Pozdrav.
Imam namjeru preči na Mozila Firefox jer dosta brže radi od explorera, ali fontovi su mi užaš za razliku od explorera. Ima li netko neki dobar setup za Mozilu da to izgleda pregledno i čitko ?
Pozdrav.
Imam namjeru preči na Mozila Firefox jer dosta brže radi od explorera, ali fontovi su mi užaš za razliku od explorera. Ima li netko neki dobar setup za Mozilu da to izgleda pregledno i čitko ?
Kako misliš "fontovi su mi užas"? Pošalji screenshot.
Ja koliko vidim fontovi su potpuno isti.
Kako ti izgledaju fontovi u drugim preglednicima poput Opere i Chromea?
Ja koliko vidim fontovi su potpuno isti.
Nisu isti. Primjeti se razlika kad se slike povećaju.
Ne može se usporediti jer slike nisu iste, odnosno screenshot nije napravljen na istoj poziciji.
No nebitno, fontovi na ovom forumu kao i na bilo kojoj drugoj web stranici ne ovise o browseru nego o definiciji fonta u css fajlu ovog foruma.
Jedino što se razlikuje je način na koji browseri renderiraju sadržaj pojedine web stranice.
Nema to veze s pozicijom. Fontovi bi isto trebali izgledati bili oni gore ili dolje. Isto tako, fontovi ovise o postavkama OS-a i o preglednicima (zato i postoje postavke fontova u svim preglednicima).
Na početku 90-ih godina, prije nego se počeo koristiti CSS fontovi web stranica su itekako ovisili o postavkama OS-a, odnosno o instaliranim fontovima te postavkama browsera.
U današnje vrijeme kada je upotreba css-a u web razvoju neizostavna stavka, ovo gore spomenuto gotovo pa i nema veze.
Svrha ispravno napisanog css-a, uz defaultne postavke browsera, jest upravo to da se postigne isti vizualni rezultat na svim browserima.
Internet explorer je to uspješno zaobilazio (pa i njegov nasljednik Edge danas) i zato je tu gdje je....
Ono što hoću reći jest to da su fontovi isti samo je razlika u tome što IE i FF ne renderiraju sadžaj na isti način.
Pa sad ako je nekome ljepše to što IE sadržaj ne renderira ispravno, neka nastavi surfati sa njim...
Još uvijek o fontovima ovise postavke OS-a. Kada bi uklonio neke popularne fontove koji se danas koriste na web stranicama iz Windowsa, stranica bi ti bila prikazana u alternativnim fontovima.
Ovdje se ne radi o renderiranju sadržaja već o fontovima koje ti možeš prilagoditi u preglednicima da izgledaju onako kako tebi paše. Ne koriste sve stranice Google Fonts da bi se u svim preglednicima prikazivali jednaki fontovi. BOL Forum trenutno ne koristi Google Fonts već se isključivo oslanja na postavke OS-a i postavki fontova u web pregledniku.
Znam o čemu pričam jer sam to i testirao (promijenio temu na računalu pa je BOL imao drugačije fontove, osim toga u izvornom kodu nigdje nema tagova s Google Fontovima tj. ima, ali samo na m.bug.hr).
Nevezano uz ovo(ili možda i je?) u novoj verziji Chrome browsera (v.52) onemogućeno je gašenje Directwrite-a..
Tako da mi sad baš na Bug webu,fontovi izledaju očajno,ne želim mijenjat browser pa ću se valjda naviknut
Gdje ti vidiš da sam ja spominjao Google font?
Ja i dalje tvrdim da je razlika samo u renderiranju sadržaja, a ti kako hoćeš....
Nisi ih spomenuo, ali vjerujem da si mislio na njih.