Apple vredniji od Microsofta

poruka: 126
|
čitano: 25.275
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Apple vredniji od Microsofta".
17 godina
neaktivan
RE: Apple vredniji od Microsofta
aldemax kaže...
plavooki kaže...
aldemax kaže...

@plavooki Upravo suprotno: Apple je dosad trpio zbog "posebnog načina obračunavanja" jer svaki prodani iPhone nisu smjeli prikazivati kao "prodan" nego rastegnuti taj prihod na 24 mjeseca, koliko traje ugovor kod operatera. To je bilo vrlo glupo i tražili su da se taj način promijeni, pa je to i učinjeno. Sada svaki prodani iPhone mogu prikazati odmah u prihodima, za svaki kvartal.

Dakle, tek sad realno prikazuju prihode.

I opet je matematika u minusu. Jesi procitao uopce o cemu ja govorim?

A ti bi htio da se tih 20 mlrd dolara ne računa?!? A zašto, molim te lijepo....?? Pa, uložene su u državne obveznice.... Ako kupiš cijelu kompaniju, vlasnik si i tih novaca....

Aldmaxu, daj procitaj prvo post sa razumjevanjem. Moja poanta je da se taj novac treba racunati. Racunajuci taj novac umanjuje se enterprise vrijednost tvrtke. Ne racunajuci taj novac povecava se. Kuzis?

15 godina
protjeran
plavooki kaže...

Artfulle ali upravo to je poanta cijele moje price. Kupili su vlasnistvo. Vlasnistvo nekada moze biti puuuuno manje od realne vrijednosti tvrtke. Pa zar si zaboravio nasu privatizaciju, gdje si mogao kupiti tvrtku za nekoliko puta manji novac nego je ta ista tvrtka imala vrijednosti u materijalu, strojevima itd.....

Ma zezas se? Koristis nasu privatizaciju kao primjer? To je bio kriminal najteze vrste kojim su pojedinci opljackali drzavu a ti zapravo kazes da je to normalno i kako pokazuje da cijena i vrijednost ne moraju imat veze. Boze mili ne mogu vjerovat...

17 godina
neaktivan
ansha kaže...
plavooki kaže...

Artfulle ali upravo to je poanta cijele moje price. Kupili su vlasnistvo. Vlasnistvo nekada moze biti puuuuno manje od realne vrijednosti tvrtke. Pa zar si zaboravio nasu privatizaciju, gdje si mogao kupiti tvrtku za nekoliko puta manji novac nego je ta ista tvrtka imala vrijednosti u materijalu, strojevima itd.....

Ma zezas se? Koristis nasu privatizaciju kao primjer? To je bio kriminal najteze vrste kojim su pojedinci opljackali drzavu a ti zapravo kazes da je to normalno i kako pokazuje da cijena i vrijednost ne moraju imat veze. Boze mili ne mogu vjerovat...

A ti uopce ne kuzis o cemu ja pricam. Jel da?

15 godina
neaktivan

@AtlantisCro S tobom uopće nema smisla raspravljati..... Apple radi poluproizode? Hahahahahahaha....!!!

Čudno - mislio sam de je to baš slučaj kod Microsofta....

U kojoj to industriji imaš slučaj da ti broj korisnika raste, a ti za svoje (polu)proizvode naplaćuješ sve više i više, iako su ti troškovi ostali fiksni (više-manje)??

Kao što je slučaj s Windowsima i Officeom.

Za razliku od njih, Apple povećava udio na tržištu i, shodno tome, snizuje cijenu svojih uređaja i softwarea...

Tek kad je nedavno Apple gadno snizio cijenu updatea za svoj OSX, odmah iza toga je isto napravio i Microsoft.... Je l' da je konkurencija dobra?

Ali, za Office nemaju konkurenciju, pa deru korisnike...

I onda se čude kad ljudi prelaze na Google... Ne treba svatko onu debelu svinju od Officea.... većina treba osnovne stvari.. Dosad si morao kupiti cijeli Office, iako si koristio samo mali dio nekog programa. Google je to dobro uočio i  - gle čuda, to funkcionira!

1 0 hvala 0
15 godina
protjeran
plavooki kaže...

A ti uopce ne kuzis o cemu ja pricam. Jel da?

Ocajnicki pokusaj obrane? Umjesto da kazes da si se krivo izrazio ili sl. ccc...

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 13:38 (ansha).
17 godina
neaktivan

Ne, uopce. Evo obajsniti cu. Nacin privatizacije ne komentiram. Vec vrijednost dionica. Nacin privatizacije je: ja cu staviti kao ulog za kupnju dionica tvrtke A staviti te iste dionice koje zelim kupiti.

Vrijednost manja od realne vrijednosti kao normalna stvar: n banki i financisjkih institucija prije godinu dana u americi gdje je ukupna vrijednost dionica bila manja od ukupne vrijednosti nekretnina istih.

Eto, jel sad jasnije? Je vraga. :) 

16 godina
neaktivan

Ajoj oko čega se vi svadite. Iznenađen

Sad više nisu u pitanju famozni iPhone i i Pad,več se je prešlo i na dionice.LOL

Smirite tenzije i nađite si neku pametniju zanimaciju od prepiranja i dokazivanja da je vaš tata jači od njihovog tate.

I'll be back
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

@plavooki Gle, majstore: bottom line ti je da u Americi za sve postoje jednaka pravila, naročito na burzi. Dionica vrijedi onoliko koliko je netko spreman platiti za nju. End of story. A te usporedbe hrvatske privatizacije i NY Stock Exchange ostavi za birtiju.

Nije Apple nikakvom "prevarom" obmanuo naivne financijaše i napuhao cijenu dionica. Ako ćemo baš iskreno, ako ih je itko napuhao - onda su to baš burzovni mešetari. Apple nema ništa s tim - u tome i jest "čar" burze.

Ako muljaš s financijskim pokazateljima ili dionicama - onda te uhapse i puste na slobodu nakon kojih 100-200 godina... A ne kao kod nas.

:)

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 13:50 (aldemax).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pa o dionicama je i rijec u clanku kojeg komentiramo. LOL!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Usporedba je vezana za vrijednost dionice koja je manja od realne vrijednosti tvrtke kao noralna pojava. Ja nigdje nisam napisao da Apple nekoga vara, a ostalo je cisto trkeljanje jer u biti pricas o necemu o cemu ne znas nista.

15 godina
protjeran
plavooki kaže...

Ne, uopce. Evo obajsniti cu. Nacin privatizacije ne komentiram. Vec vrijednost dionica. Nacin privatizacije je: ja cu staviti kao ulog za kupnju dionica tvrtke A staviti te iste dionice koje zelim kupiti.

Vrijednost manja od realne vrijednosti kao normalna stvar: n banki i financisjkih institucija prije godinu dana u americi gdje je ukupna vrijednost dionica bila manja od ukupne vrijednosti nekretnina istih.

Eto, jel sad jasnije? Je vraga. :) 

Procitaj svoj post ponovo pa ces vidjet da si nasu privatizaciju koristio kao primjer necemu s cim zapravo nema veze. Ona je jedino primjer prevare i kriminala za koji se u normalnim zemljama placa dugogodisnjim zatvorom, a u hrvatskoj dobijas status uspjesnog biznismena.

U ovaj drugi primjer s americkim bankama ocito nisi dobro upucen ili mislis da ja nisam dobro upucen pa mi zelis uvalit "muda pod bubrege" pa bi ovdje zavrsio diskusiju s tobom.

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 13:57 (ansha).
15 godina
neaktivan
plavooki kaže...

Usporedba je vezana za vrijednost dionice koja je manja od realne vrijednosti tvrtke kao noralna pojava. Ja nigdje nisam napisao da Apple nekoga vara, a ostalo je cisto trkeljanje jer u biti pricas o necemu o cemu ne znas nista.

Opet imaš krivo: NE POSTOJI REALNA VRIJEDNOST TVRTKE  ako je na burzi. Realna vrijednost je ona koju moraš izdvojiti da bi postao njenim vlasnikom.

Imaš i obrnute slučajeve: da "realna" vrijednost (po tvojem) iznosi npr. 100 nečega, ali objavom da je konkurent izašao na tržište s boljim i jeftinijim proizvodom  tvoja dionica pada debelo ispod vrijednosti bilo čega što kompanija ima u vlasništvu jer se zna sigurno da će propasti. Dakle, tad je ispod "realne" vrijednosti. To ne postoji. Nečija imovina ne predstavlja ništa. Gleda se samo njena budućnost, procjenjuje, griješi, pogađa, predviđa...

Nedavno je vrijednost AOL- a bila toliko niska da si mogao guzicu s njom obrisati, pa se malo digla.

15 godina
neaktivan

@plavooki Ono o čemu ti pričaš je KNJIGOVODSTVENA vrijednost tvrtke koju utvrđuju revizori, a to nikoga ne zanima.

Tema je vrijednost tvrtke na burzi.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
plavooki kaže...

ok, sad je recimo taj HP vlasnik Palma i svih njegovih patenata i int. vlasništva te branda kao i materijalne imovine, a preuzeli su i dugove itd. Što bi po tebi bila "realna" vrijednost tvrtke? Palm je u trenutku prodaje nekome vrijedio 100 miljuna, a nekome milijardu dolara. burza je dionicama postavila vrijednost an nekakvu razinu a hp i palm su se direktno dogovorili oko cijene ( koja je bila blizu onoga što je i burza postavila ).

Neznam kako bi netko mogao realno postaviti vrijedost neke tvrtke. Knjigovodstvena vrijednost se može izračunati, al int vlasništvo, patenti, brand etc su podložni nevjerojatnim fluktacijama vrijednosti. Kao što je netko napisao, svi patenti i int vlasništvo padaju u vodu ako netko izbaci nešto novo i bolje, a isto tako vrijednost branda je moguće podići ili srozati u razmjerno kratkom roku.

Ako firma ima brdo keša ( kao što imaju MS i apple ) nekretnina i stabilnan i profitabilan biznis, vrijednost se poprilično dobro očitava u market capu. Što god mi govorili on je realan pokazatelj jer nije tako teško pretpostaviti za MS i apple ( za neke i mnogo jednostavnije ) kratkoročno gdje će biti ... vrijedost dionica oscilira dnevno i moguće su i 100% oscilacije unutar kratkog roka ( mjesec dana ili dva ili 10-20% u jednom danu na osnovu neke vijesti, al to spada u domenu burzovnih špekulacija i na tome cirkusu se između ostalog i okrene novac ) al na kraju kad podvučeš crtu kod stabilnih firmi se sve vrati u neki balans i u okvir kratkoročnih i dugoročnih predviđanja.

Druga stvar je kod nekakvih startupa i novih tehnologija gdje očekivanja znaju biti potpuno nerealna al apple i MS su danas itekako stabilne firme, jako mnogi i dalje nisu spremni to reći za apple.

A.
15 godina
neaktivan

Baš lijepo da si taj primjer uzeo, sviđa mi se.

Načini preuzimanja tvrtke su različiti. Ovdje se ne radi o kupnji dionica tvrtke, nego o DIREKTNIM pregovorima za kupnju cijele tvrtke.

Vrijednost Palma je bila oko 750-800 mil. dolara. Oglasili su da žele da ih netko kupi (cijele) i pojavilo se više od 20 zainteresiranih (mislim da je bilo 24). Takvi su pregovori tajni.

Na kraju je HP ponudio najbolje uvjete (od zadnjih 5 koji su ostali u igri) - i to ne samo financijske (1.2 mlrd dolara), nego je vodstvo Palma (i dioničare) zanimalo i što HP namjerava dalje.

Kao što znaš, postoji i NEPRIJATELJSKO preuzimanje, kad oglašavaš da želiš kupiti sve dionice, a tada UVIJEK dolazi do nevjerojatnog rasta cijena dionica, iako se u poslovanju trenutno ništa ne dešava. Ako hoćeš kupiti - plati.

To ti je kao kad je Horvatinčić kupovao stanove kod Cvjetnog trga po nezamislivim cijenama za kvadrat.

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 14:27 (aldemax).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

I, još nešto.

Točno govoriš o patentima.

Danas Apple vrijedi više, a preksutra Microsoft opet može biti 3-4 mlrd ispred.

Onda dođe Jobs za tjedan dana i objavi, držeći maleni kristal u ruci, da je Apple izumio novu bateriju u vidu kristala koja traje 2 godine bez punjenja. I da će takvi, malo veći kristali, biti stavljani i u aute za pogon elektr. auta, koji će imati performanse normalnih.

Za to su potrošili 2 mlrd. za razvoj.

Sutradan vrijednost Applea na burzi naraste na 6 bilijuna dolara, iako su knjigovodstveno u minusu od 2 mlrd.

A onda za mjesec dana stigne vijest iz afričke države, gdje se nalazi jedini rudnik tih kristala, kako je došlo do puča i da ga je novi diktator Billandra Gatesumi dignuo ekspozivom u zrak.

Dionica padne znatno ispod i ove sadašnje cijene.

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 14:41 (aldemax).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
aldemax kaže...

Baš lijepo da si taj primjer uzeo, sviđa mi se.

Načini preuzimanja tvrtke su različiti. Ovdje se ne radi o kupnji dionica tvrtke, nego o DIREKTNIM pregovorima za kupnju cijele tvrtke.

Vrijednost Palma je bila oko 750-800 mil. dolara. Oglasili su da žele da ih netko kupi (cijele) i pojavilo se više od 20 zainteresiranih (mislim da je bilo 24). Takvi su pregovori tajni.

Na kraju je HP ponudio najbolje uvjete (od zadnjih 5 koji su ostali u igri) - i to ne samo financijske (1.2 mlrd dolara), nego je vodstvo Palma (i dioničare) zanimalo i što HP namjerava dalje.

Kao što znaš, postoji i NEPRIJATELJSKO preuzimanje, kad oglašavaš da želiš kupiti sve dionice, a tada UVIJEK dolazi do nevjerojatnog rasta cijena dionica, iako se u poslovanju trenutno ništa ne dešava. Ako hoćeš kupiti - plati.

To ti je kao kad je Horvatinčić kupovao stanove kod Cvjetnog trga po nezamislivim cijenama za kvadrat.

pa da, zato sam i rekao da su se direktno dogovorili, al cijena je bila tu negdje ... 

neprijateljska preuzimanja nisu ni moguća uvijek ako se uprava jako protivi ima načina ( često ) da se odupru :D

A.
15 godina
neaktivan

Baš i ne. Uprava daje preporuku dioničarima i kaže im je li ta cijena realna. To su dužni po zakonu (sjeti se Plive). Ne smiju lagati.

Ako imaš 25% dionica tvrtke i hoćeš još, onda MORAŠ objaviti ponudu za kupnju svih dionica. Onda ti prodaje tko želi i ti moraš kupiti sve koje su ponuđene. Problem je što im cijena onda raste, a pitanje je imaš li toliko.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
aldemax kaže...

I, još nešto.

Točno govoriš o patentima.

Danas Apple vrijedi više, a preksutra Microsoft opet može biti 3-4 mlrd ispred.

Onda dođe Jobs za tjedan dana i objavi, držeći maleni kristal u ruci, da je Apple izumio novu bateriju u vidu kristala koja traje 2 godine bez punjenja. I da će takvi, malo veći kristali, biti stavljani i u aute za pogon elektr. auta, koji će imati performanse normalnih.

Za to su potrošili 2 mlrd. za razvoj.

Sutradan vrijednost Applea na burzi naraste na 6 bilijuna dolara, iako su knjigovodstveno u minusu od 2 mlrd.

A onda za mjesec dana stigne vijest iz afričke države, gdje se nalazi jedini rudnik tih kristala, kako je došlo do puča i da ga je novi diktator Billandra Gatesumi dignuo ekspozivom u zrak.

Dinoca padne znatno ispod i ove sadašnje cijene.

da, mogući su takvi slični scenariji, iako malo vjerojatni :) ... al događaju se malo realnije stvari al na sličnom principu i intelektualna vrijednost, patenti i slično onda znače manje od hard casha.

A.
17 godina
neaktivan

A što ćete sa sobom ako se Microsoft i Apple jednog dana udruže?  :P

http://gizmodo.com/5549077/rumor-steve-ballmer-to-speak-at-wwdc-during-apple-keynote

Odabrao Đelo Hadžiselimović, preveo Saša Kolka. tekst čitao Miljenko Kokot..
17 godina
neaktivan

artfulle, imas trzisnu vrijednost, knjigovodstvenu vrijednost i realnu vrijednost.
Realna vrijednost je najteza za procjeniti. Gartner recimo ima svoju metodologiju za izracunavanje ili tocnije procjenu realne vrijednosti tvrtke. Realna vrijednost je trenutna vrijednost. Dakle, takoder pada ili raste o obzirom na razne cimbenike.

Sve je podlozno nevjerojatnim fluktuacijama vrijednosti, pa tako i realna vrijednost.
Google je vrijedio prije godinu i nesto sitno znacajnije vise nego vrijedi danas a jos je manje vrijedio prije cca godinu dana. U tom vremenu google je povecao prihode, povecao trzisni udio, povecao vrijednost branda, izbacio nove proizvode. Dakle, realno vrijedi vise nego sto je vrijedio prije godinu i nesto sitno dana mada je trzisna vrijednost tada bila osjetno veca. Danas je pak trzisna vrijednost da ponovim, manja.
Patenti pak vrijede vise sto je veci trzisni udio.
Hard cash takoder ima svoju vrijednost ali i svoju cijenu koja je isto podlozna nevjerojatnim fluktuacijama. Intelektualno vlasnistvo je po meni jace od gotovine.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ferovca1 kaže...

http://gizmodo.com/5549077/rumor-steve-ballmer-to-speak-at-wwdc-during-apple-keynote

Jos uvijek imamo Google :)

Btw, bilo bi jako cool da se ova vijest oko vs2010 pokaze tocnom.

17 godina
neaktivan

Robovska radna snaga je uvijek bila isplativa:

Appleov proizvođač od radnika traži obećanje da se neće ubiti

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
klimama kaže...

mda, to je isto apple kriv? koliko mi je poznato apple je još super kako se odnosi sa svojim kineskim partnerima prema mnogim drugim tvrtkama, a danas gotovo svi proizvode bar nešto ako ne sve u kini.

A.
16 godina
neaktivan
klimama kaže...

Nema Apple sa time ništa, to je striktno na leđima ugovorenog proizvođaća koji sklapa apple-ove proizvode.

I'll be back
15 godina
neaktivan
ferovca1 kaže...

Pa, ja već dugo govorim da bi to Microsoftu bilo najbolje..... Ili da, recimo, Microsoft kupi Jobsa i postavi ga za CEO Microsofta..... :)

Hehehehe.....

Microsoftu je na neki način morao doći kraj s istim bizz modelom...

Meni je osobno smiješno što je Microsoftu software koma, a hardwer uglavnom naprave jako dobro.. Xbox, tipkovnice, miševi, Zune...

Sad će raditi i mobitel sa svojim OS-om.. Mislim da je to prilično dobar potez. Kontrola, a ne kaotični open source... Naravno, važno je da je kvalitetno...

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 15:24 (aldemax).
16 godina
odjavljen

Cijena ≠ vrijednost.

Tvrtka X ima strojeve u vrijednosti 100k, zgradu od 300k, sitni inv. 50k, sirovine 50k i gotovih proizvoda 100k. Knjigovodstveno, tvrtka vrijedi 600k. Na tržištu, ta tvrtka možda vrijedi 800k jer ima brand, tradiciju, uhodanu proizvodnju i tržišni udio. To je realna vrijednost koja nije nigdje iskazana i ona je isključivo procjena. Kako ćeš novčano odrediti koliko vrijedi brand? Možeš izračunati koliko je utrošeno na razvoj branda i reklamiranje ali realnu cijenu ne možeš izraziti - to je ono zbog čega Apple prodaje svoje (polu)proizvode - brand. Najveća vrijednost Applea je upravo u imenu i prepoznatljivosti (i Poslićevoj sposobnosti da ti preskupo proda ono što ti ne treba). Jel se sjećate prodaje Skypea? Eto razlike u knjigovodstvenoj i realnoj vrijednosti (što nekima ovdje još uvijek nije jasno).

BTW, dokle god je enterprise sektor živ, Microsoft ima posla jer u tom području drže ogroman tržišni udio koji vrijedi puno više od Appleovog udjela u home sektoru. I da, koliko ste Apple i/ili OSX servera vidjeli Belji se?

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
klimama kaže...

Kakve veze ima Apple s tim?

Foxconn svima radi uređaje, a ne samo Appleu... interesantno je da svi spominju samo Apple...

Apple nije vlasnik Foxconna... niti određuje bilo kakve uvjete... .Jedina je razlika što se Apple zanima za to i traži da se nešto učini pa to dođe do medija...

Nitko ne voli da me se brand veže za takvo što...

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 15:27 (aldemax).
17 godina
neaktivan

uostalom tamo su u jednakoj poziciji i reagirali su uz apple i hp i dell ... iako mi se čini da je apple jedini naredio i svoju istragu i poslao svoje ljude.

A.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Cijena ≠ vrijednost.

Tvrtka X ima strojeve u vrijednosti 100k, zgradu od 300k, sitni inv. 50k, sirovine 50k i gotovih proizvoda 100k. Knjigovodstveno, tvrtka vrijedi 600k. Na tržištu, ta tvrtka možda vrijedi 800k jer ima brand, tradiciju, uhodanu proizvodnju i tržišni udio. To je realna vrijednost koja nije nigdje iskazana i ona je isključivo procjena. Kako ćeš novčano odrediti koliko vrijedi brand? Možeš izračunati koliko je utrošeno na razvoj branda i reklamiranje ali realnu cijenu ne možeš izraziti - to je ono zbog čega Apple prodaje svoje (polu)proizvode - brand. Najveća vrijednost Applea je upravo u imenu i prepoznatljivosti (i Poslićevoj sposobnosti da ti preskupo proda ono što ti ne treba). Jel se sjećate prodaje Skypea? Eto razlike u knjigovodstvenoj i realnoj vrijednosti (što nekima ovdje još uvijek nije jasno).

BTW, dokle god je enterprise sektor živ, Microsoft ima posla jer u tom području drže ogroman tržišni udio koji vrijedi puno više od Appleovog udjela u home sektoru. I da, koliko ste Apple i/ili OSX servera vidjeli Belji se?

Pa, to što trenutno Apple vrijedi malo više ne znači da netko tvrdi da će MS propasti.... Ali je ipak zanimljivo - upravo s obzirom na tržišni udio jednog segmenta...

Ionako mislim da je Google tu najopasniji igrač je  se služi odvratnim bizz modelom koji je primjenivao MS, ali sad je riječ o Internetu koji je daleko važniji...

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 15:33 (aldemax).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice