O čemu se tu radi? Drago mi je da ste pitali, radi se o Digital Cinema Package, tj. o formatu u kojem se prikazuju filmovi u kinu. Konkretno o titlovima u DCP-u. Titlovi su u 'ti cinecanvas' xml formatu, a tih par programa koji imaju export u taj format se plaćaju, tj. ponešto postoji u free varijanti prvenstveno na mac platformi. Pa sam nakon malo surfanja odustao i odlučio napisati programčić za pretvorbu. Evo, skuhao sam nešto u ovo popodne i trenutno je u eksperimentalnoj fazi, čitaj apsolutno je nebitno kako izgleda, mogućnosti su minimalne, a sigurno ima grešaka k'o salate.. No, osnovnu namjenu radi - xml file, easyDCP player ga uredno parsira i prikazuje.
Međutim, prikaz titlova u easyDCP playaru su jako loši jer su simulacija, u stvarnosti se titlovi renderiraju na projektoru, pa postoji mogućnost odstupanja prikaza. Obzirom da mi slijedi isprobavanje/pisanje programa u smislu prikaza na platnu, bilo bi jako dobro ako postoji neki kino operater na Doremi-ju ili sl. projektoru voljan pomoći. Nagrada će biti (možda :o)) funkcionalan i besplatan program..
Program je ovdje. Win okruženje. Trenutno u verziji dugo dugo ništa, pa jedan.. Vari *.srt, Spruce *.stl i jedan tekstualni format kojeg nigdje nećete naći i pretvara u 'ti cinecanvas' xml format.
EasyDCP Creator i EasyDCP+ Player se može u demo varijanti skinuti odavde (15 sec funkcionalan).
Ako baš netko ide isprobavati, što nema nekog smisla ovako bezveze, potrebno je priložiti trutype ili opentype arial.ttf font u root, ili ručno editirati xml datoteku. Font ne smije biti preko 640 Kb.