Start je relikt prošlosti, nije ni praktičan ni dobar. Izbornik s fino posloženim svime na računalu? Pa isto to radi i Metro.
Jedino što koristim od izlaska Windowsa 7 (a što je uzeto s OSX-a i na drugim sustavima, prvo Linux Mint, a kasnije i Ubuntu) je aktivni search bar. U Visti je postojao, ali nije bio dobar kao na Windowsima 7. Istu funkcionalnost nudi i Metro, tako da meni kao korisniku ne nedostaje Start izbornik, niti mi treba.
Inače, Windowsi 8 imaju kraticu za mini izbornik za ono što je Start koristio: [WIN]+[X].
Nije mi baš jasno zašto nekome treba start tipka, jer nije sposoban kliknuti u kut ekrana...
Tonči, jesi probao raditi sa nekim remote desktop managerom, npr MSovim (zastarjelim, ali funkcionalnim) Remote Desktop Connection Managerom?
Tamo imaš remote desktop ne u full screenu nego u dijelu prozora tako da se lako switchaš među mašinama i drugim windowima i napraviš posao. Može i full screen, ali ovako je funkcionalnije.
E sad, probaj u njemu kliknuti u neki ćošak ako imaš virtualku sa windows serverom 2012. Ili se odlogirati. Normalno, sve se to može, ali... nepotrebno pipkavo.
I kako je to onda praktično reci mi? Kako je onda klasični start nepraktičan i nedobar?
Umjesto da koristim klasični start moram si na svakoj virtualki izvući shortcute na desktop. Meni je to katastrofa.
Apropo WIN+X. Recimo da imam touchscreen industrijsko računalo sa novim windowsima, i želim ga konfigurirati, moram tipkati po virtualnoj tipkovnici po ekranu, umjesto da sve riješim kroz Start i klikanje po ekranu.
Nije mi jasno, Start je postojao i ničemu i nikome nije smetao. Maknuli su ga, i što su time dobili? Svi ih hejtaju i zanemarivo malo ljudi je prešlo na windows 8. I oni i dalje to ne kuže.
A maknuli su ga samo zato da forsaju svoj Metro i navuku ljude na svoje tablete i smartphone. Ni to im baš ne uspijeva na sreću.
Da, znam za taj problem, užasno je pipkavo i kao nao Windowsima 8 shutdown/restart itd. s rubom ekrana, ali i kod multimonitor konfiguracija, je pravi užas. Horor.
No, na Server 2012 se već dugo ne spajam RDC-om, nego koristim Core inačice i PowerShell. Također, kreirao sam i dvije ikone, koje vode na:
shutdown -r -t 00
shutdown -s -t 00
Tako da, da - za onog tko to ne zna i tko klika je užas. Nisam rekao da nije točno da je loše, nego da nije točno da Metro nešto ne nalazi (enter i strelica do Settings) i da mi treba Start meni, koji ne koristim mnogo godina već... točnije skoro 7 godina, od kraja 2006., kad sam XP zamijenio Vistom.