Rasprava o grafičkim karticama izdvojena tema

poruka: 4.618
|
čitano: 911.735
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: Rasprava o grafičkim karticama
picajzla0707 kaže...

pogledat ću kasnije, sad sam malo u gužvi

MEGATAMA kaže...

Imaš u videu doslovno sve objašnjeno,ne moraš nagađat kad je čovjek rekao kako i zašto 🤣

i to je nevidijin zaposlenik, njima ne vjerujem baš svaku

objasni on kako i zašto, ali mudro prešuti što im ne paše i naglasi ono što im paše, nije im to prvi put

To je bio Live interviju pa sumnjam da je imao vremena pripremat odgovore,djeluje iskreno.

Nije ništa hvalio nego je realno objašnjavao kakve su probleme imali od kreiranja DLSS,šta su uspijeli poboljšat i šta još moraju,pa i sam je rekao da smatra da su i sad nakon 7-8 godina od prvog RTXa i dalje na početku svega toga tojest AI.

Ljepo je objasnio zašto je DLSS4 na Tensor jezgrama a ne zasebnima i ima smisla što je rekao.

Posebno mi je zanimljivo njegovo razmišljanje o Path Traceu i fotonima koji moraju prolazit kroz obijekte/svijet i davat im karakteristike na osnovu toga kao u stvarnosti.

Poligoni su uistinu stvar prošlosti i kočnica tojest rasterizacija.

4 godine
MEGATAMA kaže...
picajzla0707 kaže...

pogledat ću kasnije, sad sam malo u gužvi

MEGATAMA kaže...

Imaš u videu doslovno sve objašnjeno,ne moraš nagađat kad je čovjek rekao kako i zašto 🤣

i to je nevidijin zaposlenik, njima ne vjerujem baš svaku

objasni on kako i zašto, ali mudro prešuti što im ne paše i naglasi ono što im paše, nije im to prvi put

To je bio Live interviju pa sumnjam da je imao vremena pripremat odgovore,djeluje iskreno.

Nije ništa hvalio nego je realno objašnjavao kakve su probleme imali od kreiranja DLSS,šta su uspijeli poboljšat i šta još moraju,pa i sam je rekao da smatra da su i sad nakon 7-8 godina od prvog RTXa i dalje na početku svega toga tojest AI.

Ljepo je objasnio zašto je DLSS4 na Tensor jezgrama a ne zasebnima i ima smisla što je rekao.

Posebno mi je zanimljivo njegovo razmišljanje o Path Traceu i fotonima koji moraju prolazit kroz obijekte/svijet i davat im karakteristike na osnovu toga kao u stvarnosti.

Poligoni su uistinu stvar prošlosti i kočnica tojest rasterizacija.

ima gdje vise o ovome?

15 godina
Jazavac1980 kaže...
It'sMe932 kaže...
Jazavac1980 kaže...

Kao "novi" član foruma nemam pravo stavit u podforum kupnja računalnih komponenti da želim kupit nešt. Pa ću tu pitat. Ako krši pravila neka adnim obriše ovo. Rečeno mi je nedavno da se ne isplati zezati sa zamjenom ventilatora na mojoj gtx 950 gigabyte, nego za te novce da kupim drugu sličnu karticu. Sve sa oglasa su prodane koje mi pašu, pretražio 3 stranice unazad. Uglavnom ako neko ima da mu netreba gtx 1050 ili sličnu karticu za malo novca nek mi pošalje poruku da se dogovorimo. Ja sam iz Đakova. vlasnik traktora URSUS 355. HVALA 

Skini plastični hladnjak s trenutne kartice i učvrsti jedan 120mm ventilator plastičnim vezicama. Pogledaj sliku

Možda pokušam pa mi reci na šta da gledam pri kupnji ventilatora? I gdje bi ga trebao uštekat. U grafičku, u matičnu ili molex? Dal' bi trebao imat mogućnost regulacije brzine vrtnje. Hvala 

Možeš ogolit žice i skrimpat konektor od ventilatora od grafičke (ili jednostavno zavezat i izolirat žice), ak ne želiš onda u matičnu.

može jedino gore
13 godina
Rasprava o grafičkim karticama
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

auch

do onda ce ljudi koji zele grafu vec kupiti 5070, ili 5070ti

Moj PC  
3 0 hvala 0
12 godina

Kao da ne žele ništa tržišta... čudno ponašanje.

Ali opet...možda im FSR4 nije spreman.

12 godina
Gemmy kaže...

auch

do onda ce ljudi koji zele grafu vec kupiti 5070, ili 5070ti

Ja sam u procesoru kupnje grafe i nema šanse da uzimam te 1440p grafe sa 12GB VRAM-a 

S druge strane 03. mjesec je dosta dugo za čekati, pogotovo što sigurno neće odmah biti dostupne, pa onda dok prođe ona prvi val gdje će cijene biti nabijene maksimalno dok se malo skladišta ne popune sa različitim modelima to će na kraju biti tek u 05. mjesecu.

Sve mi se čini da je bolje sada uzeti neki RX7800XT/7900GRE pa onda mjenjati godinu dana kasnije nego čekat još 3 mjeseca da se nešto kupi (stara RX6700 je već davno otišla novom vlasniku ).

16 godina

5070ti ima 16gb, i mislim da bi mogla biti "najbolja" kupnja od svih novih

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Ma pričam o non ti modelima, rtx5070ti će vjerojatno biti preko 1.000€

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.1.2025 22:31 (ibme74).
3 godine
ibme74 kaže...

...pa onda dok prođe ona prvi val gdje će cijene biti nabijene maksimalno dok se malo skladišta ne popune sa različitim modelima to će na kraju biti tek u 05. mjesecu.

Ne vjerujem, cijenovno će se pozicionirati nešto niže od već izašle rtxice sličnih performansi i na tome će ostati do ljeta kad cijene svemu budu išle nešto niže kao i svaki godišnji ciklus, imo.

ibme74 kaže...

...rtx5070ti će vjerojatno biti preko 1.000€

To je jedina kartica iz nv koja me interesira, ukoliko se bude mogla naći ispod 1k€ možda i kupim, ovisi i kakva će biti rx9070...

MEGATAMA kaže...

Ali opet...možda im FSR4 nije spreman.

Imam blagi osjećaj da soft. team amda radi punom parom osposobiti kakav takav mfg.

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.1.2025 23:27 (notloB).
12 godina
notloB kaže...
ibme74 kaže...

...pa onda dok prođe ona prvi val gdje će cijene biti nabijene maksimalno dok se malo skladišta ne popune sa različitim modelima to će na kraju biti tek u 05. mjesecu.

Ne vjerujem, cijenovno će se pozicionirati nešto niže od već izašle rtxice sličnih performansi i na tome će ostati do ljeta kad cijene svemu budu išle nešto niže kao i svaki godišnji ciklus, imo.

ibme74 kaže...

...rtx5070ti će vjerojatno biti preko 1.000€

To je jedina kartica iz nv koja me interesira, ukoliko se bude mogla naći ispod 1k€ možda i kupim, ovisi i kakva će biti rx9070...

To bi u teoriji trebalo biti tako, kako će biti u praksi - tek ćemo vidjeti, sjeti se kako je cijenovno rangirana trebala biti Intel Arc B580 pa kako je na kraju to završilo barem ovdje kod nas u Europi.
Pitanje je kakve će cijene biti na početku i za RTX5070/5070Ti a i RX9070/9070XT neće biti puno iza njih.

Ja planiram RX9070 non XT ali imam neki ružan osjećaj za filing da bi cijenom mogla biti bliže RX7900XT nego RX7800XT (po izlasku) pa mi se zato više i ne čeka toliko pošto će izaći tek u 3. mj, da izlazi sad krajem ovog mj pa da se cijene malo normaliziraju do 3.-4. mj još i nekako ovako je predugo 

13 godina

U praksi ce biti tako da ce kostati vise i to rekao bih znacajno vise od 4xxx barem prvih nekoliko mjeseci dok se ne stabliziraju zalihe, pogotovo u EU/ HR. Unatoc manjem MSRP. I onda ako zbilja bude paper launch/ nestasica pa krene scalpanje... Tko zna kad ce ih biti moguce kupiti za bar otprilike razumnu cijenu...

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Minneyar kaže...

... Tko zna kad ce ih biti moguce kupiti za bar otprilike razumnu cijenu...

kad se izdovolje svi oni koji jedva čekaju prvi dan prodaje

imaš određenu populaciju ljudi koji kupuju gejmerske grafe, dobar dio njih je nahajpan svaki put pred izlazak i jedva čekaju kupit grafe

ako će prve količine biti ograničene kako se najavljuje, neće biti grafa za sve, a onda kreće lov, čekanje da se u pokojem dućanu pojavi par komada i nada da imaš nabrži prst

čim prestane navala i krene normalni ritam kupnje, grafe će duže vremena stajati na polici prije nego ih prodaju i onda cijene idu dolje, bar donekle, bliže msrp + porez, jer bolje prodat i sa minimalnom maržom nego da ti stoje beskorisno na polici

računam do ljeta ili do jeseni da će doći do toga najkasnije, dakle strpljen spašen, pogotovo ako već sad imaš zadovoljavajuću grafu

meni igra jedino garancija na mojoj grafi, traje još 7-8 mjeseci i volio bi je prodavat s garom od bar mjesec-dva, da i kupac bude sigurniji, a da ja opet uzmem novu s novih 36 mjeseci gare, da imam godinu dana dužu garu, ne bi se uopće razmišljao o novoj seriji

12 godina
picajzla0707 kaže...

meni igra jedino garancija na mojoj grafi, traje još 7-8 mjeseci i volio bi je prodavat s garom od bar mjesec-dva, da i kupac bude sigurniji, a da ja opet uzmem novu s novih 36 mjeseci gare, da imam godinu dana dužu garu, ne bi se uopće razmišljao o novoj seriji

Ja već duže vrijeme kupujem nove grafe sa 3 godine jamstva i najkasnije prodajem kada grafa uđe u zadnju godinu jamstva.
Zbog toga nisam zagovornik kupnje skupih grafa, uvijek mi je draže bilo kupiti nekakav srednji rang kartice, furat je 2 godine, prodat je dok je još po performansama relevantna, ima jamstvo i nešto vrijedi i uz ne prevelik gubita + nadoplatu uzeti nešto novo s nove 3 godine jamstva.

Zato sam i riješio sada RX6700, taman je ulazila u zadnju godinu garancije i sada dobra stara RX570 gura konfu dok se čeka nešto jače.

Stvarno sam planirao pikirati RX9070 ali mislim ako se za to odlučim da ću se načekati vjerojatno do 06. mj dok prođu sve te faze sa nabijenim cijenama zbog xy razloga, sve me više sada vuče da uzmem RX7800XT za ~550€ i vozim nju pa ako me baš bude svrbila ta RX9070 prodam ovu i piknem nju tamo u jesen-zimu jer do tada bi trebao biti velik izbor modela i puno bolje cijena za iste.

Nisam ni sam više pametan, stvarno sam očekivao da će AMD izbaciti grafe odprilike kada i Nvidia ali eto, ništa od toga 

11 godina

pa i ja gledam da ima što duže jamstvo kad je uzimam na duži rok, ovu 3080 sam uzeo niti tri mjeseca staru za 6k kuna, a lik je dva i pol mjeseca prije toga platio 8,5k kuna

popušio dva i po soma kuna u dva mjeseca, od čega mu je više od mjesec dana zapela negdje na dostavi

možda bi i ja sad svoju prodavao, pa za 4-5 mjeseci uzeo novu, ali rezervna 1070 mi je kod kolege u kompu, nema smisla da ga ostavim bez grafe

imam gtx 570, ali to stvarno više ništa ne pokreće i ima 1,2gb vrama 

ma bit će dobro i sa 2-3 mjeseca gare, taman da je naloži i ako treba benča satima, ako je problem do nje i cicikrepne - može dobit 1.100 eura u kešu

12 godina

0 0 hvala 0
12 godina

RTX5090 aka RTX4090Ti Review 

0 0 hvala 0
16 godina

Znači li ovo nadolazeče nove igre obavezan rey trejs.Ne može se isključit? RT je gimmick kako kažu.  Forumaš prelazi na konzole prije nego je mislio

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Poruka je uređivana zadnji put pet 24.1.2025 9:44 (dery).
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina

Ja mislim da ce se moci uvijek iskljucit uostalom ne podržava svaka igra RT.

15 godina
dery kaže...

Znači li ovo nadolazeče nove igre obavezan rey trejs.Ne može se isključit? RT je gimmick kako kažu.  Forumaš prelazi na konzole prije nego je mislio

Eto odigrao na 1440p  zadnji Inidana koji je također RT obavezan i na istom engineu ha ha ha ha i to nativno ha ha ha ha

Poruka je uređivana zadnji put pet 24.1.2025 10:03 (forumaš).
16 godina
forumaš kaže...
dery kaže...

Eto odigrao na 1440p  zadnji Inidana koji je također RT obavezan i na istom engineu ha ha ha ha i to nativno ha ha ha ha

Kriješ da ne voliš rt, bez toga ne možeš igrati navukao sam te.

12 godina

11 0 hvala 0
16 godina
To treba kombinirati s intelima, pa imaš grijanje za cijelu godinu.
Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina
Gemmy kaže...
To treba kombinirati s intelima, pa imaš grijanje za cijelu godinu.

Za to će trebati i dual ATX PSU kućište 

14 godina

E onda bi moglo biti ovo

Some people are like clouds. When they disappear, it’s a beautiful day.
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina

Još koja godinica i nebude više grafičkih kartica ili će biti toliko skupe, puno skluplje nego danas, da će biti nepriuštive.

Ide se na clud gaming i nema više nazad.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

hodaš gradom zimi i gledaš tko si je priuštio RTX5090

4 0 hvala 0
16 godina
forumaš kaže...

Još koja godinica i nebude više grafičkih kartica ili će biti toliko skupe, puno skluplje nego danas, da će biti nepriuštive.

Ide se na clud gaming i nema više nazad.

ako se uspije minimalizirat lag, za vecinu casual usera je to dobra opcija

16 godina

Rtx 4090 smo se rugali kako su galonće od tri litre ali ove sad su brutala od preko 4litre zapremnine.

Moj PC  
1 0 hvala 0
7 godina

3000 eura za 5090? Zar nije malo puno, bez obzira na performanse i bogatstvo kupaca? To je vec prosjecna mjesecna placa za dobar dio zapadnih ljudi. 

AMD,........is that baba Su trying to sell us dog sh*t or what?
Moj PC  
2 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice