Ovako, prvo sam dvije i pol godine imao MSI GTX470 Twin Frozr 2. Nisam je overclockao nista. I da bi pred kojih tjedan i nesto odjednom se prvo u igrama, a zatim cisto stojec na desktopu pocelo dogadjat da se jednostavno ugasi. Zatim sam otvorio komp, i zaista, vidim da jedan fan graficke uopce ne vrti, dok drugi vrti periodicno - malo krene, malo stane.
Nakon toga, kupim novi cooler, Accelero Twin Turbo 2. To sve stavim, zamijenim stock, promijenim termalnu pastu (nesto sam se nazajebavao to radit, jer nisam imao prethodnog iskustva s time, uglavnom razmazivao sam je po cijeloj povrsini gpu procesora, a povrsinu hladnjaka sam tintao - a uz to i nadodao one metalne kapice na mjesto RAM-a i ostalim relevantnim cipovima, umjesto jedinstvenog stock prekrivaca).
I ustekam je, na prvi boot radi kojih 2-3 minute na cak 35 stupnjeva u idle-u, sto se cini prilicno dobro za GTX470. No nakon toga, MSI Afterburner samo mi pokaze odjednom GPU USAGE na 100%, i temperatura pocne postupno rast na faking 105-110 stupnjeva - te se samo kao failsafe mehanizam restarta ako ga prije toga sam ne ugasim. Te sad razmisljam, je li to stvar hardverski, softverski. Pokusao sam promijenit drivere - i zanimljivo da sa starim driverom je jedno vrijeme bio nekoliko sati stabilan na kojih 40-50 stupnjeva. Da bih nakon toga restartao, i opet ista stvar kao prije, nakon par minuta pocne dizat do 100 plus u idle-u.
Te, u zadnjem koraku, gledam - ako je moguce softverski, da ga nesto gusi i dize mu gpu usage na 100%, mozda najbolje da probam reinstalirat Windowse (7, 64bit). Te, tako bas veceras i napravim, sredim sto se ima, skinem najnovije drivere koji su bili i prije - te zaista, nema vise gpu usagea na 100% i naglih skokova temperature u idleu. Medjutim, probam jednu igru koja mi se prva nasla, Resident Evil 5, dakle nesto starija, ne toliko zahtjevna - i opet, skoci mi blizu stotke temperatura. Jest da je GTX470 po defaultu na visokim stock temperaturama, no to je 91 koliko mi je poznato, ne 99-100.
Pa nakon tog skinuo jos Furmark - da probam testirat stabilnost kroz duze vrijeme. Stavim ga na 1920x1080, da vidim koliko se nosi s takvim cim. I ono sto pokaze, da se nosi nikako. U roku niti minute nadje se na 110 stupnjeva i komp se restarta.
Sad, dakle, kad se sve zbroji i oduzme - imam situaciju da nema vise skakanja temperature u idleu i tijekom nekog normalnog browsanja, te misterioznog gpu usagea na 100. No i dalje prilicno visoke temperature prilikom visokog opterecenja, kao gore opisano. Jedino mi na pamet pada da kazu da termalna pasta ima break-in period da se optimalno razvije provodljivost izmedju heatsinka i procesora na gpu, ovaj Arctic Silver 5 koji sam stavio pise da je 200 sati, pa je li moguce da nakon tog bude nesto bolje? Ili, zaista zakljucit da je nesto hardverski, s grafom ili cem vec? U svakom slucaju, ako netko ima neku ideju ili naisao na stogod slicnog, rado bih volio cuti - s obzirom da se s ovim zajebavam cijeli tjedan da pokusam dokucit u cem je stvar.
EDIT: Zaboravih napisati, sada - nakon reinstalacije Win7 - temp u idleu se krece na 41, gpu usage na 27, fan speed je na auto - no trenutno na 40% (inace, kako prije, tako i sada prilikom zagrijavanja pri loadom ga pokusao bas namjestit na 100%, no nije se cinilo da mu je nesto pretjerano pomoglo da ne prijedje stotku i eventualno se restarta).