Adresni prostor i memorija grafičke kartice

poruka: 63
|
čitano: 14.801
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
RE: Adresni prostor i memorija grafičke kartice
drago7 kaže...
Ja se na Devilove postove nisam ni obaziro, jer vidim da tip piše nešto sasvim drugo.
Zasto si onda isao odgovarat na moju poruku upucenu Devilu? Daj se malo skockaj i prati tko sto kome pise. Ako pisem poruku tebi onda cu citirati dio tvoje poruke na koji odgovaram.

drago7 kaže...
Evo, sad smo u potpunosti ustvrdili da cijela memorija grafičke kartice ulazi u taj 32-biti adresni prostor, odnosno da se smanjuje adresni prostor radne memorije. Znači i da 2GB od 4GB radne memorije ostaju neiskorišteni, tj. u potpunosti nepotrebni.
Mene još samo zanjima što se dogodi kad se  32bit vistu ili xp stavi u kombinaciji sa dvije grafičke od 2GB svaka. Dakle 4GB grafičkog rama. Hoće li u tom slučaju druga kartica ostati neiskorištena.
Na to ti pitanje sa sigurnoscu moze odgovoriti samo netko iz Microsofta ili netko tko je godinama proucavao interni ustroj Windowsa, a sumnjam da ces takvih naci na forumu, ili netko tko je to i napravio (uopce postoje graficke kartice s 2 GB RAM-a?), odnosno ili ce tek napraviti. Ne bih pretpostavljao sto ce se dogoditi... Jasno je da drugoj gracifkoj kartici Windowsi ne mogu dodijeliti cijeli adresni raspon adresa (dakle, dvogigabajtni raspon) jer to jednostavno ne postoji - tu su i druge komponente koje zauzimaju svoje resurse. Da li ce se Windowsi odbiti pokrenuti, hoce li ignorirati drugu graficku karticu ili ce je prikazat s manje videomemorije - to se ce moci provjeriti u praksi kad se pojave graficke kartice s 2 GB videomemorije.
17 godina
moderator
stoncin3 kaže...

Vidim da se raspravlja na veliko. Stvar je jednostavna: Windows 32bit, bilo XP ili Vista adresiraju do 4GB RAM-a. Dakle, stavite 2GB adresirati će 2GB. Stavite 4GB adresirati će 4GB RAM memorije koliko je ugrađeno u kućište. Stvar je pojednostavljena s time da će efektivna vrijednost adresirane memorije sada na Visti biti do 4GB ako imate instaliran Vista SP1, znači update sa Microsofta. Ako želite još jednostavnije to vidjeti onda je ukupna količina efektivne RAM memorije jednaka onoj ugrađenoj u kućište minus memorija GPU (dakle, grafičke kartice-video memorija) i minus L2 Cache, radna memorija. To bi u mojem slučaju bilo: 4GB RAM (2x2048MB Kingmax 800MHz) minus 512MB (ATI Radeon 4870) minus 8MB (L2 Cache na CPU-Intel Core 2 Quad Q6600) jednako 3576MB.

Ne kuzim. Ti nemas instaliran SP1 na Visti pa ti zato efektivna vrijednost adresirane memorije ne dostize 4 GB? Vista bez SP1 ne moze adresirat 4 GB memorije? Ili sto?
17 godina
protjeran

Da. SP1 na Visti radi sa do 4GB RAM. U stvari i u praksi se pokazalo točnim jer se u System Properties vidi količina "uporabljivog" RAM-a.

Intel Core 2 Quad Q6600, DDR2 2x2048, ATI Radeon Sapphire HD4870, Creative Labs X-Fi Extreme Music
17 godina
protjeran
drago7 kaže...
mbaksa kaže...

Nasao sam clanak u kojem se detaljno obrazlaze sto, kako i zasto, odnosno u kojem eksplicitno pise da cijela memorija graficke kartice ulazi u 32-bitni adresni prostor i jos je to dokazano prikazom rezerviranih resursa koje graficka kartica zauzima u Device Manageru. Znaci, ako imas 4 gigabajta radne memorije i graficku karticu s memorijom od dva gigabajta ili dvije graficke kartice s po jedan gigabajt, Windowsima i programima za rad ostaje na raspolaganju manje od dva gigabajta radne memorije.

Ja se na Devilove postove nisam ni obaziro, jer vidim da tip piše nešto sasvim drugo.
Evo, sad smo u potpunosti ustvrdili da cijela memorija grafičke kartice ulazi u taj 32-biti adresni prostor, odnosno da se smanjuje adresni prostor radne memorije. Znači i da 2GB od 4GB radne memorije ostaju neiskorišteni, tj. u potpunosti nepotrebni.
Mene još samo zanjima što se dogodi kad se  32bit vistu ili xp stavi u kombinaciji sa dvije grafičke od 2GB svaka. Dakle 4GB grafičkog rama. Hoće li u tom slučaju druga kartica ostati neiskorištena.
 Windowsi će adresirati RAM, bilo GPU RAM, L2 Cache ili RAM memoriju. Teoretski ako imamo dvije ATI Radeon 4870x2 u Crossfire polju koje imaju 4GB DDR5 memorije Windowsi bi mogli adresirati tih 4GB. U praksi, ako koristimo aplikacije na Windowsima 32bit koje to mogu je i slučaj!
Intel Core 2 Quad Q6600, DDR2 2x2048, ATI Radeon Sapphire HD4870, Creative Labs X-Fi Extreme Music
17 godina
neaktivan

@mbaksa

Grafičke kartice sa 2GB rama postoje, samo čudno mi je da nisi čuo za Radeon HD 4870X2. Svaki takav radeon ima točno 2GB rama.

Neznam na što si mislio kad si rekao da nepostoje grafičke sa 2GB ram. 

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
stoncin3 kaže...

Da. SP1 na Visti radi sa do 4GB RAM. U stvari i u praksi se pokazalo točnim jer se u System Properties vidi količina "uporabljivog" RAM-a.

Znaci, ti kazes da ako na Visti sa SP1 imas 4 GB RAM-a i imas graficku karticu od recimo 1 GB VRAM-a, da ces na tom racunalu moci iskoristiti svih 4 GB RAM-a? Nisam pratio sto sve donosi SP1 - pise li to gdje?
17 godina
protjeran

Ne bih znao, ne znam od kuda mi informacija, ali se i u praksi pokazalo točnim, dakle, kod mene je bio "slučaj 3,25GB" i nakon instalacije SP1 za Windows Vista Home Premium, nedavno u System Properties pokazuje svih 4GB. Čuo jesam, dakle nedavno, čitao nisam nigdje nego možda je i bug u Windowsima pa mi pokazuje 4GB, a koristi samo 3 ili više. Sve u svemu, ako pitate Microsoft reći će da Windows 32 bit mogu "iskoristiti" DO 4GB RAM memorije! Provjereno!

17 godina
moderator
stoncin3 kaže...
Windowsi će adresirati RAM, bilo GPU RAM, L2 Cache ili RAM memoriju. Teoretski ako imamo dvije ATI Radeon 4870x2 u Crossfire polju koje imaju 4GB DDR5 memorije Windowsi bi mogli adresirati tih 4GB.
Znaci 4 GB adresnog prostora ode na videomemoriju i 0 bajtova na radnu memoriju, cacheve i sve ostalo sto zahtijeva adresiranje? 32-bitni Windowsi XP i Vista (barem prije SP1) imaju adresni prostor ogranicen na 4 GB radi kompatibilnosti.
17 godina
moderator
stoncin3 kaže...

Ne bih znao, ne znam od kuda mi informacija, ali se i u praksi pokazalo točnim, dakle, kod mene je bio "slučaj 3,25GB" i nakon instalacije SP1 za Windows Vista Home Premium, nedavno u System Properties pokazuje svih 4GB. Čuo jesam, dakle nedavno, čitao nisam nigdje nego možda je i bug u Windowsima pa mi pokazuje 4GB, a koristi samo 3 ili više. Sve u svemu, ako pitate Microsoft reći će da Windows 32 bit mogu "iskoristiti" DO 4GB RAM memorije! Provjereno!

System Properties je irelevantan - koje brojke ti pisu u Task Manageru, u kartici Performance, u okviru Physical Memory? (nisam siguran da su isti nazivi kartica/okvira u Visti - trenutno sam na XP-u)
17 godina
protjeran
mbaksa kaže...
stoncin3 kaže...

System Properties je irelevantan - koje brojke ti pisu u Task Manageru, u kartici Performance, u okviru Physical Memory? (nisam siguran da su isti nazivi kartica/okvira u Visti - trenutno sam na XP-u)
Link, pa pri kraju scroll-a na dnu stranice je General Improvements and Enhancements, vidi drugu točku! Sve je objašnjeno. pozzOsmijeh
17 godina
neaktivan
stoncin3 kaže...
mbaksa kaže...
stoncin3 kaže...

Link, pa pri kraju scroll-a na dnu stranice je General Improvements and Enhancements, vidi drugu točku! Sve je objašnjeno. pozzOsmijeh
 U tom odlomku piše da će vista davati izvještaj o tome da ima 4 GB rama. Međutim nigdje se ne navodi da će tu količinu rama biti u mogućnosti i potpuno adresirati.
17 godina
moderator
stoncin3 kaže...
Dakle, tamo pise:
With SP1, Windows Vista will report the amount of system memory installed rather than report the amount of system memory available to the OS. Therefore 32-bit systems equipped with 4GB of RAM will report all 4GB in many places throughout the OS, such as the System Control Panel. However, this behavior is dependent on having a compatible BIOS, so not all users may notice this change.

Znaci, ciste marketinske pi*darije. Windowsi Vista SP1 ce ti napisati da ti imas 4 GB memorije, iako mozes koristit samo nesto preko 3 gigabajta. Ne shvacam po kojem principu je to "poboljsanje".
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
stoncin3 kaže...
Dakle, tamo pise:
With SP1, Windows Vista will report the amount of system memory installed rather than report the amount of system memory available to the OS. Therefore 32-bit systems equipped with 4GB of RAM will report all 4GB in many places throughout the OS, such as the System Control Panel. However, this behavior is dependent on having a compatible BIOS, so not all users may notice this change.

Znaci, ciste marketinske pi*darije. Windowsi Vista SP1 ce ti napisati da ti imas 4 GB memorije, iako mozes koristit samo nesto preko 3 gigabajta. Ne shvacam po kojem principu je to "poboljsanje".
 Da, upravo tako, samo neka se radna memorija i 32bit Vista dobro prodaju. A 32 bitnu verziju viste su i izbacili na tržište samo zato što su još uvijek u velikoj mjeri zastupljeni 32 bitni cpu-i koji sa kojima vista 64 jednostavno ne ide.
17 godina
protjeran

Da znam, samo je riješeno pitanje RAM-a instaliranog na komp. Pokazuje, ako ništa drugo onoliko koliko ima RAM memorije u računalu što i je cilj svega odnosno u ovome slučaju svrha Service Pack 1. K tome uzmi u obzir moje prijašnje postove i dobivaš što je upitano u ovoj temi.

17 godina
neaktivan

Ali to jendostavno nema svrhe, ono, pokaži korisniku da ima 4GB rama, ali nemoj mu kazati da nemože tu  memoriju iskoristiti. Koja je svrha toga, to jednostavno nema svrhe ni veze sa zdravom pameti.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Pitanje za znalce
drago7 kaže...

Drugim riječima, ima li svrhe stavljati 32 bitni OS u kombinaciji  sa grafom od 2GB rama i 3GB radne memorije?

I , ima li svrhe ili nema? Malo offtopica , kakva je situacija po tom pitanju kaj se tiče 64 bitne viste? Ima li kakvih limita?
17 godina
protjeran

Dakle, i dalje smo na istom: koliko ja znam Windowsi bi u tome slučaju adresirali 4GB od ukupne memorije. Po pitanju aplikacija koje ih koriste, naravno. Dakako, tu su i 64 bitni sustavi koji mogu adresirati puno više memorije i koji stoga i postoje pa se i koriste za druge namjene gdje su i NEOPHODNI. Pa kako kome. Meni je za internet i Race Driver: GRID dovoljno imati 32 bitni sustav, dok je nekome neophodno da mu sustav prepoznaje iliti "koristi" 16GB (za banalni primjer) pa i instalira Windows Vista Home Premium 64-bit.

17 godina
neaktivan
Bugy kaže...
drago7 kaže...

Drugim riječima, ima li svrhe stavljati 32 bitni OS u kombinaciji  sa grafom od 2GB rama i 3GB radne memorije?

I , ima li svrhe ili nema? Malo offtopica , kakva je situacija po tom pitanju kaj se tiče 64 bitne viste? Ima li kakvih limita?
 Kod 64 bit viste limit postoji on iznosi 2 na 64 potenciju, daleko iznad 32bit viste, ali još nema matične i memorijskih modula koji bi podržavali toliku količinu memorije.
Ali najbitnije je pitanje riješeno, a to je da nema smisla stavljati grafičku od 2GB rama i 4GB radne  memorije u kombinaciji sa 32 bit vistom i xp jer će u tom slučaju biti iskorišteno samo 2GB radne memorije, dok će preostala 2GB zjapiti prazno.
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.9.2008 18:21 (drago7).
17 godina
neaktivan

Verzije 64bitne Viste i količine podržane memorije:

Home Basic: 8GB
Home Premium: 16GB
Utimate: 128GB
Business: 128GB
Enterprise: 128GB

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.9.2008 18:19 (klimama).

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
drago7 kaže...
Bugy kaže...
drago7 kaže...

Kod 64 bit viste limit postoji on iznosi 2 na 64 potenciju, daleko iznad 32bit viste, ali još nema matične i memorijskih modula koji bi podržavali toliku količinu memorije.
Ali najbitnije je pitanje riješeno, a to je da nema smisla stavljati grafičku od 2GB rama i 4GB radne  memorije u kombinaciji sa 32 bit vistom i xp jer će u tom slučaju biti iskorišteno samo 2GB radne memorije, dok će preostala 2GB zjapiti prazno.

klimama kaže...

Verzije 64bitne Viste i količine podržane memorije:

Home Basic: 8GB
Home Premium: 16GB
Utimate: 128GB
Business: 128GB
Enterprise: 128GB

potpis btw ako staviš 4GB RAM i GPU sa 2GB Windowsi će koristiti svih 4 i dalje od kojih po potrebi, tokom korištenja grafike, i 2GB za video memoriju, ali će koristiti uvijek 4GB koji su ugrađeni, samo parcijalno
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.9.2008 18:32 (stoncin3).
17 godina
moderator
drago7 kaže...
Bugy kaže...
Malo offtopica , kakva je situacija po tom pitanju kaj se tiče 64 bitne viste? Ima li kakvih limita?
To je teoretski adresni prostor za 64-bita - Windowsi, cipset maticne ploce i procesori ne koriste takvo adresiranje, tako da svaka od tih stvari moze nositi svoje ogranicenje. Npr. da bi Windowsi mogli koristiti vise od 4 GB cipset maticne ploce mora podrzavati barem 8 GB memorije. AMD-ovi 64-bitni procesori prepoznaju adrese "samo" do 48-bita. A i sami Windowsi su namjerno ograniceni.
17 godina
protjeran

Da li tema inače spada pod Windows ili Graf. kartice? Moderator

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
stoncin3 kaže...

Da li tema inače spada pod Windows ili Graf. kartice? Moderator

Otvorena je pod Grafičkim karticama pa... Jest da smo malo zastranili, ali eto - jedan dio od toga je bio nuzan za raspravu. OK, mislim da smo rijesili stvari o 64-bitnim Windowsima pa, eto, mozemo se vratiti na samu temu... Ako uopce jos ima tko sto za reci... Bilo bi dobro da se javi netko tko ima 4 GB RAM-a i graficku karticu (ili kartice u SLI-u/CrossFireu) s 2 ili 4 GB pa da vidimo koliko se teorija pokazuje u praksi.
17 godina
protjeran
mislim da niste u pravu, memorija na grafičkoj nema nikakve veze sa radnom memorijom, pa nije to integrirana grafička pa da koristi resure od radne memorije pa zbog toga prikazuje manje nego što ima
a s druge strane u suprotnom bi (kao u mom slučaju) kad je u pitanju giga rama i grafička od 512 trebalo bi prikazivati 1536 MB, a prikazano je 1024, po tome nikakve uloge nema ram na grafulji i ram na matičnoj
17 godina
neaktivan
livadasb kaže...
mislim da niste u pravu, memorija na grafičkoj nema nikakve veze sa radnom memorijom, pa nije to integrirana grafička pa da koristi resure od radne memorije pa zbog toga prikazuje manje nego što ima
a s druge strane u suprotnom bi (kao u mom slučaju) kad je u pitanju giga rama i grafička od 512 trebalo bi prikazivati 1536 MB, a prikazano je 1024, po tome nikakve uloge nema ram na grafulji i ram na matičnoj
1. Naravno da ti neće pokazati da imaš 1536Mb RAM-a, ako imaš samo 1024MB RAM-a
2. Rasprava je vođena o mogućnostima adresiranja ukupne memorije   u 32bitnih operativnih sustava, dakle ne radi se ni o kakvom zbrajanju grafičke memorije u RAM, nego o oduzimanju grafičke memorije od 4GB koliko 32 bitni OS može maksimalno adresirati.

Living well is the best revenge.
17 godina
neaktivan
livadasb kaže...
 Molim te da pročitaš sve postove, ti ne razumiješ i neznaš o čemu se ovdje radi i nemoj više pisati ovakve gluposti.
17 godina
protjeran
mislim da nije glupost jer susjed mi ima 4 GB rama, grafičku sa 128 MB i procesor sa 2 mb casha, po vasem onda pokazuje 3966 MB, a prikazano je 3,25Gb dakle ako imam komp s tri gige rama i dvije atijeve 4870x2 s 4 gige rama, taj komp će jako usporeno raditi, jer neče zbog toga adresirati radnu memoriju na matičnoj, nego će samo koristiti page file pa kakve su to gluposti ram na grafičkoj služi isključivo za grafički dio (dakle njega koristi grafička) i nema veze s adresiranjem podataka u radnu memoriju od kompa koje windowsi koriste (ili centralni procesor obrađuje) za rad određenog programa ili aplikacije

nisu mi se dali svi postovi čitati zato što ima dosta toga, pročitao sam sve ne prvoj strani,a na drugoj sam neke preskočio

ako su 64 bitni windowsi toliko bolji, zašto onda na njima ima toliko problema i zašto nisu podržani kako od strane aplikacija, tako i od strane drivera

Biti če jako lijepo da windows seven budu isključivo 64 bita (isto kako se planiralo za wistu) i da se to več malo standardizira

17 godina
neaktivan
livadasb kaže...
mislim da nije glupost jer susjed mi ima 4 GB rama, grafičku sa 128 MB i procesor sa 2 mb casha, po vasem onda pokazuje 3966 MB, a prikazano je 3,25Gb d

ako su 64 bitni windowsi toliko bolji, zašto onda na njima ima toliko problema i zašto nisu podržani kako od strane aplikacija, tako i od strane drivera

Biti če jako lijepo da windows seven budu isključivo 64 bita (isto kako se planiralo za wistu) i da se to več malo standardizira

U ta 4GB ulaze:
System ROM
APIC(s)
Integrated PCI devices, such as network connectors and SCSI controllers
PCI cards
Graphics card
PCI Express cards (if applicable)
pa zato ispadne 3,25GB, a ne 3966MB 

Svi 32 bitni programi koji u sebi nemaju 16bitnog koda najnormalnije rade na 64bitnim Windowsima.
Driveri za sve nove komponente dolaze i u 64bitnoj varijanti.

Nema mnogo nativnih 64bitnih programa iz jednostavnog razloga što se 32bitne programe ne može jednostavno prebaciti u 64bita, nego ih se mora nanovo napisati. 
Living well is the best revenge.
17 godina
neaktivan

Drugim riječima, za sve dolje nabrojano potrebne su memorijske adrese, odnosno adresni prostor.

Ja imam 64bit vistu i nemam nikakvih problema sa njom niti sam ikad imao.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
livadasb kaže...
 Jedan od dijelova specifikacije novog driver modela u Visti je odlična ideja o ekstenziji video memorije na RAM.
livadasb kaže...
 Problema sa 64-bitnim Windowsima baš i nema toliko i drivera ima za svaki hardver koji drži do sebe.
klimama kaže...
Svi 32 bitni programi koji u sebi nemaju 16bitnog koda najnormalnije rade na 64bitnim Windowsima.
Driveri za sve nove komponente dolaze i u 64bitnoj varijanti.

Nema mnogo nativnih 64bitnih programa iz jednostavnog razloga što se 32bitne programe ne može jednostavno prebaciti u 64bita, nego ih se mora nanovo napisati. 
32 bitni program ne može imati 16 bitni kôd. Ili je 32 ili 16 bitni. :)

klimama kaže...
Ovo je djelomično netočno. Većina 32 bitnih programa jednostavno se rekompajlira u 64 bita. Tada ne koristi prednosti nove arhitekture, ali radi. (Tu isključujem specifične slučajeve)
Private Baldrick: You know my dad was a nun. Captain Blackadder: No he wasn't, Baldrick. Private Baldrick: He was too, sir. Cause whenever he was up in court and the judge asked "occupation", he'd say "none".
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice