[TUT] Dxtory

poruka: 3
|
čitano: 1.112
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
odjavljen
[TUT] Dxtory

Pošto dosta ljudi traže na ovom forumu dobar softver za snimanje igara a da pritom ne previše opterećuje CPU i uzrokuje lag pri snimanju , ovaj tutorijal bi nekima pomogao. Ja ovaj softver koristim dugo vremena (i koristio sam Fraps, Miliris Action! , OBS...) i Dxtory je lagan kao pero za moj Celeron baziran laptop s kojim snimam Minecraft (video sample s ovim postavkama će biti uploadan kasnije).

Ako vas više zanima o Dxtory, ovdje imate FAQ :

1) Šta je to Dxtory ?

Ukratko, Dxtory je program za snimanje gameplaya bez prevelikog opterećenja po vaš CPU , a podržava sve vrste igara, uključujući web igre tipa Agar.io, Happy Wheels, 8 Pool itd.

2) Da li je Dxtory besplatan ?

Dxtory licenca košta 3800 YPY (LOL ) ili 25$ , i licenca se može primjenjivati na više uređaja. Licenca je u obliku licencnog fajla.

3) Da li Dxtory radi dobro na starijim / slabijim procesorima ?

Da ako se dobro podesi. 

4) Output fajl je prevelik. Kako da ga kompresujem ?

Ako treba, koristiti Handbrake

5) Kako znam da li Dxtory snima ili ne ?

U uglu vašeg prozora igre će se prikazati broj FPS i ako je zeleno onda ne snima, ako je narandžasto onda snimanje je u toku. Pauziranja nema , samo record / stop.

Dxtory možete preuzeti ovdje

Dxtory ima jednostavno pregledno sučelje, koje ga čini lako za korištenje i ima tabovane kategorije. 

Na vrhu se nalaze vaši profili, ispod su tabovane kategorije, Target Information predstavlja informacije o igri (u ovom slučaju target ) koju snimate, Process List je ime procesa od igre, a na dnu su alati koji dođu uz Dxtory i o kojima ćemo govoriti kasnije u ovoj temi : RawCapConv, AviFix,AviMux i Video Setting.

Da biste uredili trentni profil, imate opciju pored imena profila na vrhu prozora.

Ako želite da Dxtory ignoriše neki program prilikom njegovog rada, onda ga možete dodati u Ignore setting :

Sad kad znate kako organizirati ili upravljati profile, sad ću vam pokazati za šta služi svaki tab :

Overlay prikazuje broj FPS koji će se prikazati u igri koju ste odabrali u profilu, ako je zeleno Dxtory ne radi, ako je narandžasto onda je snimanje u toku (boje se naravno mogu izmijeniti):

Kakve će biti boje i gdje će biti prikazan overlay to ostavljam vama.

Folder određuje gdje će snimci biti snimljeni a i screenshotovi također (kod mene je na F:\ koji je sekundarna particija), ja nemam određeno za screenshotove jer ne koristim taj feature. Da biste odredili gdje ćete spremiti snimke skinite kvačicu sa "Use default setting" ako je označeno, i pritisnite + da biste dodali folder. Benchmark diska nije bitan.

Hotkey određuje za što koji hotkey služi, tj. hotkey za određene akcije. To ostavljam vama, no kod mene je ovako :

Movie predstavlja postavke za kodek, fps, skaliranje i ostalo. Ja koristim XVid kodek jer daje malu veličinu datoteke, ok kvalitetu i ne opterećuje previše pri snimanju. Također možete koristiti Lagarith Lossless codec no on iako daje visoku kvalitetu, veličina fajla je ogromna, no ako želite možete ga koristiti i za kompresiju videa možete rabiti Handbrake. 

Postavke :

Use default setting = true
Codec = XVid MPEG-4 Codec (Lagarith možete koristiti ako želite dobar kvalitet i veliki output fajl)
Frame Rate = 60 FPS
Output = File Output, Direct Show output = false
File Format = AVI
Clipping = False
Include Mouse Cursor = true
Include Overlay = false
Synchronize video FPS = true
Scaling Percent = 100%

(True predstavlja označenu opciju, false predstavlja suprotno)

Output format je .AVI, no kompresiju možete izvršiti s Handbrake.

Audio predstavlja postavke zvuka. Kod Audio savjetujem PCM kodek, i 192000 Hz. Odabir mikrofona je moguć iz device menija. 

Screenshot određuje kvalitet , format i sve druge postavke vezane za screenshot. Kod mene su ove postavke nebitne no ako ih želite upotrebljavati onda odaberete PNG kao format , quality 97% i scaling 100%.

Advanced su napredne postavke za napredne korisnike, i ostavite odznačeno kako jeste . 

Global predstavlja opće postavke za program, a Information predstavlja informacije o proizvodu kao npr. licenca, informacija o softveru itd.

Sad ću vam objasniti postavke na dnu :

RawCapConv pretvara .RawCap datoteke u AVI format, ako ste odabrali u postavkama. Ovaj alat je nebitan ako ste odabrali AVI za output format.

AVIFix popravlja oštećene ili nepravilne .avi datoteke.

AVIMux omogućava dodavanje audio fajlova u postojeći snimak .

Video Setting određuje rezoluciju output datoteke. Ako imate slabiji CPU podesite si na 1280x720, a ako imate jači procesor onda možete 2560x1600 . 

Eto to bi bilo to što se tiče postavki. Sve ostalo imate na sljedećim linkovima :

Specifikacije

Forum

Ako imate kakvih pitanja ili u slučaju da je šta netačno , slobodno recite pa da to ispravim  

Video uzorak s ovim postavkama ću staviti uskoro. 

.......
Moj PC  
2 0 hvala 1
9 godina
neaktivan
[TUT] Dxtory

Pozdrav. Nisam koristio ovaj program, ali sviđa mi se to što kažeš da lepo radi na slabijim mašinama, tako da ću ga probati.

Pitanje: ako se već može koristiti xvid kodek, da li se može podešavati bitrate, pa da se ne mora posle rekompresovati ponovo?

0 0 hvala 0
11 godina
odjavljen
Re: [TUT] Dxtory
svaštojed kaže...

Pozdrav. Nisam koristio ovaj program, ali sviđa mi se to što kažeš da lepo radi na slabijim mašinama, tako da ću ga probati.

Pitanje: ako se već može koristiti xvid kodek, da li se može podešavati bitrate, pa da se ne mora posle rekompresovati ponovo?

Ne znam, mislim da ne.

.......
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice