3D crtanje

poruka: 79
|
čitano: 33.969
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran
RE: 3D crtanje
xxxxx kaže...
Tomislav95 kaže...
Jedini je problem što je teško napraviti tutorial za modeliranje,tj može ga napraviti samo znalac.Dok za programiranje u VB-u imam tutoriale na youtubeu a nisam neki veliki programer.
I čitao sam blender tutorial koji je netko dao u gornjim postovima i blago rečeno,ne razumijem ništa.

Bolji su video tutoriali, pogledaj na youtube.

ali treba imati na umu da ništa nemože biti tolko jednostavno kako oni mogu zakomplicirati pogotovo u Photoshop tutorijalima

Sk8er Boi
17 godina
Tomislav95 kaže...
Pogledat ću video tutoriale,a imam i blender instaliran pa ću malo eksperimentirat.Jedino ne razumijem kako rade tj modeliraju čovjeka.Ja jedino znam sa tekstom i kockom raditi.

:) .... za čovjeka dobro izmodelirati treba ti par godina svakodnevnog rada... znanje crtanja i anatomije. Ako te stvarno interesira 3D onda se uhvati posla i nakon par godina možda ćeš moći čovjeka izmodelirati. Uglavnom 3D je super ali traži puno rada i dosta je težak na početku. Što se programa tiče oni su svi više manje isti...

go pirate bay go
17 godina
neaktivan

Blender je besplatan možda ali je jako zbunjujuč(ubiti svaki ti je od tih programa zbunjujuč , ali dok shvatiš osnove dalje ide lakše) pa ga nepreporučujem totalnim početnicima, probaj mayu imaš tutove za sve živo kaj ti treba.

Od gnomona, digital tutors,3dbuzz ...

Probaj i cinemu  na njihovom forumu imaš svaki alat pojedinačno objašnjen.

A vidi ti njega on bi odma na kostura.

Pa polako čovjeće.

Prvo  shvati program  .

Pa onda pogledaj  najosnovnije.

Onda ideš izmodelirati nešto jednostavno pa tek onda  one kaj  ima na catalku.

Ali ako se misliš baviti   3dom neki standard ti je koristiti i photoshop s njime .

A ako želiš biti modeler   zbrush u ruke .

Tako ako  oćeš biti kompletan CG Artist   uči ova 3 program i da vidiš para :) .

Nebrinite nije to tako jednostavno :) .

Program naučiš za kavih  6 mjeseci a na tebi je dali se hoćeš mućiti da napraviš  nešto wow .

Iatina 3d zahtjeva dosta znanja:od biologije(anatomija  životinja), kemije(elemetni) ,fizike(više za animaciju i dinamiku).....

Imate 3dhr  i tako vam ekipa sve keže kaj vas zanima.

Ne znam kaj da napišem !
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.10.2009 22:15 (WItcher).
16 godina
neaktivan
WItcher kaže...

Blender je besplatan možda ali je jako zbunjujuč(ubiti svaki ti je od tih programa zbunnujuč , ali dok shvatiš osnove dalje ide lakše) pa ga nepreporučujem totalnim početnicima, probaj mayu imaš tutove za sve živo kaj ti treba.

Od gnomona, digital tutors,3dbuzz ...

Probaj i cinemu  na njihovom forumu imaš svaki alat pojedinačno objašnjen.

Imate 3dhr  i tako vam ekipa sve keže kaj vas zanima.

Mozda je najteze shvatit osnovni koncept 3D-a, znači prostor, elemente od kojeg se sve sastoji, svjetla, materijale. Al cak ni kad prodes osnove, pa i puno dalje od tih osnova, nije nista lakse, uvik je to konstatno rjesavanje problema i naravno ... ucenje. 

Maya definitivno nije program za pocetnika. Mozda napika sferu tamo po shelfsima, malo se igra s paint effectsima, ali to je jako tezak alat za naucit. Cinema 4D je dobar pocetak, ali opet ... svaki softver je tezak za furat vrhunske stvari. Mozda je neki laksi za pocet i za izrendat metalnu sferu, al bilo kakvo produkcijsko znanje i korisnost mogu doci samo od godina ucenja i radnog iskustva.

Zato mislin da je Blender odlican alat, prva stvar freeware je i uvik ce imat buducnost. Razlika izmedu njega i komercijalnih aplikacija po mogucnostima je postala zanemariva. Sad trenutno Blender se pise ispocetka za verziju 2.5, samo da bi bija pogodniji za daljnji razvoj. To je nesto sta si prastari komercijalni mastonti ne mogu priustit, jer ih brine prodaja i supscriptionsi. A morali bi, jer recimo 3D Studio MAX, kojeg profesionalno koristim, dosta svojih alata ima izvedeno kao skripte, a to je puno sporije nego da su isti recimo iskodirani. 95% stvari kalkulira jedna jezgra, srica sam render nije jedna od njih, a na i7 cak pola jedne, tj. jedan thread, sta je malo neprihvatljivo s obzirom na multicore racunala koaja najvise koristi i imaju u toj profesiji. Nacin rada nije unificiran, sve se radi na svoj nacin, povlaci zasebne komande ... Al ovakve zamjerke imaju sve 3D aplikacije. I sve te zamjerke pokusavaju ispraviti s novim Blenderom, koji ce zapravo bit potpuno nova aplikacija. Slicno nesto radi i NewTek sa svojim Lightwaveom, ali dok ne vidin ne virujem.

Jednom kad svladas 3D kao medij i odes u dubinu jedne mocne 3D aplikacije, prelazak na drugu i nije tolki problem. Sve se to lako nauci, kad imas dobru podlogu.

I never learned from a man who agreed with me. - Robert A. Heinlein
16 godina
neaktivan
3D crtanje

Evo, i ja sam počeo s Blenderom prije nego što samo prešao na Mayu.

Ovdje ti je super stranica sa Blenderovim video tutorialima koji pojašnjavaju osnove, stvarno je super, a onda budeš ubrzo i čovjeka izmodeliro ako se potrudiš Namigiva

U gornjem desnom kutu ti piše Learning Blender 3D, klikni na ti i tamo imaš u 5 dijelova video tutoriala o osnovama Blendera.

http://blenderunderground.com/

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.10.2009 15:39 (Tinx).

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
3D crtanje

Jedino mi je problem kaj uz svaki 3d alat trebaš još alata.

Npr  čak ni močni Modo nemože napraviti detalje kao zbrush.

Jedino kaj postoji dobo jest bodypaint  za teksure umjeto psa ali opet ps trebaš za neke dodate stvarčice.

I opet ak otražiš realnu prirodu muči se s vueo ili nekim drugim.

A ako se želiš specijalizirati za pojedini udio to u hr nepali.

Jedino generalist a to je jako teško biti .

Ima jeda rečenica na 3dhru.

"Specijaliziranje  za jedan dio alata znači profesionalnost u tom dijeli a biti generalist  znači biti prosječan u svemu." (naravno neznam točno kako ide).

Ne znam kaj da napišem !
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pozdrav korisnicima foruma !

Prvo moja preporuka za modeliranje je :

Blender i XSI Softimage mod tool .

Tutorijale za blender neću posebno pobrojavati , ali ako se odlučiš za XSI onda ti definitivno preporučam da prođeš Noesis-ovu listu besplatnih tutorijala :

http://www.noesisinteractive.com/xnabot/ ( od object modeling do animacija ).

Ili kupi seriju http://www.digitaltutors.com/09/training.php?cid=32 , pogledaj malo po njihovoj stranici nači češ i besplatnih tutorijala.

Da još za kraj , blender možeš koristiti na komercijalne i nekomercijalne svrhe potpuno besplatno ( naravno doniraj nešto zajednici blender jer ljudi to zbilja zaslužuju ) dok Mod tool možeš koristiti samo u nekomercijane svrhe besplatno dok za komercijalne svrhe moraš kupit licencu . Više o načinu licenciranja pogledaj na njihovoj stranici.

16 godina
neaktivan

Koristim AutoCad i vrlo je dobar...

16 godina
neaktivan
3D crtanje

Trebas bit pro i imat pro da bi mogo takvo tijelo nacrtat. Lakse ti je nac na netu vec nesto poput ovoga.

Audaces fortuna iuvat
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
3D crtanje

Ako zelis crtati u 3D moj ti je prijedlog CATIA V5R19 ili Mehanical Desktop 6.Ti programi jesu poteski ali su profesionalni za crtanje.Ako zelis crtati gradjevine imas Graphisoft Archicad V11 International.Eto pozdrav

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
alen92 kaže...

Ako zelis crtati u 3D moj ti je prijedlog CATIA V5R19 ili Mehanical Desktop 6.Ti programi jesu poteski ali su profesionalni za crtanje.Ako zelis crtati gradjevine imas Graphisoft Archicad V11 International.Eto pozdrav

Hehe, Catiu mi ucimo u skolu dobar je, a za 2D mi je najbolji Autocad o kojem se trenutno neprica, a u Catiji je dobro da se za svaku napravljenu gresku more vratiti i ispraviti

I don't care...
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.11.2009 0:27 (markoal).
16 godina
markoal kaže...
alen92 kaže...

Hehe, Catiu mi ucimo u skolu dobar je, a za 2D mi je najbolji Autocad o kojem se trenutno neprica, a u Catiji je dobro da se za svaku napravljenu gresku more vratiti i ispraviti

Catia i Autocad se nepotrebno prekomplicirani... Ako želiš raditi nešto organsko nečeš sigurno uzet jedan od ta dva alata nego zbrush ili neki drugi program namjenjen tom djelu modeliranja... Ja sam probao Blender no nije mi leglo sučelje, pa sad trenutno koristim 3dsmax po meni najbolji 3d alat...

17 godina
neaktivan

Ja osobno koristim AutoCAD za sve 2D crteze. Nema boljeg programa za tkave stvari jednostavno.

Sto se tice 3Da krenuo sam jednostavno od sketchupa i jos ga koristim za neke koncepte, sheme i opcenito jednostavne prikaze sto zelim kod pojedinog projekta. Na faxu su nas ucili archicad. Archicad je dobar sto ima hrpa skriptiranih naredbi (wall, widnow, roof i sl.) ali su mu to i glavna ogranicenja. Kako koristim 3d programe uglavnom za građevine, tj. arhitekturu archicad je donekle koristan. Model iz archicada sam renderirao u artlantisu. Ta 2 programa su dovoljna za osnove, a kad se nauce mogu bit sasvim solidni.

No sada sam na Ligtwaveu. I odusevljen sam. Koristim Lightwave + LWcad plugin. Crtez iz autocada u lightwave, napravim model i onda krece renderiranje. Lightwave je izrazito kompleksan program, i glavna mana su mu zastarijelo sucelje. No sada dolazi novi ligtwave Core koji planiram i kupit. Odusevljen sam kvalitetom rendera i opcenito programom...

Poanta je da ovisi o potrebama i ono sta zelis modelirat koji ce se program koristit. Svakom nesta odgovara tako da su usporedbe pomalo nepotrebne.

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.11.2009 15:11 (mislav_01).
16 godina
neaktivan
Tomislav95 kaže...
Pogledat ću video tutoriale,a imam i blender instaliran pa ću malo eksperimentirat.Jedino ne razumijem kako rade tj modeliraju čovjeka.Ja jedino znam sa tekstom i kockom raditi.

Imas podosta tutorial-a pa nadi negdje :D

15 godina
protjeran
3D crtanje

za mene je maya najboljaj al je komplicirana tako da je google sketchup pro najjednostavniji

assassin' creed 1 i 2 najbolje igre... ko se slaze nek stavi ovo u potpis
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
3D crtanje
Evo stigla je Maya verzija za mobitele.Namjenjena je za Nokie ali radi i na SE http://teavuihuang.com/maya/tutorial/
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
loky4i4 kaže...
Evo stigla je Maya verzija za mobitele.Namjenjena je za Nokie ali radi i na SE http://teavuihuang.com/maya/tutorial/

nice, stavis na mob i vjezbas Mayu

E more li netko objasnit, npr zelim u nekom programu napraviti lika u 3D, i ubaciti ga u igru, sad vi recite općenito sta bi se sve trebalo.
(ako netko zna)

I don't care...
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.11.2009 23:42 (markoal).
15 godina
neaktivan
3D crtanje

Trebao bih i ja taj program čisto iz zabave pa mi recite koji da skinem.

0 0 hvala 0
16 godina
markoal kaže...

E more li netko objasnit, npr zelim u nekom programu napraviti lika u 3D, i ubaciti ga u igru, sad vi recite općenito sta bi se sve trebalo.
(ako netko zna)

skice lika,modeliranje,teksturiranje,animacija ak sam nest izostavio nek me neko nadopuni

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.11.2009 8:56 (loky4i4).
17 godina
neaktivan
itf4n kaže...

ZBrush definitivno. Iako i dobar dio drugih alata za modeliranje ima mogućnost takvog modeliranja.

Kao Zbrush definitivno nije ni jedan alat..

http://admin.schime-share.schime.operaunite.com/webserver_1/content/index.html
16 godina
D-Style kaže...
itf4n kaže...

ZBrush definitivno. Iako i dobar dio drugih alata za modeliranje ima mogućnost takvog modeliranja.

Kao Zbrush definitivno nije ni jedan alat..

Probaj mudbox odličan alat za modeliranje 

16 godina
neaktivan
3D crtanje

Da, i ja koristim Mudbox i mogu reći da je stvarno jednostavam, možda i ne toliko moćan kao ZBrush u vidu sculpinga već kao pomoć pri teksturiranju, izradi normal, displacement i bump mapa i još toga... odlično za početnike.

Htio bi se još nadovezati na ono što je netko reko kada želi ubaciti neki lik u igricu. Kao i inače, treba ga izmodelirati no u lowpoly izdanju, dakle oko maksimalno 10 000 - 25 000 poligona, a to opet ovisi i o game enginu.  Tako da se većina detalja tada izvlači upravo na te normal i bump mate te dobre teksture.

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
3D crtanje

stvarno probaj Google SketchUp...Smijeh

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Eto ako se netko odluči za zbrush imate hrvatske tutoriale ovjde :)

http://www.3dhr.net/tutorijali/

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.1.2010 17:47 (Denis Ivankovic).
16 godina
neaktivan
3D crtanje

Ima li itko preporuka besplatnog render toola za SketchUp 7?

Al da valja

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
3D crtanje

maya ili rhino

moze i 3dsmax

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
pod009 kaže...

Al da valja

POV-ray

16 godina
surki kaže...

maya ili rhino

moze i 3dsmax

3DS Max po meni najbolje sučelje , bolji je u modeliranju od maye ali je maya bolja u animiranju no i to se može stici sa par plug-inova ...

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.1.2010 16:26 (loky4i4).
16 godina
neaktivan
loky4i4 kaže...
surki kaže...

maya ili rhino

moze i 3dsmax

3DS Max po meni najbolje sučelje , bolji je u modeliranju od maye ali je maya bolja u animiranju no i to se može stici sa par plug-inova ...

Max najbolje sučelje? Prvi glas. Mislin cila stvar je hard coded bez mogucnosti customizacije. A alati su blago receno katastrofa. Nema NURBS-a (mislin ima, al su  katastrofa) edge, loop selection radu samo na edgevima, iako i oni znaju zastekat. Cilu stvar mozda malo spasava PolyBoost koji su na silu ugurali u verziju 2010. A to je samo rezultiralo jos jednim duplin seton alata. 

I never learned from a man who agreed with me. - Robert A. Heinlein
16 godina
neaktivan
surki kaže...
pod009 kaže...

Al da valja

POV-ray

Sad sam na Podium plugin-u,a taj pov-ray plugin je teško nać (za SU7)!

A mogu li direktno importat iz u Su u Pov-ray?

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice