Dobre i loše strane Viste zaključana tema

poruka: 17
|
čitano: 5.931
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Dobre i loše strane Viste
pitanje

Molim vas prokomentirajte vistu

stavite sve što znadete o visti

ja želim preči pa me zanima je dobro

komentirajte što više.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

+ Sučelje, u stanju iskoristiti Quad core i više memorije

-Relativno spora u odnosu na Win XP

Intel Celeron D331 2,66Ghz, 1GB DDR2-667Mhz RAM, nVIDIA GeForce 8400GS 256MB, Hitachi 80GB HDD, MBO MSI P4M900M2-L

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Dobre i loše strane Viste

+sucenje,vise memorije itd.

-previse zahtjevna, malo spora

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u potpis
16 godina
- samo cijena, trenutno si je ne mogu priuštiti
16 godina
neaktivan

Ovako, što se tiče Viste...pomirio sam se sa većim zauzećem prostora na hdd-u, pomirio sam se i sa zauzećem RAM-a (donekle), kada se isključe nepotrebni efekti čak radi i relativno zadovoljavajuće, ali ne mogu se pomiriti sa nedovoljnom nazad kompatibilnošću aplikacija, čak i sa odbijanjem rada pojedinih aplikacija koje su prilagođene baš za Vistu. Ne mogu se pomiriti sa konstantnim roštiljanjem igle na HDD-u, čak sam pročitao dosta pritužbi da ljudima rikavaju HDD-i te da smatraju da je tome kriv sam OS.

Smatram da Microsoftu nije trebalo to sranje što ga je napravio sa Vistom.

Sav taj eye candy se mogao integrirati i u XP vrlo lako.

A sav taj "napredak" koji su napravili na OS-u se pri uporabi pokazao više nedostatak nego prednost.

To je razlog zašto sam ju nakon kratkog vremena prebrisao XP-om. Ne treba mi OS koji će mi jesti više resursa nego same aplikacije. Hebeš takav OS. On tu treba biti da mi omogući što jednostavniji rad sa aplikacijama a ne da zauzima više resursa od mnogih njih i krade im potreban prostor. Na kraju i posjedujem laptop jer mi treba za posao i potrebne aplikacije, pa nisam ga sigurno kupio da browsam po sustavu i divim se OS-u, već da se digne OS i omogući mi što lakši rad u meni potrebnim aplikacijama. Vista tu pada na testu definitivno. To nije svrha OS-a i smatram da je Microsoft došao na jako loš glas ovim korakom.

Vista je čista pušiona!!! Kao što vidite jako sam razočaran ovim sustavom. Čak toliko da sam dugo vremena razmatrao prelazak na OS X i kupovinu macbooka, ali sam ipak ostao radije na XP-u zbog meni potrebnih aplikacija u firmi.

K A T A S T R O F A !

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Vista nema nedostataka,jedino ako misliš koristiti softver stariji od 10 godina nemoj koristiti Vistu.

Sprobal sam više od 200 programa,više od 300 igri i nisam imal niti jedan problem koji bi bio vezan uz samu Vistu.

Normalno ako ti je znanje o kompu i OS tipa znam ga upaliti i ugasiti onda normalo da buš imal probleme,ali sa svojim neznanjem, a ne Vistom.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Slazem se sa tomom. A o toj famoznoj vistinoj brzini i tome kako je XP brzi, uvijek kazem, stavi WIN 98 pa ce izletit iz kompjutera od brzine!!

Gigabyte P35-DS3R,Socket775/Intel Core 2 Duo E4400/4GB DDR2,800MHz,Kingmax/Segate,320GB,7200rpm 16MBcache/Gigabyte 8800GTS/CHIEFTEC,GPS-500AB-A/Thermaltake MiniTyphoon,CL-P0268/1xCh120mm, 4xCh 92mm/Kućište Chieftec SG-01B,midi/LG FLATRON,19"/Trust WirelessDS-3250
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

+ kompabitalnost sa starim programima,izgled,podrska,opcije,dx10-ak to sta znaci?

- neradi mi mod za homeworld 2 (BSG), sporost, zahtjevnost, oduzima bodove u 3dmark06 u odnosu na xp i to poprilicno, UAC, 2 zvucnika samo pustaju zvuk kada slusam pjesme u 5.1 sistemu( 2 front) to se moze srediti ukljucivanjem surround-a ,ali se svjedno slabo cuje na ostalima, zato mjuzu slusam na drugom kompu koji ima xp sp3( u igricama koje podrzavaju 5.1 cuje se na svim zvucnicima, i LAN mi sere na visti mogu samo ulazit u public folder , a na hard disk ne, a ukljucen je shareing na full access i sve je podeseno kak treba bit, ali stalno pise access denied, sto na xp-u radi!

Da srede to sa zvukom, i sporost vista bi mi bila super ,ali ovako nije.

U skali od 1 do 10:

vista 7/10

XP SP3 9/10

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

+ Ako imas srece, radit ce bolje od XPa i bit ces prezadovoljan s Vistom

- Ako nemas srece, radit ce priblizno kao Win ME i vratit ces se XPu brzinoim munje

Ja spadam u "+" kategoriji, ali znam i osobno puno ljudi koji su "-".

Sta znaci ovo imas/nemas srece?

Nisam siguran, mislim da nitko nije. Dobro "uskladjenje" komponente u racunalu? Originalna Vista sa svim update-ime? ... Nema pravila.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Dobre strane: Vrlo stabilan OS (koristio sam ga kod kuće od lansiranja i na poslu od letos), bolji memory management, bolje performanse na multicore računarima, 64-bitna verzija donosi podršku za veće količine memorije kao i određene dobitke u performansama, sitne dorade interfejsa, opšti utisak pouzdanosti i robusnosti.

Loše strane: zauzima više RAM memorije (mada najvećim delom zbog superfetcha, što će reći da su to stvari koje bez problema budu izbačene iz memorije), veće zauzeće harda, ljudi koji nemaju pojma o čemu pričaju će ti se smejati što je koristiš.

UAC nisam naveo ni od jednom kategorijom. Realno, to je nešto što postoji i u drugim savremenim desktop OS-evima (linux, Mac OS X), jedino narod na Windowsu nije na to navikao, a i Windows programeri često sasvim nepotrebno prave programe koji zahtevaju administratorska ovlašćenja (npr, ima igara koje ih zahtevaju ne samo da bi se instalirale, već i da bi posle radile, WTF?!) pa prompt zna iskakati iritirajuće često, no to nije krivica OS-a (inače, relativno dosta korisnika i na XP-u koristi limited account kad god može i zbog toga se oseća nešto sigurnije).

Kompatibilnost sa starijim aplikacijama bih ocenio kao veoma dobru. Trebale su mi nove verzije sigurnosnog softvera i Nera, nešto je trebao okrpiti, negde je trebalo zaviriti na compatibility tab, no ta priča je najvećim delom bila gotova već u prvih nekoliko meseci nakon lansiranja - XP sad svi kuju u zvezde, ali situacija je bila neuporedivo gora kada je on izašao.

Sve u svemu, Vista je pomalo preglomazna za relativno skroman broj istinskih novosti koje donosi, ali je verovatno, od 95-ice pa nadalje,   MS-ov operativni sistem koji je bio najupotrebljiviji neposredno po lansiranju i na bilo kojoj ne low-end mašini kupljenoj u poslednjih dve-tri godine sigurno ne zaostaje za XP-om ni po brzini ni po stabilnosti ni gledajući user-friendliness, naprotiv, sve skupa, mislim da je bolji izbor. Naravno, nađe se aplikacija koja nikad nije updateovana za Vistu (ili češće malo starija verzija aplikacije koju proizvođač ne želi updateovati jer prodaje novu verziju) i onda nema smisla prelaziti na nju, niti je odmak od XP-a toliki da se baš previše isplati kupiti novi os za postojeću mašinu, ali korisnik koji kupuje nov računar i ima izbor između Viste i XP-a nema razloga da ne uzme Vistu (osim ako nije u pitanju neki netbook/nettop ili mašina kod koje se baš škrtarilo na RAM-u).

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Koristim je već godinu i pol i sve bolje i bolje radi....da se tako izrazim....i ne znam zašto navode da je spora kad je brža od xp(bar meni).
Nećeš nimalo pogriješiti na prelazak na taj OS..samo malo navike i zaboravi na XP i njegovo ponašanje tad će ti i Vsta leći odlično.
Od plakanja za prošlošću nemaš koristi a dolaze i W7 ..prema tome.....RIP XP.

17 godina

Svi spominju taj dosadni UAC (User Account Control), kako je naporan, stalno iskace i postavlja pitanja, bla, bla, a ta opcija se uz dva, tri klika misem iskljuci i sve dalje radi bez problema i bez dosadnih popouta!!!

95% ljudi u minus viste spominju taj UAC. Smijesno, ako to smatraju minusom, u biti ako im je to tako vazan minus operativnog sustava o cemu dalje pricat.

Gigabyte P35-DS3R,Socket775/Intel Core 2 Duo E4400/4GB DDR2,800MHz,Kingmax/Segate,320GB,7200rpm 16MBcache/Gigabyte 8800GTS/CHIEFTEC,GPS-500AB-A/Thermaltake MiniTyphoon,CL-P0268/1xCh120mm, 4xCh 92mm/Kućište Chieftec SG-01B,midi/LG FLATRON,19"/Trust WirelessDS-3250
Poruka je uređivana zadnji put ned 14.12.2008 14:34 (doktor1).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Bilo je 800 takvih tema... Koristi tražilicu...

FA FA LA SI MI TI FA LA TI
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
0bserver kaže...

Ne mogu se pomiriti sa konstantnim roštiljanjem igle na HDD-u, čak sam pročitao dosta pritužbi da ljudima rikavaju HDD-i te da smatraju da je tome kriv sam OS.

Isključiti indeksiranje.
17 godina
0bserver kaže...

Smatram da Microsoftu nije trebalo to sranje što ga je napravio sa Vistom.

Sav taj eye candy se mogao integrirati i u XP vrlo lako.

A sav taj "napredak" koji su napravili na OS-u se pri uporabi pokazao više nedostatak nego prednost.

To je razlog zašto sam ju nakon kratkog vremena prebrisao XP-om. Ne treba mi OS koji će mi jesti više resursa nego same aplikacije. Hebeš takav OS. On tu treba biti da mi omogući što jednostavniji rad sa aplikacijama a ne da zauzima više resursa od mnogih njih i krade im potreban prostor. Na kraju i posjedujem laptop jer mi treba za posao i potrebne aplikacije, pa nisam ga sigurno kupio da browsam po sustavu i divim se OS-u, već da se digne OS i omogući mi što lakši rad u meni potrebnim aplikacijama. Vista tu pada na testu definitivno. To nije svrha OS-a i smatram da je Microsoft došao na jako loš glas ovim korakom.

Vista je čista pušiona!!! Kao što vidite jako sam razočaran ovim sustavom. Čak toliko da sam dugo vremena razmatrao prelazak na OS X i kupovinu macbooka, ali sam ipak ostao radije na XP-u zbog meni potrebnih aplikacija u firmi.

K A T A S T R O F A !

U svemu se slažem. Skoro sam prešao na OS X (Linux mi isto ide na jetru - iako ga često koristim jer imam neke programe prebačene sa UNIXa).

Šta se tiče kompatibilnosti unatrag, nije problem samo u programima nego i u 'kompatibilnosti upotrebe OS-a' (ergonomija). Novi nazivi, novi raspored funkcija po sustavu, itd. samo kompliciraju stvari. Nešto možeš promijenit kad izbaciš novi softver, ali ako promijeniš puno toga znači da priznaješ da si i prije imao sranje od proizvoda.

Šta se tiče sporosti: Bože sačuvaj!. Nije uopće stvar koji hardver imaš - svaki drugi OS na tom hardveru radi najmanje 3 puta brže. Čak mislim da je situacija još gora ako imaš brži hardver. Tek na njemu se vidi prava razlika u brzini između XP i Viste, koja su uvijek vuče k'o prebit pas. Na starim kantama ionako sve radi sporo, pa kad staviš Vistu umjesto XP-a - dođe ti skoro pa isto. Govorim iz iskustva: 3 puta sam platio Vistu (2 laptopa i 1 desktop) i uvijek ista priča - kad instaliraš XP na taj isti hardver, kompjuter 'oživi'. 

Ima i napretka u odnosu na XP (i starije). To je u prvom redu podrška za raznorazne upgrade preko Interneta (driveri i sve ostalo). Zatim podrška za 64bit arihtekturu, RAM i slično. Ali sve drugo je loše, loše.

Moj dojam je da je to OS koji pokušava biti igraća konzola koju i budala može koristiti za ozbiljan rad, a ispada ni jedno ni drugo. Neki je zovu XP sa šljokicama. Nije to XP. Vista je novi proizvod koji je dovoljno lošiji od XP-a da je se ne koristi.

Poruka je uređivana zadnji put ned 14.12.2008 15:32 (shkval).
17 godina
neaktivan
doktor1 kaže...

Svi spominju taj dosadni UAC (User Account Control), kako je naporan, stalno iskace i postavlja pitanja, bla, bla, a ta opcija se uz dva, tri klika misem iskljuci i sve dalje radi bez problema i bez dosadnih popouta!!!

95% ljudi u minus viste spominju taj UAC. Smijesno, ako to smatraju minusom, u biti ako im je to tako vazan minus operativnog sustava o cemu dalje pricat.

Može li mi netko reći kako isključiti taj UAC,a da mi svaki puta kad upalim ili restartam PC ne iskače onaj crveni štit sa iksom u NOTIFICATION AREI?
17 godina
neaktivan
kompotko kaže...

Bilo je 800 takvih tema... Koristi tražilicu...

čekaj malo, zašto koristiti tražilicu, ovo je jedna od rijetkih tema koja dopušta diskusiju.Ako je redundantna navedi orginalno ime prijašnje aktualne teme iste tematike.

Sam bog zna da je na ovom forumu previše tema tipa šta da kupim, kak da crackam, di da skinem, kaj mislite o ovoj konfi, kaj da si kupim i sličnih topica koji spadaju u domenu pitanja koje se postavlja na helpdesku, za takve teme ti vrijedi gore navedeno ...Koristi tražilicu... jer how to, manuals, faq stranice, i recenzije hardwarea ili softwarea postoje na raznoraznim stranicama, u ogromnom broju na engleskom jeziku a ima ih polako u sve većem broju i na hrvatskom.

A dobre i loše strane OSa su uvijek aktualna tema, vrijedna diskusije, samo što većina postova bude pljuvanje bez argumenata, što bi isto trebalo kartonizirati, jer nikoga na kraju krajeva ne zanimaju stavovi koji nisu obrazloženi, ako već pljujete barem obrazložite zašto.

A sad malo o Visti, sustav je generalno gledajući sasvim uredu, ništa lošiji od XP.Naravno stabilnost samog sustava nije samo do operativnog sustava, već puno tiga ovisi o hardwareu, a naročito je presudan način na koji koristimo i odnosimo se prema operativnom sustavu.

Npr, ja na dellu već 3 godine imam instalirane XP, i vjerovali ili ne sustav se ne ruši, boota se jednakom brzinom kao i kad je instaliran, ništa ne šteka, ukratko funkcionira gotovo savršeno, međutim bitno je reći da sam na njega instalirao certificirane drivere koje više nisam updateao, na njemu imam instaliranu bateriju programa koje stalno koristim, antivirus je nod, i to je to, niti na njuga instaliram razna shareware sranja, niti stalno updateam drivere, niti stavljam po njemu razne crackane igrice i slična sranja koja stavljam po stolnom računalu koje imam doma,stoga nije ništa čudno što je sustav stabilan, dok je npr doma XP bio reinstaliran u pravilu svakih 6 mjeseci ili godinu dana najviše, jer čak i kad se nije rušio sve se usporilo na zamjetnoj razini.

Zasad mi Vista 32bit funkcionira savršeno, zna neki puta zaštekati, ali task managerom je odmrznem, kažem zna se desit možda jednom u 24 sata rada, no to je vjerovatno zbog firefoxa, a sa obzirom da je minorna gnjavacija ne mislim je zbog toga reinstalirati, no da se hoće srušiti, neće.No da je osjetljivija od XP, je, naročito 64bitna verzija, nju sam uspio do te mjere usvinjiti da je random počela izbacivati BSOD, i ništa nisam mogao nego je maknuti.

Uglavnom, ukoliko po kompjuteru instalirate pa deinstairate svašta, stalno update drivere, pripremite se na probleme i usporenja, naravno sve se to može izbjeći kvalitetnim backupom, ali malo tko je spreman platiti dodatni disk za backup, barem na kučnom računalu, no Vista je što se tiće pračenja rada i stabilnosti sustava puno više oboružana alatima te svrhe.U Visti se stvarno može na relativno jednostavan način pratiti stabilnost sustava, usporenje pri bootanju, logovi su ekstenzivni, krivca u vidu drivera, aplikacije ili servisa odgovornog za usporenje ili nestabilnost je puno lakše identificirati, nego što je to u slučaju sa XP.Naravno nisu svi alati pred nosom, ali sa malo entuzijazma nije ih teško naći, a ni koristiti.

Vistine dobre strane su - ljepše sučelje, neki kažu nije bitno, ali to je glupost, ljepota i izgled su važni, često od presudne važnosti kod odabira, bilo žena, automobila ili operativnog sustava.Ergonomija sučelja je također poboljšana.

Mnogi ne znaju, ali Vista bolje upravlja sa višejezgrenim procesorima.Bolje i sigurnija komunikacija sa hardom, sad ovo posljednje može zvučiti čudno, ali u stvari nije, na XP kad je nestalo struje znalo se desit da se mora raditi checkdisk, jer se poremeti index ili se dogodi crosslink, ili nešto teće što windowsi XP ocijene kao neispravnan datotečni sustav.To mi se još nikad nije desilo na Visti, a masu puta se znalo da nestane struje.Neki će reći da to nema veze sa Windozama, nego sa postavkama Harda ili u tome što je hdd radio prilikom nestanka struje, ali struja je nestajala u raznim scenarijima, i uvijek isto, čak imam i dva stara diska koja sam koristio na XP, i da i prije su bili ntfs.Ima još dosta stvari koje su bolje na Visti ali tu ima premalo mjesta da bi ih naveo.A initko ne voli čitati postove o d 6+stranica.

Loše strane su uglavnom visoki hardwareski zahtjevi, i konzumacija istih.Minimalni zahtjevi specificirani od MS su u najmanju ruku neistinite tvrdnje a u najgorem notorne laži.Ako imate procesor ispod 2 Ghz i manje od 2 gb memorije, jedino što možete je raditi je uredski posao, bilo kakvo bavljenje uređivanja fotografija, videa, muzike i slično su mazohističke radnje, da ne spominjem bilo kakvo igranje.A i ovo što sam gore naveo su minimum za relativno ugodan rad, ništa pretjerano.

Kad instaliram sve drivere i aplikacije koje koristim za po doma, Vista uredno odgrize oko 1,5 - 1,8 GB rama, znači nije tu ništa posebno, msn,norton 2008,everest,wireless, i 5 do 6 sidebar gadgeta.Sa time da sam maknuo masu stvari iz statupa.No sa obzirom da imam 4GB rama i Quad na 3 GHz, nije mi bad.No nekome sa 2GB rama i single core procom bi moglo biti bad.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice