Ovako imam par pitanja u vezi zalman hladnjaka koje uglavnom gigabyteove kartice koriste.Imam nvidia 9800gt od od gige sa tim zalmanom.U Bug u temi CEBIT-a 2009 za novu gts250 kaze kako ima zalman hladnjak i kako vec 2 generacije njihovih kartica muci problem sa hladnjakom da ne moze se regulirati brzina,tj.on vrti stalno na maksimumu te je jako bucan,ali da ima odlicne performanse u hladenju grafa.Sad bi ja htio postavitpar pitanja u vezi toga.
Kazu kako jako buci taj hladnjak i da vrti stalno na max brzini okretaja.Ja kad upalim komp(ujutro ili nakon duzeg vremena nekoristenja)je vrlo tih,da kazem necujan,tek neko lagano zujanje,pa mi je cudno kako taj zalman vrti na maxu i da je tako tih?Ali kad pogledam temperaturu preko riva tunera kaze da mi je u idleu(nakon sat-dva surfanja nikakve igre ili slicno,temperatura na 64 stupnjeva i varira 64.21-64.40 znaci stalna je.Jesu to dobre performanse o kojima bug pise za zalman hladnjake,jer mi je malo cudno da je 60stupnjeva u idle a ona arctic coolling grafa za gtx280 sta su pisali o njoj vrti 30 stupnjeva u idle.Primjetio sam da kad se igram nakon nekih pol sata ili vise(ovisno sta igram)kompjuter pocne puno jace zujat.Ja sam prije mislio da je to grafa da regulira brzinu(prije nego sto sam to o zalmanima saznao i da se grafa bolje hladi pa zuji)al je zapravo to hladnjak procesora koji skoci na 4000 okretaja(mjerenu u everstu)i radi tu ogromnu buku.
Zanima da lise tako i drugima zalmani ponasaju ili je to do mene jer mi je malo cudno da kazu da toliko buci a ja ga necujem...
Evo jos samo par detalja-nakon sta sam pokrenu crysis gpu bench temperatura je porasla ne visokih 90 stupnjeva,je li to normalno za ovakav hladnjak?Ako neko zna da li se regulacija moze povecat(jer mi ovo ne izgleda da vrti na maxu okretaja da se malo cip ohladi,da mi ne bi riknu ko sto mi je zadnja grafa riknula