Plaćanje digitalnog sadržaja

poruka: 66
|
čitano: 10.501
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Plaćanje digitalnog sadržaja".
10 godina
neaktivan
offline
Re: Plaćanje digitalnog sadržaja
bunker kaže...

R3nchi , kod mene je sarkazam i sprdnja uvjek na full, tako da nemoj to shvaćati osobno.

Da, neke birtije još uvjek imaju novine, no ne sve birtije, a kad tisak postane neisplativ onda više nijedna birtija nebu imala papirnate novine. Osim toga, u rukama većine gostiju birtije je mobitel a ne jutarnji list.

Naravno da se knjige i dalje štampaju i prodaju, no zbog općeg tijeka ( digitalizacija, ekologija, smanjenje sječe šuma, smanjenje otpada...) će vremenom papirnate knjige postojati samo u muzejima i privatnim kolekcijama bogataša. Jedan član moje obitelji radi baš u tiskari i kaže da sada tiskaju 1% knjiga u odnosu na situaciju prije 20 godina pa žive od štampanja kartonske ambalaže za koječega....

Digitalizacija u kombinaciji sa robotizacijom će ići do nivoa koje danas možda nemožemo niti pretpostaviti. Vidi ovo ( https://www.bug.hr/robotika/farmerski-robot-uz-pomoc-umjetne-inteligencije-plijevi-100000-korova-na-sat-21130 ), robotski stroj plijevi 20 hektara dnevno, i zamjenjuje tako tisuću ljudi čije školovanje, plaće, bolovanja, godišnji odmori bi koštali milione dolara a stroj košta npr jednokratno 200 000 dolara a vremenom bu imao fotonaponske ćelije na krovu pa bu imao free gorivo.

I firme i države će sve više ići u smjeru digitalizacije ( jer im je to jeftinije, par jačih računala im može zamijeniti desetak tisuća službenika koji rade u birokraciji ( hzzo, hzmo, socijala, gomila birokracije u raznim agencijama ...) i ti ćeš morati imati nekakvi elektronski id/otisak, a njega buš plaćao kao što i danas plaćaš svakih 5 godina izdavanje osobne iskaznice 79 kn.

Neki dan sam obavljao nekakvu birokraciju u svezi dionica, i u državnom centru za restrukturiranje sam morao obići tri kancelarije i zadovoljiti zahtjeve troje službenika da bih mogao urudžbirati jedan dopis/zahtjev/nalog... U prvoj kancelariji te upišu da si došao, u drugoj pogledaju kaj si donio i daju ti urudžbeni broj i onda svoj podnesak skupa sa dodijeljenim brojem ostaviš u trećoj kancelariji u kojoj dobiješ papirić sa potvrdom urudžbiranja. I takav mehanizam održavaju i plaćaju radi par klijenata tjedno. Pa naravno da će takve nebuloze vremenom nestati a ja bum svoj podnesak tada mogao poslati mailom. E ali prvo bum morao imati mail i tu uslugu nekome plaćati inače nemrem do svojih dionica....

Posjedovanje nekakve elektronske adrese/pretinca putem kojeg ćeš komunicirati sa državom i komunalnim tvrtkama ( pa i sa tvojom tvrtkom, školom, faksom ) će postati obvezno jer bez toga nebuš mogao dogovoriti priključak struje, pregled liječnika i sl. A dal buš taj pretinac/mail plaćao googleu ili nekakvim beroševim informatičarima je tak svejedno...

Pa najmlađa kćer je u prvom razredu osnovne škole dobila od carneta account koji koj je kasnije trebao za free office365 , e dnevnik, e ocjene i sl. Najstarija kćer je na faksu isključivo elektronski mogla prijaviti ispit a ja sam u svoje vrijeme popunjavao one papirnate obrasce i stajao u redu pred profinom kancelarijom da bih mu predao prijavnicu za ispit.

I tak, promjene su neminovne, a dinamika i tempo ovise o gomili silnica.

 Sto se tice ove birokracije u HR, vjerujem ti, nimalo ne sumnjam.
Ali koliko znam ne moras imati adresu e-poštu za otvorit e-građani pretinac? Samo ti treba nova osobna i citac (koji kosta 100-ak kn)

Tražilica: https://www.startpage.com/ Poruke: https://signal.org/install/ E-pošta: https://protonmail.com/
7 godina
offline
Re: Plaćanje digitalnog sadržaja

Texas , nova osobna se plaća 79 kn, svakih 5 godina. Bude li jednom obvezan službeni id/otisak za našu identifikaciju u digitalnom svijetu, sigurno neće biti besplatan nego bu imao svoju cijenu poput osobne iskaznice.

Email u ovom trenutku nije obvezan za korištenje usluge e-građanina, no email mi je nužan radi hrpe drugih situacija ( accounti na stranicama komunalnih tvrtki, banke, portala i društvenih mreža preko kojih dobijem povremeno neku poslovnu gažu...)

Zasada mi je email besplatan ( gmail ) , no ako ga sutra google počne naplaćivati ja ću ga plaćati jer mi je koristan. Bude li netko tada i nadalje nudio free email, možda budem prešao kod njega, no iskustvo nas uči da to besplatno zna ponekad biti najskuplje. Kaj mi vredi ako je mail free a usluga im bude traljava pa popušim ovrhu jer mi taj free mail nije isporučio neki račun neke komunalne tvrtke pa ga zato i nisam platio.... Ili bude slabo zaštićen pa mi ga kradnu i iz zajebancije mi promijene tarifu struje ( hep ) ili tarifu mobilne linije mi poklikaju na 220 kn umjesto 44 kn mjesečno....
11 godina
offline
Re: Plaćanje digitalnog sadržaja
bunker kaže...

Naravno da se knjige i dalje štampaju i prodaju, no zbog općeg tijeka ( digitalizacija, ekologija, smanjenje sječe šuma, smanjenje otpada...) će vremenom papirnate knjige postojati samo u muzejima i privatnim kolekcijama bogataša. Jedan član moje obitelji radi baš u tiskari i kaže da sada tiskaju 1% knjiga u odnosu na situaciju prije 20 godina pa žive od štampanja kartonske ambalaže za koječega....

Jasno mi je za novine, ali jesi siguran da se radi o knjigama? Mozda radi u "krivoj" tiskari.
Prije mjesec-dva sam gledao statistike da je prodaja papirnatih knjiga imala skok u 2020, i opcenito konstantan YoY porast zadnju dekadu. Dok su e-knjige imale pad i opcenito je clanak o tome da e-knjige uopce nisu imale neki utjecaj na tradicionalne knjige kojeg su mnogi prognozirali.
Clanak je lako moguce bio za US trziste, ali sumnjam da je puno drugacije i drugdje. Ja osobno sam u zadnjih ~2g potrosio oko 70 eura na knjige, a 0 eura na e-knjige iako imam e-citac.

7 godina
offline
Re: Plaćanje digitalnog sadržaja

CyberK , sagledaj širu sliku: nekad je bilo uobičajeno da svaka kuća/stan ima nekakvu pokaznu vitrinu gdje si izložio hrpetinu knjiga, britanice, enciklopedije, svijet oko nas, par zvučnijih klasika.... Danas bi to djelovalo nakaradno u svjetlu današnjeg dizajna.

Knjižnice su bile pune, na knjigu si čekao red i rezervirao ju, a danas kad god dovedem dijete po lektiru nikad nema nikoga osim nas a knjiga po par komada koju god zaželiš. Teta koja tamo dela željna priče, kaže da joj u smjeni bude dva tri klijenta...

Bibliobus nisam vidio godinama, možda i desetljećima...

Kćer mi je prevoditelj/lektor/korektor , i na 20 filmova koje prevede dođe statistiički1 knjiga za prevod....

Nemam globalne statistike, ali ovo kaj sam nabrojao sam osobno doživio i još uvijek svjedočim tome...
11 godina
offline
Re: Plaćanje digitalnog sadržaja

Primjer od 2013. do 2020. u USA:
https://www.statista.com/statistics/422662/print-book-sales-usa-by-format/

Ja imam malu "vitrinu", sestra ima cijeli jedan zid pretvoren u vitrinu s knjigama. Kao mali sam isao u knjiznicu, sad kupoujem od Amazona. Ovo tvoje nije sira slika vec tvoje anegdote, dok su moje anegdote bitno drugacije od tvojih. Pa i dalje mislim da su prodajne statistike tocnije...
Kako god, ovo "1% knjiga se tiska danas spram prije 20g" naprosto nije odraz cijelog trzista koje i dalje raste unatoc e-knjigama i "digitalijama", eventualno neke odredjene tiskare.
Pokusaj naci neki izvor za tezu "papirnate knjige gube mjesto u modernom drustvu" ili bilo koju statistiku koja kaze da je prodaja tiskanih knjiga ozbiljno pala u posljednjih 10-20g, sve sto vidim tvrdi suprotno.

10 godina
offline
Plaćanje digitalnog sadržaja

Na ovaj tekst od gosp. Mire, se isto tako lijepo nadovezuje tekst od legendarnog wargamera Olega Maštruka teskt iz njegove kolumne, aktualnog broj Mreže.

Ono što dobijemo džaba ili za male pare ne znamo cijeniti.

 

Želim da vrijedni mediji, vrijedni autori imaju od mene financijske koristi, jer na kraju mjeseca svi mi moramo platiti kruh, režije, i još neke životne potrebe.

U redu je da plaćmo ono što koristimo. Ta, ekipa ovdje na formu mi se cerekala kada sam pisao da sam plaćao e-knjige, koje sam mogao skinut u tri sekunde sa neta.

Te knjgie sam imao i u print izdanju, al sam htio i e-izdanje.

 

Pretplatite sa na BUG/Mrežu. Vrijedi svake lipe, iliti drugim riječima kako volim to često ponavljati sa BUG(Mrežom) uvijek dobivate više. 

 

 

BTW, ovo što naš forumaš Bunker piše za knjižnice, knjige i odnos prema njima..jest, živa istina. Danas je papir postao ono, pomalo bezvrijedan.

Antikvarijati su na rubu opstanka. Nitko više živ ništa ne čita. Kada ste vidjeli da netko, recim u javnom prijevozu nešto čita u print izdanju?

Za štrikanje, da ne govorimo.

Panzerkampfwagen.dzg-C++-USA. :-) CZ-75
Moj PC  
0 1 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice