Uskoro s radom započinje najveća plutajuća solarna

poruka: 9
|
čitano: 4.434
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Uskoro s radom započinje najveća plutajuća solarna".
8 godina

Al ono stvarno, kolko glup za ovo moraš bit. To samo beskonačni birokratski propisi EU mogu proizvesti. Koliko skuplje, tehnički teže izvedivo, kompliciranije za održavanje itd itd, ovo mora biti od recimo poluprozirnih panela iznad brojnih poljuprivrednih kultura koja ionako vole polu-hlad. Osim toga kako je nešto ekološko kad radi totalnu sjenu ispod sebe? Čak i napuštena šljunčara ako ju se ne dira, za čas bude lijepo stanište za ribe i ptice.

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.9.2024 10:58 (xebeche).

7 1 hvala 0
8 godina
Re: Uskoro s radom započinje najveća plutajuća sol
xebeche kaže...

Al ono stvarno, kolko glup za ovo moraš bit. To samo beskonačni birokratski propisi EU mogu proizvesti. Koliko skuplje, tehnički teže izvedivo, kompliciranije za održavanje itd itd, ovo mora biti od recimo poluprozirnih panela iznad brojnih poljuprivrednih kultura koja ionako vole polu-hlad. Osim toga kako je nešto ekološko kad radi totalnu sjenu ispod sebe? Čak i napuštena šljunčara ako ju se ne dira, za čas bude lijepo stanište za ribe i ptice.

Na poljoprivrednom zemljištu je i po meni glupo raditi panele, samo si kompliciraš život. Ovako, na području napuštene šljunčare, ne mora biti ništa skuplje - netko mora platiti najam zemljišta ili uračunati zaradu koja bi se ostvarila nekom drugom namjenom pa ako se neiskorištena i neiskoristiva šljunčara dobije besplatno... A ribice i ptice i dalje mogu uživati. Pticama još i bolje jer gore mogu raditi gnijezda...

Ja rekoh
5 godina

Solarni paneli jedino bi se trebali stavljati isključivo na zgrade (posebno industrijske) i to na vanjske zidove te kao nadkrivališta parkiralištima.

Drugdje uništavaju život ispod panela.

20 mjeseci

Mogu se koristiti i u poljoprivredi. Postoji koncept agrophotovoltaics, korištenje poljoprivrednog zemljišta za poljoprivredu i solarce istovremeno. Svojevremeno sam više pratio dva kanala na youtubeu: Undecided with Matt Farell i Just have a think. Ne mogu se sjetit koji točno od njih je pričao o tome. U biti nekim kulturama je bolje da su u hladu tipa maline ili kupine pa napraviš solarce na stupovima a ispod posadiš štogod. Solarci daju struju i hlad a zelena masa ispod daje plod i smanjuje temp solarcima iznad. Mana je cijena stupova.

Što se tiće ove teme, po meni bi te napuštene šljunčare bile bolje kao prirodna staništa za ptice možda i ribe.

Ali svakako se slažem da su solarci najbolji iznad parkirališta, kad su nam već potrebna parkirališta a ne volimo vruće aute barem da iskoristimo prostor.

1 0 hvala 0
8 godina
Van_hohenheim kaže...

Mogu se koristiti i u poljoprivredi. Postoji koncept agrophotovoltaics, korištenje poljoprivrednog zemljišta za poljoprivredu i solarce istovremeno. Svojevremeno sam više pratio dva kanala na youtubeu: Undecided with Matt Farell i Just have a think. Ne mogu se sjetit koji točno od njih je pričao o tome. U biti nekim kulturama je bolje da su u hladu tipa maline ili kupine pa napraviš solarce na stupovima a ispod posadiš štogod. Solarci daju struju i hlad a zelena masa ispod daje plod i smanjuje temp solarcima iznad. Mana je cijena stupova.

Što se tiće ove teme, po meni bi te napuštene šljunčare bile bolje kao prirodna staništa za ptice možda i ribe.

Ali svakako se slažem da su solarci najbolji iznad parkirališta, kad su nam već potrebna parkirališta a ne volimo vruće aute barem da iskoristimo prostor.

kanale na jubitu ne vode znanstvenici. obično su to teški fanovi nečega koji mlate praznu slamu. rijetki su od kojih se može nešto naučiti a da nije negdje objavljeno u tekstalnom obliku.

Ja rekoh
8 godina

Pogotovo ovi američki, to je "fast food" informiranje, ali svi od reda samouvjereni i kad drobe bezveze, pa onda samo isključe komentare i ko te j, a broj subscribera samo raste jer ljudi vole "lako štivo" (ma kakvo sranje bilo).

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
20 mjeseci

Just have a think je britanac i kada priča o nekoj temi navodi izvore da svatko može pročitati uz to on samo navodi vijesti i daje neko svoje mišljenje i pokušava objasnit različite tehnologije. Nisam neki jutub fanboy da ga branim nego kažem zašto ga gledam/sam gledao, ni ja ne volim senzacionalizam tipa: vau morate vidit ovo!!. Čovjek priča o temi, kaže što je i što nije, prikaže pozitivno i negativno i sagleda realnost neke teme.

0 0 hvala 0
8 godina
Van_hohenheim kaže...

Just have a think je britanac i kada priča o nekoj temi navodi izvore da svatko može pročitati uz to on samo navodi vijesti i daje neko svoje mišljenje i pokušava objasnit različite tehnologije. Nisam neki jutub fanboy da ga branim nego kažem zašto ga gledam/sam gledao, ni ja ne volim senzacionalizam tipa: vau morate vidit ovo!!. Čovjek priča o temi, kaže što je i što nije, prikaže pozitivno i negativno i sagleda realnost neke teme.

Znam za njega, naletio par puta i brzo mi dosadio. Nije zabavan, samo prepričava tuđe radove koji se mogu naći u tekstualnom obliku, i kompletni. I uvijek su to neka fenomenalna otkrića koja samo što nisu promijenila svijet nabolje, zauvijek. 

Švabica Sabina je stvarno znanstvenica, kaže koju pametnu, ne libi se drek nazvati govnetom i baciti ga natrag u facu seratorima, a usput je i prilično duhovita za nerdovska mjerila.

Ja rekoh
20 mjeseci

Hvala na info, nađoh njen kanal na yubito, zdravorazumski govori i ima zanimljive teme.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice