Pomoc oko postavki na a200

poruka: 38
|
čitano: 2.934
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

ovako,slikam sa sonyem a200,pretezito ackijske sportove tipa biciklizam,sa kit objektivom,najveci otvor mu je f3.5 pri 18mm,a na vecem zumu oko f5.

slikam u sumi gjde nisu bas neki svjetlosni uvjeti,shutter speed mora biti brzi od 1/200,povecanja iso-a se bojim ko samog vraga jer mi šum neda mira.

pomozite mi kako da popravim situaciju,slike su mi pretamne ili je vozac mutan.

www.vodopija.net
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Pomoc oko postavki na a200

puno bi ti toga htio s relativnom slabim fotićem. prebaci se na manualmod, a - neka bude što manji, brzina zatvarča što veća - možda bi ti išlo cca oko 150, digni iso na 800 i koristi bljesklacu. uglavnom, ograničen si s tim lošim kit objektivom..malo se poigraj sa manualnim postavkama pa ćeš vidjeti što ti najbolje odgovara. uvijek se može u kasnijoj obradi posvijetliti slika..

postoje razni softwer za uklanjanje šuma - npr neat image

17 godina
moderator

Koristi flash, smrznućeš pokret (ovdje ima veliku ulogu sync speed). Osim ako mu se ne uneseš u facu na 18mm pa ga ne želiš zaslijepiti.

Povećaj ISO, ako ne printaš velike fotke, neće šum biti toliko izražen.

Radi panning.

(Ja sam osvojio prvo mjesto i nagradu na takmičenju ''Bicikl/ista i okolina'' u Sarajevu, s mutn(ij)om fotkom, 18mm na ISO800@1/30s :D. Ali ljudi su gledali estetsku i psihološku stranu fotke, a ne tehničku. Fotka u prilogu.)

Kome je suđeno da bude j@ban, njemu gaće same spadaju.
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.7.2010 8:52 (DrNasty).
17 godina
robisierra92 kaže...

puno bi ti toga htio s relativnom slabim fotićem. prebaci se na manualmod, a - neka bude što manji, brzina zatvarča što veća - možda bi ti išlo cca oko 150, digni iso na 800 i koristi bljesklacu. uglavnom, ograničen si s tim lošim kit objektivom..malo se poigraj sa manualnim postavkama pa ćeš vidjeti što ti najbolje odgovara. uvijek se može u kasnijoj obradi posvijetliti slika..

postoje razni softwer za uklanjanje šuma - npr neat image

DrNasty kaže...

Koristi flash, smrznućeš pokret (ovdje ima veliku ulogu sync speed). Osim ako mu se ne uneseš u facu na 18mm pa ga ne želiš zaslijepiti.

Povećaj ISO, ako ne printaš velike fotke, neće šum biti toliko izražen.

Radi panning.

(Ja sam osvojio prvo mjesto i nagradu na takmičenju ''Bicikl/ista i okolina'' u Sarajevu, s mutn(ij)om fotkom, 18mm na ISO800@1/30s :D. Ali ljudi su gledali estetsku i psihološku stranu fotke, a ne tehničku. Fotka u prilogu.)

Ja imam Alfu 200 i ako koristis ISO > 400 slike su prezrnate. Tako da dizanje osjetljivosti nema smisla. Jedino uzeti nekakav dobar flash i/ili brzi objektiv.

I'm going woo woo
17 godina
moderator
tnakir kaže...

Ja imam Alfu 200 i ako koristis ISO > 400 slike su prezrnate. Tako da dizanje osjetljivosti nema smisla. Jedino uzeti nekakav dobar flash i/ili brzi objektiv.

Ja ima D80 koji ima isti senzor kao A200 pa ga guram do 1600. Stvar je da otkloniš šum poslije. A i šum nije isto vidljiv na svim fotkama/situacijama.

17 godina
DrNasty kaže...
tnakir kaže...

Ja ima D80 koji ima isti senzor kao A200 pa ga guram do 1600. Stvar je da otkloniš šum poslije. A i šum nije isto vidljiv na svim fotkama/situacijama.

Pri losem svjetlu je ogroman, mogu ti postati par fotki napravljenih u RAW-u na ISU 800 uz koristenje built in blica kad dodjem kuci pa ces vidit nasto to lici. Uzas.

I'm going woo woo
17 godina
moderator

Šta podrazumjevaš pod lošim svjetlom? Slabo svjetlo? Grubo svjetlo? Mogu ja tebi poslati fotke pri ISO1600, koje su čiste (loša koncertna rasvjeta).

17 godina
DrNasty kaže...

Šta podrazumjevaš pod lošim svjetlom? Slabo svjetlo? Grubo svjetlo? Mogu ja tebi poslati fotke pri ISO1600, koje su čiste (loša koncertna rasvjeta).

Npr slabo svjetlo neonki?

D80 ocito ima puno bolji NR od A200. Da ne spominjem stock staklo koje je katastrofa.

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.7.2010 10:57 (tnakir).
17 godina
moderator
tnakir kaže...

Npr slabo svjetlo neonki?

D80 ocito ima puno bolji NR od A200. Da ne spominjem stock staklo koje je katastrofa.

Zar koristis flash bez gela pri svjetlu neonki? Mogu misliti na šta to liči, u zavisnosti od wb.

Šum se različito vidi u različitim situacijama, imam fotki s iso 800, koje izgledaju lošije nego neke na iso 1600, ali da je loše na iso400, pa to jedino ako si pixel peeper i gledaš na 100%.

A200 kit objektiv je loš, ali ne utiče na šum.

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.7.2010 11:17 (DrNasty).
17 godina
neaktivan

nevolim flash jer onda subjekt izgleda blijedo,i imam problem red eye-a.

da pogledam neki objektiv sa vecim otvorom,tipa 50 f1.4?

www.vodopija.net
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
nick kaže...

nevolim flash jer onda subjekt izgleda blijedo,i imam problem red eye-a.

da pogledam neki objektiv sa vecim otvorom,tipa 50 f1.4?

Zamisli problem crvenih ociju, pa ta opcija se ukljuci na aparatu tj da se ne vidi ili uklonis poslije s fotke to je lako i jednostavno.Nevinašce

17 godina
neaktivan

evo par primjera,slikano oko 12 sati,borim se sa tim shutterima  Viče

http://www.facebook.com/photo.php?pid=31286959&id=1518373086

http://www.facebook.com/photo.php?pid=31286959&id=1518373086#!/photo.php?pid=31286962&id=1518373086&fbid=1513213959814

http://www.facebook.com/photo.php?pid=31286959&id=1518373086#!/photo.php?pid=31286964&id=1518373086&fbid=1513214039816

help!

www.vodopija.net
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ti linkovi ne rade, uploadaj fotke ovdje u temu ako hećeš.

17 godina

Na kojim postavkama snimas?

F 3.5 ti je samo pri 18mm. Na oko 20 i nesto ti se penje na 4.5 i nakon toga ti je 5.6 sto je za 2 blende sporije sto ti automatski znaci za 2 vrijednosti sporiji shutter.

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

hoćeš reći da nisi zadovoljan s ovim fotkama? čuj, takvi uvjeti za fotografiranje su dosta nezahvalni, pogotovo sa malo slabijim fotićima. očegledo je da ti fali svjetlosti u tom okruženju. da sam na tvom mjestu, ja bih išao na flash. iako je taj pop up flash dosta nezahvalan..ne znam točno kakav je na sonyju. moji neki prijatelji koji se aktivno bave fotkanjem

i što ne napriš par fotki iz "žablje perspektive" npr, čučni, klekni, lezi i snimi kada bic prolazi pokraj tebe..

pogledaj ovdje, kako se neki fotografi odrađuju takve fotografije.

17 godina
robisierra92 kaže...

hoćeš reći da nisi zadovoljan s ovim fotkama? čuj, takvi uvjeti za fotografiranje su dosta nezahvalni, pogotovo sa malo slabijim fotićima. očegledo je da ti fali svjetlosti u tom okruženju. da sam na tvom mjestu, ja bih išao na flash. iako je taj pop up flash dosta nezahvalan..ne znam točno kakav je na sonyju. moji neki prijatelji koji se aktivno bave fotkanjem

i što ne napriš par fotki iz "žablje perspektive" npr, čučni, klekni, lezi i snimi kada bic prolazi pokraj tebe..

pogledaj ovdje, kako se neki fotografi odrađuju takve fotografije.

Popup flash je prenisko, odnosno preblizu objektivu sto mu je mana.

Svaki builtin flash je nedostatan. Imas kupit relativno jeftinih flasheva (origigi ti dodju preko 1500 kn za Sony) koji bi ti puno znacili. Dalje... trebas kupiti brzi objektiv, ja sam gledao F2.8 objektive za cca 2000 - 3000 kn.

Sam A200 pri visokoj osjetljivosti daje previse suma. Neznam kakvu kvalitetu ocekujes od entry SLR-a ali ako se profesionalno bavis fotkanjem, onda razmisli o nesto boljoj opremi. 

I'm going woo woo
16 godina
neaktivan

slažem se tomo da je taj pop up nedostatan, ali mu možda malo pomogne. ako kažeš da taj fotić ima problem sa šumom već na iso 400 - da budem iskren, ja bih ga radije prodao i uzeo nešto drugo, ne bih ulagao u tako nešto. iako se slažem da mu treba puno bolji bjektiv od tog kita.

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.7.2010 16:48 (robisierra92).
17 godina
robisierra92 kaže...

slažem se tomo da je taj pop up nedostatan, ali mu možda malo pomogne. ako kažeš da taj fotić ima problem sa šumom već na iso 400 - da budem iskren, ja bih ga radije prodao i uzeo nešto drugo, ne bih ulagao u tako nešto. iako se slažem da mu treba puno bolji bjektiv od tog kita.

Flash mu je ok do 2 - 3 metra, nakon toga je preslab. Evo malo sam gledao i nasao;

http://cgi.ebay.com/NEW-TAMRON-17-50mm-XR-f-2-8-Di-II-LENS-SONY-DSLR-/120595705344?cmd=ViewItem&pt=Camera_Lenses&hash=item1c14106e00

takodjer pokusaj naci Sigmu 2.8 DX koja je na dpreview-u dobila odlicne ocjene. Inace, prednost Sony-evih fotica je da mozes koristiti i stare minoltine objektive s obzirom da je stabiliczacija u tijelu.

I'm going woo woo
16 godina
neaktivan

da, ovaj tamrončić bi mu bio jako dobar, a cijena je odlična. nisam kupovao nikada niše preko ebaya, ali se tamo definitivno može naći povoljnih stvari..

17 godina
robisierra92 kaže...

da, ovaj tamrončić bi mu bio jako dobar, a cijena je odlična. nisam kupovao nikada niše preko ebaya, ali se tamo definitivno može naći povoljnih stvari..

Da, ima dosta jeftinih stvari. U njemackoj se takodjer moze naci kvalitetne optike za male novce.

I'm going woo woo
17 godina
neaktivan
O kojim flashevima se radi?

Mozete li mi preporucit nesto sto nije skupo a da mogu koristit wireless?

Hvala svima,pogledat cu malo njuskalo u vezi sa objektivom.
Jel postoji neki m42 adapter za sony koji ima potvrdu fokusa?

Hvala jos jednom!
www.vodopija.net
17 godina
neaktivan

kakva je kvaliteta ih bliceva?

nekak mi se ne cine obecavajuci.

hoce li bljesak popup flasha za aktivaciju vanjskog utjecati na expoziciju fotke?

www.vodopija.net
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
nick kaže...

kakva je kvaliteta ih bliceva?

nekak mi se ne cine obecavajuci.

hoce li bljesak popup flasha za aktivaciju vanjskog utjecati na expoziciju fotke?

Ba browsaj dalje. Tamo su ti svi blicevi za sony-a. Imas skupljih a dobrih. Damn... imas origigi sonyevih.

I'm going woo woo
17 godina
neaktivan

kaj mislite o sony 50mm 1.8 SAM?

www.vodopija.net
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
nick kaže...

kaj mislite o sony 50mm 1.8 SAM?

Sony-evi objektivi (odnosno Carl Zeis) su skupi ko vrag. Radije potrazi nekakav tamron ili sigmu. Proc ces nekoliko puta jeftinije a dobit ces jako kvalitetan objektiv.

I'm going woo woo
17 godina
neaktivan

nije ovo zeiss,kosta 150 eura

www.vodopija.net
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Pogledaj koliko dodju prime objektivi od sigme i tamrona. Sony-evi objektivi i nisu neko cvijece. Carl zeiss je opet druga prica.

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

tamron i sigma nemaju nijedan 50 koji me zanima,postoji sigma 50,ali samo 1.4,kaj mi netreba

www.vodopija.net
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice