Duboko spremanje podataka

poruka: 5
|
čitano: 1.724
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
offline
Duboko spremanje podataka

Oprostite li zapravo neznam ni sam u koju rubriku ovo da smjestim ni pravi naslov ali muci me nesto imam nesto podataka otprilike  do 500MB max

Zanima me gdje da smjestim te podatke a da ih mogu pogledat danas,sutra,10-godina ,20 neovisno a da se ne oštete,trenutno ih imam na hardu ali bojim se što bih bilo kada bi hard pokvario se,za dvd i cd sam cuo da nakon 4 godine brise podatke i tako slicno

Znaci pitanje je:gdje da spremim podatke trajno da ih mogu pogledat a da se ne oštete :) hvala unaprijed {#}

 

Hardverski duh.Ovo sam smislio dok sam kretao na spavanje...Why people must drink water and be water cooled because they brains are overclocked peole are much smarter then ccomputer because they OC
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
protjeran
offline
Re: Duboko spremanje podataka

upload servis poput dropbox,ako nisi siguran sa dropboxom onda uplodaj na 2 servisa dropbox i neki drugi. Znam da je upload u nas sr4nje ali ostavis ga preko noci ili podijelis fajlove u 2 dijela,zipas i uploadas 1 dio 1 noci,2 dio 2 noci. Bitne podatke nikad nebi stavljao na cd/dvd/interni ili externi hard jer nikada neznas kad ce se pokvarit,a sa upload servisom si miran i besplatno je.

15 godina
offline
Re: Duboko spremanje podataka

Dobro rješenje je već spomenuto - neki od servisa tipa Dropbox, ali imaš i kućnu varijantu - DVD mediji namijenjeni za duže arhiviranje, npr. Verbatim MediDisc - link.

KaeR
14 godina
offline
Duboko spremanje podataka

Spremi podatke na 2 ili 3 CD-a, i redovno ih provjeravaj (jednom godišnje). Ako su ti baš važni povremeno ih možeš ponovno snimiti na novi CD. Nemoj koristiti jeftine CD-ove, pokušaj pronaći kvalitetnije. Znači ništa nije 100% sigurno, zato je najbolje da važne podatke imaš na više medija, koje ćeš čuvati na različitim lokacijama.

Demokratija je kada dvije budale imaju više prava nego jedan pametan.
 
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
offline
Duboko spremanje podataka

Najbitnije je da imaš kopije na više mjesta i više medija. Snimi podatke niskom brzinom na kvalitetan medij. CD/DVD spremi u kutijicu i drži daleko od topline, vlage, prašine... Jednom godišnje sprži još jednu kopiju (također najkvalitetniji medij sa niskom brzinom) i spremi je na drugo mjesto. Nemoj te CDove poklopiti ničim teškim (knjige i sl).

 

Bilo bi dobro kad bi napravio više kopija npr. rar arhive i spržio ju na DVD pa ako se ošteti jedna, valjda će druge 3-4 ostati čitave. Najbitnije je da imaš više kopija koje su na različitim mjestima (zbog požara i sl.). Pročitaj i ovo.

 

[edit] - detaljno o čuvanju CD/DVD medija. Korisno štivo.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.1.2012 14:05 (Sum_of_all_fears).
Moj PC  
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice