadati druge timove da im je prezentacija ružna. Meni su sve prezentacije bile dobre, ali neke su ipak bolje od ostalih.

Jasno da je aplikacija trivijalna kad je rađena 2 dana hahaha, jednostavno smo bili prelijeni da napravimo išta bolje. Ali radila je, barem to :)

Sad krećemo sa izradom prave aplikacije koja ce biti nesto kao Live Meeting maskiran u Media Center sučelje - podla, brza i robusna.

Hvala za hvale i bockanje prstom u naše očite mane :)

I da, vidimo se dogodine na ImCupu

Je li to iskra krivnje, drska penetracija? Ili još jedan uzvik mojih osobnih nacija? Vidim kurve savjesti jezike kako klopoću, čujem njene tuste ruke kako štropoću, uzalud zaziva i Boga i vraga,
16 godina
Miro kaže...

Hrpa Splićana na Imagine Cupu, a nema mog prijatelja Nikše Genija?!? Skužajte, ali nije mi to to, bez njega... Plač

Sumnjam da ce se vise prijatelj Niksa pojavljivati na Imagine Cupu buduci da se razisao sa svojim "prijateljem" Saskorom ... :)

17 godina
neaktivan
Zli Luđak kaže...

Staklenici su tu već otprije, nevezano za računala, i bit će tu bez obzira na računala. Softver za staklenike je samo nadogradnja nečeg postojećeg.

Hm - ono što znam je da na gotovu postojeću farmu svinja implementacija takvog sustava stoji od 1M kuna naviše. SW je manji dio troška - veći dio su automatizirani sustavi klimatizacije i senzori koji također nema prije implementacije ovako nečeg. Sa ostalim se mogu donekle složiti (iako računalni terminal sa SIM utorom u današnjim okolnostima i ne mora biti tako jako skup, problem je definitivno količina i zaštita velikog broja istih).

Tehnički dio žirija sa svojim klasičnim pitanjem "a zašto niste koristili postojeću xy tehnologiju/platformu/framework" fulava poantu - a ta je da čovjek kada rješava problem, ili eksperimentira s nečim novim - u pravilu koristi alat/API koji najbolje poznaje. Istraživati "što sve ima" da bi se implementirala neka nova ideja je čisti gubitak vremena. KASNIJE - kada imaš "proof of concept" - i kada znaš (makar pomoću VB6), da ti ideja drži vodu - tada istražiš načine na koje bi sve mogao napraviti konačnu implementaciju (koja je skalabilna i robusna, a ne pokazna). Osobno su mi puno bolja bila pitanja one žene iz T-Coma - orijentirana na funkcionalnost i razumijevanje ideje.

17 godina
funat kaže...
Tehnički dio žirija sa svojim klasičnim pitanjem "a zašto niste koristili postojeću xy tehnologiju/platformu/framework" fulava poantu - a ta je da čovjek kada rješava problem, ili eksperimentira s nečim novim - u pravilu koristi alat/API koji najbolje poznaje. Istraživati "što sve ima" da bi se implementirala neka nova ideja je čisti gubitak vremena. KASNIJE - kada imaš "proof of concept" - i kada znaš (makar pomoću VB6), da ti ideja drži vodu - tada istražiš načine na koje bi sve mogao napraviti konačnu implementaciju (koja je skalabilna i robusna, a ne pokazna). Osobno su mi puno bolja bila pitanja one žene iz T-Coma - orijentirana na funkcionalnost i razumijevanje ideje.

Pitanje je bilo zašto nisu koristili SharePoint, odnosno drugačije formulirano - zašto bi NETKO uzeo njihovo rješenje (razvijano od nule i vjerojatno skuplje) od SharePointa koji ti nudi dobar osnov i templejte za rješavanje istog problema. Pitanje je po meni posve na mjestu. Kao prvo, SP je MS tehnologija a IC kao MS takmičenje se logično treba oslanjati na MS platforme. (Da preduhitrim gunđavce - kada Oracle ili IBM pokrenu svoj Imagine Cup, onda neka inzistiraju na svojim, ili Open Source rješenjima dok ne padnu u nesvijest, dotle neka šute.)

Nije riječ o istraživanju "što sve ima" već i opet o pitanju "koliko je naš projekt realan".

Heroj a ne zločinac
16 godina
neaktivan

@funat

I najbolje da odustanu od svega, jer su oni "mali" studenti nesposobni da realiziraju tako velike projekte?

Zašto su oni uopće išli na IC pričati o nekakvim svojim pozitivnim idejama kad je to skupo i ne izvedivo za njih?

Na IC pobjeđuju samouvjereni, pristojni i proaktivni ljudi s pozitivnim idejama. Tehnologija je tu sporedna stvar, a trenutna realizacija je samo bonus...   

Sudci ne ocjenjuju tehnologiju, već njihove projekte kroz koje ocjenjuju njih kao osobe i njihov potencijal da jednog dana postanu uspješni ljudi.

@Fearless
Prva lekcija za IC, to da ste radili 2 dana se ne govori. Belji se

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.5.2010 15:08 (imacek).
17 godina
neaktivan
Zli Luđak kaže...
Fearless kaže...

Također pohvala za prezentaciju Visage-a (na smotri, ja sam bio jedan od dvojice sa aplikacijom Albert), samu aplikaciju necu komentirat jer ju nisam isprobao :)

Nothing is true, everything is permitted...
17 godina
imacek kaže...

Na IC pobjeđuju samouvjereni, pristojni i proaktivni ljudi s pozitivnim idejama. Tehnologija je tu sporedna stvar, a trenutna realizacija je samo bonus...   

Sudci ne ocjenjuju tehnologiju, već njihove projekte kroz koje ocjenjuju njih kao osobe i njihov potencijal da jednog dana postanu uspješni ljudi.

@Fearless
Prva lekcija za IC, to da ste radili 2 dana se ne govori. Belji se

Točno, to se ne govori....

Maček kad ćeš ti u mentore? Cool

Heroj a ne zločinac
17 godina
neaktivan
imacek kaže...

U kojoj si ti ono stranci? Nevinašce

Ovo gore je najveća uvreda upravo za studente i klasično tapšanje po glavici.

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.5.2010 15:53 (funat).
17 godina
neaktivan
Zli Luđak kaže...

Nije riječ o istraživanju "što sve ima" već i opet o pitanju "koliko je naš projekt realan".

Mislim da se nije radilo o pokušaju kreiranja novog SP-like proizvoda, već o klasičnom KISS principu.

A takvo pitanje bi se na kraju moglo postaviti skoro svakom razvijaču nekakve omanje web aplikacije ("E, a zašto je nisi napravio kao ekstenziju SP-a, i dobio još 1500 funkcionalnosti koje ti ne trebaju uz trošak od dodatnog servera da to sve vrti?")

Tehnologije su Microsoftove i to je u redu.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice