Spajanje pojacala ! problem

poruka: 40
|
čitano: 12.715
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

pozz,kupio sam pojacalo 150 w 12 v,i imam problem kod spajanja,spojim ga dobro na akumulator,spojim i zvucnik al problem je kod 3.5 jacka ,jer bi pustao preko mp3,(spajam na skuter,nije auto u pitanju),kod spajanja na 3.5 jack,na shemi pise da na taj jack idu 3 zice,siva,crna,i zelena,a na mom jacku su samo 2 zice,a ova crna zica,pise na njoj ground,kada dodrine sivu ili zelenu,pocne grcat i zujat u zvucniku jako,ne znam kako da spojim ,evo koje zice imaju
Plava i pISE NA NJOJ POWER LEAD +

CRNA I PISE INPUT COMMON,NJU KORISTIM KAO MINUS

ZELENA I PISE LEFT INPUT

SIVA I PISE RIGHT INPUT

CRNA I PISE GROUND

ZELENO SIVA I PISE LEFT SPEAKER

I SIVA,PISE RIGHT SPEAKER,

PA ETO AKO NEKO ZNA KAKO DA SPOJIM 3.5 JACK,NEKA POMOGNE,HVALA UNAPRIJED

0 1 hvala 0
17 godina
Re: Spajanje pojacala ! problem

Što se izvora zvuka tiče (mp3 playera), treba spojiti:

lijevi kanal (+) iz mp3 playera na zelenu žicu,

desni kanal (+) iz mp3 playera na sivu žicu,

zajedničku masu (-) iz mp3 playera na crnu.

Nije mi jasno na koji jack misliš da ima samo 2 žice, standardni izlaz za slušalice (TRS konektor) ima 3 (vrh utikača je lijevi kanal, sredina desni, donji dio masa).

KaeR
13 godina
neaktivan

znam,ali nemam tog jacka,imao sam nekad takav,ali ne mogu naci nigdje sa 3 zice,uzeo sam ovaj od zvucika od komp.
ovaj ima samo 2 zice,samo crno-bijela i crna 

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

imam od slusalica za mob. 3.5 jack al on na sebi ima,plavu i obicnu bakarnu,i crveno i isto pored nje bakarna obicna ,jel bi se on mogao spojit umjesto onoga

0 0 hvala 0
17 godina

Da, može, ta žica bez boje je masa (ista za oba kanala), crvena i plava su lijevi i desni kanal.

Znači, crvena na zelenu (left input), plava na sivu (right input) i bezbojna na crnu (input common).

KaeR
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.11.2012 12:46 (KaeR).
13 godina
neaktivan

imaju 2 bezbojne

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

probao nece, tako

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

mozel ta masa igdje drugo da se spoji

0 0 hvala 0
17 godina

Moguće je, ako su to slušalice za mobitel, da imaju TRRS konektor (4-pin) umjesto TRS (3-pin), tako da nije isti raspored žica, ali imaš na onom linku raspored.

Također, pretpostavljam da si skinuo lak sa žica prije spajanja (i s bezbojne žice), jer je to izolator. Znam, naivno je, ali ipak spominjem :)

Ako ne upali, probaj s onim 2-pinskim, samo onda ćeš imati mono zvuk, a to spajaš na način da jednu žicu s konektora spajaš na zelenu i sivu (left i right input) zajedno, a drugu žicu s konektora na crnu (input common).

KaeR
13 godina
neaktivan

Na input common,pa input common koristim kao minus,a nisam skinuo lak sad cu skinut pa probat

0 0 hvala 0
17 godina

Nisam siguran jesam li te korektno shvatio, ali barem po nazivu sudeći, input common služi samo za minus od izvora signala (radija, mp3 playera, ...) a ne za minus napajanja. Minus napajanja ima na većini pojačala svoj konektor (ili se spaja na metalno kućište pojačala?).

Provjeri jesi li sve ostalo korektno spojio.

KaeR
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.11.2012 13:35 (KaeR).
13 godina
neaktivan

input common spajam na struju,kao minus,razumijes,plavu spojim na plus,input common na minus,ako ne spojim input common na minus koju cu,onu druggu crnu "GROUND" kad spojim na minus,pocne zvucnik skakat i iskre izbacuje

0 0 hvala 0
17 godina

To se čini pogrešno, jer ako pojačalo nema posebno izdvojen minus vod napajanja, onda je minus napajanja na kućištu, a plus na toj plavoj žici.

Po ovome izgleda sljedeće: input common je masa za izvor signala, a ground žica je u ovom slučaju minus za zvučnike.

Možeš li staviti sliku pojačala (da se vide priključci)?

KaeR
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.11.2012 13:46 (KaeR).
13 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

http://zaslike.com/files/sa0q7q6yvlis16e2qvrm.jpg 

0 0 hvala 0
17 godina

Da, piše crna, ali ne vidi se najbolje koja, a po nekoj logici ne bi baš trebalo biti ista kao masa za izvor signala.

Ja bi iz ove sheme na slici zaključio da je minus napajanja crna koja se nalazi odmah pored plave (tj. po tome ground žica, a ne input common).

KaeR
13 godina
neaktivan

ako treba snimit cu ti sta bude kad se ground spoji na minus,haos ba,skace zvucnik,iskre i na plusu i minusu

0 0 hvala 0
17 godina

Znači ovako ja smatram da treba spojiti:

Na plavu : + napajanja

Na crnu (ground): - napajanja

Na zelenu: lijevi kanal mp3 playera

Na sivu: desni kanal mp3 playera

Na crnu (input common): masu mp3 palyera

Zvučnici: svaki na svoj par žica (siva i siva s plavom crtom za lijevi, te siva i siva s crvenom crtom za desni).

Ovo je sve iz sheme koju si slikao.

KaeR
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.11.2012 14:01 (KaeR).
13 godina
neaktivan

al nece kad se ground spoji na minus pocne zica da gori,a zvucniku membrana hoce da iskoci
hoces da ti snimim kako bude,nije mi problem,samo da napravim 

0 0 hvala 0
17 godina

Ne trebaš snimati, ali onda očito nešto nije u redu, ili je shema pogrešna (krivo označene mase?) ili je pojačalo neispravno. Ne bi se nikako smjelo događati to što spominješ.

KaeR
13 godina
neaktivan

ma ispravno pojacalo,kako radi na input common,a na ground pocne skakat sve

0 0 hvala 0
17 godina

Onda su krive oznake, nešto svakako nije kako treba, onda probaj spojiti mp3 player kako sam napisao (lijevi kanal na zelenu, desni na sivu, a masu oonda na ground). Ako ni tako neće raditi, nešto sigurno ne valja.

KaeR
13 godina
neaktivan

ok

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

spojio nece,ali zato kada ground dodirne sivu ili zelenu cuje se ko sustanje u zvucniku

0 0 hvala 0
17 godina

Nešto je tu jako čudno, jer to bi znači trebao biti ulaz signala (lijevo zelena i ground, desno siva i ground).

Ne znam više što bi tu bio problem...

KaeR
13 godina
neaktivan

nez ni ja vise ,sve mi se upetljalo

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

otkrio sam da kad input common spojim na minus a ground na plus,pojacalo opet radi

0 0 hvala 0
17 godina

E onda je definitivno nešto čudno s pojačalom... a u najmanju ruku upitno je označavanje žica.

Sretno s time, stvarno nemam više ideja... :(

KaeR
13 godina
neaktivan

EVo ured sam napravio,znaci uzeo sam sarafciger i na njeg uzeo klemu od minusa,stavio masu na sarafciger, i cuje se pjesma,al zato membrana od zvucnika oce da iskoci od struje,vjerovatno prevelika masa

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

sve spojeno dobro,radi sve, ali ne mogu da uhvatim dobru masu,kad stavim direkt na minus,previse grci,negdje na cosku je ok,al nmg cijelo vrijeme tako drzat

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice