SQL Server licenciranje - CAL

poruka: 2
|
čitano: 4.600
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
offline
SQL Server licenciranje - CAL

Ima netko ovdje da se kuži u MSovo licenciranje SQL Servera?

 

Imam sljedeću situaciju (3 VMa):

- prvi server, "collector", windows servis koji skuplja neke podatke nekako i zapisuje ih na server koristeći SQL usera koji se zove collector_user

- drugi server, web aplikacija, tu se korisnici prijavljuju koristeći app usere koje mi radimo (recimo za primjer kao tu na forumu) i oni čitaju te podatke, rade izvješća i tako svašta nešto koristeći SQL usera od aplikacije - dakle korisnik "Pero" se ulogira u app kao "pero" sa svojim passwordom i kad klikne na stranicu, upit na bazu se izvrši sa nekim SQL userom (nazovimo ga webapp_user)

- treći server, tu je samo SQL Server 2019 Standard sa per-core licencama

 

Koliko bi u ovom slučaju morao kupiti CALova (i kakvih, user ili device?) da bi ovo sve nesmetano i legalno radilo? Dakle, imamo stotine app usera koji nešto čitaju po bazi koristeći webapp_user SQL usera i neki collector servis koji koristi collector_user za spremanje podataka. Da li mi trebaju 2 CALa za ta dva usera ili 2 device CALa za server 1 i 2 koji pristupaju serveru 3?

 

Dakle jedna vrlo uobičajena situacija, kao neka firma koja ima webshop i CRM. Webshop user se prijavi sa google/face accountom a podatke mu daje webshop koristeći svog SQL usera. CRM koriste zaposlenici ali oni isto imaju svoje CRM usere, nije da se za čitanje podatka koristi njegov user prema SQL serveru nego neki "općeniti" za CRM. Web i CRM nisu na istom serveru kao i SQL, svaki na svojem. Koliko je tu user CALova potrebno? Jedan? Dva? Ili device CALova, dva, jer su odvojeni serveri?

 
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Re: SQL Server licenciranje - CAL
To i meni nije skroz jasno...
Malo sam smetnuo to sa strane ali morao bi se time ozbiljno pozabavit.
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice