GTX 970, imao sam 780 u SLI, i dobro su radile, ali ove nove 9xx ipak bolje rade.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Okej odluka je pala uzeti cu Asus 970gtx sutra naručujem , pošto kasnije planiram jos jednu u sli staviti onda def. neka bude ta graficka jer 780je end of life kod proizvodjaca !!
Hvala na savjetima javim dojmove i benchmarke
Neznam ljudi zašto toliko TD-ova Tončiju, ali konkretno ovo mi se čini kao prilično argumentirano
razlaganje sa linkovima na relevantne i autoritativne recenzente. ZA RAZLIKU OD VEĆINE OSTALIH POSTOVA.
Ajde iskreno; vlasnici 970tke: koliko vas je osobno iskusilo ovaj "šokantni drop" nakon 3.5GB VRAMA,
osim nakon što ste ovdje pokupili onaj sintetički test? Ja sam vidio samo dvije pritužbe i koliko se
sjećam, UOPĆE nisu imale veze sa time jer je ljudima kartica radila stutter na daleko manjem opterećenju.
Dakle sasvim deseti problem vjerojatno vezan uz hardver, neki crack/patch ili os.
Branite se vlasnici drugih kartica, ali mislim da nemate pravo na toliku graju oko nečega što
uopće niste i ne namjeravate kupiti. Evo mene je do sada bilo uopće stid komentirati
išta osobnoga kontra ili pro 970tke jednostavno jer ju nemam i nemam se što gurati u taj klub.
Argumenti kako se pravda Nvidija ili kako je graja i vani ne predstavljaju ništa.
Zar stvarno mislite da su teenageri koji se igraju u svijetu neki bitniji autoritet i znalci od ovdašnjih?
I da bi nvidija šutjela nakon što su se u vagon uključile stranice željne klikova i senzacionalizma?
Uvrijedili se jer sam pretpostavio da nitko nema bolje objašnjenje, ali nisu stigli pitati na nekom drugom forumu i dati bolje objašnjenje ovdje.
Svakako, tko god planira kupiti, za taj novac teško da će dobiti bitno bolju karticu. Ne samo da je ova konfiguracija osjetno bolja, nego da su samo odrezali na 3GB memorije i sve ROP-ove segmenta, imali bismo bitno lošiju karticu. Činjenica da driveri ionako virtualiziraju memoriju i vjerojatno imaju heurističke algoritme koji će pametno rasporediti najmanje korištene sadržaje u taj sporiji dio. Opet, dok god igramo igru unutar tih 3,5GB nema nikakvog govora o problemima, a kad smo probili 3,5, vjerojatno se radi o bijesnoj konfiguraciji igre (4K+) koja je ionako već prezahtjevna i bez memorije. Pokušao sam s nekoliko igara i nisam uspio naći igru koja mi trza ni između 3,5 i 4 GB, ali već tada sam ionako čak i s dvije 970 na jako niskom framerateu.
Mali broj slučajeva koji zaista mogu pokazati loše performanse zbog ovoga, toliko je nebitan za kupce ove kartice, da je sve ovo pretjerivanje nepotrebno. Pogotovo kad diljem foruma dolazi od vlasnika AMD modela (kao i ovdje, LOL). Možda će se i naći par igara i scenarija koji trebaju baš između 3,5 i 4 GB i baš na njima driver loše upravlja memorijom, ali nekako sumnjam da će toga biti puno.
Ukratko nema ničeg novog ovdje. Kartica i dalje radi kako je radila i na testovima, košta upola cijene 980, a sporija je uglavnom samo 15%. Dobiješ dvije za cijenu jedne 980. Tko se igra na 4K, njemu je za većinu igara ionako nužan 980 SLI 2 ili čak 3 kartice (ako ne i 4). Tamo gdje nije i gdje je 970 dobra, igre tog tipa i tako slabo zahtjevne, ionako ne trebaju toliko memorije.
EDIT: dobar je komentar na Anandtechu:
"To that end in the short amount of time we’ve had to work on this article we have also been working on cooking up potential corner cases for the GTX 970 and have so far come up empty, though we’re by no means done. Coming up with real (non-synthetic) gaming workloads that can utilize between 3.5GB and 4GB of VRAM while not running into a rendering performance wall is already a challenge, and all the more so when trying to find such workloads that actually demonstrate performance problems. This at first glance does seem to validate NVIDIA’s overall claims that performance is not significantly impacted by the memory segmentation, but we’re going to continue looking to see if that holds up. In the meantime NVIDIA seems very eager to find such corner cases as well, and if there are any they’d like to be able to identify what’s going on and tweak their heuristics to resolve them.
Ultimately we find ourselves going a full circle back to something NVIDIA initially said about the matter, which is that the performance impact of the GTX 970’s configuration is already baked into the results we have. After all, the configuration is not a bug or other form of unexpected behavior, and NVIDIA has been fully abstracting and handling the memory segments since the GTX 970’s initial launch. So while today’s revelation gives us a better understanding of how GTX 970 operates and what the benefits and drawbacks are, that information alone doesn’t change how the card behaves."
A konačan zaključak koji odgovara mojem, sasvim je očekivan.
http://www.anandtech.com/show/8935/geforce-gtx-970-correcting-the-specs-exploring-memory-allocation
http://www.anandtech.com/show/8935/geforce-gtx-970-correcting-the-specs-exploring-memory-allocation/2
http://www.anandtech.com/show/8935/geforce-gtx-970-correcting-the-specs-exploring-memory-allocation/3
http://www.anandtech.com/show/8935/geforce-gtx-970-correcting-the-specs-exploring-memory-allocation/4
Ma meni se GTX 960 sviđa zato što troši ko upaljač a opet imaš i više nego dosta performansi za 1080p monitore. Imam R9 280X i lapi mi ko mineralna bezveze a sa GTX 960 bi bar puno manje trošio pa zato gledam. Kad još malo padne budem vidio. Fora mi je to što bi se igrao sasvim uredno sa kompom koji troši oko 200W u gamingu . Čitam danas na HARDOCP-u sviježu usporedbu GTX 960 sa GTX 770 i R9 280X i to izgleda odlično.
Ma meni se GTX 960 sviđa zato što troši ko upaljač a opet imaš i više nego dosta performansi za 1080p monitore. Imam R9 280X i lapi mi ko mineralna bezveze a sa GTX 960 bi bar puno manje trošio pa zato gledam. Kad još malo padne budem vidio. Fora mi je to što bi se igrao sasvim uredno sa kompom koji troši oko 200W u gamingu . Čitam danas na HARDOCP-u sviježu usporedbu GTX 960 sa GTX 770 i R9 280X i to izgleda odlično.
čini se kao bolja opcija u svakom slučaju, jer je vrlo blizu i ponegdje bolja od 770 i 280x, a troši značajno manje
ipak, na tvom mjestu bi pričekao dok amd izbaci svoje nove adute, jer praktično već imaš iste perfomanse i nećeš u par mjeseci dok ove izađu potrošiti baš toliko puno struje
280X na GTX960 bi bila definicija onoga što nazivaju "sidegrade".
Jesi li mozda stavio neku racunicu na papir koliko bi te manje struja kostala ako uzmes 960 umjesto 280x?
Jesi li mozda stavio neku racunicu na papir koliko bi te manje struja kostala ako uzmes 960 umjesto 280x?
17kn godisnje

"Odličan" test, msi gaming 960 vs referentna 280x koja se zahvaljujući svom užasnom cooleru čak i downclocka u nekim situacijama.
P.S: Stvarno ne znam zašto se svi brinete oko potrošnje struje, meni iskreno je to nebitno ali mi smeta što ova moja r9 280 asusica ugrije cijelu sobu, ali budući da je za vrijeme kupovine bila 30eura jeftinija od 760 izbor je bio lagan.
EDIT: da, znam potrošnja struje i toplota koju kartica stvara su povezani
Smiješno, jer meni je žao što mi komp ne grije prostor kao nekad... ah ta vremena, vani hladno, unutra toplo, a bez grijanja.
evo nesto zanimljivog uskoro a usko je vezano uz ovu temu
eGPU sustavi sa maxwel arhitekturom
I jel tko od vas tko ima gtx 970 mislis je vracat zato sto ima na kraju 3.5gb rama... jer vidim da ljudi masovno vracaju i dobivaju pare ili nadoplacuju za gtx 980
za sada neću. do kraja garancije ima još dosta, ako bude problema sa vramom, lako je vratim (ako to uspije uopće, neznam nikog iz hr da mu prošlo to pod garanciju...)
I jel tko od vas tko ima gtx 970 mislis je vracat zato sto ima na kraju 3.5gb rama... jer vidim da ljudi masovno vracaju i dobivaju pare ili nadoplacuju za gtx 980
Ja neznam sto bi. Zeznuli su nas, ali nemam neku alternativu, niti jedna druga grafa mi ne pruza ovako viskoe preformanse, nisku potrosnju i apsolutnu tisinu (MSI Gaming i ASUS Strix uopce ne pale ventove do 65 stupnjeva!).
Kako su mnogi rivju sajtovi vec naglasili, lagali su nam, ali to ne mjenja cinjenicu da je ovo jedna od najboljih i najisplativijih GPU-a trenutno, ja se samo nadam nekoj kompenzaciji i mogucnosti poptunog iskljucenja ovih jadnih 512mb VRAM-a preko BIOS-a.
EDIT: sada vidim imamo iste grafe, a ja ti objasnjavam za ventove
Jedino što mene užasno nervira su cijene grafulja kod nas :(
(npr. u Linksu - cca 50-60% skuplje nego u USA i 30-40% skuplje nego u ostatku EU)
Naravno, ima i jeftinijih trgovina - Protis i sl. ali opet je to daleko od preporučane cijene..
Da, prema testu izgleda da bi se svakako isplatilo uzeti GTX960 za nekakvih 1500-1600kn kao što smo pričali prije. Definitivno je trenutno najisplativija nova (polovne ne računam) kartica do 200 eura za 1080p gaming. Ali ja bi ipak pričekao na tvome mjestu što će AMD izbaciti - just in case. Nije da ti se žuri :)
"Odličan" test, msi gaming 960 vs referentna 280x koja se zahvaljujući svom užasnom cooleru čak i downclocka u nekim situacijama.
P.S: Stvarno ne znam zašto se svi brinete oko potrošnje struje, meni iskreno je to nebitno ali mi smeta što ova moja r9 280 asusica ugrije cijelu sobu, ali budući da je za vrijeme kupovine bila 30eura jeftinija od 760 izbor je bio lagan.
EDIT: da, znam potrošnja struje i toplota koju kartica stvara su povezani
pa nije li i 280x ustvari već nabrijana 7970 zbog čega joj i jesu ograničene mogućnosti za dodatni oc, a uostalom imaš i testove msi ocanih verzija 960, 285 i 280x za usporedbu, gdje se 960 itekako dobro drži i još ima poprilično više lufta za ocanje
sad više nije razlika 30 eura kao što je bila u vrijeme tvoje kupovine i ne radi se o 760 nego o puno boljoj kartuši, pa bi onda i ovdje izbor trebao biti lagan... osim ako si amd fanboy, pa to ne možeš priznati
Objavili su na twiteru da nece bit specificnih drivera za gtx 970.........nije mi uopce jasno zasto su ih uopce najavili kad se radi o dizajnu arhitekture i svakom sa imalo mozga je bilo jasno da softver nemoze fizicki izmijenit hardver.
Idioti !
Pa nisi valjda poludio da pljunes jos tolko love kolko si vec dao za karticu koja je ultimately 15% bolja. Drzi se GTX 970 i bok zdravo do viđenja. Ili pokusaj dobit money back kad izadu nove AMD kartice pa kupi neku od njih :) Iako je po meni longshot ocekivati da ce tako nesto proc.
Ma pitam zato što bih volio da netko naš testira karticu pa da možemo usporedit jer od hrpe recenzija po netu ima i hrpa čudnih rezultata pa sad više ne znam koja je prava slika. Ovo sa ovog linka što sam linkao mi se čini malo predobro (mislim da GTX 960 predobro stoji) o obzirom na specifikacije i tako to i neke druge recenzije. S druge strane našao sam na youtub-u isto usporedbu baš clockanih R9 280X i GTX 960 i slično je kao ovdje ispalo. U biti je onda moja grafa tek nešto malo brža od GTX 960 dok se činilo prije par dana da je ipak osjetnije brža. Nije da mi se žuri niti mi treba više grafičke snage nego me zanima čisto .
Jel ima tko od vas ovdje sa GTX 970 grafama uređaj za mjeriti potrošnju ??
Pa nisi valjda poludio da pljunes jos tolko love kolko si vec dao za karticu koja je ultimately 15% bolja. Drzi se GTX 970 i bok zdravo do viđenja. Ili pokusaj dobit money back kad izadu nove AMD kartice pa kupi neku od njih :) Iako je po meni longshot ocekivati da ce tako nesto proc.
Dio EU smo i po djelu ovog teksta se da zakljucit da ti trgovina mora vratit puni iznos radi laznog reklamiranja ALI mi smo u Hr pa......
http://wccftech.com/amd-offering-discounts-gtx-970-owners-memory-controversy/
Nekako mi se čini da je nvidia s ovim gafom napravila dobar potez za nas koji ćemo kupovati novu grafičku kroz koji mjesec jer cijene padajuu !
http://www.kitguru.net/components/graphic-cards/anton-shilov/nvidia-we-will-not-boost-geforce-gtx-970-performance-with-drivers/
"According to the company, one of its representatives made an incorrect statement and there is no new driver with a fix for the graphics card incoming.............On Wednesday it was reported that Nvidia was working on a special driver that would improve performance of the GeForce GTX 970 in certain situations. Unfortunately, while Nvidia is constantly working on new drivers, the company is not working on a special driver that will fix the issue when the GeForce GTX 970 cannot use more than 3.5GB efficiently.
´[Performance improvement] is not something we have officially said,” a spokesperson for Nvidia said in an emailed statement.´"
Naravno da je moguce. Od pocetka je bilo tako i tako je jos uvijek bez obzira na ove novije informacije. Kartica je jos uvijek apsolutni best buy (ne racunajuci polovne) i bit ce barem dok ne izadu novi AMD.