Nvidia Fermi info zaključana tema

poruka: 3.061
|
čitano: 425.255
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
RE: Nvidia GT 300 info
jamar kaže...

Fermi

ak ovo nije Photoshop onda ne znam kaj je 

moze izvor? Namigiva

zasto su smajlici zuti? Hmm...
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.10.2009 8:22 (Fićo_CoD 5).
17 godina
Nvidia GT 300 info

Jensen has one

Specifikacije su brutalne, nemoguće da bude onako mala kartica. Pošto ima 3milijarde tranz. i te dodatne instrukcije čip mora biti ogroman oko 500-550mm2(od oka), s time baš i neće radit dual gpu karticu.

Bit će zanimljivo tržište grafičkih kartica tamo oko 12mj, možda ipak padne i nvidia?

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
Moj PC  
5 1 hvala 1
17 godina
Nvidia GT 300 info

Pogled na nvidia-inu gt300 arhitekturu

Dissecting Fermi

iz prvog članka :

• Die size: The Radeon HD 5870 has a surface area of 334mm² with 2.15 billion transistors at 40nm. NVIDIA estimates 3 billion 40nm transistors, or a 29% increase. With extremely sloppy math in tow, that pegs a Fermi die at around 430mm². That is by no means a small core.
  • Dies per wafer: We know that NVIDIA’s manufacturing partner (TSMC) uses 300mm (12″) wafers. Ignoring probable defects, that means each wafer will cough up approximately 129 dies.
  • Memory bandwidth: If Fermi uses the same 4.8Gbps GDDR5 used on the HD 5870 (153.6GB/s bandwidth), then the 34% wider Fermi memory bus should offer around 210GB/s.
  • Shader clockspeed: We’re just going to guess and say it’s similar to the GeForce GTX 285 at 1500MHz.
  • FLOP performance: NVIDIA claims 8x the double precision peak FLOP performance over the G200b’s estimate 89 GFLOPS. If that’s true, Fermi offers 712 double-precision GFLOP performance. Alternatively, we estimate around 1500 single-precision FLOP performance, which falls well shy of the 5870’s 2720.

iz drugog članka :

GT300 is basically Larrabee done wrong for the wrong reasons. Amusingly though, it misses both of the attempted targets. R870 should pummel it in DX10/DX11 performance, but if you buy a $400-600 GPU for ripping DVDs to your Ipod, Nvidia has a card for you. Maybe. Yield problems notwithstanding.

ATI- igre

Nvidia - za programe koji podržavaju te gpu akceleracije

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.10.2009 10:43 (Hyperion).
Moj PC  
3 0 hvala 3
16 godina
Nvidia GT 300 info

Lik je poznati mrzitelj nVidia-e, pa njegovi tekstovi nisu IMHO bas relevantni.

Volio bih vidjeti neki objektivni overview objektivnog (ako takvih opce ima :)) novinara.

Posebno neka analiza ocekivanog ponasanja u 3D igrama. Kartica je monstrum i definitivno ispred svog vremena, ali ipak ponasanje u 3D igrama je najbitniji dio svake "klasicne" (quadro, firegl i slicne za profesionalnu upotrebu iskljucene) graficke kartice.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Nvidia GT 300 info

Evo zanimljive vijesti - GT300 će pogoniti novo superračunalo u Nacionalnom laboratoriju Oak Ridge. Planirano je da bude 10 puta jače od njihovog Jaguara (trenutno drugo superračunalo na svijetu sa 1,06 PFLOPS), tj. preko 10 PFLOPS, što će se postići sa par tisuća GT300 čipova. Za usporedbu, Jaguar ima 150152 jezgre odnosno 37538 četverojezgrenih Opterona na 2,3 GHz.

nVidia je počela sa grafičkim karticama, a zatim prešla na čipsete. Kada je AMD ugradio memorijski kontroler u Athlona, u čemu ga je slijedio Intel, u nVidiji su uvidjeli da bi se tržište čipseta (gdje su ostvarivali veliku dobit) moglo značajno reducirati sa sve većom integracijom komponenata sustava na sam procesor (odavno je najavljena integracija grafike na procesor).

Rješenje je potražiti nova tržišta, što su i učinili - pohod na smartphone / MID / netbook tržište (gdje je nedostajalo grafičkih performansi) sa Tegrom i IONom, te na high performance computing (HPC) tržište sa Teslom. Dok je uspjeh na mobilnom tržištu ograničen (zbog konkurencije kod Tegre i Intelove politike prodaje Atoma kod IONa), HPC tržište je pun pogodak - dobar proizvod sa dobrom podrškom, bez (jače) konkurencije (ATI se nije previše gurao na HPC tržište, ali to će se promijeniti). Zbog performansi koje nude, cGPU arhitektura superračunala bi mogla istisnuti x86 arhitekturu iz HPC svijeta, kao što je ona istisnula RISC arhitekturu prije 5 godina (87,2 % (436 od 500) najbržih superračunala na svijetu su bazirana na x86 arhitekturi (AMD x86_64 odnosno Intel EM64T)). Mislim da to objašnjava zašto je GT300 toliko jak - i nVidia je tijekom razvoja naglašavala kako je GT300 razvijan sa jakim naglaskom na GPGPU mogućnosti.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.10.2009 12:26 (hrx).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Nvidia GT 300 info

Fermi Tesla

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

e mogu si samo zamisljati cijenu.....ja preferiram n vidi-u ali ipak cijena ce biti pre visoka s obzirom na ati 5870 koja ima odlicne performanse ali sigurno jeftinija od gt300.......

16 godina
Nvidia GT 300 info

Pa čuj izbacit će oni okrljaštenu verziju od najače GT 300,tako da će konkurirat cijenom sa Hd 5870 pa i performansama jer po ovome šta vidimo najača GT 300 bi trebala biti jača od dvije gtx 285.Pitam se čime će konkurirat sa hd 5850.E tu su popušili.

Kako vidiš jel se ugasi svitlo u živideru ?
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.10.2009 20:28 (dery).
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
jamar kaže...

Fermi Tesla

po ovim slikama grafa mi se cini osim jaka i jako ljep dizajn... svaka cast...

92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
16 godina
neaktivan
Nvidia GT 300 info

Jedno je sigurno: Ove zime, Nvidia će ATI sravniti sa zemljom.

No, kao što je već netko kazao, čime će Nvida konkurirati HDu 5850, jednom riječju: Ako cijene budu slične, moj izbor će biti Nvidia.

U slučaju da će ona i nakon rata cijena biti skuplja za 300-pa naviše onda ću kupiti 5870.

Nisam neki koji perferiram ATI ili Nvidiu, nego jednostavno kupim po odnosu cijene i performansi.

Just keep up the good work!

a.k.a MindFreak MSN: ivan_babic_95@hotmail.com - E-Mail: ivan.stoposto@gmail.com
Moj PC  
1 5 hvala 0
17 godina
4ucker kaže...

Hahaha, nisi još ništa ni vidio,a bubaš.

Šta recimo da to bude nvidia biggest fail after FX5*** series? To nisi ni pomislio

15 godina
neaktivan
Nvidia GT 300 info

Evo još malo informacija o "Fermiju" i novim nVidia DX11 karticama:

Arhitektura(nVidia službena stranica)

Arhitektura 1

oko za oko,pasta za zube
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.10.2009 22:36 (dncrmt).

1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Hyperion kaže...
4ucker kaže...

Hahaha, nisi još ništa ni vidio,a bubaš.

Šta recimo da to bude nvidia biggest fail after FX5*** series? To nisi ni pomislio

E, vidiš, u pravu si, i ti i Makić, nisam ni vidio a bubam, ajd, eto naučište me pameti hehe...

a.k.a MindFreak MSN: ivan_babic_95@hotmail.com - E-Mail: ivan.stoposto@gmail.com
16 godina
dery kaže...

Pitam se čime će konkurirat sa hd 5850.E tu su popušili.

Vjerovatno okrljastavanjem originalnih specifikacija GT300 ce dobiti kartice za "nize" segmente trzista i time konkirenciju HD5850.

Originalna specifikacija GT200 chipa je zapravo specifikacija GTX280 kartice (kasnije prelaskom na 55nm GTX285). 

Kresanjem specifikacija originalnig cipova kreirali su GTX260 i GTX275. Za konkurenciju HD4850 koristili su rebrandane G92 chipove koji su bili dovoljno dobri za borbu sa HD4850, jeftiniji za proizvodnju, a i vjerovatno su ih imali tone.

S obzirom da za borbu sa HD5850 sada ne mogu koristiti rebrendane kartice prethodne generacije (GT200) zbog izostanka podrske za DX11 vjerovatno ce ici na daljnje krljastenje GT300.

Pretpostavljam da ce biti nesto ovako (nazivi samo kao poveznica sa sadasnjim modelima jer ne znam kakvo se biti komercijalno ime):

GTX 380 - full specifikacije i vjerovatno najjaca single gpu kartica

GTX 360 - okrljasteni GT300 kao konkurencija HD5870

GTX 3x0 - dodatno okrljasteni GT300 kao konkurencija HD5850

Za slabije modele mogu koristiti i chipove koji ne mogu proci kontrolu kvalitete za GTX 380, ali su dovoljno dobri za nize modele.

Naravno, ovo su samo moje spekulacije, ali pretpostavljem da bi to mogla biti "politika" nVidia-e

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.10.2009 22:48 (Mauro).
17 godina
Nvidia GT 300 info

Neki su tu rekli da vjerojatno nvidia nece izdat dvojegrenu verziju grafe zbog velikog cipa, ATi-u preostaje dvojezgrena HD5870, a tko zna mozda i na ovoj seriji naprave grafu sa 90 - HD5890

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Nvidia GT 300 info

evo nesto i od mene.;)

rema objavljenim informacijama na GPU Technology Conference GT300 će imati čak 3 milijarde tranzistora, 384-bitni memorijski interfejs, kao i podršku za maksimalni 6GB GDDR5 memorije. Neke važnije specifikacije za novu generaciju GeForce®, Quadro® i Tesla® kartica:

1. C++, complementing existing support for C, Fortran, Java, Python, OpenCL and DirectCompute.
  2. ECC, a critical requirement for datacenters and supercomputing centers deploying GPUs on a large scale
  3. 512 CUDA Cores™ featuring the new IEEE 754-2008 floating-point standard, surpassing even the most advanced CPUs
  4. 8x the peak double precision arithmetic performance over NVIDIA’s last generation GPU. Double precision is critical for high-performance computing (HPC) applications such as linear algebra, numerical simulation, and quantum chemistry
  5. NVIDIA Parallel DataCache™ - the world’s first true cache hierarchy in a GPU that speeds up algorithms such as physics solvers, raytracing, and sparse matrix multiplication where data addresses are not known beforehand
  6. NVIDIA GigaThread™ Engine with support for concurrent kernel execution, where different kernels of the same application context can execute on the GPU at the same time (eg: PhysX® fluid and rigid body solvers)
  7. Nexus – the world’s first fully integrated heterogeneous computing application development environment within Microsoft Visual Studio
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Nvidia GT 300 info

Potrošnja GT300 kartica (sa BSN):

In case of upcoming high-memory configurations nVidia Tesla, Quadro and GeForce cards, the company had to install a 6-pin and an 8-pin connector, getting 300W of power to play with. However, this was a precautionary measure. According to information we have at hand, the GT300 board [yeah, featuring "Fermi" CUDA architecture] barely missed 225W cut-off for the 6+6 pin if the board comes with 6GB of GDDR5 memory.

Dakle, max. potrošnja je zamalo prešla 225 W, pa su radi sigurnosti odabrali 8+6 pinske konektore za dodatno napajanje (max. 300 W).

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds

1 0 hvala 0
17 godina
Nvidia GT 300 info

Nvidia potvrdila da je gt300 osjetno jači od rv870 i da rade na gx2 kartici. Launch prije božića, ali bit će dostupna tek u Q1 2010.

Bit će fight cijenama kao što je to bilo sa 8*** vs hd3***, 9*** & gtx2** vs HD4*** , a gdje smo samo mi profitirali male pare , a dobiš karticu i pol. Npr. 900kn za hd4870 i furaš sve na 22" monitoru na high/very high.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Nvidia GT 300 info

Neka GT300 bude jak, ali jako sumnjam da bude mogao cijenom konkurirati ATI-u . Jos jedna stvar, jako me iritira sto nvidia placa proizvodjacima igara da za njih optimiziraju igru, to je ko davanja mita - samo sto je ovo fasadno legalno...

Poruka je uređivana zadnji put pet 2.10.2009 11:13 (Batista).

3 0 hvala 0
17 godina
Batista kaže...

Neka GT300 bude jak, ali jako sumnjam da bude mogao cijenom konkurirati ATI-u . Jos jedna stvar, jako me iritira sto nvidia placa proizvodjacima igara da za njih optimiziraju igru, to je ko davanja mita - samo sto je ovo fasadno legalno...

A kome to neide na živce? Dobivaš manji broj fps-a i ogromne padove samo zato što je netko platio da na tvojoj kartici ide lošije nego na nvidia-inoj, a kartica je sposobna za puno bolje.Viče

16 godina
neaktivan
Nvidia GT 300 info

Ma ja sam vec odlucio da cu kupiti HD 5850 i to je to... bez obzira na to kolko vidim da ce i nvidia biti odlicna.... možda se vratim na nvidiu sa serijom GT400 ili ako ju preskocim možda na GT500 hehe... tko to zna kakva ce onda biti situacija i u mojem novcaniku i na sceni grafulja....Smijeh vidjet cemo... kaj se tice ove "runde" ja glasam za Ati...

0 0 hvala 0
17 godina
Nvidia GT 300 info

http://www.semiaccurate.com/2009/10/01/nvidia-fakes-fermi-boards-gtc/

"WHAT DO YOU do when have a major conference planned to introduce a card, but you don't have a card? You fake it, and Nvidia did just that."

Moj PC  
2 1 hvala 0
17 godina

O hebote,svasta, bas svasta - nemam vise komentara na ovo...

15 godina
neaktivan
Hyperion kaže...

http://www.semiaccurate.com/2009/10/01/nvidia-fakes-fermi-boards-gtc/

"WHAT DO YOU do when have a major conference planned to introduce a card, but you don't have a card? You fake it, and Nvidia did just that."

WTF!! Ne mogu vjerovat, koja blamaža...

Čini mi se da je veselo kod crvenih.Smijeh

16 godina
neaktivan
Nvidia GT 300 info

A muhahahah hahahah kao sto rekoh ranije cak i prije nego sam vidio ovu vijest.... ovu rundu definitivno dobiva Ati....

btw koja sramota za nVidia-u.... haha....

0 0 hvala 0
16 godina
Nvidia GT 300 info

Neznam zašto neki toiko mrze nvidiu zar su vam što loše napravili pokrali vas? Ne kužim ljudi što vam smeta što plaćaju da na njihovim grafama neke igre idu bolje, jer to je sasvim logičan potez, tako se više prodaju grafe. Ja neznam koji čovjek nebi to napravio, a da je vlasnik te firme. Svako pametan bi jer tako češ i zaraditi, nečeš stajati i čekati da te konkurncija pokori pa poslje reči probao sam ali nije išlo. Treba se boriti na sve moguče načine, kao što to rade baš nvidia. I ove nove grafe izgledaju odlične, ali nečuih kupiti jer čekam da pojeftine gtx2** serija ili 48**,te 5850.

Moj PC  
2 1 hvala 0
16 godina
Nvidia GT 300 info

Moguće da je nvidia izbacila lažne podatke glede ometanja prodaje atija,s druge strane možda je taj Čarli atijev pa mu je posal da širi dezinformacije.Ako je to istina to su i zaslužili jer ne žele ići postepeno nego glavom kroz zid.Vidit čemo.

Kako vidiš jel se ugasi svitlo u živideru ?
Poruka je uređivana zadnji put pet 2.10.2009 12:13 (dery).
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

na sta nemas komentara?? post povis lik je lijepo objasnio za igre-sponzori i to

a sto se tice linkova koje je dao Hyperon (sry ak nisam dobro napisao) zasto odmah svi to uzimate zdravo za gotovo ?

Prije sam vidio da vecina gotivi ATI ali svi dobro znamo da imate novaca uzimali biste nvidiu,ja sam sad na nvidii ali planiram uzeti 5850,a mozda i sacekam malo do izlaska gt300.

Poruka je uređivana zadnji put pet 2.10.2009 12:14 (vazda).
17 godina

To sto oni placaju proizvodjacima igara da optimiziraju igre za njih - to je toliko nisko da smrdi. Sto ne bi bilo bolje da te novce uloze u daljnji razvoj svojih grafickih kartica ??? Ne mrzimo mi njihove proizvode, nego njihovu politiku.

16 godina
neaktivan

lave moj pricas gluposti. shvati da svi ovo rade zbog para,novac je u pitanju

kao primjere mozes uzeti sva ostala sponzorstva na ovom svijetu,i to nije bas ok? svi trebali imat jednak udio i bla bla

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice