Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU izdvojena tema

poruka: 5.884
|
čitano: 754.845
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU
Vegeta kaže...
itomic009 kaže...

Metro je CPU bound ako se tako postave postavke. Nema šanse da imaš ovako slične rezultate na HD rezi sa CPU bound igrom, i to se jedino ovdje vidi u Anno koja je jedina CPU bound u ovom testu.  A drugo, nemožeš uopće uspređivati Phenoma II X4 i Q8300, to je smiješno.

Ne Ivane, nije smijesno.Iako ne volim Anadtech evo clock per clock primjera, PII X4 2.6GHZ vs C2Q 2.66GHZ.Dakle stari S775 C2Q je cak nesto jaci od Deneba clock per clock.

Mislim da sam vidio na stranici nekoj tablicu usporednih procesora, Q8400/Q6600 (neklokani su na tablici, da dodam) rangira s Phenom II 945, dok Q9450 pa na dalje pripada u kategoriju kao Sandy Bridge procesori (ne kažem da je bolji od njih, al po performansama dosta blizu). Znam da procesor nije bog zna što, no nije ni za bacit kako neki ljudi misle. Pretpostavljam da bi bio bottleneck za takve high end grafe, ali uvijek ću prije uzet bolju grafu nego mijenjat kompletan komp - to uvijek donese veliko poboljšanje. A i usput, pretpostavljam da ne bi bilo puno problema s GTX 660. Bit će wait and see.

Usput, da dodam - čak ni BF3 mi ne zakuca procesor na 100%. Jedino je BC2 zasad blizu toga, no BC2 je BC2 :P

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.5.2012 11:57 (buljo781).
12 godina
protjeran
buljo781 kaže...
Megatr0n98 kaže...

Znači mogao bi igrati bf3 mp ugodno? sa dual na 3.9 i gtx550ti,ram je 4gb

Ah čuj, ugodno ti je relevantan pojam. Meni je quad core donio 15fpsa u multiplayeru dok je singleplayer performans ostao nepromijenjen, dok su mi s E8400 fps bili oko 35avg, 50max, mislim da mi je vrhunac GPU usagea bio 80%, a procesor je bio konstantno na 100%. Ne daj bože da me netko trebao na MSNu, pa prije bi stigao restartat komp nego minimizirat BF3. Sad imam s Q8400 na nekim mapama 60 fpsa prosječno (al ni sad nisam nešto posebno sretan s performansama, trebao sam za i5 uštedit).

Moj savjet ti je - probaj pa vidi. Neće ti nitko moć reć hoćeš li bit zadovoljan s igrom na svom kompu ili ne, to moraš sam iskusit. Moći ćeš igrat, to je sigurno.

ON TOPIC:

Jel bi kartice poput recimo GTX 670 Ti bile bottleneckane s mojim procesorom? Čist me zanima, nije da imam para za nove dijelove al ne škodi znati :)

al ipak je oc velik, kad ledan u bc2mp mi je ussage gpu-a 90% na 3.9 sto je super, mislim jel bf3 isto trazi cpu ko i bc2 za 32igraca. u bc2 mi je fps prosjek 45-70 stalno

13 godina

BC2 ždere CPU, ali nije toliki problem za igrat na dualcore procesorima zbog visokog fpsa. BF3 je druga priča, vjeruj mi na riječ, imao sam jači E8400 na 3.95GHz i karticu koju imam i sada, dakle jaču od 550ti i BF3 multiplayer je meni bio nemoguć za uživanje. Može se igrati, da, ali nije baš bajno iskustvo. U BC2 i ovako i onako imaš visok fps, pa ne utječe toliko quad core, no u BF3, kada ti se s dualcem vrti na prosječno 30fpsa, quad core i jedno 15 fps minimalno koje donese ti je kao dar s nebesa. 4 jezgre rade čuda.

12 godina
protjeran
buljo781 kaže...

BC2 ždere CPU, ali nije toliki problem za igrat na dualcore procesorima zbog visokog fpsa. BF3 je druga priča, vjeruj mi na riječ, imao sam jači E8400 na 3.95GHz i karticu koju imam i sada, dakle jaču od 550ti i BF3 multiplayer je meni bio nemoguć za uživanje. Može se igrati, da, ali nije baš bajno iskustvo. U BC2 i ovako i onako imaš visok fps, pa ne utječe toliko quad core, no u BF3, kada ti se s dualcem vrti na prosječno 30fpsa, quad core i jedno 15 fps minimalno koje donese ti je kao dar s nebesa. 4 jezgre rade čuda.

Normalno, treba sto vise CPU snage za proracune sve te fizike i destrukcije, pogotovo ako imas jaku karticu koju treba pratiti.

clock2much
12 godina
neaktivan
Vegeta kaže...
buljo781 kaže...

Normalno, treba sto vise CPU snage za proracune sve te fizike i destrukcije, pogotovo ako imas jaku karticu koju treba pratiti.

Nije baš,čuo sam da ima više destrukcije u bc2 nego bf3(izvor:Gaming televizija)iako ni blizu računanja putanja metaka,ricochet you name it.Ali također sam čuo da je i bc2 konzolaški port bez pretjerane optimizacije koda za pc i da dosta ljudi imaju problema bez obzira na broj jezgri.Neki će sad reći ja vrtim bc2 na 60 fps-a istina ali su i fluktuacije fps-a veće nego na drugim igrama zbog ne optimiziranosti.

A true man is not how much liquor he can drink,nor how much asses he can whip,a true man is how he takes care of his family and handles himself in crisis.
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.5.2012 23:01 (Ikarus01).
12 godina
protjeran
Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU

Ja pricam o MP-u u BF3 sa ogromnim mapama, na kojima se sve rusi na sve strane.Zato je i toliko CPU ovisna, to sve treba kalkulirati.BC2 je destruktivniji u smislu SP-a, MP je dosta manje zahtjevan od onoga u BF3.

clock2much

1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Vegeta kaže...

Ja pricam o MP-u u BF3 sa ogromnim mapama, na kojima se sve rusi na sve strane.Zato je i toliko CPU ovisna, to sve treba kalkulirati.BC2 je destruktivniji u smislu SP-a, MP je dosta manje zahtjevan od onoga u BF3.

A onda se ispričavam kolega zoharb... ovaj Vegeta ja sam mislio da diskutirate o sp ali s vama za mp se apsolutno slažem.Iako jedino što moram prigovoriti igri je nerealistično rušenje aviona.

A true man is not how much liquor he can drink,nor how much asses he can whip,a true man is how he takes care of his family and handles himself in crisis.
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.5.2012 23:09 (Ikarus01).
13 godina

BF3 MP nema razinu destrukcije kao BC2, to je sigurno. U BC2 se mogu rupe u zemlji praviti, u BC1 krateri maltene. Mislim da većina CPU snage u BF3 multiju odlazi ne na destrukciju, nego na samu mapu (ljuljanje drveća pa micanje lišća od prolazeće rakete, igrači, ambijent - prašina i to), a BC2 je takav zato što je neoptimiziran engine za PC. Ipak je to engine rađen za konzole, čemu je dokaz to da BC1, kao ni BF1943 nisu ugledali svjetlo dana na PCu. Šteta, 1943 je ludnica bilo igrat :/ Dođe mi da po treći put nabavim PS3 radi tak nekih igara.

No, eto, ja se riješio problema s GPU usage, sad je na 98% staaaaaalno i prezadovoljan sam fluidnošću.

12 godina
protjeran

znaci negine mi quad? al dal je taj fps isi na recimo 64 igraca mapama i 32 igraca?

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.5.2012 17:00 (Megatr0n98).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

S dual core procesorom možeš igrat na maksimalno 32 igrača, to je knap već. Moj frend sa E7500 se drži servera s 24 igrača i sve je oke, po njemu. Na 64 igrača ne igram, tako da ne znam sigurno, al bi rekao da to može podnijet tek neki i5 bez problema.

12 godina
protjeran
buljo781 kaže...

S dual core procesorom možeš igrat na maksimalno 32 igrača, to je knap već. Moj frend sa E7500 se drži servera s 24 igrača i sve je oke, po njemu. Na 64 igrača ne igram, tako da ne znam sigurno, al bi rekao da to može podnijet tek neki i5 bez problema.

cek da mi navedi neki fps koji si dobivo na 32igraca mapama? daj nesto ne samo 30, nije valjda stalno 30, mislim ovisi o svemu? daj nekih informacija malo, da znam sta me ceka, i dal se velike mape mogu igrat na 32 igraca, i ako nekupim back to karkand dal mogu filtrirat servere, ono da udem na server na kojim nema tih mapa? uspio sam ocat na 3.7 bez dizanja napona, kupit cu katanu 3, jer mi se isplati svaki oc s tim procom je isplativ, recimo u bc2 mp na 32igraca ima 15tak fps-a razlike izmedu 2.9 i 3.5 nisam s 3.7 igro. taka je razlika zbog grafe sto je jaca u odnosu na proc, pa svaki oc rezultira s dosta fps-a. znaci mogu ugodno na 32 igraca.

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.5.2012 17:49 (Megatr0n98).
12 godina
neaktivan

kako da se rijesim 7001 errora u windws 7 hvala svima na pomoci HELP

0 0 hvala 0
16 godina
maliveseli kaže...

kako da se rijesim 7001 errora u windws 7 hvala svima na pomoci HELP

A to ima kakve veze s temom?

Prodajem RAGE za PS3: http://www.bug.hr/forum/topic/igre-accounti-igrama/prodaja-igra-rage-playstation-3/129629.aspx?page=0&jumpto=2529211&sort=asc&view=flat
13 godina

kod mene bootleneck pravi intel g620 na moju 5770ku nazalost

graficka radi u battlefieldu 3 na 60% u vrh glave dok je na phenomu II x4 radila na 100%

sad gledam da prodam taj intelov pa da uzmem nesto jace da opet mogu igrat svoju dragu igru preko neta hehe

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
nbafan kaže...

Decki zanima me da li intel pentium g620 može gurati gtx 550 ti OC?

to sranje od procesora ne moze da pogura ovu moju 5770ku dovoljno a kamoli gtx550ti hehe

znam jer ga imam :/

13 godina
Megatr0n98 kaže...
buljo781 kaže...

cek da mi navedi neki fps koji si dobivo na 32igraca mapama? daj nesto ne samo 30, nije valjda stalno 30, mislim ovisi o svemu? daj nekih informacija malo, da znam sta me ceka, i dal se velike mape mogu igrat na 32 igraca, i ako nekupim back to karkand dal mogu filtrirat servere, ono da udem na server na kojim nema tih mapa? uspio sam ocat na 3.7 bez dizanja napona, kupit cu katanu 3, jer mi se isplati svaki oc s tim procom je isplativ, recimo u bc2 mp na 32igraca ima 15tak fps-a razlike izmedu 2.9 i 3.5 nisam s 3.7 igro. taka je razlika zbog grafe sto je jaca u odnosu na proc, pa svaki oc rezultira s dosta fps-a. znaci mogu ugodno na 32 igraca.

Čuj, đaba ti veliki overclock ako igri trebaju 4 jezgre. Nemam točne podatke na kompjuteru od kad sam imao E8400, no znam da mi je 45fpsa u nekim situacijama bilo vaaaaaaaaau, a sad mi je otprilike to minimum fps. Na Caspian Borderu npr je fps bio užas, tamo sam stvarno jedva održavao 30fpsa. Back to Karkand je užasno zahtjevan/neoptimiziran, ljudi s i5 imaju problema s njim. Igrao sam na frendovom accountu Gulf of Oman, 32 igrača i imao sam na jednoj bazi 25fpsa, a svugdje drugdje oko 50-ak. Na Operation Metro možeš očekivat oko 60fpsa unutra, 30-ak vani. Na 32 igrača ćeš imati bottleneck, prosječna potrošnja grafe će ti bit oko 60-80%, pogotovo na većim mapama. Na 64 igrača možeš zaboravit na ugodno iskustvo.

Evo video dokaz

I da, nemoj mjerit kolko ćeš fpsa u BF3 imat po BC2, totalno ti je nepovezano. BC2 je igriv na dual coreu. BF3 jedva.

Što se tiče filtriranja servera, imaš doslovce brdo opcija, od veličine servera do tipova servera, lokacije servera (po kontinentu i državama), količini slobodnih mjesta, može se i filtrirat po tome jel imaš B2K ili ne, odma je očito s lijeve strane.

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.5.2012 18:18 (buljo781).
12 godina
protjeran

cek ja tebe nisam skonto, znaci bice 30+ fps na 32 igraca? ili sta?

i jel ovaj test na 32 igraca ili 64, to je vazno pitanje, na kolkiko igraca

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.5.2012 19:12 (Megatr0n98).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
protjeran
buljo781 kaže...

BF3 MP nema razinu destrukcije kao BC2, to je sigurno. U BC2 se mogu rupe u zemlji praviti, u BC1 krateri maltene. Mislim da većina CPU snage u BF3 multiju odlazi ne na destrukciju, nego na samu mapu (ljuljanje drveća pa micanje lišća od prolazeće rakete, igrači, ambijent - prašina i to), a BC2 je takav zato što je neoptimiziran engine za PC. Ipak je to engine rađen za konzole, čemu je dokaz to da BC1, kao ni BF1943 nisu ugledali svjetlo dana na PCu. Šteta, 1943 je ludnica bilo igrat :/ Dođe mi da po treći put nabavim PS3 radi tak nekih igara.

No, eto, ja se riješio problema s GPU usage, sad je na 98% staaaaaalno i prezadovoljan sam fluidnošću.

Ima.

clock2much
12 godina
protjeran
odlucio sam da cooler necu ni kupovat kad se neisplati za ovaj proc, ako nemoze bf3 tjerat iznad 30fps onda jeb . . ga. kupit cu bf3 pa vidit kolko fps-a imam na 3.7 i ako bude dobro kupicu cooler, ako ne stedim za quad
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Ljudovi sta da promjenim iz navedenog pc-a pod moj pc da dobim malko bolje performanse u igrama?

Mislim da bi prvo trebo procesor maknut??

Prvenstveno mislim na bf3

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila
Poruka je uređivana zadnji put sri 16.5.2012 19:47 (toxic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Megatr0n98 kaže...

cek ja tebe nisam skonto, znaci bice 30+ fps na 32 igraca? ili sta?

i jel ovaj test na 32 igraca ili 64, to je vazno pitanje, na kolkiko igraca

Ne znam šta nisi skonto al u biti bit će ti 30-40fps većinu vremena na 32 igrača, na 64 još manje, pogotovo na većim mapama. Al slažem se sa tvojim zadnji postom, kupi igru pa probaj, to sam ti u početku rekao odma, da prvo vidiš kak će se vrtit i jesi zadovoljan s tim, pa onda kasnije odluči šta ćeš.

toxic kaže...

Ljudovi sta da promjenim iz navedenog pc-a pod moj pc da dobim malko bolje performanse u igrama?

Ja mislim da ti ništa ne fali. Sasvim solidan procesor, jedino bi mogao dobit nešt solidno na performansama s nekim Phenom x6..

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.5.2012 19:53 (buljo781).
16 godina
toxic kaže...

Ništa ja tu mijenjao ne bi. Eventualno ako baš moraš onda grafičku.

Mikseta ti je spojena na komp na integriranu zvučnu? Možda ne bi bilo loše da uzmeš neku bolju zvučnu.

I koju podlogu imaš? Nije ti navedena pod Moj PC...

Prodajem RAGE za PS3: http://www.bug.hr/forum/topic/igre-accounti-igrama/prodaja-igra-rage-playstation-3/129629.aspx?page=0&jumpto=2529211&sort=asc&view=flat
12 godina
protjeran
toxic kaže...

Clocknes toga Athlona II X4 sto vise mozes, dakle i 4GHZ ako je moguce pod aftermarket coolerom sa naponom od 1.45V 24/7, prodas GTX 560TI i kupis Dual Fan HD 7850, nju modas i imas prakticki GTX 580.

clock2much
13 godina
neaktivan
toxic kaže...

Ostavi, odlična je konfa.

Samo malo naklokaj procesor.

I want to taste you but your lips are venomous poison, you're poison, running through my veins
12 godina
neaktivan
toxic kaže...

Ja bi prvo mijenjao ploču tako da može podržati DDR3,4 gb 1333 mhz ti je dovoljno.Zatim bi stavio i3 2100 ili i5 2500 k ili bez.Ali ovako čini mi se da je konfa dosta dobra.Eventualno clock procesora grafe i memorije.

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.5.2012 20:02 (Ikarus01).
12 godina
protjeran

Prelaskom na DDRIII nece dobiti ama nista, treba clocknuti procesor sto vise moze sa podignutim naponom do 1.45V i prodati GTX 560TI TF pa ubosti HD 7850 Dual Fan i modati ju, imati ce odlican stroj onda.

clock2much

1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Vegeta kaže...

Prelaskom na DDRIII nece dobiti ama nista, treba clocknuti procesor sto vise moze sa podignutim naponom do 1.45V i prodati GTX 560TI TF pa ubosti HD 7850 Dual Fan i modati ju, imati ce odlican stroj onda.

Znam da ddr3 ne pruža nešto više i bitne su latencije.Samo ddr3 ima veći clock potencijal zato kažem.

12 godina
protjeran
Ikarus01 kaže...

Znam da ddr3 ne pruža nešto više i bitne su latencije.Samo ddr3 ima veći clock potencijal zato kažem.

Za gaming nije bitan clock niti latencija, ionako DDRII ima nize latencije od DDRIII memorije, bitna je samo kolicina.Dakle prelazak je sasvim nepotreban.

clock2much
12 godina
neaktivan
Vegeta kaže...
Ikarus01 kaže...

Za gaming nije bitan clock niti latencija, ionako DDRII ima nize latencije od DDRIII memorije, bitna je samo kolicina.Dakle prelazak je sasvim nepotreban.

Svejedno taj ram mi se ne sviđa 1.9 voltaža(nemoguć clock u budućnosti)timingsi mi se naprotiv veoma sviđaju ali opet samo 800 mhz.Znam da da mhz nemaju velike veze ali opet između 800 i 1600 je velika razlika i recimo da hoće kao i većina gamera u budućnosti preći na grafičku obradu bilo bi dosta teško.Izvor:znam jednog grafičkog dizajnera.

12 godina
protjeran

Nije 1.9V nego 1.8V, to je standardan napon DDRII memorije.Frekva od 800MHZ nema nikakav utjecaj na gaming, bitno da je da ima kolicinski dovoljno memorije.

clock2much

1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice