Amazon - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 1.591
|
čitano: 960.634
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Re: Amazon - pitanja i odgovori
mandarinko kaže...

mislim da su oni svi unlock free ali googlaj oces moc nase kartice koristit

i druga stvar ubaci u kosaricu i idi chekout pa vidi jeli besplatna postarina

piše mi da ne šipa tojest da nemože poslat moju adresu.....zašto to???? inaće sam u splitu......

16 godina
neaktivan

piše mi da ne šipa tojest da nemože poslat moju adresu.....zašto to???? inaće sam u splitu......

Ne šalju svi u HR.

When all else fails - crowbar the fucker
13 godina
neaktivan
username kaže...

Ne šalju svi u HR.

mobitel bi kupio direkt od amazona a ne nekog prodavača......zato mi nije jasno zašto neče da prihvati adresu?????

16 godina
neaktivan

mobitel bi kupio direkt od amazona a ne nekog prodavača......zato mi nije jasno zašto neče da prihvati adresu?????

Prihvaćaju onni adresu ali kad ti piše nešto tipa "This item cannot be shiped to this adress" (ili tako nešto slično, ne sjećam se kako zapravo ide), to znaći da ne šalju u HR. Možeš slobodno kupiti od nekog prodavača, ne razumijem koji je tu problem?

12 godina
neaktivan
Amazon - pitanja i odgovori

http://www.amazon.com/Wall-Lenk-L101KB-Woodworker-foots-Tool/dp/B000GAUVL2/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1395060671&sr=8-1&keywords=wall+lenk prvi put kupujem kreko amazon pa me zanima dal se ovo salje za hrvatsku i kolka bi bila postarina????

0 1 hvala 0
17 godina

Dodaj u košaricu, naruči i vidjet ćeš sve prije zadnjeg koraka, dakle prije nego potvrdiš narudžbu...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Da li itko koristi amazonovu mp3 cloud uslugu ? Ako da volio bih da napise iskustva. 

Konkretno me zanima da li postoje neka regijska ogranicenja za digitalnu kupovinu (osim valute/cjene) i preslusavanje, kako funkcionira i kvaliteta usluge s obzirom na geografsku lokaciju (HR) i kakvaje njihova kvaliteta usluge opcenito i android aplikacije?

You don't fucking play a videogame for 30 minutes... You spare at least an hour and a half. And end up playing 3 hours.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Da li ovaj datum u zagradi kod Ryos Mk Pro Brown znači kad će biti dostupan?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Ghost777 kaže...

Da li itko koristi amazonovu mp3 cloud uslugu ? Ako da volio bih da napise iskustva. 

Konkretno me zanima da li postoje neka regijska ogranicenja za digitalnu kupovinu (osim valute/cjene) i preslusavanje, kako funkcionira i kvaliteta usluge s obzirom na geografsku lokaciju (HR) i kakvaje njihova kvaliteta usluge opcenito i android aplikacije?

http://www.mp3va.com/  - po mome najbolji sajt za digitalnu kupnju glazbe. Možeš albume ili pjesme odvojene, cijena pjesme za biti i ispod 0,10$, a dobiješ još i bonuse na uplate i sl., i nema nikakvih regijskih restrikcija. Radi testiranja sam kupio Bad Boys od Inner Circle-a, i da ti kažem, jedino ta koju sam platio 0,10$ ima najbolju kvalitetu zvuka koju sam ikada koristio, a najbolji test mi je pustiti na auto radiju. Savršen bitrate, nema gubitka, poput originala, što ustvari i je original. I uvijek bijaše ona narodna, koliko para toliko muzike...doslovno.

Imaš playback pjesme prije nego misliš kupiti, sliku albuma, sve pjesme su u sinhu sa gracenote sustavom...

My code is not working - Don't know why! My code is working - Don't know why!
15 godina
pbandov kaže...
Ghost777 kaže...

http://www.mp3va.com/  - po mome najbolji sajt za digitalnu kupnju glazbe. Možeš albume ili pjesme odvojene, cijena pjesme za biti i ispod 0,10$, a dobiješ još i bonuse na uplate i sl., i nema nikakvih regijskih restrikcija. Radi testiranja sam kupio Bad Boys od Inner Circle-a, i da ti kažem, jedino ta koju sam platio 0,10$ ima najbolju kvalitetu zvuka koju sam ikada koristio, a najbolji test mi je pustiti na auto radiju. Savršen bitrate, nema gubitka, poput originala, što ustvari i je original. I uvijek bijaše ona narodna, koliko para toliko muzike...doslovno.

Imaš playback pjesme prije nego misliš kupiti, sliku albuma, sve pjesme su u sinhu sa gracenote sustavom...

Pjesme i albumi su uzasno jeftini ali po meni je kvaliteta dosta losija od amazona.

You don't fucking play a videogame for 30 minutes... You spare at least an hour and a half. And end up playing 3 hours.
15 godina
neaktivan
Ghost777 kaže...
pbandov kaže...
Ghost777 kaže...

Pjesme i albumi su uzasno jeftini ali po meni je kvaliteta dosta losija od amazona.

nisam imao priliku usporediti s obzirom da mi amazon za 90% pretrage baca grbu zbog regijske restrikcije...ali je svakako kavlitetnije nego torrent XD

11 godina
neaktivan

Kupovo sam nedavno neke knjige s Amazon.com u vrijednosti od 70-ak $ s poštarinom itd 90$, tako je Amazon izračunao. Uzeo sam najjeftiniju dostavu, sve je stiglo kako treba, samo pri dostavi paketa, dostavljač je tražio još 60kn za dostavu. Nisam bio doma kad je paket došao tako da je to neko i platio. Da li je to normlano ili je neki zajeb? Znam da se na knjige ne plaća porez ni carina...

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Kronoš kaže...

Kupovo sam nedavno neke knjige s Amazon.com u vrijednosti od 70-ak $ s poštarinom itd 90$, tako je Amazon izračunao. Uzeo sam najjeftiniju dostavu, sve je stiglo kako treba, samo pri dostavi paketa, dostavljač je tražio još 60kn za dostavu. Nisam bio doma kad je paket došao tako da je to neko i platio. Da li je to normlano ili je neki zajeb? Znam da se na knjige ne plaća porez ni carina...

Ja sam jednom kupio Photoshop knjigu, sve zajedno s poštarinom oko $60, nisam platio ništa dodatno.

XBL - skols1555
11 godina
neaktivan
sk0ls kaže...
Kronoš kaže...

Ja sam jednom kupio Photoshop knjigu, sve zajedno s poštarinom oko $60, nisam platio ništa dodatno.

Onda ću to svrstat u zajeb  {#}

17 godina
Kronoš kaže...

Na knjige ide PDV otkako smo ušli u EU.

12 godina
neaktivan

e ljudi oprostite ako postavljam pitanje koje je vec bilo al stvarno mi se neda citat sve stranice, vec se tjedan dana patim da nadjem patike na netu jer nigdje nema mog broja + milion ostalih komplikacija. I sad konacno nadjem patike na Amazonu sav sretan i procitam da se nemoze platit PayPalom. Ima opcije za kreditne kartice i te seme al to mi nije sigurno.

Dakle jel ima jos neka caka kao PayPal - koliko uplatis toliko mozes potrosit a da Amazon prihvaca i kako to funkinira?

I kad narucujem, osim cijene patika+postarine,dali se moze desit da dobijem jos neke neocekivane troskove?

I ako neodgovara broj ili nesto dali se moze vratit i dobit povrat novca?

eto nov sam u ovome,ovo je prvi put da nesto narucujem pa ako neko moze pomoci bio bih zahvalan.

Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan

a zašto nije sigurno kreditnom karticom?

12 godina
neaktivan
nino_z kaže...

a zašto nije sigurno kreditnom karticom?

Zato sto sam nov u tome i nije mi bas ugodno takve stvari preko neta radit. Zato sam i otvorio PayPal. Kolko stavim toliko mi mogu uzet

15 godina
neaktivan
Killuminati kaže...

e ljudi oprostite ako postavljam pitanje koje je vec bilo al stvarno mi se neda citat sve stranice, vec se tjedan dana patim da nadjem patike na netu jer nigdje nema mog broja + milion ostalih komplikacija. I sad konacno nadjem patike na Amazonu sav sretan i procitam da se nemoze platit PayPalom. Ima opcije za kreditne kartice i te seme al to mi nije sigurno.

Dakle jel ima jos neka caka kao PayPal - koliko uplatis toliko mozes potrosit a da Amazon prihvaca i kako to funkinira?

I kad narucujem, osim cijene patika+postarine,dali se moze desit da dobijem jos neke neocekivane troskove?

I ako neodgovara broj ili nesto dali se moze vratit i dobit povrat novca?

eto nov sam u ovome,ovo je prvi put da nesto narucujem pa ako neko moze pomoci bio bih zahvalan.

Prvo prvo, osobno sam ja napisao tutorial o amazonu -link<-- , ali evo, u kratko odgovori na tvoj upit:

Prvo, sigurno je. Ako češ sa takvim strahom postupati oko toga onda ti je to isto kao vožnja auta tijekom rush houra. Uzmi još u obzir da je ebay kreirao paypal te je isti njegov vlasnik.

Drugo, ako te baš toliko strah, onda otvori devizni račun u svojoj banci, prebaci sumu novca koju misliš potrošiti preko amazona i peglaj samo tu karticu. To ti je "statistički" najsigurniji pristup.

Treće, birokracija biva na tržnici pa tako i ovdje, prema zakonu, svi proizvodi koji se uvoze tj. naručuju iz drugih zemalja (izuzez EU članica) se primjenjuju carinske marže + PDV. U pravilu, sve iznad 160kn protuvrijednosti proizvoda i dostave (suma svega). Točan popis proizvoda koji podliježu carini i porezu možeš vidjeti na stranici carina.hr, plus imaš uvijek ljudski faktor gdje carinik može propusti bez naplate makar da je vrijednost proizvoda i iznad 500kn.

Primjer stvari koji se oporezuju i carine:

Knjige -> ne podiliježe ni carinskoj marži niti PDV-u

CD/DVD (glazba, film...) -> U određenim slučajevima može ići PDV ali carina prema zakonu se nenaplaćuje

Glazbeni ins. -> promicanje kulture itd., ne ide naplata

Odjeća, obuća, nakit -> prema pravilniku, ti proizvodi se deklariraju kao luksuz, te isti definitivno podližiježu carinskoj stopi koja varira od 4-14% (ovisno o vrsti proizvoda, marki i naravski, cijeni) i na sve to ide još PDV (ako je, naravski, iznad 160kn vrijednosti)

IT, elektronika... -> Može ići PDV ali ne ide carina.

itd. itd., otprilike po ovome možeš shvatiti logiku špranci za naplatu.

I četvrto, ukoliko taj isti proizvod ti ne paše, ovisno o selleru, postoji mogućnost za povrat iako je to na amazonu rijeđe (na ebayu kod 90% prodaje je moguće), u slučaju da je moguće to svakako izbjegavaj jer češ ti morati platiti poštarinu za povrat robe i poštarinu za isporuku drugog (zamjenskog proizvoda). Laički rečeno, tvoj problem što ti broj ne paše, prodavač je isporučio ono što si tražio.

Inače, pravilo većine foruma je korisiti onu malenu tražilicu gdje se upiše pojam pretrage (npr. Amazon, online kupovina, cijena...), pregledaju topici jer ovakvih upita ima milijun, pa da se izbjegne nepotrebno spamanje itd. Danas začudo imam dobre volje pa sam odgovorio {#}

12 godina
neaktivan

Vidio sam taj tutorial jos prije nekoliko dana i procitao ga,a i vidio sam da je iz 2010 pa sam mislio da se nesto promjenilo u medjuvremenu.

Inace hvala za odgovor :)

11 godina
neaktivan

Sori sto upadam ovak, ali stvarno me zanima.

Ja bih sada narucio PC komponente u vrijednosti od 5/6k kuna.

Pa me zanima, sto bi jos trebao platiti(osim ovih 5/6k kuna), i kolko bi to iznosilo ?

Hvala.

0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen

Koliko treba da dođe neki manji paket do hrvatske? Želim naručiti power bank za nekih 50€ sa amazon.de, ali mi treba do 1.6, dali će stići do tok roka?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Deawood kaže...

Koliko treba da dođe neki manji paket do hrvatske? Želim naručiti power bank za nekih 50€ sa amazon.de, ali mi treba do 1.6, dali će stići do tok roka?

Doći će ti za 10-ak dana ako ne i manje.

16 godina
neaktivan

Može li mi neko reći kakao ide preko amazona. Recimo kupovina laptopa od 700$ ili HDD/SSD od 100-200$.

Plaća li se porez , odnosno bilo šta dodatno osim onog što preko amazona platim?

I da li ima razlike ako se nešto nalazi u EU ili u USA ili kina?

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.5.2014 0:08 (cristaln).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
cristaln kaže...

Može li mi neko reći kakao ide preko amazona. Recimo kupovina laptopa od 700$ ili HDD/SSD od 100-200$.

Plaća li se porez , odnosno bilo šta dodatno osim onog što preko amazona platim?

I da li ima razlike ako se nešto nalazi u EU ili u USA ili kina?

Iz EU se ne plaća ni PDV ni Carina. Evo copy/paste it teme eBay - Često postavljana pitanja.

Carinski pravilnik nalazi se ovdje: http://www.carina.hr/Carina/CarinskiPostupakPosta.aspx.

Napomena: s ulaskom Hrvatske u EU nema obračunavanja carine i PDV-a na pakete iz Europske unije - dakle sve ovo što navodimo odnosi se na pakete koji su poslani izvan Europske unije (tipično Kina, Hong Kong, SAD, Koreja, Indija) u Republiku Hrvatsku.

P: Hoću li platiti carinu na predmet xy vrijednosti?
O: Carinska stopa se ne obračunava na pošiljke vrijednosti do 150 eura, a PDV se ne obračunava ako je roba vrijednosti do 22 eura (otprilike 30 dolara ili 160 kuna) ako vam paket šalje pravna osoba (tvrtka), odnosno do 45 eura (oko 340 kuna) ako vam šalje privatna osoba. Iznimke:

• "Uzastopne pošiljke" - u slučaju da pošiljke dođu jedna za drugom, carinik te pošiljke može smatrati komercijalnima i ne samo ocariniti ih, nego i poslati na špediciju, što znači i dodatne troškove (naknade špediteru). Što se smatra uzastopnim pošiljkama? To cariniku ostaje da sam procijeni, ovisno od paketa do paketa ili osobe do osobe - ako primate do jedan paket tjedno, ne biste trebali imati problema, a sve više od toga riskirate da vaši paketi potpadnu pod "uzastopne pošiljke". Najgora situacija je da paketi stignu isti dan. Naravno, problem je to što nemate utjecaja na to kad će paketi stići, nego uvjetno rečeno samo kad će biti poslani.
  • Dostavna služba - Sve što ide putem dostavnih službi automatski se carini (za to će se pobrinuti iz dostavne službe, dakle oni će dati robu na carinjenje umjesto vas), bez obzira na vrijednost robe. Ako želite izbjeći te troškove, NIKAD ništa ne naručujte putem dostavnih službi. Kad je u pitanju dostava putem dostavnih službi kod Shippinga za to obično piše "Expedited shipping". Uzmite u obzir i to da neki prodavači krivo odaberu vrstu dostave za neki proizvod, ali u opisu proizvoda napišu da šalju dostavnom službom.
  • Roba vrijednosti veće od 5.000 kuna - slično kao s dostavnim službama - takva roba ide na špediciju, dakle plaćaju se carina, PDV i troškovi špedicije (špediter ispunjava jedinstvenu carinsku deklaraciju i sređuje carinjenje umjesto vas).

P: Hoće li mi cariniti elektronički uređaj, recimo mobitel?

O: Iako se ponekad nađu neki koji automatski bubnu "na mobitele nema carine", to ne znači da neće biti carinjenja. Naime, postupak carinjenja ne podrazumijeva samo obračun carinske stope (iznos tog obračuna kolokvijalno se naziva "carina"), nego podrazumijeva i obračun PDV-a, troškova carinjenja, troškova slanja poziva za carinjenje. Ujedno, za većinu elektroničkih uređaja carinska stopa je 0 (dakle, neki bi rekli da "nema carine"), za neke proizvode 5, 10 ili 12 %, što je pak osjetno manje od stope PDV-a, koja trenutno iznosi 25%. Carinjenje je provedba carinskog postupka (dakle postupka kojeg provodi Carina kao ustanova, odnosno njezini djelatnici), a ne puko obračunavanje carinske stope na konkretni paket.

P: Kako ću znati hoće li mi paket cariniti ili ne?
O: Ako carina smatra da je roba vrijednosti veće od 22 eura (ili 45 eura ako vam paket šalje privatna osoba i označi kao dar, odnosno gift), dobit ćete poštom na adresu dostave paketa poziv za dostavljanje računa carini (taj ćete poziv poštaru platiti 9,5 kuna). Kamo i kako dostaviti račun piše u tom pismu. Tipično se traži da ili donesete/pošaljete račun na carinu ili da im račun faksirate ili pošaljete e-mailom (kod faksiranja ili slanja e-mailom obavezno navedite PCP broj koji vam piše na pozivu za dostavu računa). Ako šaljete e-mailom, PCP broj napišite bez ikakvih razmaka, točno u onom obliku koji vam piše na pozivu za dostavu računa (npr. PCP123/13) i stavite ga i u naslov poruke i u tijelo poruke. Kroz nekoliko dana trebali biste dobiti "automatski" izgeneriran povratni e-mail u kojem piše da je carina primila vašu e-mail poruku s računom.

Što je račun? Recimo ispis s PayPala ili eBaya (ili nekog drugog sajta na kojemu ste kupili robu) - možete isprintati račun (receipt) koji primite na e-mail. Bitno je da se vidi naziv i cijena robe i vi kao kupac. Ukoliko na računu s PayPala ne piše naziv robe, umjesto njega isprintajte račun ili narudžbu s eBaya ili sajta na kojem ste kupili dotičnu robu. Ako carina nakon što se joj poslali račun ocijeni da ste dužni platiti carinski dug, poslat će vam paket poštom, a prilikom preuzimanja morat ćete platiti sve troškove carinjenja (carinu + PDV + troškove carinjenja koji iznose oko 9 kuna po paketu).

P: Koliko carine ću platiti?
O: Obračun carinskog duga je malo kompliciraniji nego je bio do ulaska u EU. Ako je vrijednost pošiljke veća od 150 eura, carinski dug (carina + PDV) se obračunava na ukupnu vrijednost pošiljke (vrijednost robe + dostava). Ako je vrijednost pošiljke do 150 eura, onda se ne plaća carina (ako je carinska stopa veća od 0%), nego samo PDV.

Stopa carine ovisi o vrsti robe - za neke proizvode je 0% (tipično kompjutersku i drugu elektroničku opremu), za neke 10, 12%. Tablica se nalazi ovdje: http://www.carina.hr/Carina/CarinskiPostupakPosta.aspx#P18

Kako izračunati postotak od nečeg? 10% je 0,1 nečeg, 25 % je 0,25 nečeg. Znači, 25% od nečeg je nešto * 0,25.

Primjer računanja carinskog duga za paket vrijednosti 200 kuna koji je poslala pravna osoba (tvrtka) - neki sat košta 200 kuna, a dostava je 50 kuna. Ima li carine? Nema, jer je vrijednost manja od 150 eura. Ima li PDV-a? Ima, zato jer je paket slala pravna osoba, a paket je vrijednosti veće od 160 kuna, tj. 22 eura (isti bi slučaj bio da je paket poslala privatna osoba, a da je paket vrijednosti veće od 300 kuna).

Iznos PDV-a je (200+50) * 0,25 = 62,5 kune. Dakle, za sat koji s dostavom košta 250 kuna koji vam je poslala pravna osoba trebate platiti 62,5 kune PDV-a. Plus poziv za carinjenje od 9,5 kuna (po novome naplaćuje se kad podižete paket) koji vam stigne na kućnu adresu nakon što roba završi na carini, plus 9 kuna za troškove carinjenja po paketu + možebitno nekoliko kuna naknade pošti za plaćanje uplatnicom.

###

Da sat košta više od 150 eura, onda bi carina bila 5%, a iznos carine biste dobili vrijednost paketa pomnožite s postotkom carine, u ovom slučaju 5% iliti 0,05; ujedno, PDV bi se tada obračunavao na ukupnu vrijednost paketa + carinu, znači konačna formula bi bila carinski dug = ukupna vrijednost paketa * (1+0,05) * 0,25. Ako ne razumijete ovu formulu, ponovno upišite srednju školu (ili zadnje razrede osnovne škole). 

Što ako je carinska stopa 0%? Valjda ste dovoljno inteligentni da znate broj pomnožiti s nulom, zar ne? To dakle onda u praksi znači da na ukupni iznos paketa plaćate samo PDV (plus poziv za carinjenje i troškove carinjenja, znači još plus nekih dvadesetak kuna).

15 godina
neaktivan

Znači sada ako naručim par igrica za konzolu sa amazon.co.uk, plaćam odmah i nemam nikakvih dodatnih troškova prilikom preuzimanja paketa?

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Pozdrav. Planiram kupiti neke sitnice preko Amazona do vrijednosti 15€. Dal' se može desiti da roba ne dođe do mene radi carinske kontrole?

Prvenstveno mislim na stvari kao:

http://www.dhresource.com/albu_350617955_00-1.0x0/1pcs-to-dual-ps-2-female-jack-cable-adapter.jpg

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Mislim da ne, naruci s nekog "europskog" amazona i nebi trebao imati problema (s amazona.com i ne salju bas stvari u hrvatsku).

0 0 hvala 0
16 godina

naručio sam igru sa amazon.de koja se šalje iz UK prije mjesec dana i još nije stigla. koliko obično traje takva dostava?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
FuzZz kaže...

Mislim da ne, naruci s nekog "europskog" amazona i nebi trebao imati problema (s amazona.com i ne salju bas stvari u hrvatsku).

Nisu puno bolji niti evropski amazoni.

Masu stvari mi piše da ne šalju u HR :(

Al ono šta ubija je velika poštarina, često veća od same cijene artikla kojeg želim kupiti :)

PSN: Muskarcina77 | Steam: Virty |
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice