ne pitajte zašto i sl.
nego jednostavno ako netko zna
kako s windowsima95 na internet preko ADSL-a
hvala
ne pitajte zašto i sl.
nego jednostavno ako netko zna
kako s windowsima95 na internet preko ADSL-a
hvala
Šta će ti windows 95?
Šta će ti windows 95?
Iako je autor rekao, ne pitajte zašto i sl., moram priznati i mene živo zanima. :)
Iskreno, ja se ne sjećam niti kak Win 95 popravo i izgledaju...
Ja mogu ponekako potvrditi da adsl može raditi na Windows 95, ali tek na VMWare-u sam to uspio.
Trebaš imati barem verziju 95 OSR 2.5 (4.0.950C).
Tijekom instalacije kod Network driver-a morat ćeš dodati driver za Adapter u slučaju da driver nije prepoznat i TCP/IP protokol.
Kad pokreneš IE (ili The Internet), kod pripremanja odaberi "Connect using my Local Area Connection", dalje kako hoćeš ako znaš.
Problem je taj što je inačica na 95 IE-a 3.0 i prikazuje grešku čak kod google.hr-a.
zahvaljujem se moderatoru (F1-IVO) na suvislom odgovoru i zaključavanju teme
(upitna ...),
šteta što to nije rezultiralo rješenjem mojeg problema uzevši u obzir brisanje teme
no sve ok
snaći ću se nekako
od moje strane nije bilo nikakve namjere dvostrukog postavljanja teme
jer bi onda postavio ih 20-tak
no hard feelings
pozdrav
eh, da
možete i ovu temu obrisati jer nema smisla da postoji
jer nitko ništa neće napisati
odgovori su napisani u već obrisanoj temi
thnx
Da bi mogao koristiti ADSL na windowsima starijim od XP-a moraš imati na njih instaliran PPPoE protokol koji ADSL standard koristi.
Za starije verzije windowsa možeš ga naći na ovome sajtu: link
Skini za verziju za koju ti treba, instaliraj te ukoliko je potrebno stavi statične ip adrese na mrežnu karticu svoga računala i to ti je to.
Da bi mogao koristiti ADSL na windowsima starijim od XP-a moraš imati na njih instaliran PPPoE protokol koji ADSL standard koristi.
Za starije verzije windowsa možeš ga naći na ovome sajtu: link
Skini za verziju za koju ti treba, instaliraj te ukoliko je potrebno stavi statične ip adrese na mrežnu karticu svoga računala i to ti je to.
PPPoE je potreban samo ako se radi o ADSL modemu, a ne ADSL routeru jer router taj dio posla preuzima na sebe.
@autor teme:
O kakvoj se konfiguraciji radi? Postoji li mogučnosti stavljanja Win 2k uz optimiziranje servisa (da manje resursa troši) ili nekog Linuxa. Ne vidim zašto forsirati 95-icu osim ako nije zbog upoznavanja sa samom 95-icom ili nekih specifičnih zahtjeva.
stvar je u troje djece koja hoće na internet
a imam nekoliko x86-ica na koje sam stavio win95 jer win98 a i redom iza toga
koliko se sjećam za instalaciju trebaju procesor koji imaju matematički koprocesor
što moji nemaju
e pa najjeftinija varijanta mi je to sa x86 na win95 jer imam i monitore i ostalo potrebno
baš i nemam slobodnih 2000 kn za kupovinu recimo 3xP4 konfi
a i oni samo hoće na internet u isto vrijeme
eto
btw. hvala na ponuđenim rješenjima
preko vikenda ću se pozabaviti time
Mislim da se neće usrečiti na netu s takvim konfiguracijama. Sve što uključuje više od teksta i slika minimalne veličine će te kompove potpuno zagušit.
koliko se sjećam za instalaciju trebaju procesor koji imaju matematički koprocesor
što moji nemaju
e pa najjeftinija varijanta mi je to sa x86 na win95 jer imam i monitore i ostalo potrebno
eto
Pa ako imaš router (nisi reko koji router imaš, odnosno jel aktivan DHCP na routeru...) i ako imaš mrežne kartice u tim Win95 kantama nemaš šta puno razmišljat, samo treba imati instaliran TCP/IP protokol, ostaviš da automatski uzima adresu i moralo bi raditi. Ako kojim slučajem DHCP ne radi odrediš svalpm stroju IP adresu i za gateway i DNS upišeš IP adresu routera i mir.
E, sad ide problem da već i firefox 2.0 ne radi na Win95, IE 5.5 je zadnji koji radi na Win95 a i na njemu hrpu web stranica nećeš otvoriti. Za druge browsere baš i ne znam do koje verzije rade na Win95 - davno su svi napustili podršku za 95-icu, dok se za Win98 može bar firefox 2.0 potjerat.
Daaaaavno sam ja slagao sestrični adsl na njezinu staru kantu koja je jedva tjerala 95. (Ako se ne varam imala je 4gb harda, ili tako nešto mizernu cifru, proca se više ne sjećam, mreža - DAAAA, kak da ne....)
ugl. da ne duljim i ne filozofiram, radio sam sa nekim t-comovim ruterom, iskreno ružan k'o maajka, (mislim da je bio zyxsel), na kompjuter sam ga spajao pomoću usb-a i bilo je cijelu večer zaje*ancije, ali na kraju internet je proradio:)))
Znači moj prijedlog probaj ga spojit pomoću usb-a (znam da je gore usb prve generacije, vrlo spor, ali jbg...)
Ako se klinci neće zadovoljit sa IE onda ćete morat na firefox 1.5 ali neznam da li će bit neke velike razlike, i ono što će njima biti (po meni) najbitnije a to je msn - najjednostavnije je instalirati pidgina ili neki takav sličan program.
Ako je potrebno možete mi poslat pm (po mogućnosti neka stigne obavijest na mail pa ću skoknut do sestrične i izvidjeti situaciju kako je to bilo kod nje spojeno)
btw. solidan kompjuter (samo kanta, bez periferije i monitora koje imate) se može naći za 500kn, možda i manje ako imate sreće i naletite.
....i u međuvremenu neka klinc skpljaju flaše i do kraja godine imaju novi kompjuter:)))
što moji nemaju
eto
Pa ako imaš router (nisi reko koji router imaš, odnosno jel aktivan DHCP na routeru...) i ako imaš mrežne kartice u tim Win95 kantama nemaš šta puno razmišljat, samo treba imati instaliran TCP/IP protokol, ostaviš da automatski uzima adresu i moralo bi raditi. Ako kojim slučajem DHCP ne radi odrediš svalpm stroju IP adresu i za gateway i DNS upišeš IP adresu routera i mir.
E, sad ide problem da već i firefox 2.0 ne radi na Win95, IE 5.5 je zadnji koji radi na Win95 a i na njemu hrpu web stranica nećeš otvoriti. Za druge browsere baš i ne znam do koje verzije rade na Win95 - davno su svi napustili podršku za 95-icu, dok se za Win98 može bar firefox 2.0 potjerat.
Ne treba router za to. Valjda adsl modem ima dhcp a to je sve sto ti treba. U sustini ne treba ni to al et. Lakse je.
Ne treba router za to. Valjda adsl modem ima dhcp a to je sve sto ti treba. U sustini ne treba ni to al et. Lakse je.
Pa nije reko šta ima, a ako ima starog Siemensa, Edimaxa, Kasdu ili nedajbože onaj USB modem onda je priča sasvim drugačija jer to su ADSL modemi da se tako izrazim jer u router režimu , a sve što se kasnije dijelilo su routeri sa ADSL modemom :) Eto, na to sam mislio sa onim "koji ima router" :) jer na nekima DHCP baš i ne radi najpouzdanije i tako to.
Svejedno je sta ima. Ne znam sta se kod vas dijelilo ali valjda ima lan port. Ako ima lan port ima i IP adresu. Sve sto ti treba jos je lan kartica na kompu i to je to. Podesis rucno IP adrese, gateway, dns server i to je to. Ne treba tu puno pameti.
modem je D-link 600 ili 610 tak nekaj
nema usb porta na kompu
mislim da bu ove varijante kaj ste rekli s mrežnom radilo
no kak sam i rekao hvala na savjetima i bum se prek vikenda s tim zezal
hvala na pomoći i savjetima
eh da,
znam da su malo bolje konfe (p4 matične ploče i ostalo)
oko 500-600 kn no nedam a i nemam 2000kn za nekaj kaj nije
neophodno a i dobro je neko rekao neka skupljaju boce pa nek si kupe komp
no pošto su sve tri cure od 7, 10 i 14 god. nemrem ih sam tak pustiti da traže flaše
dobro, ovu od 14 mogu