Interesuje me da li je neko ovo probao na WIN 7. Ja sam se sa im igrao na Visti kada je izasla i na Serveru 2008 i razlike su bile primjetne. Znaci ideja je da racunari koji zaista imaju dovoljno RAM-a, 4 Gb najmanje. Umjesto pagefile-a koriste RAM za pohranjivanje podataka koji su im potrebni tokom rada. Svrha ovog poteza bi bila ocita.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Možeš to koristiti samo za aplikacije i servise,ali ne i za igre koje koriste ogromnu količinu virtualne memorije pohranjene na page fajlu.
Pagefile igra vrlo bitnu ulogu u Memory managmentu svakih windowsa i rasterečuje memoriju odnosno onu memoriju koja nije aktivna pohranjuje na disk,te time oslobađa fizikalnu memoriju,
gašenjem pagefile-a gasiš i memory managment te se fizička memorija potroši vrlo brzo.
Znači bez nekih 8-12gb meme nije preporučljivo to raditi.
Odlicno, mislim da cu ipak pribjeci metodi formatiranja USB stick-a u NTFS ili exFAT pa dodijeliti 8GB za pagefile da vidim razliku. Pokusat cu neke testove odraditi pa se javnem sa rezultatima ako uhvatim vremena.
A ak one, neka neko drugi iznese misljenje o ovome ako je pokusavao.
Moj komp koji koristim za sve (programiranje, igre, tv, video, photoshop) već 2 godine radi na 8GB rama i bez swapa (page filea). Sve radi glatko i nikad se nije požalio na nedostatak rama.
Evo I ja ne koristim page file na disku nego u memoriji otkad sam nabavio 4gb. Dosad sam imao samo jedan problem i to sa crysisom koji je trosio oko 2.8-3 gb inace ubrzanje je primjetno i disk manje srota ali opet treba uzet u obzir da ja ne vrtim nekakve zahtjevne programe tako da svatko treba isprobati barem da vidi jel mu odgovara.
pozz
Neki dan sam ubacio stick Apacer 8 GB ( na njihovoj stranici ne pise da ovaj model podrzava readyboost, ali ne pise ni suprotno :) . Za neke druge modele su naveli da podrzavaju ovu tehnologiju.
Anyway defragmentaciju HDD-a radim svaki drugi dan ( C particiju ) jer baratam sa mnostvom podataka svakodnevno, sto privatno sto poslovno i neki dan sam ubacio ovaj stick i WIN7x64 mi je ponudio da ga koristim za readyboost, a ubacio sam ga ionako da ga formatiram jer sam nesto prenosio sa posla kuci i vise mi nije trebao pa rekoh da ga obrisem, i tu ti ja ukljucim readyboost koji sam koristio 2 dana, i krenem opet u defrag posao kada vidim da mi je paging file na kraju particije poslije svih ostalih podataka ( sto i nije tak olose a znam da je win7 dodijelila 4GB za readyboost, pa pretpostavljam da je cijeli pagefile prebacila na stick. To moram veceras testirati kada dodjem kuci. Na wikiju sam pronasao kako win preporucuje da readyboost bude od 1 do 3 puta kao sistemska memorija, znaci u mom slucaju od 4-12 Gb, iako mislim da su ranije verzije windowsa bar za pagefile predlagale ram 1,5 x velicinu istog, u mom slucaju bi to bilo oko 6Gb.
Stick defaultno koristi fat32 koji dozvoljava fileove velicine 4GB i ni bytea vise. Medjutim moguce je stick formatirati u NTFS ili exFAT i samim tim bit ce moguce ostaviti 8Gb za readyboost, odnosno ja mislim za pagefile ( iako su to mozda dvije razlicite stvari, znaci mozda grijesim ). U svakom slucaju ovo me je zaista zainteresovalo pa cu vidjeti da veceras to isprobam pa da postavim utiske. Naravno nakon nekih 3-4 dana testiranja.
Evo I ja ne koristim page file na disku nego u memoriji otkad sam nabavio 4gb. Dosad sam imao samo jedan problem i to sa crysisom koji je trosio oko 2.8-3 gb inace ubrzanje je primjetno i disk manje srota ali opet treba uzet u obzir da ja ne vrtim nekakve zahtjevne programe tako da svatko treba isprobati barem da vidi jel mu odgovara.
pozz
ja naprotiv nisam imao nikakvih problema sa Crysisom. Ali sam zato imao sa ostalim aplikacijama. WIndows mi je dodijelio 4Gb za page ali ispod toga pise da je recommended 6Gb. Manualno sam stavio na 6Gb. Uspio sam formatirati stick sa NTFS-om i exFAT-om ali samo kada je formatiran sa FAT32 dozvoljava mi readyboost na tom, sticku, tako da cu jos pokusati da prebacim kopletan page na stick velicine 8 GB pa da vidim sta se desava.
Kada kazem da sam imao sa ostalim aplikacijama, zelim da kazem da sam dozivio kocenja i usporavanja, zasto ne znam ali mi se nije svidjalo, sve ovo nakon samo par sati intenzivnog koristenja.
Jesam li ja to dobro shvatio - stavio si pagefile na usb stick?
Prvo, znatiželje radi, kako si to uspio?
Drugo, zašto bi to uopće radio? USB stick je puno sporiji od diska i stavljanje virtualne memorije na njega samo ćeš dodatno usporiti sustav. ReadyBoost se koristi za spremanje malih količina podataka kojima se često pristupa - tu je brzina pristupa važnija od brzine prijenosa podataka. RB nije dodatak ili proširivanje virtualne memorije kao takve - već samo pokušaj ubrzavanja iste u vrlo specifičnim situacijama.
Evo I ja ne koristim page file na disku nego u memoriji otkad sam nabavio 4gb.
Hajde pojasni malo ovu rečenicu.
Pa evo slika.. znaci kad iskljucite paging file totalno on se onda prebacuje u ram ili mozete stavit na neki drugi disk ili stick.. samo nije mi jasno dali readyboost to isto radi ili je to nesto sasvim drugacije ako netko zna... pozz
Pa evo slika.. znaci kad iskljucite paging file totalno on se onda prebacuje u ram
Ako ga isključiš onda se pagefile ne koristi :)
Iz one tvoje rečenice pomislio sam da si napravio virtualni disk u memoriji i na njega strpao pagefile, što ne bi baš imalo smisla.
A dobro kad ga iskljucim winsi se dosta ubrzaju..
Recimo da disk koristi page file kao produzetak rama i neke stvari zapisuje na disk a kad imas dovoljno memorije zasto da i dalje zapisuje na spori disk nego treba sve prebacit u memoriju i po mome misljenju tu se dobije ubrzanje jer ipak je memorija dosta brza od diska ne..
Jesam li ja to dobro shvatio - stavio si pagefile na usb stick?
Prvo, znatiželje radi, kako si to uspio?
Drugo, zašto bi to uopće radio? USB stick je puno sporiji od diska i stavljanje virtualne memorije na njega samo ćeš dodatno usporiti sustav. ReadyBoost se koristi za spremanje malih količina podataka kojima se često pristupa - tu je brzina pristupa važnija od brzine prijenosa podataka. RB nije dodatak ili proširivanje virtualne memorije kao takve - već samo pokušaj ubrzavanja iste u vrlo specifičnim situacijama.
Nisam to uradio, lose si shvatio, a istina htjeo sam i odustao. Upravo zbog razloga koje ti navodis a na koje sam i ja naletio.