Migracija win10 na novi laptop sa freedos

poruka: 8
|
čitano: 3.123
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
offline
Migracija win10 sa HDD na novi laptop sa freedos

Pozdrav ekipa,

 

Imam u planu kupiti novi Acer laptop sa freedos-om, pa pe zanima da li je moguće da prebacim svoj win10 sa starog (HDD) računara na laptop?

 

Da li to (ukoliko je moguće) zahtjeva rad nekog stručnjaka ili to mogu uraditi i ja, nisam Anonymus a nisam ni bas totalni laik za to.

 

 

Već imam od ranije Logilink Quickport HDD 2.5, 3.5 kod sebe pa me zanima šta je dalje činiti po tom pitanju.

 

Svaka pomoć je dobrodošla. Hvala unaprijed.

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.7.2023 11:41 (Lav89).
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Migracija win10 sa HDD na novi laptop sa freed

-moguće je svašta.. nije problem win ali može biti sve ostalo.

-npr koji bootmod gpt-mbr je postojećeg diska, što podržava-nudi novi laptop, jer novi pogotovo laptopi nemaju opciju legacy-mbr, samo uefi-gpt.. tj kao za dizel-benzin, pogrešno 'gorivo'. Problem kompatibilnosti, umjetno ali moguć problem.

-zatim ostale zaštite, secboot, enkripcija.. kad je sve ispravno opet ne radi, jer je to svrha takvih zaštita.

-razlike u hw-u, pogotovo za laptop koji sve ima integrirano, chipset-kontroler-vga-... i soft kao driver koji se veže uz oem-brand i koji ne mora raditi s drugim brandom mada je u osnovi isti driver, npr za vga-gpu..

 

-no jednako postoji dobra šansa da kopiranje-kloniranje radi ili fizički ubacivanje starog diska (novi laptop često nema 2,5inčno mjesto, samo nvme..), no i kod kloniranja treba znati kako-čime, razni alati, acronis, leamesoft, ghost.. svi mogu-rade isto-slično, no postoji razlika kako nešto napraviti, koje opcije uključiti jer i to je kao zaštita povezano s interesima vlasnika kao microsoft tj ne želi se juzerima omogućiti lako umnažanje licenciranog softa tj komercijalne zaštite kao i sam komercijalni ili free alat-soft koji možeš koristiti pa recimo crackano možda radi, možda ne.. tj loš crack prepoznaš kad ono što bi trebalo raditi, neće..

-najjednostavnije, bootmedij-cd-usb kao hirens ili strelec, skineš, kreiraš medij, bootaš-vidiš.. ostalo je klik-next što se softa za kloniranje tiče, uz problem mogućeg različitog bootmoda i zaštita.

-teoretski, vjerojatno nećeš iz prve uspjeti, ponoviš par puta, nije neurokirurgija, 'samo' pogoditi pravu kombinaciju, naravno iskustvo bi pomoglo-skratilo pokušaj-pogreške do uspjeha..

 

-ili sasvim drugačija preporuka.. tj pitanje 'zašto?' .. tj koji je razlog migracije-kloniranja? brzina? win10 se instalira brže nego što ćeš obaviti kopiranje i mora raditi kao clean install..

-ostali soft? licence, .. ovisi, tj ako prođe no dovoljno je mogućih problema kao gpt-mbr pa da je to gubljenje vremena, ali ako uspije tad je ok.. a to da bi znao moraš probati ili znati već sve te kombinacije kao iskusan majstor tj probaš-vidiš.. tj vremenski nećeš na kraju puno uštedjeti vremenski, tj da je u pitanju samo win-os tad je brže clean install koji mora raditi iz prvog pokušaja, tako da sve ostalo ovisi o softu koji koristiš i želiš preskočiti ponovo install-podešavanja iz bilo kojeg razloga, no pri tome taj soft možda radi možda ne, jer sva komercijala se štiti kako zna... i to vidiš tek kad završiš migraciju-kloniranje i upališ win, koji će vjerojatno raditi, jer win-os nije problem, problem su standardi-zaštite-komercijala..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
offline
Migracija win10 na novi laptop sa freedos

ukratko: ne čačkaj mečku. (drž se one: preko preče a okolo bliže) 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
online
Migracija win10 na novi laptop sa freedos

@Lav89

Ako razumiješ koncept particija i pažljivo si pročitao ihushov post, možeš probati, bar ćeš napraviti backup :).
Opremu imaš (taj Logi je USB dock ?), pripremi još jedan HDD/SSD i USB stick za neki od alata za "kloniranje" koji ima i opciju izrade bootabilnog sticka za novi laptop, npr. Macrium Reflect.

Nisi točno napisao modele starog (veličinu particije/a) i novog laptopa, pa možemo samo pretpostaviti da stari možda ima 2.5" HDD a novi M.2 SSD. Uz dovoljno veliki USB stick, možda ti dodatni HDD/SDD i USB dock ni ne trebaju.

Jedan od scenarija :
- u dock stavi pomoćni HDD/SDD kao privremeni prostor za prijenos
- na starom lapu napravi "image" sistemske particije i snimi ga na dock
- pripremi USB stick kao "rescue"/bootabilni stick (jer je novi lap "prazan", ima samo FreeDOS).
- prebaci se na novi lap, bootaj sa tim USB stickom, spoji dock
- na novom lapu napravi "restore", odnosno "vraćanje" tako napravljenog "imagea" sa starog

Ovi koraci mogu izgledati i različito, npr. ako hoćeš/možeš rastaviti stari lap pa taj njegov HDD/SDD izvaditi i staviti u dock i direktno klonirati na novi (veći rizik da nešto krene po zlu pa zbrljaš i stari lap :)).

Kao što je već ihush upozorio, problema može biti hrpu, od same licence za Windowse (ovisno o ključu, više neće biti aktivirani jer se ključ veže na hardver) do problema za ostali softver. Na starom lapu bi bilo dobro deinstalirati drivere prije "kloniranja".

Razumljiva je želja da ako ti je sve podešeno i radi kako treba na starom lapu to preneseš i na novi, ali to je bitno drugačija situacija od one u kojoj se kloniranje najčešće i radi, kao backup, da spremiš stanje jednom podešenog laptopa i vratiš u slučaju nekog sw/hw kvara.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
offline
Migracija win10 na novi laptop sa freedos

-... ''ma... sve to nije problem'' tj je i nije .. :))

 

npr juzer koji ima računalo, nevažno koje, i koji želi probati, klonirati, npr sa starog hdd-a na novi ssd što je unazad nekoliko godina rutina-nadogradnja, sad dodatno i nvme..

.. to je relativno lako, s 99% uspjeha, jer je isto računalo, mijenja se samo disk-medij, to nema razloga ne proći, nije drugi bios, mod-uefi-gpt.. sve je isto osim diska-medija i tad to radi, lako.. no i tad treba znati kako-čime, koji soft što nudi, hirens-strelec s dovoljnom kolekcijom ili što već juzer ima..

-u takvom scenariju opet je najveći problem početnik, tj hoće li sve iz prvog pokušaja pogoditi, čak za probu-vježbu-učenje, ne zato jer treba migraciju nego ide probati.. tj to bi bilo poželjan scenarij učenja, no juzer se obično pojavi tek kad je kvar-spašavanje ili u ovom slučaju kad je u pitanju drugo-novo računalo..

-pa sad, staro-novo, nije isti hw, nije tpm20 čip, nije uefi-gpt ili možda je, jer je ta opcija prisutna već desetljeće, no u laptopu može i ne mora biti ponuđena, mada teoretski nema razlike s desktopom, ista mbo-chipset i realno identične mogućnosti, no ovisi o oem-bios-softwareu tj postojanju opcije, pri čemu microsoft+intel kao partneri oema koji proizvode računala to koriste kako bi juzera gurnuli na novo, uefi-gpt + sad secboot+tpm20.. a tad priča postane komplicirana tj ti fičeri onemogućavaju takve migracije, tj smisao zaštite je upravo to da ne može netko recimo ukrasti računalo-disk i uključiti ga u drugo računalo bez keya, passa .. tj mada je tad sve ispravno zaštita priječi pristup mediju dok kloniranje s tim nema veze, tj copy-paste će kopirati byteove medija pri čemu je nevažno što je koji byte i kopija je tad identična no ne radi jer nema key-enkripciju ili tpm20 čip..

-takvo računalo tj medij, se može obrisati, koristiti nakon brisanja-kreiranja, jer je zapravo sve ok, no do tad je zaključan-kriptiran tj brisanjem ode sve i to je svrha takve zaštite (ne kao backup-sigurnost nego krađa-pristup) dok pružatelji cloud i sl. usluga kao ms to guraju jer tad imaju jednostavnu kontrolu kroz ID računala kao tpm-čip.. za bilo koju online uslugu, npr kako spriječiti dijeljenje netflixa, igara, .. jedinstvenim identifikatorom, mogla bi to biti mac-mrežna adresa no ona se može soft-mijenjati, može biti bilo što, mbo-id, cpu-id.. no tad je veza s pogrešnom komponentom, tj ne s juzerom i recimo kvarom mbo juzer gubi win licencu ako je to način aktivacije.. tj za cloud usluge im hw nije dobra metoda, nego idu na soft tj to je svrha tpm čipa i tad ms-a nije briga koje računalo juzer koristi, koji os, platformu.. bitno mu je samo da plaća uslugu i tad ima pristup, ne plaća-nema.. dok računalo može biti npr pc-linux ili vešmašina-terminal..

 

-sad ste već zaboravili što je tema (ako ste čitali?) :)) .. pa to hoće li nešto klonirano-kopirano raditi, može, nije teh.problem, više je problem mogućih zaštita a to je za svako računalo posebno tj možda je ili nije tj direktno utječe na pozitivan-negativan odgovor tj rezultat. Dok juzer početnik vidi samo rezultat, prvi-idealan, sve radi i računalo se upalilo.. ili ne pali, ne radi.. pri čemu ne zna što je uzrok, tj može li podesiti bios, može li promijeniti bootmod medija.. pa do tog da jedan bios može nuditi opciju drugi ne nudi.. a da je to sve igra velikih koji o tome odlučuju, ne ono što juzer želi ili što bi bilo praktično... u tom scenariju juzer-početnik ima vrlo male šanse da će iz prvog pokušaja uspjeti.. tj više da će odustati, no to ne znači da se ne može, možda samo treba probati par puta, 2-3.. možda 4.pokušaj radi no ako odustane na prvom tad to ne znamo a bez čarobne kugle-graha ne možemo znati dok to sve nemamo kao info.

-sve je moguće, pa i zaobići zaštite, no nije jednostavno.. tj dovoljno da je za većinu početnika odgovor 'ne'..

-kao i početno pitanje 'zašto'.. tj iz kojeg razloga se želi kloniranje na novo računalo.. jer clean-install je brz, čist, radi i preporučljiv čisto kad se bira a da nije neki drugi-važniji kriterij.. dok te druge kriterije nemamo tj svaki juzer ima za sebe, dok ako je ideja ušteda vremena, to često ispadne suprotno, jer install win je brz, kloniranje traje koliko traje copy.. + nakon uspješnog paljenja os mora sve drivere pormijeniti što je nekoliko update-rebootova tj nije brže, dok se jedino može uštedjeti vrijeme za install i podešavanje ostalog softa a juzeri to žele primarno za soft za koji imaju licencu tj ne žele je izgubiti.. dok druga strana naravno želi to onemogućiti i prodati ponovo-novo.. pa nije stvar što se može nego tko je u toj igri jači, a to nije juzer-početnik.. :)

 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
2 0 hvala 0
13 godina
offline
Migracija win10 na novi laptop sa freedos

Možeš, ali svakako očekuj probleme na svakom koraku. Govorimo o totalno različitom hardveru vjerojatno i različitog proizvođača. Ti kad instaliraš Windows na neko računalo, isti se optimiziraju za rad na tom određenom hardveru, instaliraju se driveri baš za taj hardver. Sad ako ideš "kopirati" tu verziju Windowsa na neki totalno drugačiji stroj, 99% će doći do nekih problema, ako ne odmah, onda gotovo sigurno na duže staze.

 

Radije instaliraj Windows od početka na novom laptopu i uštedi si i vrijeme i živce.

 
3 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Migracija win10 na novi laptop sa freedos
I tako, uz sve to kemijanje, više će izgubiti vremena nego instalirati windowse na novi hardver načisto.
A o mogućim problemima, smeću u registru i ostalo, sve je gore rečeno…
Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti, prodane duše! Crni vragovi, a i žuti i zeleni, ne samo da se nude, već bi i prodali dragu nam Hrvatsku za Judine škude!
Moj PC  
4 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Migracija win10 na novi laptop sa freedos
Marko :D kaže...

Možeš, ali svakako očekuj probleme na svakom koraku. Govorimo o totalno različitom hardveru vjerojatno i različitog proizvođača. Ti kad instaliraš Windows na neko računalo, isti se optimiziraju za rad na tom određenom hardveru, instaliraju se driveri baš za taj hardver. Sad ako ideš "kopirati" tu verziju Windowsa na neki totalno drugačiji stroj, 99% će doći do nekih problema, ako ne odmah, onda gotovo sigurno na duže staze.

 

Radije instaliraj Windows od početka na novom laptopu i uštedi si i vrijeme i živce.

 -instaliraju.. i s win10 to nije veći problem, jer od početka to dozvoljava-predviđa (kao i win2go)... tj automatika to odradi u par restartova i malo sreće (da nešto ne 'zapne', obično neki oem-ovisan soft.. pogotovo na laptopu kao multimedijalne tipke i kratice za paljenje wlan-audio i sl. kao fn-tipke.. puno teže na laptopu nego desktopu iz tog razloga.. mada je teoretski isto). :)

 

-win kao os je najmanji problem, sve ostalo je daleko veći, uz pretpostavku da novi laptop nema legacy-boot-mbr opciju tad ako je u tom modu stari laptop-disk neće ići bez konverzije koja je još veći problem..

-idući problem je čisto fizički-medij, hdd-ssd su identični, 2.5 i sata port.. no novi laptopi ih skoro više nemaju nego nvme.. pa tad i ako juzer ima ext-doking za disk nema za nvme.. tj može biti da nema kako to spojiti za kopiranje-kloniranje i da je to dovoljan fizički problem da to ne može ako bi sve ostalo i radilo..

-tj nije isto promjena medija na jednom računalu, hdd-ssd-nvme.. jer tad je to jedno računalo, isto, nije problem licence, nije problem spajanja fizičkih medija.. dok s dva računala, staro-novo imamo i taj problem, fizički... pa recimo juzer treba kupiti nvme adapter ... ili ako ima hdd-usb (dock) tad to radi na novom koje je vjerojatno-99% nvme medij.. tj iskoristi adapter koji već ima (ako je to ono što navodi..) no mora imati neki boot-medij, kao hirens, kojim će to obaviti ili treće računalo .. a to tad nije juzer-početnik koji u 'definiciji' ništa od tog nema, osim želje... :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice