Dva velika lanca informatičke opreme u Engleskoj, Scan.co.uk i Overclockers.co.uk, su objavili da prodaja 3080-tki kreće u četvrtak 17.9. u 15h po našem vremenu. Pretpostavljam da će to isto vrijediti za sve shopove, uključujući i Nvidijin webshop za founders edition. 3090-tke idu 7 dana kasnije, u isto vrijeme.
NVIDIA Ampere 30xx
- poruka: 11.274
- |
- čitano: 2.166.532
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ne ide mi u glavu takav potez kao i ovo da se čekaju 3080ti modeli. S obzirom na cijene i zainteresiranost i debelo kašnjenje amd ovog odgovora drugi modeli nvidie ne budu vidjeli svjetlo dana bar još godinu dana.
AMD je sam sebe pokopao u marketingu pc gpu a s time što daje samo info da big navi dolazi.
Uostalom dobra većina gamera želi spremno dočekati cyberpunk 2077.

Ne
kako ne?
cak i moj zalman 650w gold ima 4 x 6+2 pin (dakle 4 x 8 pin)
Ne
kako ne?
Buba je mislim Stjepko.
Možda griješim.
Ne
kako ne?
Na koju foru, to bi znacilo da samo na gpu bi trebao moci isporuciti 600w pri maksimalnom opterecenju i min temperaturi, a gdje je ostalo? sto kad se napajanje ugrije, efikasnost, ja vidim da imas samo 2x8pin. Moja poanta je da ces za sve jace od 3070 morati posegnuti u dep za novo potrebno napajanja!
Promjenio sam hrpetinu do 600w u 99% ih ima samo 2x8, 3 je za cpu + ostalo!
zapravo moze isporuciti tocno 745w
https://www.jonnyguru.com/blog/2016/03/20/zalman-zm650-ebt-650w-power-supply/3/
No govorim ti da vecina boljih napajanja dolazi s 4 x 8 pinska a ne o tome da li je moje dovoljno za 3090 npr...
Ne ide mi u glavu takav potez kao i ovo da se čekaju 3080ti modeli. S obzirom na cijene i zainteresiranost i debelo kašnjenje amd ovog odgovora drugi modeli nvidie ne budu vidjeli svjetlo dana bar još godinu dana.
AMD je sam sebe pokopao u marketingu pc gpu a s time što daje samo info da big navi dolazi.
Uostalom dobra većina gamera želi spremno dočekati cyberpunk 2077.
ma nek amd izbaci nešto u rangu 1070 za 1000kn i meni dovoljno
Ako vec uzimas novo onda cekaj da uzmes neko napajanje koje ima
1x12 pin out of the box... ili je ok jer je modularno pa novi konektor (Seasonic bi ga trebao izbacit uskoro, da ne ide bas 2x8 na 1x12)
Budu konektori u bundlu sa AIB karticama 10/10.
Ja još nisam vidio ni jednu AIB karticu koja će koristiti novi konektor, sve do sad je klasičan 2x8pin ili 3x8pin.Tak da mi se to uopće ne čini kao nekakav problem.
Koje to napajanje dolazi s 3x8 pinskim napajanjem za gpu? Bit ce problem i to poprilican, morat ces dati skoro 1000kn za takvo! Na stranu novi mini 3x8pin jer ak nemas u napajanju niti "stari".
Pa ako je modularno nema problema...svaki respektabilni proizvodac ili nVidia sama ce ponudit konektor
Kad će objavit da uz kupnju 30xx serije dobivamo i Cyberpunk zbundlan? Ili barem novi COD: Black Ops. Ili obadvoje.
Da nebi bilo osoba koje će krivo shvatiti zaboravite to de će te gejmati na napajanju od 650w i 3080 gpu.
Do sada je bilo malo primjera takvih zvijeri koje gutaju struju. Koliko se sjećam gtx 295 i r9 295

Da nebi bilo osoba koje će krivo shvatiti zaboravite to de će te gejmati na napajanju od 650w i 3080 gpu.
Do sada je bilo malo primjera takvih zvijeri koje gutaju struju. Koliko se sjećam gtx 295 i r9 295
Realno to će se tek vidjeti nakon testova..
No svakako se slažem, tko kupuje 3080, 3090 treba imati i mocnije napajanje.
Napajanja nisu bas skupa pa ono...
sve mi se čini da bi CP2077 mogao biti ozbiljan faktor u reklami. I svi će se nakupovati te trenutne 3080 a onda će koji mjesec kasnije nvidia objaviti ovu 3080 sa 20 gb. Mogao bi sačekati i to, ali ne znam hoće mi značiti 20 gb zapravo
Jer doslovno mi je suludo da osoba koja zeli mid range pc za 1080p gaming mora izdvojiti bar 6k ako želi igrati godinu dvije bez štekanja.
Jer tehnologija se toliko razvila ali cijene i dalje nisu milosrdne za prosječnog čovjeka vani a kamoli kod nas

Realno da ne izlazi ps5 i novi xbox cijene kartica bi bile puno više
Realno moze potegnut skoro 450w s ta 3x8pina(jedan isporucuje 150w) znaci 800w gold napajanje ako se zeli da doticno ne vristi znaci razlika u pojeftinjenju ce neki morati nadomiriti u kupovini novih i ne bas jeftinih napajanja od min 800w!
Stjepanje pokusaj barem sa jednim od svojih 100 profila napisati nesto korisno... Jel bas svaki put to mora biti tvoje polupismeno nagadanje?
Sva sreca pa postoje ljudi kao sto su Gamers Nexus koji odgovaraju na goruca pitanja:
Dio koji zanima ljude je na 9:32 tj potrosnja u gamingu. Tako jedan kompletan sistem sa 10900k i 2080ti (oboje na stock) povuce 430w. Rtx je deklarirana na 250w, dok su 3080 i 3090 deklarirane na 320w i 350w pa je lako za zakljuciti da potrebe za nekakvim suludim napajanjima nece biti. Za 2080 ti takoder recommended pise 650w pa iz testova vidimo kolko je napajanje zapravo dovoljno...
S tim da je ovdje vjerovatno koristena ploca koja ne overvolta 10900k, ali da, za 10900k + 2080ti nema potrebe ic iznad 550w (osim naravno ako zelis malo tise napajanje i naravno future proof).

a da je brandirano kosta nemalih 950kn,
Kako je kolega rekao, to je ništa u usporedbi sa cijenom kartice, a i nikoga se ne tjera da kupuje kako kartice, tako i napajanje.
Ništa od toga, Watch Dogs Legion and a year of GeForce Now for free.
3x8pina samo za gpu ima rijetko koje napajanje od 500-600w koja se ovdje kupuju, 800w najeftinije a da je brandirano kosta nemalih 950kn, gold od 650w ima za 600+kn koje ce vjerovatno biti pod znatnim opterecenjem pa ce i vent urlati jer u pravilu na vecini urla ako je imalo opterecenje vece. I zadnje ici raskupusati cijelo racunalo + nova investicija od min 600-1000kn za novo napajanje ce vjerovatno dosta ljudi i odbiti, nije da pricamo o usb od 100kn kojeg samo ukopcas i iskopcas...I rtx 3070 ce kostati barem 1000€ kod nas kad sve zbrojis, msrp je 700$, kod nas 700€+pdv+ marža. da ne bacam u racunicu jos gubitak na prodaju rtx 2xxx.
Ja imam 4x8 i da misliš 3080?
Da li netko ima iskustva sa kupovinom grafičkih kartica na online trgovinama u drugim zemljama? Zanimam e da li se može nači jeftinije nego kod nas i kakvi su troškovi dostave? Da li vrijedi jamstvo ako se kupi u zemlji članici EU?
ako dostavljaju u .hr onda garancija vrijedi.
3x8pina samo za gpu ima rijetko koje napajanje od 500-600w koja se ovdje kupuju, 800w najeftinije a da je brandirano kosta nemalih 950kn, gold od 650w ima za 600+kn koje ce vjerovatno biti pod znatnim opterecenjem pa ce i vent urlati jer u pravilu na vecini urla ako je imalo opterecenje vece. I zadnje ici raskupusati cijelo racunalo + nova investicija od min 600-1000kn za novo napajanje ce vjerovatno dosta ljudi i odbiti, nije da pricamo o usb od 100kn kojeg samo ukopcas i iskopcas...I rtx 3070 ce kostati barem 1000€ kod nas kad sve zbrojis, msrp je 700$, kod nas 700€+pdv+ marža. da ne bacam u racunicu jos gubitak na prodaju rtx 2xxx.
Svako brendirano napajanje koje krece od 500-600 w ima dva pcie izlaza na kojem Moses spojiti po dva 8pina.
Tako da 99% svako napajanje Moze imati 4 8 pina.
A za 3080 vise od 600w nece ni biti potrebno cak i ako imas 10900k do daske.
Da li netko ima iskustva sa kupovinom grafičkih kartica na online trgovinama u drugim zemljama? Zanimam e da li se može nači jeftinije nego kod nas i kakvi su troškovi dostave? Da li vrijedi jamstvo ako se kupi u zemlji članici EU?
IMHO to se danas više ne isplati. Nekad je to bilo isplativo, npr. preko njemačkog webshopa sam svojedobno kupio jednu super nabrijanu GTX 780 i prošao bitno jeftinije. Ali danas ti webshopovi uredno promijene cijenu na više kad upišeš da si iz Hr. Onda dodaj poštarinu pa razliku u tečaju ako kupuješ na karticu i nećeš proći ništa bitno jeftinije. Ja sam odustao od kupovanja kod njih kad sam vidio da bi ušteda bila nekih možda 100tinjak kuna za određene grafe.Tu je najveći problem garancija tj. ako misliš kasnije prodavat grafu onda ćeš morat objašnjavat kupcu da je grafa iz Njemačke i da se garancija ostvaruje jedino tako da u slučaju kvara o svom trošku šalješ grafu poštom u Njemačku. Dakle gnjavaža i dodatan trošak. Postoji i ona fora da prek onih servisa dobiješ fejk njemačku adresu pa ti onda oni iz njemačke šalju poštom grafu i tako prođeš jeftinije jer ćeš platit cijenu grafe za njemačko tržište ali tada je još kompliciranije ostvarit garanciju zbog te fejk adrese, webshop misli da si u Njemačkoj pa ti sad objašnjavaj da si zapravo u Hr... Znači, po meni je to neisplativo jer je razlika u cijeni premala a i zato jer je hoćeš-nećeš gnjavaža i dodatni trošak oko ostvarivanja garancije u slučaju da nešto pođe po zlu.
Mislim da 3080 nece biti problem za kvalitetno 650 W napajanje. Osim ako ju bas uparis sa najzednijim Intelom, al za jedan R5 3600 bi se trebalo naci bez problema snage :)
Jel to vrijedi i za naše tržište ili samo za određena tržišta?
Neće.