Windows i Linux

poruka: 14
|
čitano: 2.013
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Windows i Linux

Citao sam negdje davno da je moguce imati ta 2 OS-a na istom kompu.

Sad me zanima jeli to istina, i ako je kako to napravit ?

92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Windows i Linux

Naravno da je moguće. I to vrlo jednosatavno.

Po tvojim riječima bi se dalo zaključiti da nisi imao kontakta sa linuxom pa bi ti preporučio neku od lakših distri. OpenSuse, Ubuntu, Fedora...

Osobno sam radio najviše sa ubuntu-om pa ti oko njega mogu pomoći.

Dakle, uz pretpostavku da već imaš windowse na kompu, samo instaliraš ubuntu i to bi ti već trebalo radit kako ti želiš.

There's too many self-Indulgent wieners in this city with too much bloody money!
17 godina
neaktivan
Windows i Linux

Instaliraš vindowse ili linux nije bitno, nakon završene instalacije uzmeš neki program za stvaranje particija pa stvoriš novu particiju na koju zatim instaliraš sljedeći sistem ovisi koji si instalirao prvi. Ako nije dovoljno jasno javi pa ću ti opisati malo detaljnije.

Hacking isn't just Computers & Exploits. It's a Philosophy.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
coder_ kaže...

Po tvojim riječima bi se dalo zaključiti da nisi imao kontakta sa linuxom pa bi ti preporučio neku od lakših distri. OpenSuse, Ubuntu, Fedora...

Dakle, uz pretpostavku da već imaš windowse na kompu, samo instaliraš ubuntu i to bi ti već trebalo radit kako ti želiš.

coder_ možeš li mi reći koji linux najčešće koriste serveri.
17 godina
neaktivan

imam vec 2 particije HDD ako na to mislis?

A jeli ova Fedora 9 sto je sad na BUG-ovom dvdu dobra? Ustvari, jeli to to?:)

92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
17 godina
neaktivan
vulerious kaže...
  RHEL, CentOS i Debian.
Zatvorite prozore. linuxzasve.com
17 godina
neaktivan
BaKsuZ kaže...

Citao sam negdje davno da je moguce imati ta 2 OS-a na istom kompu.

Sad me zanima jeli to istina, i ako je kako to napravit ?

Naravno da je moguće, pa čak i mnogo više od 2 OS-a. Za to se pobrine boot loader, najčešće GRUB.
17 godina
neaktivan
vulerious kaže...
coder_ kaže...

Iskreno, za server smatram da je najbolji Debian. Ali se danas po hosting firmama može vidjeti svašta.
Fedora (webit.hr)
CentOs (plus.hr)
....
There's too many self-Indulgent wieners in this city with too much bloody money!
17 godina
neaktivan
BaKsuZ kaže...

imam vec 2 particije HDD ako na to mislis?

A jeli ova Fedora 9 sto je sad na BUG-ovom dvdu dobra? Ustvari, jeli to to?:)

Da, to je to. Valjda nije loša. Nisam je probao ali po pričama drugih nije loša. Inače svakako sam protiv linuxa mislim da je windows punoo bolji.
17 godina
neaktivan
Windows i Linux

Baksuze, najbolje ti je instalirati Ubuntu preko Wubi-ja.

Na taj način se Ubuntu instalira u datoteku na Win particiji

koju Ubuntu vidi kao pravu. A ako ga budeš htio obrisati,

samo ga deinstaliraj iz control panela u Windowsu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
nedIm kaže...

Baksuze, najbolje ti je instalirati Ubuntu preko Wubi-ja.

Na taj način se Ubuntu instalira u datoteku na Win particiji

koju Ubuntu vidi kao pravu. A ako ga budeš htio obrisati,

samo ga deinstaliraj iz control panela u Windowsu.

Možda najlakše ali nikako ne najbolje.
17 godina
neaktivan
ambivalent kaže...
vulerious kaže...
  RHEL, CentOS i Debian.
 Sad ne znam kak je to općenito, ali za servere smatram najbolje i najkvalitetnije enterprise distribucije, dakle one koje imaju potpunu komercijalnu podršku od strane firme koja ju distribuira, npr. RHEL (Red Hat), SLES (Novell)... itd. Debian nema komercijalnu podršku jer ga razvija isključivo zajednica (ispravite me ako griješim).
Ja sam među onih 92 posto. Ako si i ti, kopiraj ovo u potpis.
17 godina
neaktivan
vulerious kaže...

Instaliraš vindowse ili linux nije bitno, nakon završene instalacije uzmeš neki program za stvaranje particija pa stvoriš novu particiju na koju zatim instaliraš sljedeći sistem ovisi koji si instalirao prvi.

Nije niti potreban windows program za particioniranje. Sad u svim novijim distribucijama kod instalacijske procedure postoje alati za particioniranje, i to se uglavnom događa bezbolno jer postoje algoritmi koji uzmu slobodni prostor na disku i odmah ponude korisniku da na taj prostor instalira linux, ali da i pritom ostane i za windowse mjesta. Sad ovisi o korisniku koliko je zahtjevan pa ako želi može i sam mijenjati te predpostavke, što ipak nije početnicima preporučljivo...
Al svejedno, jel se koristi Partition manager ili particioner u linuxu, ako korisnik ne zna što radi s**bat će komp il' ovak il' onak.
Zato je bolje prihvatiti kod instalacije obo što je ponuđeno i tako ostaviti...
Ja sam među onih 92 posto. Ako si i ti, kopiraj ovo u potpis.
17 godina
neaktivan
M4r10 kaže...
  Sad ne znam kak je to općenito, ali za servere smatram najbolje i najkvalitetnije enterprise distribucije, dakle one koje imaju potpunu komercijalnu podršku od strane firme koja ju distribuira, npr. RHEL (Red Hat), SLES (Novell)... itd. Debian nema komercijalnu podršku jer ga razvija isključivo zajednica (ispravite me ako griješim).
  Da, ali primjetit ćeš kako danas veliki broj firmi (pri tome mislim najčešće na hosting) koristi upravo besplatna riješenja tipa CentOS... ni tu nema ništa loše pod uvjetom da imaju kvalitetne sys admine.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice