Loš ping na HT optici u odnosu na Amis?

poruka: 17
|
čitano: 3.258
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Znači na Amisu sam imao konstantnih 8-11 pinga na CS serveru u Beču, na HT varira od 9 do 20, obično 15-18.

Jel to inherentno tome da HT koristi pasivnu mrežu a Amis je imao aktivnu?

Speedtest na lokalnim serverima je i na jednom i drugom 0-1ms.

može jedino gore
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.1.2025 21:06 (8ax).
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
Re: Loš ping na HT optici u odnosu na Amis?

Peering, opterećenje mreže, kvaliteta (korisnicke) opreme (router), aktivna vs pasivna (GPON) optika.... Puno je faktora, nema jednog-odlucujuceg.

Speedtest nije mjerodavan jer "varaju" sa hostanjem kod sebe, drugacijim rutama i konfiguracijom.

15 godina
Router je neki Fritzbox, prije sam čuo samo dobre stvari o njima al ovaj se čini prilično loš, pogotovo po pitanju stabilnosti WiFija - više manje koristim mobilni internet doma kolko je nekonzistentan.
U svakom slučaju, ping je najviši tijekom peaka, odnosno navečer oko 7-10 sati.
Žalosno da u 2025. imam probleme s internetom koje nisam imao 10 godina prije... 20€ za aktivnu 100/100 optiku bez fair usea i neograniceno trajanje WAN leasea je ponuda koju bi i danas prihvatio.
može jedino gore
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.1.2025 2:53 (8ax).
16 godina
cijeli taj sustav je preopterecen, route su sve cesce zagušene itd itd. Cijeli svijet je u k :)
battletag:MasnaKrvavic#2275 steam:Hitman
15 godina
Pretpostavljam da nema više ni jedan ISP sa P2P optikom u Zagrebu otkad je Amis preuzeo A1?
Jel A1 i dalje koristi Amisovu infrastrukturu gdje je prije bila postavljena?
može jedino gore
Poruka je uređivana zadnji put pet 10.1.2025 13:45 (8ax).
16 godina

-amis je imao zanemarivo malo, tek par kvartova.. ono što je 'zamagljeno' što je sve 'izmixano-isto', tj bnetov coaxialac se često tumači kao optika, tj sve je izjednačeno pa operater-agent uopće ne zna razliku ili koja žica je na kojoj lokaciji dostupna pri čemu samo zgrade-kvartovi koje su uvele coax (tad za tv-kabelsku) mogu imati dvije odvojene-različitie žice-linije, dok telefonija ima bakar ili optiku ovisno kad koji kvart nešto dobije dok je jedino sigurno da ako si u kući tad nemaš coax, kao i to da ako nema žice imaš homebox-mobilnu koja je poluupotrebljiva ovisno o opterećenju i sl. no ponekad jedino moguće..

-nacionalni operater kao ht dobije sredstva eu za razvoj mreže, optiku.. i on po tržišnim pravilima mora omogućiti ostalim operaterima pristup, korisnicima izbor operatera (uz naknadu za liniju) pa teoretski nije važno tko je vlansnik žice, tj može biti tcom, može a1, a pružatelj usluge može biti bilo tko treći pri ćemu na toj lokaciji nudi ono što konkretno ima, no kod a1 se to više ne razlikuje kao do prije par godina dok je bnet još bio zasebna ponuda tj u promjeni unazada par godina postupno s imenom vip-a1 i sve ostalo.. 'nestala razlika' dok reklame uvjek reklamiraju npr optiku, a kad zatražiš uslugu-spajanje tad ako nije dostupno čude se i spajaju što ima, tj agent u prodaji nema veze ni sa čime, on samo prodaje robu-paket.. ne zna ništa nit ima uvid u sustav, jednako može prodavati bureke.. pa kad pitaš kvaliteta odgovora ovisi o tome što ta osoba-djelatnik ekšli može-zna a činjenice su onak slučajnost :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
Znači mala je šansa da A1 i dalje koristi Amisovu infrastrukturu u istoj zgradi gdje sam prije koristio Amis i postoji provučena nit do stana?
Pretpostavljam da je overselling i dalje najslabija točka gbit DOCSISa?
može jedino gore
Poruka je uređivana zadnji put pet 10.1.2025 15:54 (8ax).
16 godina

ne, vjerojanto nejasno pišem :) .. ako je bila optika-linija prije, nije nestala, samo je amis bio mali (najmanji) od operatera s tek par kvartova u kojima je imao vlastitu optiku, dok je naravno sve u vlasništvu kupnjom prešlo u vip-a1..

-ali, nikad ne znaš što je čije i kako je pojedina 'tranzicija' prošla, tj ili je tcomovo ili a1 vlasništvo, ostalih nema osim pridošlog telemacha koji je ušao kroz tele2, koji nije imao fixnu nego homebox.. (optima je u vlasništvu tcoma, sudskim odlukama mora na prodaju i kupljeno od tleca.. no što je s tim npr linije vjerojatno nisu.. odnosno ostao im je iskon u jednakom vlasništvu kroz kojeg kad moraju dumpaju cijenu no sad svi moraju iskazati naknadu za najam linije pa je teoretski svejedno tko je vlasnik linije a tko pružatelj usluge.. no to je samo u teoriji, u praksi veliki koji imaju ne žele ostalima dati optiku, opstruiraju, npr dok većina korisnika na nekoj lokaciji do koje je provučena optika ne zatraži ugovor s tcomom on formalno kaže da nema optike, tj nema posljednjeg metra-sloja mada je sve godinama ukopano u ulicu.. ne žele konkurentu rentati kvalitetnu liniju, nego ga gurnu na npr bakar.. itd.).

-a kod a1 u ponudi-cjeniku paketa više ne vidiš koja je konkretna linija, nego samo kao moguća-max brzina za lokaciju po čemu se može nagađati da je bakar-optika ili coax.. ili home-mobilna, tj pola juzera uopće ne razlikuje što je što kad ugovaraju, npr mobilnu, pa po brzini downloada na lte misle da je optika i sl. ..

++ do tad (povijest) tcom je imao fixnu, vip(a1) mobilnu.. nisu jedan drugom direktno konkurirali, krali korisnike, kao 'đentlmenski sporazum mafije..' :) .. no promjenama, dolaskom tele2 i zakona (iskon-optima..) su recimo okrupnili, vip pokupovao sve što je mogao, tj što nije bilo tcomovo, primarno amis i bnet, ostalo je stiniš-zanemarivo u ponekom gradu-selu-kvartu.. pri čemu neka lokacija može imati super linije, ovisno o sreći-lokaciji tj glavnim rutama glavnih linija pa prisavska sela koja nikad nisu imala niša (ni kokoš..) mogu imati optiku.. a centar grada nema jer je problem izvesti radove po cesti uz potrese-poplave i smjene vlasti s politiziranjima.. i naravno interes velikih, koji cuclaju eu fondove i tako šire mrežu no ne prikazuju napravljeno dok im nije u interesu.. tj sve osim jasne-jednostavne situacije ili odgovora, primarno interesi velikih-novac..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 10.1.2025 16:09 (ihush).
9 godina

Nitko ne nudi gbit DOCSIS (bar koliko je meni poznato), ako ide preko 300tinjak MB onda je GPON ili ako je pak preko 1gbit onda je XGS-PON (konkretno na A1). Ne vjerujem da koriste istu nit, jeftinije je povući novu nego razmišljati o prekrajanju postojeće infrastrukture, prilagodbama i ostalim improvizacijama. Ovako već kombiniraju bakar + coax + optiku, još im samo fali P2P. Neka netko potvrdi ako zna iz prve ruke ali takvo je moje razmišljanje, pogotovo jer se radilo o mizernom broju priključaka.

Ja bi prvo krenuo prstom upirati u peering, pogotovo nakon CIXa tj kad se izađe iz Hrvatske do prvog idućeg (Frankfurt? Beč?) i kakvo je stanje tamo sa interconnectom i zakupljenim kapacitetima. Uzmi trial mjesec dana (ili tjedan dana) neki dobar VPN i vidi kakav ti je onda ping i generalno peering/routing. Telemach recimo imao katastrofalno malo zakupljenih kapaciteta, neki smijeh, tipa 20G ili tako nešto, sad vidim da imaju 100G.

15 godina

Pretpostavljam da je tak kak kažeš. Poslao sam mail na A1 podršku, možda ga slučajno proslijede nekom tehničaru.
Sa VPNom se budem pozabavio kad bu mi se dalo.
U najgorem slučaju, mogu probat taj 2Gbit/s net, dostupan je kod mene - kolko se sjećam postoji probni period od 14 dana.

može jedino gore
Poruka je uređivana zadnji put sub 11.1.2025 2:39 (8ax).
15 godina
...navedena infrastruktura se više ne koristi.

Na adresi je dostupan priključak putem koaksijalnog kabela na kojem se može postići najveća brzina do 2 Gbit/s.

jebiga
može jedino gore
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina

To je HFC, optika (do zgrade) + coax (unutar zgrade).

15 godina
Isti problem. HT optika, vecer je kaos s pingom... UDM PRO koristim kao ruter, njihov je ONT huawei. preko dana sve uredno.
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.1.2025 21:13 (siiNke).

0 0 hvala 0
14 godina

A1 1gb net, povecani ms za duplo naspram sta sam imo kod iskona na 200. Također mi uveli bakar u stan i nazvali ga opticki bakar haha.

Mislio sam prec na tcom upravo radi tog bakrenog djela sta mi ulazi u stan al vidim intcom ima takve probleme. Mozda natrag na iskon . Nisam pametan sta radit

0 0 hvala 0
15 godina

Evo danas igram CS, najgore ikad... jitter u crvenom, loss do 3%, ping skače 17-35 cijelo vrijeme, baš katastrofa.

ovo za bakar nemam komentara... ko da smo u 2009. pa nemamo para provuč nit do rutera.

edit: mislim da imam sreće da sam poslovni korisnik.

ženska mi je updateala FW na ruteru i stanje je sad ovako (u peaku, 21h nedelja) a za routing kaže da će mi sutra pogledat.

može jedino gore
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.2.2025 21:08 (8ax).
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina

znaci nakon update FW na routeru, ping ti se stabilizirao i prilicno je nizi sad? mogao bi ovako nesto ja zahtjevat od sluzbe za korisnike al vjerokatno ce mi nekakav odjeb lansirat.

0 0 hvala 0
16 godina

nema to pravila, jedu govna i serveri od steama, nikad packet loss nisam imao u doti sad odjednom imam, a da ne pricam u csu. Steam je pun sa tim temama o packet lossu (vise je problem sa routom do samog servera frankfurta ili koji vec spaja, i negdje na sredini te rute pocne skakat delay i tu je packet loss, a tu nema pomoci, to nema veze sa routerom niti firmwareom, ovo ti je sve slucajnost da sad radi a sad par dana ce biti druga prica ili mozda i par sati )

battletag:MasnaKrvavic#2275 steam:Hitman
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.2.2025 10:52 (dado16).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice