Problem s instalacijom Windows XP

poruka: 24
|
čitano: 3.974
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Znam da je za mnoge vas ovo smiješna tema i ne možete vjerovati da netko u ovo vrijeme instalira Windows XP, ali me nedavno jedan prijatelj zamolio da mu to napravim i prvi put u životu sam bespomoćan.

Komp je u velikom rasulu, ima instaliran nekakav Windows XP Professional koji uopće nema normalan početni ulazak kao standardan Windows XP. Problem je kad se učita, ne može se apsolutno ništa na njemu. Mislio sam da je do USB utora za miš i tipkovnicu, ali kad sam uključio to u BIOSu, stvari se nisu promijenile. Ne trza nikako, jedino što preostaje je praktički reinstalirati Windowse. Dosta je star, koristi Gigabyte GA K8N matičnu s 1 GB DDR memorije prve generacije i nekakvim AMD procesorom što je u ovom slučaju nebitno jer jedino što mogu na njega staviti je XP, dalje od toga i ne ide. Komponente prave nisam ni uspio izvući jer ga koristit nisam uspio.

Stvarni problem je ponovna instalacija, jer već cijeli dan muku mučim s tim da mi Windows XP instalacija prepozna IDE hard disk koji on ima. Nakon silnih pokušaja, mislio sam da sam došao na korak do instalacije kad sam uspio nekako složiti Windows XP SP3 CD koji ima SATA drivere na sebi. I tako, nakon učitavanja svih tih drivera na početku instalacije, pojavio mi se sljedeći problem: http://i.imgur.com/vEs5d2B.jpg

Ostao sam paf. Dakle, nakon toliko utrošenog vremena na prepoznavanje hard diska, kopanja po BIOS-u, potrošenih nenormalan broj CDova (jer nemam disketu za SATA drivere) i ne znam što već, dogodilo se ovo.

I sad je najveći problem što ne znam do čega je? Na googleu nisam našao ništa konkretno, osim što daje na nekakvu sugestiju da je problem s tim IDE hard diskom. Ili je problem u instalacijskom CDu, što u ovom slučaju baš i ne vjerujem.

Postoji li nekakvo rješenje za ovaj problem? Da se razumijemo, s normalnim postavkama u BIOSu i CLEAN Windows XP CDu, ne prepoznaje mi se hard disk pri instalaciji, ali se u BIOSu prepoznaje.

Molim vas za pomoć i unaprijed hvala!

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Problem s instalacijom Windows XP

xp install (clean-origigi) nema sata drivere, uobičajeno s diskete (u prvim sekundama dok se učitava installer vidi dolje pres F6..).

slipstreman medij može raditi na jednom PCju (zapravo kontroleru) ne mora na drugom, + ispravan medij + ispavan dvd-cd player + kabel .. sve ispravno.

npr install medij se snima na najnižim brzinama (CD x4) jer je sma boot i čitljivost osjetiljivo, .. dok ona greška može biti i zbog RAMa ili CPU-pregrijavanje i sl...

sve mora biti ispravno da bi radilo.. očekivati tako nešto ..

+ podesiti odgovarajuće u BIOSu, ide-sata .. i sve povezano s OSom koji se instalira. Ne vrijedi ovako na ćoravo, tj sve mora biti odgovarajuće podešeno-kompatibilno.

sigurnije, instalirat xp (clean, ili sp1-2.. 3 nije nikad bio origigi).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.1.2017 1:55 (ihush).
15 godina
neaktivan

Puno hvala na savjetima, pokušat ću sutra na clean Windowsima slipstreamat drivere i spržiti na najmanjoj brzini i nadati se da će to riješiti problem.

Ako opet bude poteškoća, slikat ću ti kako mi stvari izgledaju u BIOSu, ali najveću muku mučim s tim da nigdje nema opcije za namjestiti SATA mode, dakle i BIOS je rasulo teško.

Imam dojam da imam posla s kompom koji je star 20 godina.

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
GloomY kaže...

Znam da je za mnoge vas ovo smiješna tema i ne možete vjerovati da netko u ovo vrijeme instalira Windows XP, ali me nedavno jedan prijatelj zamolio da mu to napravim i prvi put u životu sam bespomoćan.

Komp je u velikom rasulu, ima instaliran nekakav Windows XP Professional koji uopće nema normalan početni ulazak kao standardan Windows XP. Problem je kad se učita, ne može se apsolutno ništa na njemu. Mislio sam da je do USB utora za miš i tipkovnicu, ali kad sam uključio to u BIOSu, stvari se nisu promijenile. Ne trza nikako, jedino što preostaje je praktički reinstalirati Windowse. Dosta je star, koristi Gigabyte GA K8N matičnu s 1 GB DDR memorije prve generacije i nekakvim AMD procesorom što je u ovom slučaju nebitno jer jedino što mogu na njega staviti je XP, dalje od toga i ne ide. Komponente prave nisam ni uspio izvući jer ga koristit nisam uspio.

Stvarni problem je ponovna instalacija, jer već cijeli dan muku mučim s tim da mi Windows XP instalacija prepozna IDE hard disk koji on ima. Nakon silnih pokušaja, mislio sam da sam došao na korak do instalacije kad sam uspio nekako složiti Windows XP SP3 CD koji ima SATA drivere na sebi. I tako, nakon učitavanja svih tih drivera na početku instalacije, pojavio mi se sljedeći problem: http://i.imgur.com/vEs5d2B.jpg

Ostao sam paf. Dakle, nakon toliko utrošenog vremena na prepoznavanje hard diska, kopanja po BIOS-u, potrošenih nenormalan broj CDova (jer nemam disketu za SATA drivere) i ne znam što već, dogodilo se ovo.

I sad je najveći problem što ne znam do čega je? Na googleu nisam našao ništa konkretno, osim što daje na nekakvu sugestiju da je problem s tim IDE hard diskom. Ili je problem u instalacijskom CDu, što u ovom slučaju baš i ne vjerujem.

Postoji li nekakvo rješenje za ovaj problem? Da se razumijemo, s normalnim postavkama u BIOSu i CLEAN Windows XP CDu, ne prepoznaje mi se hard disk pri instalaciji, ali se u BIOSu prepoznaje.

Molim vas za pomoć i unaprijed hvala!

Koliko znam ne. Ili ces morati te odredjene drivere ubaciti gore sam (slipstream, mislim da se zove)  ili bzzzz black edition. Bzzz..... Bar sam ja takvih iskustava imao sa HPovim laptopom. Mada mi je tu dosta toga nedoreceno.

16 godina

ne slipstrimati..! tad je veći problem. Tj možeš, ali je logičnije prebaciti u IDE mod (ne treba SATA driver, pa time ni slipstrimanje ili disketa, tj driver, jer sve što radi ide isključivo kroz driver).

ako radiš slipstrim, moraš od čistog-origigija, i dodaš samo konkretan IDE-SATA tzv F6-DOS driver (u text modu, običan inf file + driver.sys za kontroler, to nije setup.exe..)

+ sve to ima smisla samo ako je PC ispravan, a možda nije.. od dvije moguće vrste problema soft-hard svejedno moraš otkriti-eliminirati uzrok. Ako je to sam medij, ok.. ali može biti i ostalo.

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.1.2017 2:31 (ihush).
15 godina
neaktivan
ihush kaže...

ne slipstrimati..! tad je veći problem. Tj možeš, ali je logičnije prebaciti u IDE mod (ne treba SATA driver, pa time ni slipstrimanje ili disketa, tj driver, jer sve što radi ide isključivo kroz driver).

ako radiš slipstrim, moraš od čistog-origigija, i dodaš samo konkretan IDE-SATA tzv F6-DOS driver (u text modu, običan inf file + driver.sys za kontroler, to nije setup.exe..)

+ sve to ima smisla samo ako je PC ispravan, a možda nije.. od dvije moguće vrste problema soft-hard svejedno moraš otkriti-eliminirati uzrok. Ako je to sam medij, ok.. ali može biti i ostalo.

NVIDIA CK804 SATA RAID Driver

Silicon Image 3114 RAID5 Driver

Silicon Image 3114 RAID Driver

Silicon Image 3114 SATA Driver

Koji od ova četiri bi trebao biti konkretan driver? Prvi put sam uzeo ovog zadnjeg pa mi svejedno nije prepoznalo hard disk. Možda ovog prvog?

Ako ne ide tako, možda mi je do postavki u BIOSu, slikat ću sada kako mi izgledaju postavke pa se nadam da me možeš ispraviti da detektiramo je li problem u komponentama ili u softwareu.

16 godina

pa ti ne rezlikuješ ni npr raid? .. idi na ćoravo, jernom možda uspiješ. (ja npr znam da nisam Dražen Petrović, mada bi želio zakucavati..).

moraš znati, otkriti koji model MBO, koji kontroler (jedina stvar u priči), koji driver za koji mod.. i to sve posložiti. npr ako želiš RAID, tad ćeš privbaviti taj driver, podesiti BIOS-kontroler u RAID mod itd. i tad će tako raditi, ako je sve ispravno i ako si dobro podesio. U suprotnom neće.

ako u biosu podesiš u IDE mod (ne SATA-AHCI-RAID..) tad ti SATA/RAID driver nije potreban (nedostaje u XP installeru, jer je XP stariji, tad se to slipstrima ali zbog zaštite MSovih interesa... ta to radiš iz čistog, ne već modificiranog, jer jednostavno ne radi na svim računalima..)

trebaš li npr NV ili SI driver? to moraš znati ti, ti imaš stvar u rukama.

Ako imaš disketu, eliminiraš nepoznanice.. driver na disketu, u odgovarajućem trenutku daš instaleru driver i nastaviš install ... tad ako baš želiš možeš napraviti slipstrim ali je tad već nepotreban. Obrnuto, slipstirmani će raditi smao na takvom kompatibilnom HWu i izgubi kompatibilnost unazad kao origigi untouched instaler koji radi na svemu (+ driver koji se doda).

za noviji OS je prednost što može umjesto diskete koristiti usb za driver.. (ne install s USBa kao install medija, nevezano) i korisniku je lakše na usbu, dok novi PC nema disketu..

+ ako MBO ima dva (više) kontrolera, tad ovisi i na koji spojiš disk, to što imaš npr Sil, ako disk nije na njemu ne znači ništa..

+ CD je tad bio normalno podržan, ali je bio na IDE-PATA (ne SATA) i kad se nešto promjeni, mogući su problemi s bootom jer jednostavno, tad je CD bio PATA.. (a to je IDE kompatibilno 100%.. dok SATA ovisi o postavkama). Ako imaš PATA disk, tad nikakav driver ne treba, jer je kontroler direktno podržan osim kad želiš RAID. itd. itd..

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.1.2017 13:53 (ihush).
15 godina
neaktivan
ihush kaže...

pa ti ne rezlikuješ ni npr raid? .. idi na ćoravo, jernom možda uspiješ. (ja npr znam da nisam Dražen Petrović, mada bi želio zakucavati..).

moraš znati, otkriti koji model MBO, koji kontroler (jedina stvar u priči), koji driver za koji mod.. i to sve posložiti. npr ako želiš RAID, tad ćeš privbaviti taj driver, podesiti BIOS-kontroler u RAID mod itd. i tad će tako raditi, ako je sve ispravno i ako si dobro podesio. U suprotnom neće.

ako u biosu podesiš u IDE mod (ne SATA-AHCI-RAID..) tad ti SATA/RAID driver nije potreban (nedostaje u XP installeru, jer je XP stariji, tad se to slipstrima ali zbog zaštite MSovih interesa... ta to radiš iz čistog, ne već modificiranog, jer jednostavno ne radi na svim računalima..)

trebaš li npr NV ili SI driver? to moraš znati ti, ti imaš stvar u rukama.

Ako imaš disketu, eliminiraš nepoznanice.. driver na disketu, u odgovarajućem trenutku daš instaleru driver i nastaviš install ... tad ako baš želiš možeš napraviti slipstrim ali je tad već nepotreban. Obrnuto, slipstirmani će raditi smao na takvom kompatibilnom HWu i izgubi kompatibilnost unazad kao origigi untouched instaler koji radi na svemu (+ driver koji se doda).

za noviji OS je prednost što može umjesto diskete koristiti usb za driver.. (ne install s USBa kao install medija, nevezano) i korisniku je lakše na usbu, dok novi PC nema disketu..

+ ako MBO ima dva (više) kontrolera, tad ovisi i na koji spojiš disk, to što imaš npr Sil, ako disk nije na njemu ne znači ništa..

+ CD je tad bio normalno podržan, ali je bio na IDE-PATA (ne SATA) i kad se nešto promjeni, mogući su problemi s bootom jer jednostavno, tad je CD bio PATA.. (a to je IDE kompatibilno 100%.. dok SATA ovisi o postavkama). Ako imaš PATA disk, tad nikakav driver ne treba, jer je kontroler direktno podržan osim kad želiš RAID. itd. itd..

Možeš li mi reći što da u ovim postavkama promijenim da mi bude samo IDE mode ili da bude samo SATA mode? Ja sam nešto bio kombinirao, ali bi mi se desilo da mi uopće ne želi bootat s CDa pri određenim postavkama.

Evo slika: http://i.imgur.com/KJ0AFD0.jpghttp://i.imgur.com/dkBuegr.jpg

U ostalim BIOS opcijama nema nikakve opcije za namještanje AHCI, SATA, RAID ili što već ide...

16 godina
neaktivan
Instaliraj sata raid drajvere i sve frca u njima je i obicni drajver za sata kontroler jedno bez drugog nejde pre stara ploca i prve verzije sata kontrolera a ako se neces patit skini blackxp od verzije 8.0 do 22.0 ima drajvere u sebi koji ti trebaju
http://www.youtube.com/glodalica
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Misliš na NVIDIA SATA RAID driver?
16 godina
neaktivan
Da, Abit je radio takve gluposti sa prvim kontrolerom da ako si htio da upiknes sata disk moro si upaliti u biosu raid i instalirati sata raid drajvere i tek onda je proradilo. Ako si ugasio raid u biosu nestao je disk u windowsima a u biosu si ga vidio pa ti objasni logike.
http://www.youtube.com/glodalica
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

....opcija na 6. liniji " IDE/SATA RAID " stavi disabled pa  probaj onda install..

16 godina
GloomY kaže...
..

U ostalim BIOS opcijama nema nikakve opcije za namještanje AHCI, SATA, RAID ili što već ide...

pa to je to, tj nevažno kako stoji naziv opcije u BIOSu.. ako je u RAID modu, tad nije u IDE (kompatibilnom) modu, koji.. možda pogađaš čemu služi? Promijeniš, bootaš, vidiš. Čarbna kugla nije svemoguća. :)

ili koristiš odgovarajući driver (s diskete ili slipstriman ..) ali i problemi koji možda s tim nemaju veze, jer nije novo, nije 100% ispravno.. itd.

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.1.2017 16:54 (ihush).
17 godina

Postovani GloomY,
otvori kuciste, ocisti svu prasinu, pa pogledaj koji model maticne ploce (tako da poslije skines odgovarajuce drivere sa sluzbene stranice proizvodjaca) i pogledaj da li je tvrdi disk dobro spojen.
Pogledaj sliku
http://www.pcstats.com/articleimages/200504/hddinstall_idesata.jpg
IDE disk ima jedan kratkospojnik, negdje s donje strane diska su oznacene pozicije (SLAVE, MASTER, LBA i jos nesto, zaboravio sam tocno sto), uglavnom kratkospojnik mora bit na MASTER, a ako imas i IDE opticki uredjaj namjesti kratkospojnik na njemu na SLAVE ukoliko su OBA jednim kabelom spojena na IDE utor na maticnoj.

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.1.2017 17:26 (Maksimus).
17 godina

Pogledaj i instalacijski CD da nije ostecen, to zna napravit problem ( jedna ili vise ogrebotina)..

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

..mislim da nije do mostića i flat-kabla jer inače nebi vidio HDD a on je napisao da ga bios vidi i pokušavao je instalirat XP...

Neznam samo što traži sata drajvere i raid (može ih slobodno i isključiti u bios-u)  ,  sa tim se zamara a to je nebitno jer kaže da je hdd  IDE (PATA).

16 godina
AF139 kaže...

.. jer kaže da je hdd  IDE (PATA).

ne kaže :) i btw svi diskovi su IDE. Kaže da mu .. prepozna IDE disk, govori o SATA, nigdje konkretno ne kaže (pa se implicira, a valjda zna .. tj uski sata kabel ili široki pata..). Moguće da je disk PATA, i tad je cijela priča još 'smiješnija' :)

11 godina

Dobro kažeš, meni već postalo smješno jer sam vidio da piše IDE (bar sad ima sliku od HDD koju je u linku kolega iznad stavio pa vidi koji je tip diska).

Inače na sličnoj ploči sam držao win7sp1 (32) ali sa 2x1G RAM-a DDR400 Athlon2200+ i lipo je radilo uz IDE disk...a sa SATA bi bilo i bolje a bez problema sa drajverima jer ih win7 ima u instalacijskom mediju.

ps: Ja opet pišem IDE umjesto PATA :D...loša navika iako su oba IDE.

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.1.2017 21:47 (AF139).
16 godina
odjavljen

Ja sam napisao kako je najlakse... Pisao sam krv sa tim mojim HPom i sto god mijenjao po BIOS-u nista. Nece i nece...

Pocne instalacija i uvijek pukne na istom mjestu dok nisam bzzz... I nakon bzzz, opet mi ostalo dosta drivera koje cak niti bzzz ne prepoznaje...

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
odjavljen
spojka kaže...
Da, Abit je radio takve gluposti sa prvim kontrolerom da ako si htio da upiknes sata disk moro si upaliti u biosu raid i instalirati sata raid drajvere i tek onda je proradilo. Ako si ugasio raid u biosu nestao je disk u windowsima a u biosu si ga vidio pa ti objasni logike.

Joj kad se sjetim abit nf2-sl ploce i zezanja sa time ;)

16 godina
odjavljen
Torent kaže...
spojka kaže...

Joj kad se sjetim abit nf2-sl ploce i zezanja sa time ;)

Ali ruku na srce bila je to zakon ploca za OC. Ja se sa adapterom nisam zezao, jer sam ga zdilao za pola cijene ploce xD.

9 godina
odjavljen

Bila je  vrh u tom momentu. KAd natjeras win xp da se instalira....

15 godina
neaktivan

Nije bitno, hvala svima koji su imali volje pomoći.

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.1.2017 2:06 (GloomY).

0 0 hvala 1
17 godina
AF139 kaže...

..mislim da nije do mostića i flat-kabla jer inače nebi vidio HDD a on je napisao da ga bios vidi i pokušavao je instalirat XP...

Neznam samo što traži sata drajvere i raid (može ih slobodno i isključiti u bios-u)  ,  sa tim se zamara a to je nebitno jer kaže da je hdd  IDE (PATA).

ima san slican problem ko on na ovoj ploci

http://soggi.eu/motherboards/abit/AN7.htm

sve sam rjesija sa namjestanjem kratkospojnika na przilici na slave...

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice