Fotoaparat do 3000 kn

poruka: 87
|
čitano: 35.538
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Fotoaparat do 3000 kn

trebao bi mi za frendicu fotić za oko 3000kn dslr nebi jer joj stvarno nije potreban i nezna sto bi s njim... koji bi bio najbolji za te pare? i posto moze dobit popust neki na olympus modele ak bi mogli preporucit sto vise njihovih modela... hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Fotoaparat do 3000 kn

ako neće dslr onda ovaj mega zoom nikon.

zapravo što želi? kompaktnog, s velikim zoomom?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Fotoaparat do 3000 kn

u tom i je problem-ni sama nezna sto hoce... :/ sve sto slika je cisto amaterski tak da mislim da bi joj i kompakt bio cisto dovoljan .sam da je za oko 3000kn i da je najbolje sto se moze dobit za te pare {#}

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.12.2010 11:51 (thezer0).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Fotoaparat do 3000 kn

ako se ne razumije u fotografiju onda vjerojatno oće nešto ne veliko i ultrakompaktno.

onda kupi ovaj ixus, već sam preporučao. glupo je dat pare za nešto što će ti za godinu dana vrijedit duplo manje a nećeš ni skužit razliku.

a onaj nikon je odličan ako se voli igrat s velim zoomom, doduše onda će trebat i stativ.

ovo je inače moj best buy a da nije dslr. al je dosta skuplji

a ako je nespretna onda ovaj olympus.

dosta sam ti dao široki raspon i cijena i ideja pa ili mi daj više informacija ili sama suzi izbor :)

0 0 hvala 0
16 godina
Fotoaparat do 3000 kn

kamilica.jak odličan izbor LX5!!!

Za oko 3.000 kn može kupiti Panasonic LX3 i mislim da za tu lovu nema boljeg...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Fotoaparat do 3000 kn
Ajmo sad opet u shopping...

trebao bih preporuku za ultra-zoom fotoaparat-znaci sto veci zoom,sto kvalitetnija slika,a da dimenzije ne budu sad bas dslr velicine...

cijena nije bitna,ali da nebude bas sad 10000kn
hvala

I usput ak netko ima za preporucit videokameru kOmpaktnu,sa takoder velikim zoom-om... Ono 50+ opticki... I na hdd da snima...
14 godina
neaktivan
Fotoaparat do 3000 kn

Molim vas bilo tko Panasonic Lumic FZ45???

Zna li itko ista o tom foticu?

Iskustva?

0 0 hvala 0
17 godina

Moze neki update sada nakon 2 godine, što je danas najbolje kupiti do 2500 kn ?

ⓑⓤⓖ░░▒▓███✰✰►◕‿◕◄✰✰███▓▒░░ⓑⓤⓖ
12 godina
neaktivan
Fotoaparat do 3000 kn

trebamo pomoč oko kupnje fotoaparata. Imamo klince koji su stalno u pokretu tako da su nam sve slike mutne( volimo ih slikati dok su aktivni) a slikali bi prirodu. Buđet za kupovinu nam je negdje oko 600 eur.Dal ima koji dobar u ovom katalogu:http://katalog.bigbang.si/ ili neki drugi koji se ne nalazi u ovom katalogu.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
tony THE Noob kaže...

Moze neki update sada nakon 2 godine, što je danas najbolje kupiti do 2500 kn ?

Ovisi za kakve potrebe, al za umjetničke fotografije je najbolji Olympus XZ-1 (http://www.nabava.net/trazilica.php?tp=0&q=xz-1). Jedini problem je što se ne može isključiti noise reduction (ponekad bude preagresivan pa slike izgledaju kao ulje na platnu).  

16 godina
neaktivan
neveng kaže...

trebamo pomoč oko kupnje fotoaparata. Imamo klince koji su stalno u pokretu tako da su nam sve slike mutne( volimo ih slikati dok su aktivni) a slikali bi prirodu. Buđet za kupovinu nam je negdje oko 600 eur.Dal ima koji dobar u ovom katalogu:http://katalog.bigbang.si/ ili neki drugi koji se ne nalazi u ovom katalogu.

Pitanje je treba li vam maleni fotoaparat ili vam ne smeta ako je glomazniji (DSLR)?

12 godina
neaktivan

nije bitna veličina

16 godina
neaktivan
neveng kaže...

nije bitna veličina

Ako ovo smatrate dovoljnom kvalitetnom fotografijom uzmite Olympus xz-2 (početna cijena oko 3150kn), a ako želite maksimalnu kvalitetu mislim da je za tu cijenu Nikon D5100 top (sa kit objektivom je oko 3900kn). Naravno ukoliko želite veliki zum onda imaju i ovakve opcije olympus e-pl3.

15 godina
neaktivan
Fotoaparat do 3000 kn

Evo male preporuke.

Nikon D3100 s 18-55 VR objektivom €350 http://www.mediamarkt.at/mcs/product/NIKON-D3100---AF-S-DX-18-55-II,10255,27722,612280.html?langId=-15 ili D3200 s istim objektivom €450 http://www.mediamarkt.at/mcs/product/NIKON-D3200---18-55VR-Kit,10255,27722,288917.html?langId=-15

Do 1.7. ga možeš kupiti i dobiti oko 12% cijene nazad tax free obrascem u pošti u ZG. Bus iz ZG do Graza i nazad je 100kn Autoturist i ide skoro svaki dan a na granici ih naši carinici samo puštaju :D

0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
Fotoaparat do 3000 kn

Pozdrav,dosad san ima Canon IXUS 230HS i on me sluzija sasvim dobro i ima san solidne slike sa njim pa sad prelazin na nesto malo bolje al nemislin bacat nesto previse para cisto za pocetnika u dlsr svijetu budet do 3000kn i bas za taj iznos mi se nudi d3100 sa 18-105mm objektivom pa me zanimaju iskustva ako ga slucajno netko ima i koliko je dobar all around objektiv za pocetak ili imam i opciju sa d5100 samo sa objektivom 18-55...koja od te dvi solucije mi je bolja za pocetak ici na malo bolji objektiv ili bolje tijelo...

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.6.2013 8:09 (Smretko).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

svaki moderni DSLR je odličan po pitanju kvalitete fotografije, jedno ograničenje je kvaliteta optike. tu dolazimo do problema da je potrebno uložiti mnogo za ostvarenje punog potencijala.

12 godina
neaktivan

okej, sad vam malo uletavam kao padobranac, ali i meni bi trebao neki fotić do 3000 :D (čisto radi neke okvirnosti, recimo da pristajem ići do 3500, dalje ne)

nisam profić pa se ne kužim u sve, ali bih htjela više toga naučiti i maksimalno izvući iz svakog fotića, kojeg god već koristim. sad ne znam od kud da krenem, ali recimo da mi je bitno da aparat ima dobru aperturu i dobar makro jer pod a) jako volim detalje i pod b) sviđa mi se zamagljivanje pozadine :D pa već ako nema genijalan otvor blende, barem neka ima opciju apperture priority.
što se tiče objektiva, radije bih da ne moram kupovati fotić koji će me još tražiti da mu osim tijela nabavljam zasebne leće jer to vidim kao dodatan trošak koji će daleko prešišati moj dopušteni budžet (a možda sam i u krivu.) isto tako ne znam razliku između slr-ova i kompaktnih digitalaca, tako da mi to ne znači puno u odabiru :D

gledala sam sonyjev cybershot hx100v, međutim sve mi se čini da ga se teško može još pronaći za kupiti kod nas, a i imala sam ga prilike nedavno istražiti kod frendova i nije mi se svidjelo to što nisam pronašla opciju makro (trenutno sam na nekom digitalcu iz kategorije srednje žalosti pa mi super makro opcija na njemu spašava glavu).

možda bih još trebala istaknuti - fotografiram kozmetiku, ali bih ga koristila i u privatne svrhe.
nadam se da ste uspjeli pohvatati moj kaotičan tok misli :D

17 godina
moderator
Zeandra kaže...

nisam profić pa se ne kužim u sve, ali bih htjela više toga naučiti i maksimalno izvući iz svakog fotića, kojeg god već koristim. sad ne znam od kud da krenem, ali recimo da mi je bitno da aparat ima dobru aperturu i dobar makro jer pod a) jako volim detalje i pod b) sviđa mi se zamagljivanje pozadine :D pa već ako nema genijalan otvor blende, barem neka ima opciju apperture priority.

Želje su ti u kontradikciji - za zamućenu pozadinu treba ti veliki otvor blende i veliki senzor (ili jako velik zum), dok ti za makro treba što manji otvor blende i nije loše da je senzor manji, zato jer je kod makro snimanja dubinska oštrina tipično jako plitka, a s aparatima s manjim senzorom tipično se možeš bolje približiti objektu snimanja.

Tako da mi se čini da bi tebi najviše odgovarao ultrazumirajući aparat (s naznačenom makro ili supermakro funkcijom), znači nešto poput ovog što si predložila. S tim bi ti vjerojatno bilo najlakše slikati kozmetiku. Minimalna udaljenost kit-objektiva tipičnih SLR-ova je nekih 30 cm i još kad uračunaš relativno velik senzor, makro snimanje postaje muka ako ne želiš imati dodatne izdatke.

Zeandra kaže...

što se tiče objektiva, radije bih da ne moram kupovati fotić koji će me još tražiti da mu osim tijela nabavljam zasebne leće jer to vidim kao dodatan trošak koji će daleko prešišati moj dopušteni budžet (a možda sam i u krivu.) isto tako ne znam razliku između slr-ova i kompaktnih digitalaca, tako da mi to ne znači puno u odabiru :D

Kad bi kupila SLR, onda bi još trebala kupiti i ili makro objektiv ili extension tubeove.

Zeandra kaže...

gledala sam sonyjev cybershot hx100v, međutim sve mi se čini da ga se teško može još pronaći za kupiti kod nas, a i imala sam ga prilike nedavno istražiti kod frendova i nije mi se svidjelo to što nisam pronašla opciju makro (trenutno sam na nekom digitalcu iz kategorije srednje žalosti pa mi super makro opcija na njemu spašava glavu).

Nisam koristio taj aparat, ali ako nema prekidač/gumb za makro opciju, a minimalna udaljenost od objekta snimanja mu je samo 1 cm na širokom kutu, onda je logično za zaključiti da samo treba fotić dovoljno približiti objektu snimanja. Neki fotići su dovoljno pametni da znaju da kad pred objektiv staviš nešto na udaljenosti od par centimetara, da moraju fokusirati na blizu. {#} Druga je stvar što minimalna udaljenost fokusiranja raste sa zumom pa tako kod maksimalnog zuma iznosi dva metra. EDIT: Na Sonyjevim stranicama za Minimum Focus Distance piše: iAuto (W:Approx. 1 cm...) - to možebitno znači da se kod makro snimanja fotić mora prebaciti u taj način snimanja (iAuto) - trebala bi proučiti upustva za upotrebu.

Kažeš da je hx100v teško naći kod nas - pa normalno kad je to stari model koji se više ne proizvodi i ako se negdje i može naći, to je zato jer je ostao negdje u nekom skladištu. Zato imaš hx200v, koji je doduše na zalasku karijere (sad bi trebao biti na akcijama), jer će ga u dogledno vrijeme zamijeniti hx300v.

Uglavnom, s obzirom da nisam koristio nikakve novije ultrazumirajuće aparate ne mogu ti preporučiti ni jedan konkretni model, ali se nadam da ćeš iz moje poruke iščitati pokoju korisnu informaciju.

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.6.2013 3:32 (mbaksa).
16 godina
Fotoaparat do 3000 kn

@mbaksa nije nužno da za zamućenje pozadine bude velik senzor i velik otvor blende, dovoljno je jedno od toga i treba znat kako to napravit...

@Zeandra baci oko na temu o fotićima do 2.000 kn, tamo sam pisao o Olympusu XZ-1 jer se tada mogao nabaviti za tu lovu a inače je koštao puno više, stavio sam i par fotki pa vidi što se otprilike može takvim fotićem. Za budžet koji si odredila bi mogla kupiti Olympus XZ-2 koji je vjerujem još malo bolji od XZ-1 a ja sam i njime oduševljen, navikao sam na aparate tipa Pentax K-5 s nekoliko objektiva koje isto imam i koje malo zapostavljam na račun kompakta (ne da mi se to sve teglit svugdje... {#})

par značajki ovakvih Olympusa koji bi tebi mogli biti interesantni:

- minimalna udaljenost fokusiranja na najširem kutu je 1cm, takozvani super macro mod koji radi i u aperture priority modu, moguć je samo na najširem kutu ali lijepo izdvoji fokusirani objekt od pozadine (zamuti pozadinu). Na najširem kutu je moguć otvor blende f/1.8 što je stvarno jako velika blenda za jednog kompakta i daje ogromnu količinu svjetla...

- minimalna udaljenost na najužem kutu (112 mm/leica equiv.), znači maksimalno zoomirano je 30 cm i dozvoljava otovor blende f/2.5 što je isto jako puno i rijetko koji kompakt daje toliki otvor blende na tolikom zoomu, isto omogućava lijepo izdvajanje fokusiranog objekta od pozadine i daje lijepi kremasti bokeh...

- ima PASM modove znači od full manualnog do nekih poluautomatskih što je super za učenje temeljnih pravila ekspozicije od kojih sve kreće. Osim manualnih ima i neke cool automatske filtere ako se želiš igrat, izdvojio bih diorama filter kojim dobivaš "tilt shift" efekt kojim objekti na fotkama izgledaju kao minijature.

- ima dužinu ekspozicije 60 sekundi + bulb mode do 16 minuta što isto ima rijetko koji kompakt - znači možeš pomoću stativa snimat i star trailove i sl.

- dosta funkcija je dostupno direktno na aparatu bez potrebe da se kopa po menijima.

- ima hot shoe - korisno ako jednog dana odlučiš investirat u vanjski blic koji jako dobro dođe i može se kupit neki kineski za oko 300-400 kn.

Da rezimiram, ja sam sa XZ-1 super oduševljen, ima stvarno širok spektar mogućnosti, od slikanja pejzaža do macra a moguće je dobit i poprilično dobre portrete sa lijepo zamućenom pozadinom, otvor blende f/1.8 mu omogućava i solidne noćne a sve to je na XZ-2 vjerovatno još bolje...

Osim navedenih Olympusa u ponudi imaš još sličnih fotića od drugih proizvođača, recimo Panasonic LX seriju, Canon G i S seriju, Samsung EX...

Dodao bih još i da mali senzor ima i svojih prednosti koje ponekad dobro dođu - lakše je dobit macro kako je i mbaksa spomenuo i na širokim kutevima si već na dosta velikim otvorima blende u hiperfokali što je super za pejzaže i omogućuje jako kratke ekspozicije dok kod DSLR-a za hiperfokalu treba dosta pritvorit blendu što produžuje i ekspoziciju...

Za kraj evo i par usputnih fotki ovih slatkica od prijatelja čisto da dobiješ dojam kakve portrete mogu napravit takvi fotići...

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.6.2013 8:22 (deya100).
Moj PC  
1 0 hvala 2
12 godina
neaktivan

hvala na opširnim odgovorima :D

@mbaksa znam da je 100-tka stari model, čini mi se iz 2011. nadam se da će 300 biti još bolji komad, obzirom da je 100 trenutno najbolje ocijenjen fotić na bug-u, ali mi je smiješno kako je 200 jeftiniji od 100 at the moment :D
jesam šaltala modeove i čini mi se da je iauto relativno dobro fokusirao na maloj udaljenosti, međutim bila sam prezaokupljena tražeći natpis makro da ga vjerojatno uopće nisam doživjela kao pandan tome. uostalom, auto opcije su mi nekako bljeh, više volim sama riktati sve postavke, da se ne osjećam baš kao vlasnik idiot-fotića :D

@deya100 čim sam čula riječ olympus, naježila sam se jer sam imala dva olympusova digitalca (ne skupa, doduše) i izgubila sam tone i tone živaca i vremena s njima, tako da mi ne ostavljaju dobar prizvuk :D sad za oovaj model za koji pričaj f/1.8 je ono, wow za digitalac do 2000. automatski filteri mi nisu pretjerano bitni jer ih ne koristim odveć, ali ostale karakteristike mi se čine okej.

jedino što sam još zaboravila napomenuti u prvom postu je da je veliki plus ako se mogu snimati videi (ne mora biti fullHD, ali što bliže tome, to bolje). sve u svemu, idem pronjuškati o 200v, 300v i xz-2 :)

17 godina
moderator
deya100 kaže...

@mbaksa nije nužno da za zamućenje pozadine bude velik senzor i velik otvor blende, dovoljno je jedno od toga i treba znat kako to napravit...

Dakle, napisao sam: "za zamućenu pozadinu treba ti veliki otvor blende i veliki senzor (ili jako velik zum)". Ovo definitivno vrijedi za kompaktne fotiće, kod kojih je nužno i da senzor bude relativno velik i da otvor blende bude relativno velik (AFAIK zadovoljavajuće mutnu pozadinu daju tek fotići s oko 1" senzorom i blendom f/1.8, koja se obično jako brzo zatvara sa zumom), a ako nemaju takvu blendu, onda trebaju imaju ultra-jak zum - zato se kod ultrazumirajućih fotića i može postići jako lijepo zamućenje, kad imaju strašne žarišne duljine.

Kod SLR-ova je također slična stvar - bez obzira na APS-C senzor, ako nemaš velik otvor blende pozadina na širokom kutu (a tipični kit-objektivi počinju s f/3.5) neće biti osobito zamućena. Bit će solidno zamućena kod srednjih žarišnih dulijna (tj. maksimum kod kit-objektiva - 50-55 mm) ako fokusiraš na minimalnu udaljenost fokusiranja (25-30 cm) ili ti je pozadina jako udaljena, te izvrsno zamućena kod tele žarišnu duljina.

Onom rečenicom sam se nadao izbjeći pisanje svega ovoga, ali izgleda da uvijek moram ulaziti do u najsitnije detalje da me ne bi netko povlačio za jezik. {#}

Zeandra kaže...

@mbaksa znam da je 100-tka stari model, čini mi se iz 2011. nadam se da će 300 biti još bolji komad, obzirom da je 100 trenutno najbolje ocijenjen fotić na bug-u, ali mi je smiješno kako je 200 jeftiniji od 100 at the moment :D

100 je jeftiniji od 200 jer je valjda po cijeni po kojoj se pojavio u dućanima u svoje vrijeme. 200 je sad jeftiniji jer je u dućanima valjda na sniženju, jer se očekuje 300. BTW nemoj samo tako odbaciti 200 u korist 300. Sad ne znam jesam li negdje čitao review 300 ili su neki drugi modeli bili u pitanju - netko se žalio da je nasljednik razočarao u odnosu na prethodnika. Uglavnom, usporedi ta dva fotića: http://snapsort.com/compare/Sony-Cyber-Shot-DSC-HX300-vs-Sony-Cyber-shot-DSC-HX200V

300 recimo nema zakretni ekran! Zakretni ekran je jedna od najvažnijih stvari kod aparata koje ćeš koristiti za makro snimanje, jer ti značajno olakšava rad - ne moraš slikati iz čučečeg ili ležećeg položaja. Iz te perspektive, ja osobno bih odmah prekrižio 300-tku. 300-tka ima prednost u zumu, što ti ne treba i rezoluciju veću za 0,2 megapiksela, što je beznačajno. Ne znam kakva je razlika u kvaliteti slike.

Uglavnom, stavi si na papir sve modele koji ti ulaze u obzir (neke ti je deya predložio), ako se ne varam ima i nekih Nikona koji bi ti odgovarali (mislim da čak slikaju u RAW-u - ja osobno ne bih kupio aparat koji ne može slikati u RAW-u). Pa pažljivo prouči recenzije tih aparata, popiši im prednosti i mane i onda se odluči.

Još jedna stvar oko makroa - razmišljaj si i o rasvjeti. Najmanje što će ti trebati je stabilan stativ da možeš staviti dulju ekspoziciju. Ako ideš malo dalje, trebala bi si nabaviti i nekakav vanjski flash sa softboxom ili više njih.

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.6.2013 14:28 (mbaksa).
16 godina
Fotoaparat do 3000 kn

@Zeandra

Pa čuj, što se tiče prizvuka rječi Olympus to ti je totalna predrasuda kakvu izazivaju vrlo jeftini fotići pa ljudi misle da niti jedan od njih ne valja, tako je to kod svih marki fotića....

No dobro, vjeruj mi ti neki jeftini Olympusi se po ničemu ne mogu usporedit s XZ serijom, znam i sam jer sam i ja imao neko smeće od Olympusa koje je T-com bio djelio za produženje maxadsl ugovora i  taj je bio stvarno ultra krš od fotića od kojeg je bolji bio i jedan 3 godini stariji Canon s 6mpx koji je bio ipak klasa više bez obzira na starost i manje mpx-a. Sjećam se kako sam i ja bio ljut na Olympus jer taj nije htio fokusirat na ništa što nije bilo ultra osvjetljeno a postojao je i neki problem s baterijama koje su se praznile u roku odmah...

No to me nije spriječilo da si kupim prvi DSLR, opet Olympus (E-520) koji je bio vrlo ugodno iznenađenje za jednog tada totalnog početnika, skužio sam da je to totalno drugi svijet u odnosu na kompakte jeftinjake a bio je jedan od najjeftinijih DSLR-a tada i kojim sam jako puno naučio. Imam ga i dan danas, radi ko urica i još njime mogu napravit bolje fotke nego jedan moj poznanik koji ima Nikon d7000 i non stop pljuva po Olympusu jer misli da je odličan fotograf samim time što ima Nikona a ja još nisam vidio niti jedne dobre fotke od njega...

No dobro da ne bi ljudi mislili da sam apologet Olympusa, spomenuo sam da imam i Pentaxa a imao sam (tj. još imam ali ne koristim) i Canona. Uz ove što ti gledaš svakako si pogledaj i druge prijedloge koje sam naveo + imaš još i nikon p3XX i p7XXX serije, svima bih dao prednost nad ovima koje ti gledaš (osim XZ-2 {#})

Još nešto (ovo već ponavljam 100-ti put) - nemojte nasjedat na marketinške trikove proizvođača i kupovat fotiće samo zato jer oblikom sliče DSLR-ima (osim oblika nemaju skoro pa ništa zajedničko) i zato jer imaju "milijun" zooma (čast iznimkama koji možda fotkaju ptice ili sport ali takvi pak malo više i ulažu u opremu i opet kupe DSLR s adekvatnim objektivom). Fotić s ultra zoomom zahtjeva i stativ inače ništa od super oštrih fotki a i s vremenom skužiš da si možda fotkao 5% fotografija toliko zoomirano na štetu onih drugih 95% koje su mogle biti bolje da je fotić s manje zooma ali sa svime drugim boljim...

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.6.2013 15:11 (deya100).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
mbaksa kaže...
deya100 kaže...

Dakle, napisao sam: "za zamućenu pozadinu treba ti veliki otvor blende i veliki senzor (ili jako velik zum)". Ovo definitivno vrijedi za kompaktne fotiće, kod kojih je nužno i da senzor bude relativno velik i da otvor blende bude relativno velik (AFAIK zadovoljavajuće mutnu pozadinu daju tek fotići s oko 1" senzorom i blendom f/1.8, koja se obično jako brzo zatvara sa zumom), a ako nemaju takvu blendu, onda trebaju imaju ultra-jak zum - zato se kod ultrazumirajućih fotića i može postići jako lijepo zamućenje, kad imaju strašne žarišne duljine.

Kod SLR-ova je također slična stvar - bez obzira na APS-C senzor, ako nemaš velik otvor blende pozadina na širokom kutu (a tipični kit-objektivi počinju s f/3.5) neće biti osobito zamućena. Bit će solidno zamućena kod srednjih žarišnih dulijna (tj. maksimum kod kit-objektiva - 50-55 mm) ako fokusiraš na minimalnu udaljenost fokusiranja (25-30 cm) ili ti je pozadina jako udaljena, te izvrsno zamućena kod tele žarišnu duljina.

Onom rečenicom sam se nadao izbjeći pisanje svega ovoga, ali izgleda da uvijek moram ulaziti do u najsitnije detalje da me ne bi netko povlačio za jezik. {#}

Dobro ja sam krivo skužio, mislio sam da sugeriraš veličinu senzora u usporedbi s barem APS-C kad navodiš velik senzor - moje isprike na izvlačenju iz konteksta! Ja na to gledam malo drukčije pa tumačim da je senzor u XZ-1 isto malecki bez obzira što je površinom oko 60% veći nego kod većine kompakta, u biti govorimo o istoj stvari ali s drugog (relativnog) gledišta... {#}. Da me drugi ne bi krivo shvatili, to ne znači da je nešto jako loše što je senzor mali, objasnio sam u postu prije da ima svojih prednosti...

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.6.2013 15:10 (deya100).
17 godina
moderator
deya100 kaže...
Dobro ja sam krivo skužio, mislio sam da sugeriraš veličinu senzora u usporedbi s barem APS-C kad navodiš velik senzor - moje isprike na izvlačenju iz konteksta! Ja na to gledam malo drukčije pa tumačim da je senzor u XZ-1 isto malecki bez obzira što je površinom oko 60% veći nego kod većine kompakta, u biti govorimo o istoj stvari ali s drugog (relativnog) gledišta... {#}. A to ne znači da je nešto jako loše što je senzor mali, objasnio sam u postu prije da ima svojih prednosti...

Nema problema. Da, gledali smo na istu stvar iz različitih perspektiva. BTW I ja inače ove senzore od 1" doživljavam kao male, ali su u odnosu na tipične senzore u kompaktima relativno veliki. {#} I dalje bih ih doživljavao kao male da se nije pojavio Sony RX100, kod kojeg kombinacija senzora od 1" i blende f/1.8 daje impresivne rezultate.

Prednosti malenog senzora su očite baš kod makro snimanja. Dosad sam to doživljavao samo na HD kamerama (koje sve odreda imaju minijaturne senzore, bar ove ispod 10.000 kuna) - kamericu sa senzorom od 1/4" možeš skoro za "zalijepiti" za ono što snimaš. Nedavno sam kupio makro extension tubeove za NEX-6 (konačno se pojavili pred koji mjesec extension tubeovi za pedesetak dolara s elektroničkim kontaktima - dotad su budale prodavale samo extension tubeove bez elektroničkih kontakata koji su u kombinaciji s NEX-ovih objektivima neupotrebljivi) i moram reći da je makro fotografiranje prava muka. Dubinska oštrina je brutalno plitka pa ako želim imalo veći dio objekta držati u fokusu, moram jako pritvoriti blendu i onda još blicati da bih imao dovoljno svjetla. Ako ne želim blicati, onda slijedi naginjanje naprijed-natrag i nada da ću okinuti u pravom trenutku. Istina, rijetke slike koje uspiju, ispadnu izvrsne (nabacit ću kroz koji dan koju fotku na onu temu). Ali iz perspektive brzine rada i lakoće korištenja - doista muka. Ne bih imaš ništa protiv jednog ultrazuma malenog senzora za makro fotografiranje.

16 godina
Fotoaparat do 3000 kn

Apsolutno, na DSLR-ima je macro bez stativa jako teško ostvariv (govorim o super oštrom macru) dok kod malih senzora ipak nešto uspiješ fokusirat i iz ruke a da je postotak fotki s pogođenim fokusom relativno velik - razlog: relativno velika dubinska oštrina i na većim otvorima blende na kojima DSLR-ima treba f/11 i manji.

Ja recimo s XZ-1 ako fotkam u super macro načinu najprije autofokusiram na 1cm, prebacim na manuelni fokus pa mi tako fokus ostane na 1 cm, držim prst na shutteru i pomicanjem naprijed natrag gađam fokus gledajući u display i okinem kad pogodim fokus - razlog zašto tako radim je što neki put AF nije toliko precizan a ni brz na kompaktima, dogodi se da između potvrde fokusa i pritiska shuttera napravim dovoljan pokret koji će objekt izbacit iz fokusa pa ja to nekako bolje isfokusiram manuelno držeći shutter na "standbyu"... Kod DSLR-a mi je prednost što imam objektiv 70-300 u kombinaciji s tubama i tako mogu dobit macro sa 60 cm (odlično za plašljive bube) s skoro istim uvećanjem kao i s kompaktom na 1cm ali moram koristit stativ a bez stativa postotak oštrih fotki nije jako zadovoljavajući... Rezime - fotkanje macro fotki iz ruke s jednim i drugim daje za rezultat veći broj oštrijih fotki s kompaktom nego DSLR-om dok se ipak kompakt ne može mjeriti s njime ako želiš baš proračunatu i kvalitetnu fotku sa stativa kod koje ćeš se ipak potruditi i namjestiti sve kako treba (govorim o oštrini, kvaliteti bokeha, kontrastu i mnoštvu drugih faktora koji su na DSLR-u ipak klasa za sebe, što nije ni čudno...)

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Fotoaparat do 3000 kn

Dobar dan, ovdje sam dosao po pomoc oko izbora fotoaparata. Taj fotoaparat bi koristio za sve. Znaci s njim bih slikao obiteljske fotografije, prirodu, zivotinje, "umjetnicke fotografije, te fotografije nocnog neba i svemirskih objekata, kometa satelita i naravno mjeseca. Bilo bi dobro kada bi taj fotoaparat imao jak ali i kvalitetan zoom. Moram napomenuti da sam totalni pocetnik i da fotografije budu kvalitetne ali nee moraju biti i najbolje. Unaprijed zahvaljujem.

Za oko mi je zapeo Canon SX 50 radi 50X optickog zooma pa ako bi mi netko mogao reci kako ce me on posluziti u ovome sto sam neveo. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.6.2013 11:12 (kameni011).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Mislim da se teško možeš za neke normalne novce nadati visokoj kvaliteti fotografija. Najviše tom opisu odgovoraju ultra-zumovi koji po meni imaju ne baš bajnu kvalitetu (imaju ugrađen jako malen senzor). Ovo bi bio najkompaktniji ultrazum koji ima dosta dobru kvalitetu fotografija (navodno i u ovom novom modelu postoji problem prašine koja može ući u objektiv, pa bi trebalo paziti): http://www.technomarket.hr/products/09120512/canon-powershot-sx240hs-black. Od većih imaš taj koji si naveo i ovaj koji je dobio bolje ocjene http://www.outlet.hr/tv-audio-video/kompaktni-i-prosumer-fotoaparati/panasonic/panasonic-lumix-dmc-fz200 (visok otvor blende na svim žarišnim duljinama)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice