problem sa instalacijom win 7
- poruka: 22
- |
- čitano: 12.186
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Trebaju ti SATA driveri - nađi ih ovdje, pod SATA, skini za Windows 7, raspakiraj.
U folderu C:\<putanja>\Intel_RAID_Win7-8-8-1_V13101058\Driver\Disk kopiraj 32bit ili 64bit (ovisno o tome koje Windowse instaliraš) na usb i kad ponovno započneš instalaciju i kad te traži drivere, ''uputi'' instalaciju na taj folder.
Onda ćeš morati otići u BIOS i podesiti opcije - najbolje, stavi boot na legacy.
Gdje je to? Morat ćeš potražiti - za H81 chipset, traži pod Boot, Advanced ili Tools.
Isto tako: jeli taj dvd prženac ili original? Jer, s original instalacijiskim medijem se bez problema može instalirati Windows 7 na UEFI mašinu.
Imaj i to na umu.
Probaj pokrenuti instalaciju na nekom drugom PC-u, za probu.
boot device control;
Boot from network devices;
Boot storage devices;
Boot from pci-e/pci expansion devices. I svi su namjesteni na legacy OPROM first.
Ja sam konačno uspio instalirati curi win 7 s istim problemom, nakon 23 sata muke.
Kolko sam skužio, problem je u tome što na novijim kompjutorima valjda stare win instalacije nemaju potrebne drivere. (ne mora bit, nisam neki stručnjak, ali mi je to logično budući da mi je i stari imao sličan problem, samo je kod njega rješenje bilo staviti USB u 2.0 port).
Ako imaš pri ruci koji USB viška, svakako probaj napraviti bootable USB i pokrenuti instalaciju preko njega, jer dosta ljudi uspijo pokrenuti tako što nakon što ti izbaci poruku "A required CD/DVD device driver is missing", vratiš se nazad to "Install Now" ekrana (samo pogasiš one prozore gdje ti da da tražiš drivere) i promijeniš USB port (mora biti isključivo 2.0). Meni to nije pomoglo, pa evo procedura.
E sad, ako instaliraš s DVD-a, nabavi još 2 USB-a (ako instaliraš s USB-a trebaju ti onda 3).
Dakle:
1. DVD/uSB s Win 7 instalacijom
2. Ubuntu live OS - http://www.ubuntu.com/download/desktop
3. Ovaj program za napraviti bootable Ubuntu USB - http://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator
4. USB driveri za tvoju matičnu. (stavi na zadnji USB) - ako instaliraš preko DVD-a pretpostavljam da ti trebaju driveri za DVD-Rom, ali svakako probaj nabaviti još jedan USB za samu instalaciju windowsa, jer za DVD ne znam dal funkcionira isto.
Ja sam imao problem što je ovaj Toshibin BIOS jako štur, jedina postavka koja mi je utjecala na bootanje je bio Boot Mode koji sam morao prebaciti sa UEFI na CSM.
U BIOS-u podesi USB kao 1. sredstvo bootanja.
Spremi postavke i resetiraj komp s uključenim USB-om na kojem ti je Ubuntu. Dalje samo pratiš poruke na ekranu, i kad ti ponudi opcije instaliranja odaberi "Try Ubuntu without installation", nisam siguran jel doslovno tako piše, ali to je prva opcija.
Kad ti otvori taj Live Ubuntu treba ti drugi USB na kojem ćeš imati USB drivere.
Njih moraš raspakirati na C disk. E sad, ako ti nije ponuđen C disk sa strane gdje će ti učitati USB sa driverima, morat ćeš ga aktivirati u Command Promptu, napisat ću ti naredbe na kraju posta,
Dakle kad ga raspakiraš (i pazi da raspakiravaš zadnji folder gdje su .ini i .sys filevoi za OS koji namjeravaš instalirati) ugasiš Ubuntu i staviš unutra USB/DvD s instalacijom Windowsa (ako preko DVD-a instaliraš, nemoj zaboraviti staviti DVD rom kao 1. opciju bootanja u BIOS-u).
E sad, postupak je isti do dijela kad ti kaže da ti fale driveri. Klikni na Browse i osim (X):Boot particije moraš imati i (C:) particiju. Otvori ju do zadnjeg foldera gdje su ti bili raspakirani .ini i .sys fileovi. Onu opciju da ti sakrije drivere koji nisu za tvoj hardware ostavi uključenu, jer nećeš imati dvojbe što instalirati, meni je ostao samo jedan .ini file prikazan i nakon što sam ga odabrao, dalje instalacija ide normalno.
U slučaju da nemaš C disk ponuđen u Ubuntuu, to gdje bi trebao raspakirati drivere, radiš sljedeće:
1. Pokreneš instalaciju Windowsa, ali ne ideš na Install Now nego repair your PC ili Windows, što već piše.
2. Otvorit će ti se prozor s dva "mjehurića" za odabir, odabereš prvi i stisneš Next.
3. Otvori Command Prompt
4. trebalo bi ti pisati X:source. Tu upiši diskpart
5. U novoj liniji upiši list disk
6. Ako imaš više HDD-ova u kompu, probaj razaznati koji bi trebao biti disk na koji ćeš instalirati Win. Najvjerojatnije će biti pod brojem 0, ali ne mora biti.
7. Upiši komandu select disk 0 (ako instaliraš na 0)
8. Upiši komandu clean
9. Upiši komandu create primary partition
10. Upiši komandu format fs=ntfs quick
11. Upiši komandu active
12. Dalje upisuješ komandu exit dok ne izađe iz CMD-a i resetiraš komp sa UBUNTU USB-om priključenim u komp.
Ovaj dio bi ti znači trebao aktivirati HDD u slučaju da ga Ubuntu ne vidi.
Još jednom da napomenem, preporučam ti Win 7 instalaciju preko USB-a, jer sam ja tako uspio. Logika bi trebala biti da isto vrijedi i za DVD samo sa DVD driverima, ali možda će ti biti dovoljno samo kod greške promijeniti port, a onda si ušparao brdo posla.
Eto, nadam se da ćeš uspjeti, znam kolko je frustrirajuća greška, pa javi rezultate! Sretno!
ako ti je slučajno Hard disk 3TB ili veći, prvo ga moraš pretvoriti iz MBR u GPT disk da bi mogao bootati sistem sa njega
zatim BIOS na ploči mora podržavati UEFI način
nakon što napraviš GPT disk onda moraš i Windows x64 instalaciju, tj. boot prilagoditi za UEFI boot a to radiš da sa Rufus alatom ISO fajlu instalacije Windowsa staviš na USB.
Da se nadovežem na problematiku,
Ne mogu na Asusa All in One instalirati Windowse 7 x64 (UEFI BIOS, komp ima samo USB portove, nema CD/DVD Rom) ma što da napravim.
Prvo sam kreirao USB bootabilni stick sa USB/DVD Donwload Tool-om, pa nisam mogao upisati ime kompa jer ne radi ni tipkovnica ni miš.
Ondsa sam sa Rufusom prebacio Windows 7 x64 ISO na USB bootabilni stick, međutim nakon što se setup posljednji put resetira windowsi se uopće ne podižu,
zablokaju na boot screenu, dakle uopće me ne odvedu u opciju da upišem ime kompjutera.
Ne znam jeli griješim u proceduri, trebam li isklučiti CSM u BIOSU ili pak uključiti, hoću li USB portove u BIOSu stavit na Legacy SUpport, ili na UEFI?
Što je najsmješnije, Linux mi se uredno podigne sa USB sticka, i sve radi normalno. Najrađe bi tu bagru iz Redmonda istriska. :(
Ako netko zna u čemu je caka, ili ima link na detaljnu proceduru postavki UEFI-ja, i instalacije Windowsa 7 x64 na mašinu sa UEFI BIosom, bio bih mu mucho zahvalan.
Pošto se radi o Windowsima 7, mislim da bi najsigurnije bilo postaviti sljedeće:
- - CSM: uključeno
- - USB: legacy
- - secure boot: isključeno
Istriskao bi i ja vas šta na nove mašine keljite zastarjele windoze...
Istriskao bi i ja vas šta na nove mašine keljite zastarjele windoze...
Ma tako je, svaki pošteni hrvat bi triba barem svake dvi godine kupovat nove windoze i kompove, i k tome još pripadajući novi poslovni softver. Šta je to za nas trule bogataše 10-15-20 soma kuna. :/
Pošto se radi o Windowsima 7, mislim da bi najsigurnije bilo postaviti sljedeće:
- - CSM: uključeno
- - USB: legacy
- - secure boot: isključeno
Najljepše hvala, probat ću jednom s ovim postavkama.
Evo, možda netko kao i ja bude kopao po netu kako instalirati Windoze na UEFI komp, preko USB sticka.
Instalacija Windows 7 x64, Bootabilni stick, UEFi BiOS, Asus računalo:
*** Za svoje Asus računalo morao sam prvo implementirati USB drivere u ISO image od Windowsa.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Downloadati besplatni softver "Rufus" za krerianje bootabilnog USB drive-a.
- Uštekat USB Stick u Windows računalo.
- Pokrenuti Rufus na Windows računalu.
- Formatirati USB stick u NTFS fajl sistem.
- U Rufusu odabrati opciju: MBR partition scheme for BIOS or UEFI-CSM
- Cluster size 4096 (Default)
- Crate bootable disk using = ISO image
- Ostalo ostaviti sve kako jest.
OS TYPE = OTHER OS
TRUSTED COMPUTING - SECURITY DEVICE SUPPORT = DISABLE
CSM CONFIGURATION:
CSM SUPPORT = ENABLED
BOOT OPTION FILTER = LEGACY ONLY !!!
NETWORK / STORAGE / VIDEO / OTHER PCI DEVICES / = ENABLED
USB CONFIGURATION:
LEGACY SUPPORT = ENABLED
______________________________________________________________-
Želim Vam puno uspjeha i sreće. ;)
Pozdrav svima. imam problem oko instalacije Windowsa..zapravo mogu samo instalirati Windows 7 32 bita. pokusavao sam Win 7 64 bit i nece. pokusavao i win 8.1 pro 64 bit i isto nece. pokusavao i sa win 10 32 bita i 64 bita i isto nece instalirati. u cemu je problem. Laptop Hyrican Model M66SE
Ovo je slika
Taj procesor ne podržava 64bit-ne operativne sustave.
ok shvatio sam. ali mi reci zasto ne mogu instalirati Windows 10 32 bita? cisto ga pokrenem iz Harda da odradi instalaciju i skoro sve zavrsi i na kraju mi pise Repair i vrati me na Windows 7
može biti bezbroj razloga, neispravan medij (hdd), ram, install, nekompatibilan HW (postavke BIOSa, kao VT, nije samo 32-64bita... ima više potrebnih stvari za kompatibilnost, obavezan je NX uz ostale sse2 kao minimum). Laptop ne mora imati opcije u BIOSu, provjeri postoji li noviji bios..
.. i nejasno je, pokreneš instalaciju s harda... instalacija se radi s bootmedija, poželjno i obrisati particije .. clean instal. Upgrade ne mora biti moguć (dovoljno je problem s npr licencom..).
postoji i 'ručna' instalacija, praktičnije je to obaviti na drugom računalu (kreiranje boota ne disku i kopiranje-raspakiravanje .wim, nakon toga se disk vrati u laptop, prvo paljenje je kao kod kupljenog-novog, dovršetak instalacije ..)
-btw, instalacija 64bitnog OSa na računalo s 2GB RAMa je besmisleno. Rasipanje nedovoljnih resursa.
ok..shvatio sam..ipak hvala na odvojenom vremenu.