Evo vako: napisao sam pjesmu u kojoj trebaju biti neki osnovni instrumenti i šargija. Pošto ja nemam nikakvo znanje, a ni instrumente ja bih to napravio kompjuterski,ali neznam ima li neki program poput Dance Jay-a ili nekakav dodatak da mogu u pjesmu ubaciti šargiju. Prijedloge :D Hvalaa ! :D
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Molim te da pričaš standardnim hrvatskom jezikom.
Što je "šargija"?
Instrument koji sviraju Srbi ,Hrvati ,Bošnjaci u Bosanskoj Posavini i Srednjoj Bosni.
To ti je instrument za Heavy narodnjake koji dokazano ostecuju mozak.
Molim te da pričaš standardnim hrvatskom jezikom.
Što je "šargija"?
Ne razumijem zašto moraš bit bezobrazan i kvarit temu ?
Evo citat iz wikipedije: http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatska_glazba_u_Bosni_i_Hercegovini
Šargija je žičani trzalački instrument. Zasigurno najstariji plesni instrument ovih područja su bile dvojnice. Danas je to skoro izumrli instrument u ovom kraju. Njihovu ulogu je u potpunosti preuzeo instrument nazvan šargija, ponegdje zvan i tambura-samica. Šargija pripada u skupinu žičanih, dugovratih instrumenata, a na naše područje je stigla još u vrijeme Osmanskog Carstva, kada je bila jedan od najomiljenijih instrumenata bosanskih janjičara koji su svirali na instrumentu sličnom tamburi kao solisti samci pa je narod dao naziv tambura-samica, no ipak je prevladao turski naziv šargija.
U modernijem obliku se svira uz violinu. Uz nju se pjevaju tzv. izvorne pjesme. U Bosni i Hercegovini, rasprostranjena je u sjevernoj Bosni, prije svega u Bosanskoj Posavini te u žepačkom, šeherskom i komušanskom kraju pa sve do Olova i Vareša. Šargiju su većinom svirali i danas sviraju Hrvati iz tih krajeva, tako da je ona ostala prepoznatljiva kao simbol hrvatskog ponosa i prkosa i može se reći da je očuvala hrvatski nacionalni identitet u tim područjima.
Instrument koji sviraju Srbi ,Hrvati ,Bošnjaci u Bosanskoj Posavini i Srednjoj Bosni.
Dobro je da si ipak stavio neko objašnjenje, jer ovo je
ahahahaha a znam ja šta je šargija, al neznam jel ima ikoji dodatak ili program xDDDD
Pa sta sam krivo napisao ?

Skoro pa ništa, kao kad bi ja rekao da je klavir instrument koje koriste neki narodi u nekim predjelima, bez da opišem ili išta kažem o tom insturmentu.
Skoro pa ništa, kao kad bi ja rekao da je klavir instrument koje koriste neki narodi u nekim predjelima, bez da opišem ili išta kažem o tom insturmentu.
Ah cuj,malo sam brzoplet bio
Kako to može netko znati? Ne znamo ni koji su sve narodi ovdje živjeli (Avari, Teutonci, Etruščani...), koliko dugo, koje su sve instrumente imali...
Kako to može netko znati? Ne znamo ni koji su sve narodi ovdje živjeli (Avari, Teutonci, Etruščani...), koliko dugo, koje su sve instrumente imali...
Neznam ,ja sam samo copy/paste sa wikipedije .
jadna li ti baba mogu samo to rec
Otprilike kao da ja usporedim ovo i kazem da je to "pravo šokačko"
sa ovim
Mara i Lole su "kao" neka moderna verzija toga,ali to nisu prave "izvorne" (šargije) ,nije to ni blizu ...
Recimo ova dva brata su doslovno bogovi te glazbe
vidjet ces da to nije ni slicno tvom linku. Ono su pres*eravanja...
Pure entity ,jasno mi je da je to vama neobicno . Ali to je nama isto što su i šokcima= tamburice,dalmatincima = klape ...
Ako ti ovo zvuči nazadno ,šta kažeš na hercegovačku gangu i bećarac ?
Obično deranje ,jel ?
Obično deranje ,jel ?
Unaprijed duboke isprike na mojoj glazbenoj neobrazovanosti, ali na tvoje pitanje jednostavno ne mogu odgovoriti drugacije nego - Apsolutno.
Šargija je žičani trzalački instrument. Zasigurno najstariji plesni instrument ovih područja su bile dvojnice. Danas je to skoro izumrli instrument u ovom kraju. Njihovu ulogu je u potpunosti preuzeo instrument nazvan šargija, ponegdje zvan i tambura-samica. Šargija pripada u skupinu žičanih, dugovratih instrumenata, a na naše područje je stigla još u vrijeme Osmanskog Carstva, kada je bila jedan od najomiljenijih instrumenata bosanskih janjičara koji su svirali na instrumentu sličnom tamburi kao solisti samci pa je narod dao naziv tambura-samica, no ipak je prevladao turski naziv šargija.
A čovječe :) ja ju znam pod imenom Samica :) mislio sam po naslovu da želiš napraviti matricu, i da je šargija nekakav lokalni izraz za matricu :)