R9 290 - Povišena idle temperatura s više monitora

poruka: 7
|
čitano: 1.244
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

Dakle ovako - Pred par dana sam uzeo Asus R9 290 4GB (DirectCU2 model) i stavio je u računalo kao glavnu grafičku karticu, a prijašnju GTX 780 sam ostavio u drugom utoru kao pasivnu, tj. samo za CUDA 3d render. Ovo je prvi put da sam probao ubosti ATI i nVidia karticu zajedno u računalo, ali gle vraga sve radi super i bez problema na Win 8.1 :D

Primjetio sam jednu stvar, kad sam koristio GTX 780 na svoja dva monitora, idle temperatura je uvijek bila normalna, znači oko 33-35c. Sad kad koristim R9 290 kao glavnu karticu, kad su spojena dva monitora dižu se core/memory clockovi i idle temperatura stoji oko 47-50c. Kad isključim drugi monitor iz grafičke, idle temperatura padne na 34c. Čim se ponovno spoji drugi monitor, opet idle digne za 15ak stupnjeva.

Driveri su zadnji, sve štima, sve radi super - samo kod dual monitor setupa diže idle temperaturu, što nVidia nikad nije radila.

Ima li tko kakvih iskustava sa sličnim problemom kod ATI kartica?

P.S. Probao sam i izvaditi GTX, ali ostaje isti problem.

EDIT: Evo gledam po netu i po većini foruma kažu da je to tako još od serije 6xxx kod ATI/AMD kartica i da je to normalno -.-... neznam što bi rekao nego da mi je žao da nisam uzeo još jednu GTX 780 umjesto ove, prva ATI/AMD kartica od doba 4xxx i odmah nekakve gluposti. Možda srede taj multi-monitor idle problem u novim driverima... možda.

Moj Portfolio - http://3docean.net/user/tomislavn
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.8.2014 10:21 (mrsmith).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: R9 290 - Povišena idle temperatura s više moni
mrsmith kaže...

...

Primjetio sam jednu stvar, kad sam koristio GTX 780 na svoja dva monitora, idle temperatura je uvijek bila normalna, znači oko 33-35c. Sad kad koristim R9 290 kao glavnu karticu, kad su spojena dva monitora dižu se core/memory clockovi i idle temperatura stoji oko 47-50c. Kad isključim drugi monitor iz grafičke, idle temperatura padne na 34c. Čim se ponovno spoji drugi monitor, opet idle digne za 15ak stupnjeva.

...

Ima li tko kakvih iskustava sa sličnim problemom kod ATI kartica?

...

Kad proširiš desktop na drugi monitor (ili npr TV) a koristiš ATI karticu, kartica više ne ide na najniži (idle) clock. Nisam provjeravao da li kartica ide i u onaj Zero energy mod kad su monitori pogašeni.

Možeš provjeriti na kojim frekvencijama (GPU core i memorija) ti radi kartica ili u Catalystu ili u nekom GPU monitoring programu (npr. GPU-Z ili MSI Afterburner).

Odtuda i povišene temperature.

Origin: F4stReload ----- | ----- Nema na čemu! ----- | ----- Google is your friend !
16 godina
Zura kaže...

Kad proširiš desktop na drugi monitor (ili npr TV) a koristiš ATI karticu, kartica više ne ide na najniži (idle) clock. Nisam provjeravao da li kartica ide i u onaj Zero energy mod kad su monitori pogašeni.

Možeš provjeriti na kojim frekvencijama (GPU core i memorija) ti radi kartica ili u Catalystu ili u nekom GPU monitoring programu (npr. GPU-Z ili MSI Afterburner).

Odtuda i povišene temperature.

Hvala na pojašnjenju, eto pročitao sam to na netu, kažu istu stvar. I doista, kad pogledam u afterburneru vidim da diže clock (automatski se digne i temperatura) kad se spoji drugi monitor kako nebi došlo do flickeringa... ali nikako mi ne ide u glavu da ta ista stvar radi normalno na nVidia kartici (bez povišenih temperatura, nema flickera, a isti clock je i za single-monitor i multi-monitor). Baš bezveze :(

12 godina

nije niti nvidia bila bez tih problema, jer sa gtx 550ti imao sam isti problem i to čak i kad mi tv (kao drugi monitor) nije bio prebačen na hdmi - uvijek za 10-ak stupnjeva viša temperaqtura

no, otkako sam upgrejdao kantu, tv spajam preko interne grafike za gledat filmove i klincima crtiće, a monitor je preko nvidije i sve radi ok (jedino nisam gledao ima li razlike u temperaturi proca kad se koristi integrirana i kad se ne koristi)

Moj PC  
2 0 hvala 1
16 godina
picajzla0707 kaže...

nije niti nvidia bila bez tih problema, jer sa gtx 550ti imao sam isti problem i to čak i kad mi tv (kao drugi monitor) nije bio prebačen na hdmi - uvijek za 10-ak stupnjeva viša temperaqtura

no, otkako sam upgrejdao kantu, tv spajam preko interne grafike za gledat filmove i klincima crtiće, a monitor je preko nvidije i sve radi ok (jedino nisam gledao ima li razlike u temperaturi proca kad se koristi integrirana i kad se ne koristi)

Koristio sam GTX 580 (Fermi jezgra) pred par godina i radilo je s 3-4 stupnja razlike, nikad ovoliko puno kao kod ATI/AMD (15c). Sad od kad su prešli na Kepler razlika od spojenog 1 ili 2 monitora je eventualno 1-2c u idle temperaturi, nekad ni toliko. Nego mi nije jasno kako su oni to riješili jednostavno, a ATI/AMD još uvijek nije.

Pokušao sam spojiti jedan monitor na internu grafiku i funkcionira extended desktop, i temperature R9 290 u idle su kao kad se koristi jedan monitor (tj. normalne)... ali mi takav setup stvara dodatne probleme kod korištenja Photoshopa i After Effectsa na primjer, PS se ruši kod spajanja slika, a AE kod samog pokretanja (GPUSniffer error) jer ga bune sve te grafičke i dva monitora spojena odvojeno, očito.

Razlika u temperaturi procesora kad se koristi interna grafika i kad se ne koristi je zanemariva (1-2c odstupanja) - u mom slučaju.

Nikad na zelenu granu {#}

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.8.2014 11:45 (mrsmith).
16 godina
neaktivan
mrsmith kaže...

... ali nikako mi ne ide u glavu da ta ista stvar radi normalno na nVidia kartici (bez povišenih temperatura, nema flickera, a isti clock je i za single-monitor i multi-monitor). Baš bezveze :(

Vjerojatno zato što ATI još uvijek koristi mali broj "profila" za prikaz sa različitim postavkama clock-a u ovisnosti o opterećenju umjesto da to ograničenje povećaju ili da uvedu dinamičku promjenu ovisnu o stvarnom opterećenju GPU-a.

Ne znam kako nvidia to radi.

Origin: F4stReload ----- | ----- Nema na čemu! ----- | ----- Google is your friend !
12 godina
mrsmith kaže...

Pokušao sam spojiti jedan monitor na internu grafiku i funkcionira extended desktop, i temperature R9 290 u idle su kao kad se koristi jedan monitor (tj. normalne)... ali mi takav setup stvara dodatne probleme kod korištenja Photoshopa i After Effectsa na primjer, PS se ruši kod spajanja slika, a AE kod samog pokretanja (GPUSniffer error) jer ga bune sve te grafičke i dva monitora spojena odvojeno, očito.

Nikad na zelenu granu {#}

nije niti kod mene sad baš bajno, jer kad upalim tv i ako je spojen na internu a program nije prebačen na hdmi, primarni monitor mi počne tiltati sve dok ne prebacim i tv na hdmi, a poslije ga opet mogu prebaciti na drugi program - znači taj se problem javlja samo kod friškog paljenja tv-a 

taj sam problem riješio isključivanjem hdmi kabela iz tv-a i njegovim uključivanjem samo po potrebi, kad gledam film ili kad me klnici ugnjave za crtić, dakle nije baš neko tehnološko rješenje ali posluži

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice