Namjervam kupiti novi digitalac pa sam suzio izbor na ova dva modela. Moželi mi netko preporučit kojega kupiti? koji je bolji? ako netko ima nekog od ova dva modela neka možda napiše kojie su im prednosti a koje mane. digitalac bi inače upotrebljavao za uobičajeno fotkanje.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ovdje možeš pogledati usporedbu:
http://snapsort.com/compare/Fujifilm-S2950-vs-Olympus-SP610UZ
http://www.camera-catalog.com/compares/popular/fujifilm_finepix_s2950_vs_olympus_sp-610uz
Ja sam odabrao FinePix S2950, i sa njim sam za sada zadovoljan, ali to ne znači da tebi neće više odgovarati Olympus SP-610 (meni je bila bitna mogućnost ručnog odabira paramtera, tzv. P S A M, koju Olympus nema). Konačna odluka je na tebi, zato dobro prouči sve moguće i nemoguće 'review'-a na netu (a ima ih za oba modela).
Ako te interesira nešto konkretno slobodno pitaj.
Na ovoj temi koju si možda vidio imaš moje dvojbe i na kraju sam odlučio na Fujia-a.
oly57 je dao odlična obrazloženja i sve što je rekao pronašao sam po forumima.
Tako da, u profi svijetu ima smisla svaka rečena riječ.
Iskreno, prvo sam mislio nešto od Oly-a iz te serije, SP - 600, 610 ili SZ - 20. No, na temi koju sam tio gore dao, vidi zašto sam ga ja odabrao.
Ako se odlučiš za Fujia, dostupan je od sljedećeg tjedna u Optimum računalu. Provjereno, zvao sam ih. 
Bilo bi glupo da ti pišem, što, gdje, kako, zašto ovaj, zašto onaj stoga baci oko na temu i riješio si problem. Jasno, za pitanja, obrati se.
poslje toga je na tebi da odlučiš, što ti je bitnije, dali uopće namjeravaš koristiti te manualne modove ili ne...
još postoji par razlika, 18x vs 22x zoom
rezolucija vide-a
ja bi rađe da imam manualne postavke makar ih nikad nekoristio, nego da ih nemam pa da mi zatrebaju :D
Pozdrav svima.Ja sam kupio ovaj fuji prije nekih mjesec dana,zasad sam zadovoljan sa fotićem,prije njega sam imao mali benq c640,i ovo mi je neki most do pravog dslr-a(hmm možda se zato i zove bridge camera).U svakom slučaju mislim da je ovaj fuji bolji od olympusa,prvo jedna stvar koja možda nije nekome tako važna ali ponekad zna biti problem pogotovo kad je vani jako sunce,a to je tražilo iliti eyepiece,oly to nema a ponekad je prava muka vidjet kaj slikaš ako si točno u podne vani i nekaj slikaš.i oly mi se čini nekak plastičan,i da nedostatak manualnih funkcija može stvarat probleme.Kaj se tiće fuji-a,aparat je dosta malen i lagan(bez baterija)s baterijama dobije na težini i ugodan je u ruci možda mrvicu presitan,ne klizi,hrapav je,svi gumbići su točno di trebaju biti ni jedan ne smeta niti je nedohvatljiv.Ekran je velik oštar sve se lijepo vidi(osim na suncu).Baterije se ne troše prebrzo(ja koristim eneloop).Uz fotić se dobije kabel koji na sebi ima usb i a/v priključak,ali ne i hdmi,dobiju se i 4 alkalne baterije,vezica i zaštitni poklopac leće.A sad loše strane...zum ponekad sporo reagira,slike imaju dosta šuma pri večim iso postavkama(več na 400),boje su možda mrvicu isprane na fotkama,i ponekad mi se slike čini previše digitalne(kad se jako povečaju izgledaju kao da je korišten neki soften ili clear skin efekt).Bez obzira na te neke sitnice preporučam fuji,čini mi se jako dobar omjer kvalitete i cijene u tom nekom cijenovnom rangu.A jesam se raspisal za prvi put.Ako sam kaj krivo reko unaprijed se ispričavam,ako ima kakvih pitanja pitajte :)
Dud, ne ustručavaj se pisati na temu onoga što znaš
Lijepo si rezimirao sve. Najbolje je tako, iz prve ruke saznati, zato i služi IT forum..
Ne znam više koliko "hvala" sam rekao, ali kada je svaki savjet itekako dobro došao. Jedva čekam da ga kupim, da stigne napokon.
Ja sam sada na Sony (ne znam koji model) ugl, 4.1 MPx, 3x optički zoom tako da će mi ovo biti veliki skok.
ma istina najbolje je iz ruke kad ti netko opiše, također mi se dopada kako si rezimirao stvari, i dobre i loše bez premca odlično..
stvar je uvijek ukusa...nečijeg oka, kako netko nešto voli
da je dobar fuji, je....da mi se sviđa više od olympusa ovih bez manualki, sviđa :D
Kad ste se već tako raspričali, da dodam i ja još ponešto... :-)
Prvo neke 'loše' stvari.
Što se tiče video snimanja (iako digitalni aparat malo tko koristi baš zbog mogućnosti snimanja videa), kod FinePix S2950 možeš koristiti optički zum (što je u ovom cijenovnom rangu rijetkost), ali je on prilično bučan, a i auto-fokusu trebe par trenutaka da fokusira sliku nakon zaustavljanja zuma.
Također, kada zumiraš do kraja, ili kada je količina svjetlosti mala, auto-fokus ne uspijeva odraditi posao, pa onda moraš malo smanjiti zum, ili promijentit objekt fokusiranja.
Ne znam kako je kod drugih aprata, ali ovdje zum nije kontinuiran nego se radi o određenim stupnjevima (ali ista stvar je i kod duplo skupljeg FinePix HS10 i HS20), i imaš samo jednu brzinu zumiranja. U višem cjenovnom rangu imaš modela koji zumiraju brzo ili sporo ovisno o tome koliko energično pritisneš polugicu zuma, vrlo korisna stvar, pogotovo kada imaš kontinuirani zum.
Od pozitivnih stvari.
FinePix S2950 je prilično kvalitetno napravljen u odnosu na konkurenciju, i na prvi pogled se ne bi reklo da se radi o plastičnom kućištu, lijepo leži u ruci, a u nedostatku stalka možeš ga staviti na bilo koju ravnu površinu i slikavati bez straha da će se aparat prevrnuti. Od kontrola, pored uobičajenih imaš na rasplaganju još par dugmića kojima puno lakše mijenjaš određene parametre (za koje bi inače morao ulaziti u meni).
Što se veličine tiče, uživo je manji nego što se da naslutiti na slikama, ali iste veličine je i konkurencija. Baterije (AAA) daju dodatnu težinu, što je bitno za stabilnije držanje u ruci (iako su lakši aprati jednostavniji za duže nošenje, puno lakše je mirno držati nešto što možeš osjetiti u rukama), a prednost im je (po mom mišljenju) cijena i laka dobavljivost (u odnosu na custom-made LiIon baterije), a mana je slabiji kapacitet u odnosu na prethodne (što igra ulogu samo ako praviš jako puno slika tijekom dana).
I na kraju, za 1400-1500 Kn koliko se kreću cijene za (gotovinsko) plaćanje, teško da ćeš naći i običnog 'digitalca', a kamoli 'bridge' aparat približnih karakteristika.
Dud,
Boje ne bi trebale biti isprane, osim ako nisi pogriješio sa balansom bijeloga, ili ekspozicijom. Šum na ISO 400 nije ništa neobično za ovu klasu (veličinu, da ne kažem 'sitnoću' senzora), iako to na slici standardnih dimenzija (15x10) nije toliko izraženo kao kad se gleda na ekranu.
Da zaboravio sam napisat a to se Maxyim sjetio,kod video snimanja jako se čuje zvuk zumiranja,i ne znam možda bi bilo najbolje na neku video snimku nasnimit neki svoj soundtrack il nešto :).A kaj se tiće boja nije da se tolko primjeti ta ispranost,ali ko da neke nijanse jednostavno ne uhvati,iako moram priznat lijen sam pa mi je balans bijelog na auto :P možda je tu greška.
... iako moram priznat lijen sam pa mi je balans bijelog na auto ...
E da, bilo bi lijepo imati dodatne kontrole za balans bijeloga i ISO odabir (a ni timer kontrole ne bi bile viška... dobro, možda malo pretjerujem), ali za prve dvije stvari treba 'iskešati' još toliko novaca pa uzeti HS10 (odnosno HS20 kada se pojavi).
ma fuji za te novce, nudi puno dobrih i korisnih funkcija nego olympus konkretni...
fuji i olympus su dvije bliske korporacije..fuji i dalje razvija i izbacuje odlične kompakte, dok je meni olympus pobrkao lončiće..."idiot" aparat je po meni onaj koji sve radi sam i taj mora imat inteligent funkcije, po meni ovi novi olympusi u ovom cijenovnom rangu o kojem pričamu nemaju pravo se zvati kompakti...olympus se počeo furat na svoje ime i brand, prije su davali mnošto novih funkcija prvi put viđenih i vodili u super zoom konkurenciji, neznam jel dijelim mišljenje...al imam dojam da su ih drugi pregazili, ispravite me ako griješim..
olympus je napravio prvi DSLR na svijetu, legendarni E-1 to puno znači u svijetu fotografije, bilo je to davno...ali neide mi uglavu na koje oni korisnike ciljaju...
šta je danas cilj : imat 50x zoom na kompaktu, u plastičnom kučištu veličine mobitela, sa 30mpx, i 12 inčnim lcd-om...
valjd se fura đir: obični aparat, za škljocanje...pa ok je i to..al ja baš imam mišljenje da danas sve više ljudi voli fotografiju, bilježit trenutke, uče o tome...(ovako amaterski govorim) i onda je svakako zgodno imat pokoju funkciju više, a ne što manje
ma fuji za te novce, nudi puno dobrih i korisnih funkcija nego olympus konkretni...
fuji i olympus su dvije bliske korporacije..fuji i dalje razvija i izbacuje odlične kompakte, dok je meni olympus pobrkao lončiće..."idiot" aparat je po meni onaj koji sve radi sam i taj mora imat inteligent funkcije, po meni ovi novi olympusi u ovom cijenovnom rangu o kojem pričamu nemaju pravo se zvati kompakti...olympus se počeo furat na svoje ime i brand, prije su davali mnošto novih funkcija prvi put viđenih i vodili u super zoom konkurenciji, neznam jel dijelim mišljenje...al imam dojam da su ih drugi pregazili, ispravite me ako griješim..
olympus je napravio prvi DSLR na svijetu, legendarni E-1 to puno znači u svijetu fotografije, bilo je to davno...ali neide mi uglavu na koje oni korisnike ciljaju...
šta je danas cilj : imat 50x zoom na kompaktu, u plastičnom kučištu veličine mobitela, sa 30mpx, i 12 inčnim lcd-om...
valjd se fura đir: obični aparat, za škljocanje...pa ok je i to..al ja baš imam mišljenje da danas sve više ljudi voli fotografiju, bilježit trenutke, uče o tome...(ovako amaterski govorim) i onda je svakako zgodno imat pokoju funkciju više, a ne što manje
AMEN!
Hmmm... ja se sa ovim boldanim baš i ne bih složio.
Danas stvarno jako veliki broj ljudi ima kod kuće digitalni aparat, a dosta se koriste i 'foto aparati' na smartphone-ima, ali mislim da je vrlo malo ljudi spremno za bilo šta osim jednostavne operacije: uzmi-okini-pogledaj-spremi. Amateri i entuziasti se odlučuju za bridge modele (ali takvih je znatno manje nego ovih prvih. A samo profesionalnci i poneki entuzijast su spemni platiti cijenu profi DSLR-ova i nositi sa sobom 5-6 kila opreme samo zato da bi uhvatili dobru (i kvalitetnu) sliku.
Mase ipak donose najviše novaca, a njih ne zanima 'prtljanje' po aparatu, nego samo: "uzmi i okini".
druga situacija je ili imaš digitalni fotoaparat ili nemaš nikakav, da istina u današnje digitalno doba barem 90 ljudi oko mene nema u kući digitalni aparat!!! bilo kakve vrste......
pogledam li situaciju po forumu malo, dost se tema otvorilo o traženju kompakta ili kako ti kažeš (bridge modele), prvo nebi raspravljali uopće niti postali da nas zanima samo i samo isključivo "uzmi i okini", nego ipak malo više...možda se to nekaže ali to je tako :D
zato se i pita koji je bolji, zašto..znači informira se, traže se razlozi zbog čega uzet aparat (to je ipak malo više od samog uzmi i okini)
kad uzmeš aparat za 500-800kn o čem tu raspravljat, to je uzmi i okini, nemoš ni previše očekivat
no ajd nećemo sad u nepotrebnu raspravu...svako dobro svima :D
Konstrunktivna rasprava je bit foruma, slažem se maxym. Dakle, moj prvi digitalac bio je Sony DSC-S40, kupljen 2005. sa svojih 4,1 MP i 3x zoomom bio je vrh za naš, obiteljski pojam. Sjećam se, plaćen je tada 1400 kn. Služžio nas je super, za slikanje povremenih proslava, izleta, svakodnevnih aktivnosti, ljetovanja, itd. Primjer slike uslikane s njim. Stvarno su Sony-evi digitalci bili vrhunski. Sada, da budem iskren nisam upučen i ne mogu pričati jesu li još uvijek ostali na razini svoga imena.
Međutim, vrijeme i okolnosti su se promijenile, podosta sam naučio o slikanju, softverskoj obradi, a uz mene, sestra je odrasla u vrsnog fotografa, mala ima dara, 1. je srednje, a da budem iskren, ima smisla za detalje, budem uploadao njezinih par slika što je poslikala Nokio-m E72 s 5.0 MP kamerom. Ovaj fotoaparat, je između ostalog i za nju, jer, vjerujem da će slikati više od mene 
Sada, razlog ovog moga posta je da mi, u najkraćim mogućim crtama netko (a ima vas tko je sposoban i zna) objasni razliku između običnog digitalnog, bridge fotoaparata, kompakta, DSLR-a ili još nekog tipa ako postoji? Istini za volju, nisam upučen zato pitam :(
Pomoglo
Hvala ti! :)
Jedva čekam da stigne Fuji
Gdje ste bili prije ja uzeo Olya 800UZ...
Ali gle prodam ga i uzmem polovnog 400d 
A može i ovako:
- kompakti
prednosti: cijenovno najpovoljniji, jednostavni za upotrebu, laki za nošenje, pokrivaju širi raspon fokalnih duljina
mane: najlošija kvaliteta slike, nema mogućnost ručnog namješanja postavki
- bridge
prednosti: mogućnost ručnog namještanja postavki, nešto bolja kvaliteta slike od kompakta, izuzetno velik raspon fokalnih duljina (od širokokutnog do tele-foto zuma), znatno lakši i manji od DSLR-a
mane: prilično veći i teži od kompata, znatno manji senzor od DSLR-ova (lošije slike u uvjetima slabe rasvjete i bez stativa), i veći šum na višim ISO vrijednostima, bez trikova je vrlo teško dobiti kratku dubinsku oštrinu (poželjnu za slikanje portreta) zbog višestruko manje fokalne dužine
- DSLR
prednosti: nemjerljivo bolja kvaliteta slike od prethodnih dviju grupa (zbog većeg snezora i kvalitetnije optike), izravno kadriranje kroz optiku objektiva (za razliku slike sa senzora), potpuna kontrola svih parametara fotografiranja, veća rezolucija fotografija, mogućnost slikavanja u uvjetima slabe osvjetljenosti bez upotrebe stativa i flash-a, mogućnost izmjene objektiva
mane: znatno više cijene od prethodnika, aparati su znatno većih dimenzija i težine, a uz sam aprat potrebno je i nositi još barem dva objektiva da bi se pokrile fokalne dužine superzum bridg-eva, mogućnost onečišćenja unutrašnjosti prilikom izmjene objektiva (iako postoje mjere spriječavanja odnosno riješavanja tog problema)
ja bi te malo ispravio u podjelama klasa...
point & shoot
kompakti - to su aparati u ovoj temi rang 1500-2000kn
napredni kompakti prosumeri - 3000kn pa naviše...
dslr (entry, midrange, prosumer, high end, flagship)
dslr nemora nužno značit više mpx-a i veću rezoluciju, da imaju dosta i jednog i drugog imaju...bitnije je reći da imaju sirovi raw zapis, koji je bolji neg na naprednim kompaktima i više podataka sa senzora upiše u fajl
ja sam sa svojim sp570uz bez problema dobivao blur pozadinu, unatoč velikoj dubinskoj...trebaš samo slikat na većoj milimetraži i manualnom fokusu i funkcionira...kod dslr-a 100mm je optimalno za portret...na kompaktu dosta više od toga...
dslru je cijena prednost a ne mana...dobra je investicija...dugo drže cijenu, mogu se i prodat dobro...zato što se neštancaju često kao kompakti..ok ima novih modela al je manje drastičnija promjena nego kod kompaktnih gdje se proizvođači bore za prevlast na tržištu
Hvala na ispravci, sigurno sam još pokoju stvar zaboravio napomenuti, ali ovo je bilo više onako, brzinski, navesti neke bitne razlike između spomenutih klasa.
Mada teško mogu shvatiti zašto bi netko 'bridge' kameru nazvao kompaktnom. :-)
Po mom mišljenju, najvažnija karakteristika DSLR aparata je veliki senzor (bez obzira na rezoluciju) koji daje daleko kvalitetniju sliku i mogućnost fotografiranja u uvjetima slabog osvjetljenja (u uvjetima u kojima digitalni aprati sa manjim senzorom daju podeksponiranu ili totalno tamnu sliku bez pomoći stativa ili bljeskalice). Bez tako velikog senzora ni RAW slika nema puno smisla, neke bridge kamere u višem cjenovnom rangu imaju mogućnost snimanja u RAW formatu, ali se te RAW slike ne mogu uspoređivati sa JPEG slikama DSLR-ova. Ključna prednost RAW-a nad JPEG-om je izbjegavanje zamućivanja i artefakata koji nastaju zbog JPEG algoritma za komprimiranje podataka.
Koliko vidim, SP 570UZ ima manualni fokus, što većina jeftinijih bridge kamera nema, pa je za postizanje efekta kratke dubinske oštrine potrebno ili koristiti makro-mod, ili snimati sa veće udaljenost sa zumom uz fokusiranje na veću udaljenost (od one na kojoj se nalazi subjekt snimanja), kako bi se 'potrošilo' područje zadovoljavajuće oštrine i zamutilo pozadinu. Kod DSLR-a (pogotovo full-frame) dovoljno je namjestiti postavke tako da je blenda što otvorenija (ispod f 3) i bez problema zamutiš pozadinu iza portreta.
Prednost DSLR-a je to što drži cijenu, ali sama cijena je mana u odnosu na ostale kategorije jer za početak moraš odvojiti 3-4 puta više novaca nego za bridge kameru, a s vremenom ćeš potrošiti još barem toliko na nabavku ostalih objektiva, stativa i ostalih potrebština.
neznam dali koristiš dslr i jesi li u tom svijetu ali evo nešto mojih iskustava :
ja sam kupio ima prije koju godinu canon 30d sa tamronom 17-50mm f28 za smješnih 2700kn :D evo radi i dan danas, a objektiv je mrak oštar :D
ovo da spuštaš blendu otvaraš ispod f3 evo nek je 2.8 nevalja, iz razloga zato što ama baš svaki objektiv je oštriji kad ga malo zatvoriš...upravo zbog toga koristiš zoom objektiv i optilike staviš blizu 100mm staviš 5.6 i bez problema pičiš..
mislim ok 2.8 blenda će ti još dodatno izolirati objekt...samo nijedan profić odnosno rijetki baš pucaju na 2.8 portrete...nema potrebe...oštrina je najbitnija i detalji...a to nemoš baš sa 2.8...govorim ti ovako iz iskustva...
imam 2 dslr tijela, 8 objektiva, 4 flasha, 3 studijska rasvjetna tijela, i 2 kompakta, imam i dobrih objektiva baš...uložio sam sa vremenom novaca u to...iako se bavim amaterski za svoj gušt...
evo naprimjer radio sam portrete sa canonovim objektivom 70-200mm f4 L
ako mal pogledaš na netu, jako oštar objektiv, ispod f4 blenda nemože na njemu...ja ga koristim na 5.6 ili još jednu blendu i radi ko pravi :D
tamrona isto...ok na 2.8 je dosta oštar, dubinsko bolje je malo...al i njega kad se zatvori imaš samo koristi...
:D
svašt sam prošo i doživio, od novog, polovnog, nabavke, prilike, itd...zato rado volim pomoć i podjelit savjet...a isto tako nevolim se baš hvalit..znanja nešto imam isto tako i opreme nešto...al kažem čisto za svoj gušt baš ono laganica :D
bez obzira što sam na dslr-u, sp570uz mi je drag kompakt, bilo bi mi ga žao prodat, jer sam puno dobrih fotki radio s njime, nema šta nisam koristio i cijedio ga kolko je mogao...prešao sam na dslr zbog oštrine, manjeg šuma i brzine rada to je sve...
sp570 mi je bio prijelaz, i nisam baš znao koristiti neke stvari, ali kad sam se educirao, pogotovo net i tutoriali, sve što sam trebao taj olympus je imao al doslovno...čak sam i externi flash koristio na njemu i odlično je bilo..jedno lijepo iskustvo
frend moj ima 800 ovaj novi oly...i isto nije zadovoljan, ono vidio kak se ja bačkam sa fotografijom pa kao i on će kupit neki bolji..na startu je to bilo škljocanje samo, malo druženja ekipa ovo ono...kasnije već je htjeo bit malo kreativniji počeo se zanimat...a to mu 800-ka nije baš pružila...priča mi odličan je zoom jedino to služi kak treba...al neke noćne snimke, duge ekspozicije, zamrzavanje pokreta...kaže ništ neuspije kako bih on želio
ipak sam kupio olympus, za sada sa jako zadovoljan!
@maxym:
evo da malo i upotpunim svoje riječi :
canon 50d
tamron 17-50 mm f2.8
slikano na 50mm
iso 100
white balance (kelvin 2800k)
manual fokus
stativ
prioritet blende
usporedba oštrine na 2.8 i 5.6...obrati pažnju na pozadinu..(photoshop korišten samo za crop i da složim fotke jednu kraj druge, ostalo ništa nije dirano)
a evo i za kompakta sp570uz i dobivanje blurane pozadine, piše opis na fotografiji
prva je sa dslr-om, druga udaljenost objekta na širokom kutu, treća zoom i blur pozadine s kompaktom