AHCI, SATA driveri problem

poruka: 11
|
čitano: 4.697
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

Pozdrav,

Jučer sam updateao BIOS i naravno sve postavke su se resetirale na tvorničke. Disk mi je bio postavljen u AHCI način rada i nakon upradea u BIOS-u se vratio SATA način...

Windowsi se normalno digli, odmah je Win update instalirao neke drivere (sata pretpostavljam), ali nakon što sam ugasio PC više ne mogu bootati windowse...

Kada počne čitati disk samo izbaci grešku: "Disk error, Please press key to restart".. U BIOS-u normalno vidim disk i s njim je sve uredu, ali očito su se instalirali neki krivi driveri... Prebacivanje u IDE, SATA, AHCI mod donosi istu grešku...

Kako vratiti stare drivere bez da ponovno reinstaliram Windowse?

Matična ploča: GB EP35-DS3, Disk: Intel X25-M, OS: Win 7 x64

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Da li si pokušao ući u safe mod pomoću F8?

Teško konju kojeg selo hrani i državi koju suknja brani, jedan, dva evo ti ga na
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
RE: AHCI, SATA driveri problem
Jura iz druge galaksije kaže...

Da li si pokušao ući u safe mod pomoću F8?

Ne može ući u safe mod kad ne čita disk... javlja grešku:

Disk error. Press any key to restart.

error error
16 godina

Probaj samo repair windowsa.Isključi kabel od interneta iz kompa prije toga te ako se podignu isključi update.Instaliraj zadnje intel ahci drivere,te u biosu opet vrati na ahci mode.

koliki mi je da ga pola moran držat u živideru
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.12.2010 16:35 (dery).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

kod frendice ima nešto slično na kompu...

ima jedan sata HDD i drugi pata HDD koji je samo kao dodatni za podatke.

optika je spojena preko SATA kabla isto.

kod instalacije se vide diskovi, ali na ovaj noviji sata nema šanse staviti windowse dok god se ne uključi RAID opcija u biosu.

možda se i tvojoj mbo tako treba postaviti u biosu da proradi na RAID uključen.

kad već nema pive i ćevapa i jedno hvala bi pomoglo .-))
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Probao sam sve žive kombijacije u BIOS-u.... IDE , SATA, AHCI (RAID ne podržava) i nikako da ga digne više...

Probao sam i windows repair koji vidi da je na toj partici instaliran OS, ali nikako da ga popravi... nešto "radi" par minuta i kaže da se PC mora resetirati da bi se dovršio popravak, ali nakon reseta kao da nije ništa ni radio...

Problem je u tim driverima koji su na disku, da li postoji način da se izbrišu svi disk driveri, jer kada uđem u recovery mode imam opciju brisaja fileova, pa da barem pobrišem sve, pa možda se onda digne...

0 0 hvala 0
17 godina

1. Provjeri imaš li spojeno na komp još nešto sa čega bi se Windowsi mogli pokretati (floppy, usb stick, mem. kartica i sl.). Jednom sam imao sličan problem sa USB tipkovnicom koju je BIOS vidio kao disk! Provjeri redoslijed bootanja u BIOS-u i postavi sistemski disk na prvo mjesto. Ako imaš više diskova (npr. SATA i IDE), odaberi prvo onaj na kojem ti je instalacija Windowsa. Provjeri je li uključen SATA RAID, ako je - isključi ga.

2. Ako ovo gore ne pomaže pokušaj popraviti disk sa FIXMBR ili FIXBOOT komandama. Pokreneš instalacijski disk Windowsa, odabereš 'Recovery Console' i upišeš - FIXMBR, a zatim FIXBOOT.

bor4c - human geek, level 31, technosexual, neutral good
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
RE: AHCI, SATA driveri problem
bor4c kaže...

1. Provjeri imaš li spojeno na komp još nešto sa čega bi se Windowsi mogli pokretati (floppy, usb stick, mem. kartica i sl.). Jednom sam imao sličan problem sa USB tipkovnicom koju je BIOS vidio kao disk! Provjeri redoslijed bootanja u BIOS-u i postavi sistemski disk na prvo mjesto. Ako imaš više diskova (npr. SATA i IDE), odaberi prvo onaj na kojem ti je instalacija Windowsa. Provjeri je li uključen SATA RAID, ako je - isključi ga.

2. Ako ovo gore ne pomaže pokušaj popraviti disk sa FIXMBR ili FIXBOOT komandama. Pokreneš instalacijski disk Windowsa, odabereš 'Recovery Console' i upišeš - FIXMBR, a zatim FIXBOOT.

Spasio si me... Sve sam isključio osim ovog diska... ušao u windows repair i nakon restarta evo me u windowsima... {#}

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.12.2010 17:30 (MatkoBB).
16 godina

...

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.12.2010 17:45 (MatkoBB).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Imam jedan problem, kad palim laptom (asus) pojavio mi je ahci driver error...sad tu imam opciju F2 za resume, međutim laptop ostaje smrznut u tom dijelu...nemogu niti do biosa doć...any help?

Dan prije toga me je nešto upozoravalo da je baterijica na mb slaba...da mi se nije šta po*ebalo zbog toga?
365 dana za kompom :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

hvala svima šta su se trudili pomoć otkrit problem ;)

izgleda da je vrisno hard...čeka se odgovor od garantnog servisa :P

365 dana za kompom :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice