Vidim da se raspravlja na veliko. Stvar je jednostavna: Windows 32bit, bilo XP ili Vista adresiraju do 4GB RAM-a. Dakle, stavite 2GB adresirati će 2GB. Stavite 4GB adresirati će 4GB RAM memorije koliko je ugrađeno u kućište. Stvar je pojednostavljena s time da će efektivna vrijednost adresirane memorije sada na Visti biti do 4GB ako imate instaliran Vista SP1, znači update sa Microsofta. Ako želite još jednostavnije to vidjeti onda je ukupna količina efektivne RAM memorije jednaka onoj ugrađenoj u kućište minus memorija GPU (dakle, grafičke kartice-video memorija) i minus L2 Cache, radna memorija. To bi u mojem slučaju bilo: 4GB RAM (2x2048MB Kingmax 800MHz) minus 512MB (ATI Radeon 4870) minus 8MB (L2 Cache na CPU-Intel Core 2 Quad Q6600) jednako 3576MB.
Da. SP1 na Visti radi sa do 4GB RAM. U stvari i u praksi se pokazalo točnim jer se u System Properties vidi količina "uporabljivog" RAM-a.
Nasao sam clanak u kojem se detaljno obrazlaze sto, kako i zasto, odnosno u kojem eksplicitno pise da cijela memorija graficke kartice ulazi u 32-bitni adresni prostor i jos je to dokazano prikazom rezerviranih resursa koje graficka kartica zauzima u Device Manageru. Znaci, ako imas 4 gigabajta radne memorije i graficku karticu s memorijom od dva gigabajta ili dvije graficke kartice s po jedan gigabajt, Windowsima i programima za rad ostaje na raspolaganju manje od dva gigabajta radne memorije.
@mbaksa
Grafičke kartice sa 2GB rama postoje, samo čudno mi je da nisi čuo za Radeon HD 4870X2. Svaki takav radeon ima točno 2GB rama.
Neznam na što si mislio kad si rekao da nepostoje grafičke sa 2GB ram.
Da. SP1 na Visti radi sa do 4GB RAM. U stvari i u praksi se pokazalo točnim jer se u System Properties vidi količina "uporabljivog" RAM-a.
Ne bih znao, ne znam od kuda mi informacija, ali se i u praksi pokazalo točnim, dakle, kod mene je bio "slučaj 3,25GB" i nakon instalacije SP1 za Windows Vista Home Premium, nedavno u System Properties pokazuje svih 4GB. Čuo jesam, dakle nedavno, čitao nisam nigdje nego možda je i bug u Windowsima pa mi pokazuje 4GB, a koristi samo 3 ili više. Sve u svemu, ako pitate Microsoft reći će da Windows 32 bit mogu "iskoristiti" DO 4GB RAM memorije! Provjereno!
Ne bih znao, ne znam od kuda mi informacija, ali se i u praksi pokazalo točnim, dakle, kod mene je bio "slučaj 3,25GB" i nakon instalacije SP1 za Windows Vista Home Premium, nedavno u System Properties pokazuje svih 4GB. Čuo jesam, dakle nedavno, čitao nisam nigdje nego možda je i bug u Windowsima pa mi pokazuje 4GB, a koristi samo 3 ili više. Sve u svemu, ako pitate Microsoft reći će da Windows 32 bit mogu "iskoristiti" DO 4GB RAM memorije! Provjereno!

Da znam, samo je riješeno pitanje RAM-a instaliranog na komp. Pokazuje, ako ništa drugo onoliko koliko ima RAM memorije u računalu što i je cilj svega odnosno u ovome slučaju svrha Service Pack 1. K tome uzmi u obzir moje prijašnje postove i dobivaš što je upitano u ovoj temi.
Ali to jendostavno nema svrhe, ono, pokaži korisniku da ima 4GB rama, ali nemoj mu kazati da nemože tu memoriju iskoristiti. Koja je svrha toga, to jednostavno nema svrhe ni veze sa zdravom pameti.
Drugim riječima, ima li svrhe stavljati 32 bitni OS u kombinaciji sa grafom od 2GB rama i 3GB radne memorije?
Dakle, i dalje smo na istom: koliko ja znam Windowsi bi u tome slučaju adresirali 4GB od ukupne memorije. Po pitanju aplikacija koje ih koriste, naravno. Dakako, tu su i 64 bitni sustavi koji mogu adresirati puno više memorije i koji stoga i postoje pa se i koriste za druge namjene gdje su i NEOPHODNI. Pa kako kome. Meni je za internet i Race Driver: GRID dovoljno imati 32 bitni sustav, dok je nekome neophodno da mu sustav prepoznaje iliti "koristi" 16GB (za banalni primjer) pa i instalira Windows Vista Home Premium 64-bit.
Drugim riječima, ima li svrhe stavljati 32 bitni OS u kombinaciji sa grafom od 2GB rama i 3GB radne memorije?
Verzije 64bitne Viste i količine podržane memorije:
Home Basic: 8GB
Home Premium: 16GB
Utimate: 128GB
Business: 128GB
Enterprise: 128GB
Verzije 64bitne Viste i količine podržane memorije:
Home Basic: 8GB
Home Premium: 16GB
Utimate: 128GB
Business: 128GB
Enterprise: 128GB
Da li tema inače spada pod Windows ili Graf. kartice? Moderator
Da li tema inače spada pod Windows ili Graf. kartice? Moderator
a s druge strane u suprotnom bi (kao u mom slučaju) kad je u pitanju giga rama i grafička od 512 trebalo bi prikazivati 1536 MB, a prikazano je 1024, po tome nikakve uloge nema ram na grafulji i ram na matičnoj
a s druge strane u suprotnom bi (kao u mom slučaju) kad je u pitanju giga rama i grafička od 512 trebalo bi prikazivati 1536 MB, a prikazano je 1024, po tome nikakve uloge nema ram na grafulji i ram na matičnoj
nisu mi se dali svi postovi čitati zato što ima dosta toga, pročitao sam sve ne prvoj strani,a na drugoj sam neke preskočio
ako su 64 bitni windowsi toliko bolji, zašto onda na njima ima toliko problema i zašto nisu podržani kako od strane aplikacija, tako i od strane drivera
Biti če jako lijepo da windows seven budu isključivo 64 bita (isto kako se planiralo za wistu) i da se to več malo standardizira
ako su 64 bitni windowsi toliko bolji, zašto onda na njima ima toliko problema i zašto nisu podržani kako od strane aplikacija, tako i od strane drivera
Biti če jako lijepo da windows seven budu isključivo 64 bita (isto kako se planiralo za wistu) i da se to več malo standardizira
APIC(s)
Integrated PCI devices, such as network connectors and SCSI controllers
PCI cards
Graphics card
PCI Express cards (if applicable)
Drugim riječima, za sve dolje nabrojano potrebne su memorijske adrese, odnosno adresni prostor.
Ja imam 64bit vistu i nemam nikakvih problema sa njom niti sam ikad imao.