Kruh sa sedam kora

poruka: 11
|
čitano: 3.921
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Kruh sa sedam kora

Čitam tekst i pitam se po čemu je bolji od onih info stupaca u informatičkom podlistku dnevnih tiskovina?

Autor tekstom nije rekao ništa. Postoji Microsoft koji jedini vrijedi, ali postoje i neki drugi koji baš i nemaju smisla osim kao robijanje, postoji besplatni PHP i sve zbrda-zdola. Tekst primjeren kućanicama (bez uvrede kućanica). A što je sa Javom? Što je s Monom? Što je s freepascalom i Lazarusom? Što je s raznim gcc i inim besplatnim compilerima? No lupa po opće poznatoj priči kako je php super jer je besplatan, aisto tako i MySql (a nije, za razliku od nemjerljivo nadmoćnijeg PgSQl, Firebirda i drugih).

Gdje je tu Delphi?  Pitam to kao jedan od članova Zajednice Delphi programera RH? Zadete li dragi Bugovci da ta Zajednica uopće postoji, koliko ima članova, kada smo se zadnji put sastali, što radimo, gdje se okupljamo... ? Kao delphijevac smatram jedom od najvećih gluposti Delphi strpati u kategoriju zastarjelih alata i tehnologija. Jeste li napisali recenziju novog Delphija2009? Ili ostalih Codegear (Embercadero) alata?  Načeli ste temu za koju je jedva dovoljna dvostruka tema broja.

Možda profesionalci previše očekuju od časopisa koji više govori o mobitelima i inim gadgetima nego recimo o tome što je to UTF i Unicode, što su to filesistemi ili kako povezati u mrežu računala različitih operativnih sustava (npr. MacOS, WindowsXP/Vista, Linux).

A kad već tupite po gadgetima samo jer imaju USB ili primaju i šalju mail pozabavite se i jeftinim satelitskim prijemnicima i/ili DVB-S karticama i upisivanjem softwarea, kanalnih lista i sl. Ima više veze s informatikom nego neki hiper-triper mobitel.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
RE: Kruh sa sedam kora

Promašio si... a ono, sve... Tema nije namijenjena profesionalnim programerima nego daleko široj publici i zamišljena je kao rezime trenutačno aktualnih alata i tehnologija programiranja. Delphi je u toj temi smješten upravo tamo gdje treba biti, a da je zajednica hrvatskih programera u Delphiju ikada htjela da Bug zna o njezinim aktivnostima siguran sam da bi nas kontaktirala.

Istina je da programiranja ima manje nego gadgeta u Bugu, naprosto stoga što gadgeti zanimaju više ljudi. Pisat ćemo i dalje i o jednom i o drugom, u odgovarajućem omjeru, a za one čitatelje koji vole "teže" teme imamo drugo izdanje, Mrežu, gdje je taj omjer obrnut...

drpetric
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.4.2009 12:40 (drpetric).
16 godina
neaktivan

Odgovorit ću samo ukratko. U pravu si, za ovakvu temu bi trebala ogromna tema broja, no ovaj tekst - nije tema broja. Ima nekoliko stranica i pristup tekstu je prilagođen tome.

Što s Javom? Spomenuta je koliko treba biti. Što s Pascalom? Daj, molim te, budi realan. Uzmi si 1000 programera (koji od toga žive, a ne koji "po doma" nabadaju nešto) i pogledaj u čemu rade. Kakav crni Pascal, dobro da Fortran nisi spomenuo. Poanta teksta je u tome da se pokaže čitatelju Buga (pazi - NE programeru) u čemu se danas većinom radi te kako izgleda programerski život. Kakav Delphi? Mislim, i moja RAD karijera je započela u Delphiju i Windowsima 3.11, no to ne znači da je danas stanje takvo da Delphi išta znači na tržištu.

Što se tiče pgSQL-a i Firebirda, pogledaj recimo u kolikom se postotku projekata koristi Firebird. Jedina njegova prednost nad SQL Server Expressom je što može biti embedded. Ostatak - nula. Jesi li probao raditi s njime? Jesi li usporedio njegove alate s Microsoftovima?

U dio s mobitelima itd. se ne bih miješao.

-- Pif stiki, fif stiki.
16 godina
neaktivan

Tekst je sasvim korektno napisan i koliko shvaćam namjena mu je upoznati svekoliko pučanstvo s aktualnim programskim alatima.

Njega valjda smeta sto je delphi spomenut u kontekstu zastarjelih alata.

Možda ima onih koji bi htjeli i clipper spomenuti?

Ja bih malo skrenuo pažnju na koncepciju;

npr. br. 196 str. 81

Grafičke kartice - kako nadograditi

1. odvijanje vijka na staroj grafičkoj kartici

2. otpajanje kabela s kartice

Takvih primjera ima još, a čini mi se da je to primjerenije za enter.

Vjerovatno bi odgovor bio uzmi mrežu.

Problem je u tome da mreža ima upola manje stranica (nisam brojao), i kad me i zainteresira tema pa kupim mrežu, vidim da je 1/4 časopisa intervju s nekim glavonjom tipa Mudrinića ili sl., slijedećih 1/4 reklame, pa je štiva malo.

Pa se 'vratim' na bug a tamo 'odvijanje vijka na staroj grafičkoj kartici' ...

16 godina
neaktivan

Upravo tako, tekst nije za profesionalce jer će profesionalac sam naći informaciju, procijeniti je i prihvatiti prema svojoj procjeni i reputaciji u profesionalnim sferama. Tada se pitam kome je tekst namijenjen? Bojim se da griješio o Delphiju i da na žalost ne poznaješ "stanje na terenu". Recimo, ne znaš da u HR trenutno za život Delphijem zarađuje stotinjak registriranih programera. Ne znaž ni da će slijedeća generacija dcc compilera biti multiplatformska, ni to da je otvoren prema svakavim bazama, ni to da je Turbo Delphi (ograničena verzija D2006) potpuno besplatan,d a se njime rade višestazne aplikacije i još puno toga. Znaš li to da ga od brata blizanca C-a. razlikuje samo sintaksa, dok su ispod haube gotovo isti i nemaju verzije s nekim pascalima od prije 10 godina ili više? Ili to da Delphi još od verije 7 od prije 6 godina postoji i u .NET verziji? Ili da s enjime može raditi SOPA, WEBDAV, i još puno toga? Znaš li tko je Embercadero i što znači u svijetu baza podataka, u modeliranju i enterprise aplication svijetu?

Delphi nije jedan jedini. Delphijevci će se sprdati s npr. Clarionom, a ja znam da Calrion drđi dobar dio desktop application tržišta u HR. Znam da se prodaje velik broj topspeed programa i to za vrtoglave cifre? Clarionovci svijećom traže programere i i plaćaju ih trostruko više od HR prosijeka (znam iz prve ruke) samo zato jer se klinci pale na nove buzzworde, na nove fićure i klik-klik igračke kojima ih MS zabavlja i jer je to popularno. A nebitno je što će ih 80% konkurirati za radna mjesta koja je teško dobiti, dok će 20% slobodnih mjesta bolje plaćenih stajati nepopunjenih. Hajdemo sve pogasiti i ostaviti samo Visual Studio i PHP ako baš netko treba "alternativu" ASP-u.

Ni jedni programeri nisu toliko agresivni kao Microsoftovi, niti ijedan proizvođač dev. alata ima tako agresivan nastup kao Microsoft. Jasno je i zašto, jer MS zarađuje na drugim stvarima pa može maziti programere i igrati se svačime, isprobavati svašta i uživati dok drugi to ne mogu. Svaki novi visual studio programera i njegove klijente ograničava na novu verziju Windowsa, vjerojatni i Officea i još koječega. Zato i Delphi zajednici ne treba probitka, niti ga uz MS može biti. Pitajte distributera što misli o tome, sumnjam da vam gospodin Kuzminski neće odgovoriti i dati sve moguće informacije.

Meni je bedasto i zbilja nazadno uz Ora. Java EE i sl. da recimo Erste banka još uvijek sve drži i razvija na pazi sad - Cobolu. I bore se i grabe za programerima koji su voljni raditi u Cobolu. Nije bit učiti prapotopni jezik i rad u terminalu, bit je ako radiš članak ljudima objektivno reći da se traže recimo i takvi programeri. MOžda treba prekopati tržište i ponuditi ono što drugi ne nude, ne ono što svi imaju.

Što se baza tiče ,uzvratit ću ti protupitanjem: na koliko se operativnih sustava vrti MSDA/DE/MSSQLExpress? I koliko ga drugih razvojnih alata koristi osim Visual Studia? Koriste li ga u kombinaciji s Javom, s PHP-om, u dedicated/embeded sustavima?

Ne napadam tvoje znanje, stavove ili odluke i pravo da pišeš svoj članak kako ti želiš, no tvrdim da članak nisi napisao dovoljno otvoreno, dovoljno široko i objektivno.

Evo vam prilike da u Mreži ili Bug-u. kao temu obradite koliko u HR ima programera, kako rade, čime rade, koliko su plaćeni, na koji način rade, koliko licenci programa prodaju i bodovanje financijskog uspjeha. A na kraju - živi se od financijskog uspjeha i budućnosti nečega što si izgradio. Ja sam recimo prije par tjedana oživljavao neki projekt i ZIM bazu na linuxu koja nakon xx godina još radi. A hoće li program rađen za Win95/98 raditi i slijedećoj generaciji windoza (ako ćemo o desktopima)?

A kao "domaća zadaća"... Molim te, malo posjeti CodeGear/Embercadero stranice i kad proučiš što njihovi proizvodi (npr. Delphi) mogu odgovori zbog čega su zaostali i nenapredni i zašto ne spadaju čak i u zasebni okvir, baš kao i Case alati s kojima si ih pomiješao.

16 godina
neaktivan
Kruh sa sedam kora

I mala isprika na tipfelerima. Ne stignem lektorirati što pišem pa mi preskoči koje slovo ili razmak. A evo ti i jedan prijedlog ( i ovo je zbiljla dobronamjerna ideja), saznaj tko je gospodin Žarko Gajić, što i gdje radi i čime se bavi, kamo izvozi software, što je ostvario u karijeri i kako on gleda na programere i potrebu za istima. Ljudima će biti interesantnije za čitanje nego 3 uštekajte-ištekajte slike preko jedne stranice. I zadnji osvrt - griješiš, godinama svakodnevno radim na više platformi, s više alata i baza, pa tako i s Visual Studiom, a također sam u Win svijetu počimao s VB-om 3 i Delphijem 2  (preskočt ćemo assambler, clipper i turbo-c jer ću sigurno zbog toga na vješala).

Lijep pozdrav vašeg čitatelja od prvoga broja,a uz zadržavanje tiraže zadržite i objektivnost i realnost.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Samo bih želio reći jednu stvar (a počeo sam svoju Bugovsku karijeru prije deset godina upravo - pisanjem o programiranju).

Ne bi to ljudima bilo zanimljivije. To je zanimljivo čitateljima Mreže (i to ne svima, možda čak i manje od polovice), a ne Buga. Bug ima drukčiju publiku. Ja se slažem s tobom da se u tom tekstu moglo napisati još xx stvari, međutim obim teksta je takav da to jednostavno nije bilo moguće. Prije par godina je bila (po mojoj procjeni) vrlo uspjela tema broja o programiranju, no ni ona nije svojim obujmom dovoljno velika da bi se autor svega dotakao. Na kraju krajeva, nitko ne poznaje sve tehnologije, alate i slično da bi o njima mogao napisati suvisli tekst bez "rupa", pa bi na takvom tekstu trebalo angažirati više autora od kojih je svaki stručnjak u "svom" području. I onda bi, nakon svega, dobio temu broja od 50-ak stranica koja bi zanimala svega par postotaka Bugovog čitateljstva jer se radi o temi koja im nije bliska i jer je sve skupa prestručno i prekomplicirano.

U svom programerskom životu sam prošao zaista mnogo alata, tehnologija i projekata. Poanta teksta je bila prosječnom čitatelju koji gleda oglase o "tečajevima za programere" i misli si kako njima novci padaju s neba objasniti što je to zapravo programiranje i s kakvim se problemima programeri susreću, kao i onima koji tek kreću u taj svijet dati dovoljno materijala da krenu u daljnje istraživanje. Zato je tu i pregled tehnologija uz čiju pomoć se lako mogu "svrstati" u dio koji bi ih eventualno zanimao te nakon toga mogu dalje.

Jedno je kad si gotov programer i ulaziš u neku firmu (svoju ili tuđu, nebitno) pa se susrećeš s projektima koje treba održavati ili nadograditi pa su pisani u kojekakvim jezicima, kad radiš neki specifičan projekt gdje je bolje odabrati nešto nesvakidašnje, kad radiš na glomaznom sustavu gdje si prisiljen raditi s, kako si rekao, Cobolom. A posve je drugo kad trebaš ući u svijet programiranja i ne znaš što su kruške a što jabuke.

Hvala na reakciji, malo sam razgibao prste. Cool

Pif stiki, fif stiki.
17 godina
neaktivan

Kao bivšem programeru, a sada autoru, mislim da ti gipkost prstiju nebi smjela biti problem. :)

Nisam pročitao novi BUG ni tekst, ali dobio sam opći dojam o situaciji.

Teško je u tekstu ovog tematskog opsega biti precizaj i savršeno pravedan za svakoga. Na tržištu se nalaze stotine tehnologija i uvijek će se naći netko tko će se osjetiti zakinutim jer se njemu vrlo važna tehnolofija marginalizirala. Realna činjenica je da se o temi iz naslova mogu napisati deseci stranica i nebi bilo dovoljno; počevši od divnih i krasnih školskih primjera iz svijeta, preko realnih i surovih svakodnevnih uvjeta rada, očajnih klijenata, groznih šefova, katastrofalnih podrški, lošeg hardvera, kratkih rokova, slabih financija, pa do samih tehnologija i njihovih zastupljenosti u pojedinim područjima.

Netko s iskustvom može tu ispričati hrpe dogodovština i situacija te približiti svijet programiranja puno šarenije i realnije od urednog crno-bijelog svijeta koji je na površini.

Ali do kuda bismo došli na taj način? Posebnog izdanja BUG-a o programiranju, programerima i programerskom načinu života. Možda da se snimi i dokumentarac u produkciji BBC-a? :)

Poanta je da u kratkom članku mjesta ima tek za najvažnije i najzastupljenije, a ma koliko dobar bio (i sam sam nekoć bio ljubitelj Borlandovog Buildera i VCL-a), stvarna situacija Borland smješta na marginu tržišta u odnosu na glomazan .NET i Javu.

Valjda igrom slučaja, baš jutros sam imao jednu raspravu na temu Microsoftovog proždiranja tržišta i loše situacije zbog tempa koji nameću industriji, ali to je neka druga tema.

Avatar odgovara mojim reakcijama dok čitam ovaj forum...
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.4.2009 15:44 (naxeem).
16 godina
neaktivan

"Bivši" programer?

Pa ja živim od toga. :) Jedino što sam paralelno Bugov autor...

Pif stiki, fif stiki.
17 godina
neaktivan
dkovac kaže...

"Bivši" programer?

Pa ja živim od toga. :) Jedino što sam paralelno Bugov autor...

Pogrešno shvatih onu prvu rečenicu. :)
Avatar odgovara mojim reakcijama dok čitam ovaj forum...
17 godina
neaktivan
Kruh sa sedam kora

Meni je kao početniku u programiranju tekst super. Zanimalo me šta je .net, asp.net, ajax i ostale tehnologije. Baš sam taj dan kad sam kupio Bug razmišlja kako bi bilo dobro kad bi negdi naišao na objašnjenje svega toga u kratkim crticama i pafff... I ne čitam mrežu jer mi je zasad prevelik zalogaj. Svaka čast na tekstu ekipi Buga!!!

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.4.2009 2:58 (chuck norris).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice