Dr.Natsy, koliko ti love primaš za Bug promidžbu, tj.
koliko imaš Bug majci? Imaš koju s dugim rukavima!
Eh e ovo bi bio dobar prijedlog....
Zašto ne bi ovi u BUG-u, izbacili večinu reklama, a umjesto toga (reklama) da stave nešto korisnog
u novine, hmm , da ne bi izgubili na profitu, neka malo povećaju cijenu, mi kao narod dobijali bi smo više korisnih stvari, a oni ne bi niš izgubili. Dakle vuk sit a ovce na broju....
Pozz...
Istina, u BUG-u ima previse reklama i to je to. U BiH ga placam 11 KM (44 kn) sto je daleko vece od cijene kod vas, samo 35 kn.
Jeste li vi ozbiljno razmisljali o nekupovini buga time bi si ustedili pozamasnu svotu novca
nebi se zivcirali oko reklama a kao artelnativu citali novosti i druge stvari koje znaju bit u BUG-u na ozbiljnim sitovima takve tematike i pod ozbiljne ne mislim BUG online
jel oni znaju kasnit po 2 tjedna sa novostima a u casopisu da i ne pricam.
Jeste li vi ozbiljno razmisljali o nekupovini buga time bi si ustedili pozamasnu svotu novca
nebi se zivcirali oko reklama a kao artelnativu citali novosti i druge stvari koje znaju bit u BUG-u na ozbiljnim sitovima takve tematike i pod ozbiljne ne mislim BUG online
jel oni znaju kasnit po 2 tjedna sa novostima a u casopisu da i ne pricam.
Što se tiče reklama, situacija je čista, ekonomska račnunica nikad ne laže, ona uvijek svoje kaže...mogli bi ići sami bugovci na svoju štetu raditi, a sve u cilju da njihov časopis bude bolji...mogli bi više raditi za istu plaću, isto raditi za manju plaću, pa niža cijena samog časopisa, mogli bi kao svi mi raditi 12 mjeseci u godini, uzeti jeftinije prostore na nekoj malo manje uglednoj lokaciji, te bi naravno sve to pridonijelo kvaliteti i podizanju iste samog časopisa....ali to nitko neće, jer je kapitalizam i one najtvrđe balvane ogolio do same srži.
rasprava je počela biti zanimljiva, ali se nitko od nadležnih još nije oglasio.....vjerojatno dogovaraj novu cijenu Buga
rasprava je počela biti zanimljiva, ali se nitko od nadležnih još nije oglasio.....vjerojatno dogovaraj novu cijenu Buga
Ja sam ovdje primjetio jednu stvar a to je da vecina korisnika koja upita za neki savjet tipa sta kupiti ili uraditi, ustvari su vec donijeli odluku, a postaju ili otvaraju teme samo da bi se pohvalili. Nakon toga svaka tema postaje flejmanje i ratovanje pojedinih grupica oko tematike.
Moji argumenti nece imati nikakvu tezinu onome ko je u ovu raspravu usao cvrstim stavom i misljenjem razlicitim od mog. Isto tako neki forumasi ce se sloziti sa mnom djelimicno, neki u potpunosti, itd. Neki lupaju bez poznavanja tematike (ovo se ne odnosi na ovu temu nego opcenito). Moja namjera nije da uvjerim ostale u ispravnost svog stava iza kojeg stojim (jer to bi bilo ispravljanje krive Drine, nesto kao naxeem kad uvjerava xp-ovce da je vista bolja, nakon cega svaka takva tema dobije lock :)) vec sam samo iznio svoje misljenje jer mislim da imam pravo izjasniti se o problematici koju jako dobro poznajem.
DrNatsy, ne moraš se odmah ljutiti!
Zar nije lijepo kad te izdvoje iz "skupine" i pohvale. Ja bih bio ponosan!
Vjerovatno si u pravu, svaki daljnji koment bit će proglašen "troll-anjem" i
zatim slijedi LOCK.
P.S.
Nemoj se ljutiti, zapravo nemaš zašto.
Ali ja se stvarno ne ljutim jer mi nije ni bila namjera od pocetka ove teme da se ljutim ili svadjam.
Na pocetku sam vec rekao da o ovoj temi nema smisla raspravljati bez podloge koju niko od nas ne poznaje (poslovne knjige), a bez toga tema je pogodna za razne teorije o pljacki citatelja i ostale gluposti. Informaticke novine ne spadaju u zivotne namirnice i nisu neophodne. Samim tim, to si Verbatim i sam rekao, kupac kupovinom pristaje na kolicinu promidzbe koja je u njima.
Veseli pozdrav
Informaticke novine ne spadaju u zivotne namirnice i nisu neophodne. Samim tim, to si Verbatim i sam rekao, kupac kupovinom pristaje na kolicinu promidzbe koja je u njima.
Veseli pozdrav
A da završimo s ovim:
Neophyte, prijatelju, svi mi koji kupujemo BUG plaćamo njegov sadržaj koji je uradak njegovih autora, a ne reklame. Meni izgleda pristojna sadašnja cijena s obzirom na kvalitetu članaka. Malo je tako kvalitetnih informatički pismenih novinara u Hrvatskoj, pa mi je cijena OK (o njihovoj upitnoj osobnoj demokratičnosti na forumu ne govorim sad, samo pohvaljujem profesionalnost u poslu).
Tvoje žaljenje na reklame i žaljenje sličnih izgleda kao da se žalite što ste platili 400 grama papira čije ćete IT članke lijepiti kao tapete, a morate odbaciti one listove s reklamama, pa vam je žao bačenih novaca. Kao da kupuješ salamu pa se žališ što si platio previše masti u njoj. To ovdje nije tako. Ti plaćaš, ako to želiš, članke, informaciju, jednu ili više lekcija iz IT područja, a reklame pogledaš ili preskočiš, što je kod salame malo teže.
OK?
Ajd, sve najbolje!
Informaticke novine ne spadaju u zivotne namirnice i nisu neophodne. Samim tim, to si Verbatim i sam rekao, kupac kupovinom pristaje na kolicinu promidzbe koja je u njima.
Veseli pozdrav
A možda su u šumi?! A možda mi od stabla ne vidimo šumu.
Meni te reklame nisu problem, znam da je realna situacija takva da časopis ne može financijski funkcionirati bez reklame. To bi ga svelo na fanzin. A većina ljudi je ionako razvila "ad blindness" i ne obraćamo pažnju na većinu reklama. Ja većinu reklama uopće ne registriram ali uvijek će mi pažnju privući vizualno neobična reklama, što nije tako tragično; tragično je to što me privuku i one čija sam ciljana publika, iako se trudim to izbjeći - nažalost psihologija je nenadjebiva (ako pridjev nenadjebiv postoji u standardnom jeziku, moj jezik je obični mesnati sa okusnim pupoljcima razasutim uokolo a standardni nisam nigdje vidio).
Više me muči pitanje koliko utjecaja na sadržaj imaju te reklame. Koliko cenzure i autocenzure ima prema klijentima (oglašivačima)? Možda to Miro može odgovoriti, onako poluobjektivno. Normalno da ne može biti sasvim objektivan kad se radi o njemu samom, ali djeluje mi dovoljno iskren da bi barem dao naslutiti istinu - čisto da nas malo iznenadi...
Npr. kako u časopisu napisati da Kodeks krši zakon i izražava cijene bez uračunatog PDV-a kad znamo da isti taj Kodeks svaki mjesec uplati određenu cifru na tekući račun Buga za reklamu na zadnjoj stranici časopisa? Ili kako napisati da neke od tvrtki navedenih u popisu oglašivača imaju značajno više cijene od konkurencije? Znam da je to poslovna odluka pojedinih firmi, ali poslovna odluka Buga kao časopisa namjenjenog informiranju javnosti bi mogla biti takva da informira javnost. Zašto ne?!
Ili npr. kao temu broja za studeni odaberemo "Usporedba cijena u velikim domaćim informatičkim trgovinama". Postavimo letvicu za učesnike na minimalno 7,5% hrvatskog tržišta i usporedimo cijene tipičnih proizvoda (RAM, HDD, printeri, laptopi itd.). Možda bi se neki i bunili, ali časopis postoji radi čitatelja a njima bi svakako koristila ovakva tema. A "oštećene" firme bi osim neosnovanom i neutuživom parnicom morale reagirati i prilagođavanjem cijena, a vjerojatno i platiti koji oglas u Bugu da bi vratile kredibilitet i popularnost kod publike najvećeg informatičkog časopisa...
PS: Faerdhur prijatelju, ti si očigledno jedini u svemiru kojemu ne smetaju reklame... (osim onoga što radi u marketingu, koji živi od toga)
Kao što si vidio i sam, svi (velika većina) ovdje se slažu sa mnom, i da kada bi povecali cijenu, ne bi izbacili *samo* 5 str. reklama, već barem 30%, jer bi isto zarađivali kao i prije (zbog malog povećanja cijene).
Kao što sam i sam rekao, red je da netko (ja) pokrene revoluciju u BUG-u...
Budite pozdravljeni.....
PS: Faerdhur prijatelju, ti si očigledno jedini u svemiru kojemu ne smetaju reklame... (osim onoga što radi u marketingu, koji živi od toga)
Kao što si vidio i sam, svi (velika većina) ovdje se slažu sa mnom, i da kada bi povecali cijenu, ne bi izbacili *samo* 5 str. reklama, već barem 30%, jer bi isto zarađivali kao i prije (zbog malog povećanja cijene).
Kao što sam i sam rekao, red je da netko (ja) pokrene revoluciju u BUG-u...
Budite pozdravljeni.....
Bug 186 je imao 54 str. reklama na ukupan broj od 182 stranice. Znači, nije da su više od 50% lista reklame nego 30%
Reklame su neminovnost i nama su podjednako važan izvor prihoda kao i sama prodaja.
E sad, kod prodaje lista više od 32% ide distributerima a 10% državi (u Hrvatskoj) dok u BiH više od 40% dobiju distributeri, te nekih 17% država, a za preostalu lovu mi trebamo autorski proizvesti časopis, otisnuti ga na kvalitetnom papiru, napraviti (najčešće DL) DVD, zapakirati sve to, i poslati do distributera.
Drugim riječima: Bug bez ijedne reklame bi morao koštati 70 kuna a da mi preživimo, (uz uvjet da ga po toj cijeni kupe svi koji su ga kupovali i do sada).
Eh, da, cijena pretplate na Bug za 11 brojeva je 267 kn , a to je 267/11=24,2 kn po broju što je znatno manje od 35kn.
A pogledajte koliko od toga ode Pošti na:
http://www.posta.hr/UserDocsimages/pdf/Cjenik-izvadak-medjunarodni-2007-01-01.pdf
pa ćete vidjeti da nismo baš tako gramzivi.
Sorry, ali ovakav omjer između reklama, cijene i količine sadržaja je neminovan za funkcioniranje, a mi ćemo se truditi da vam zauzvrat ponudimo najkvalitetniji sadržaj koji možemo proizvesti.
Hvala na sugestijama, ali mislim da varijanta "Bug bez reklama, cijena (samo:-) 70 kn" ne bi slavno prošla na tržištu.
Pozdrav
Aron Paulić
direktor
Bug
Sorry, ali ovakav omjer između reklama, cijene i količine sadržaja je neminovan za funkcioniranje, a mi ćemo se truditi da vam zauzvrat ponudimo najkvalitetniji sadržaj koji možemo proizvesti.
Mislim da je ova tema sad ispunila sve uslove za zakljucavanje.
Moderatori?
Ja misilim da je ova tema puna spama.