Excel - pomoć

poruka: 21
|
čitano: 11.044
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Excel - pomoć

Imam problem s pisanjem formule koja mi treba, pa ću probati što bolje objasniti...

Znači zadani su predmeti i ocjene iz njih, a ja sad trebam napisati formulu koja će u slučaju da je prosjek 5 ispisivati odličan...itd.

Nadam se da razumijete o čemu govorim...{#}

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.12.2011 11:17 (g520).

0 0 hvala 0
15 godina
Re: Excel - pomoć

=IF(AVERAGE(A1:A16)=5;"odlican";(IF(AVERAGE(A1:A16)=4;"vrlodobar";(IF(AVERAGE(A1:A16)=3;"dobar";(IF(AVERAGE(A1:A16)=2;"dovoljan";"nedovoljan")))))))

Ovako to treba biti, samo sad je problem oko zaokruzivanja, jer tesko da ces uvijek dobiti tacan broj...

Ah, sad vidim da treba jos stosta promijeniti, ali nek ti ovo bude osnov, ovako mozes koristiti IF funkciju, sad je lako dodavati ostale uslove, pa se malo zabavi.

You better run, you better take cover!
Poruka je uređivana zadnji put ned 4.12.2011 1:22 (Smucek).
15 godina
neaktivan
Smucek kaže...

=IF(AVERAGE(A1:A16)=5;"odlican";(IF(AVERAGE(A1:A16)=4;"vrlodobar";(IF(AVERAGE(A1:A16)=3;"dobar";(IF(AVERAGE(A1:A16)=2;"dovoljan";"nedovoljan")))))))

Ovako to treba biti, samo sad je problem oko zaokruzivanja, jer tesko da ces uvijek dobiti tacan broj...

Ah, sad vidim da treba jos stosta promijeniti, ali nek ti ovo bude osnov, ovako mozes koristiti IF funkciju, sad je lako dodavati ostale uslove, pa se malo zabavi.

Kad to upišem uvijek mi ispisuje "nedovoljan".

Ja sam nešto pokušao sastaviti, ali ne prihvaća formulu, pa ako može ispravak:
=IF(AVERAGE(A1:A16)=5;"odlican";(IF(AVERAGE(A1:A16)=4;"vrlo dobar";(IF(AVERAGE(A1:A16)=3;"dobar";(IF(AVERAGE(A1:A16)=2;"dovoljan";(IF(MIN(A1:A16)=1;"nedovoljan")))))))))

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.12.2011 1:33 (g520).
15 godina
neaktivan
Excel - pomoć

Bump

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Excel - pomoć

Dajte ljudi pomozite, ne vjerujem da nitko ne zna ovo.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
g520 kaže...

Dajte ljudi pomozite, ne vjerujem da nitko ne zna ovo.

Ako koristiš Excel 2007 tada uzmimo slijedeću situaciju.

Ocjene se nalaze u range A2:A7
U ćeliji A8 ti je formula =AVERAGE(A2:A7) koja računa prosjek ocjena u range

U ćeliji u kojoj želiš rezultat postavi slijedeću formulu

=IF(COUNTIF(A2:A7;"")>0;"Niste upisali sve ocjene ?????";IF(A8="";"";IF(ISERROR(IF(A8<1,5;"Nedovoljan";IF(AND(A8>=1,5;A8<2,5);"Dovoljan";IF(AND(A8>=2,5;A8<3,5);"Dobar";IF(AND(A8>=3,5;A8<4,5);"Vrlo dobar";"Odličan")))));"";IF(A8<1,5;"Nedovoljan";IF(AND(A8>=1,5;A8<2,5);"Dovoljan";IF(AND(A8>=2,5;A8<3,5);"Dobar";IF(A8="N";"";IF(AND(A8>=3,5;A8<4,5);"Vrlo dobar";"Odličan"))))))))

Web tutoriali za početnike, Visual Basic, Autocad, Windows, Excel, Word, FrontPage, PowerPoint, Home Network
13 godina
neaktivan

Možda radije ovako:

=CHOOSE(IF(MIN(A1:A16)=1;1;ROUND(AVERAGE(A1:A16);0));"jedan";"dva";"tri";"četiri";"pet")

Ako ne radi – javi. Pokušao sam s nekoliko vrijednosti i čini mi se da funkcionira kako treba.

Live Long and Prosper
Poruka je uređivana zadnji put sri 7.12.2011 20:48 (davorho).
16 godina
neaktivan
davorho kaže...

Možda radije ovako:

=CHOOSE(IF(MIN(A1:A16)=1;1;ROUND(AVERAGE(A1:A16);0));"jedan";"dva";"tri";"četiri";"pet")

Ako ne radi – javi. Pokušao sam s nekoliko vrijednosti i čini mi se da funkcionira kako treba.

bravo @davorho,  odlična ideja za formulu ;)

Web tutoriali za početnike, Visual Basic, Autocad, Windows, Excel, Word, FrontPage, PowerPoint, Home Network
15 godina
neaktivan
davorho kaže...

Možda radije ovako:

Je, radi! Hvala puno.

15 godina
neaktivan
Excel - pomoć

Treba mi još nešto...

Riješeno.

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.12.2011 17:00 (g520).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Excel - pomoć

Treba mi formula koja će kad promjenim podatak(ime) u jednoj tablici, tada da taj podatak promjeni i  u drugoj tablici.

This is not the droid you're looking for...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
skandalouz kaže...

Treba mi formula koja će kad promjenim podatak(ime) u jednoj tablici, tada da taj podatak promjeni i  u drugoj tablici.

Koliko sam ja skužio, bilo bi dovoljno da staviš da polje u drugoj tablici ima istu vrijednost kao polje u prvoj tablici. (Npr polje B3 ima forumu =A3)

Ako ćeš skalirati na cijelu tablicu, moraš uzeti u obzir da ti i u jednoj i drugoj prezimena moraju biti isto poredana.

Evo, ovako, ako sam dobro razumio. Znači kada u prvom stupcu promjeniš ime promjeni se i u drugom.

http://www.megaupload.com/?d=04DBU325

&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;quot;Yesterday is a history, tommorow a mistery, but today is a gift. Thats why it's called present&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;quot;
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.12.2011 2:02 (FlyBoy).
17 godina
neaktivan
Excel - pomoć

Jest to je to, hvala

This is not the droid you're looking for...

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Excel - pomoć

Da li mi netko može reći kako da u Excelu zamjenim ono što na vrhu svakog stupca piše A, B, C, D.... da piše nešto drugo. Recimo umjesto "A" da piše "IME"?

0 0 hvala 0
17 godina
Sjekirica kaže...

Da li mi netko može reći kako da u Excelu zamjenim ono što na vrhu svakog stupca piše A, B, C, D.... da piše nešto drugo. Recimo umjesto "A" da piše "IME"?

to na vrhu ima ime - naziv stupca. imena stupaca, oznake stupaca, se ne ispisuju! one ti služe da s elakše snalaziš u Excelu.

ako ti ime prvog stupca u tablici treba biti "Ime" onda klikni u ćeliju A1 i upiši "Ime", a od ćelije A2 pa nadalje unosi imena.

tako se radi u Excelu

17 godina
sasa kaže...
Sjekirica kaže...

to na vrhu ima ime - naziv stupca. imena stupaca, oznake stupaca, se ne ispisuju! one ti služe da s elakše snalaziš u Excelu.

ako ti ime prvog stupca u tablici treba biti "Ime" onda klikni u ćeliju A1 i upiši "Ime", a od ćelije A2 pa nadalje unosi imena.

tako se radi u Excelu

A kako napraviit da dok scrollam prema dole da taj prvi red bude iznad(da bude cijelo vrijeme vidljiv), odnosno da se ostatak podvlaći pod taj prvi red?

Bolje 5 do 12 nego ni jedna poslije 1! :)
17 godina
mali.ivica87 kaže...
sasa kaže...
Sjekirica kaže...

tako se radi u Excelu

A kako napraviit da dok scrollam prema dole da taj prvi red bude iznad(da bude cijelo vrijeme vidljiv), odnosno da se ostatak podvlaći pod taj prvi red?

klikni u ćeliju A2 i onda:

excel 2003 i starije: Window->Freeze panes

excel 2007 i novije: View->Freeze Panes->Freeze Panes

12 godina
neaktivan
Excel - pomoć višestruki Replace

Pozdrav,

ako netko slučajno zna i može pomoći oko slijedećeg. Imam u prvom redu tablice oko 150 različitih naziva, skraćenica za neka imena životinja, svako od tih imena pripada u jednu od 5 mogućih kategorija. Želim od jednom zamijeniti sva imena s jednom, odgovarajućom kategorijom, zatima sva preostala imena s drugom odgovarajućom kategorijom i tako do kraja. Znači zanima me može li se ikako zaobići činjenica da se u polje Find what može od jednom upisati samo jedna vrijednost?

Konkretno, želim zamijeniti riječi: trdr, trme, trpa, blin i pama sa riječi mesojed, zatim: goge, gofa, masp i opro sa riječi biljojed itd.

Pretpostavljam da se može napraviti neki macro za to, ali ne da ne znam kako, nego nemam pojma :-)

Hvala

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Excel - pomoć višestruki Replace

@zadar3000

Ako su podaci od A1 do An onda možeš u B1 staviti formulu i ravući je do Bn. Formula je =IF(OR(A1="trdr"; A1="trme"; A1="trpa"; A1="blin"; A1="pama");"mesojed";IF(OR(A1="goge"; A1="gofa"; A1="masp"; A1="opro"); "biljojed"; "NEPOZNATO!!!")) U koloni B dobit ćeš riječi mesojed ili biljojed za riječi nabrojane u formuli, a ako je riječ koje u formuli nema ispisat će se tekst NEPOZNAZO. Riječi napisane u formuli provjeri, ispravi ili dodaj ako treba. Umjesto NEPOZNATO u formulu možeš dodati još neki uvjet ako trebaš (IF(OR...).

{#}

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.1.2013 8:42 (zOOm).
15 godina
neaktivan
zadar3000 kaže...
Pretpostavljam da se može napraviti neki macro za to, ali ne da ne znam kako, nego nemam pojma :-)

{#}

16 godina
neaktivan
zadar3000 kaže...

Konkretno, želim zamijeniti riječi: trdr, trme, trpa, blin i pama sa riječi mesojed, zatim: goge, gofa, masp i opro sa riječi biljojed itd.

Pretpostavljam da se može napraviti neki macro za to, ali ne da ne znam kako, nego nemam pojma

Na internetu makronaredbi ko u priči ;)

Trebao si postaviti primjer workbook za download.
Uzmimo da su na Sheet1 u stupcu A podaci koje trebaš zamjeniti
Na Sheet2 kopiraj te riječi također u stupac A, u stupac B stavi paritetne zamjene riječi za svaku iz stupca A.
U VBE u module1 kopiraj ovaj macro i pokreni ga

Sub MultipleReplace()
Dim myCell As Range
Dim RngToChange As Range
Dim ValsToFixRng As Range

With Worksheets("Sheet1")
  Set RngToChange = .Columns(1)
  End With

With Worksheets("Sheet2")
  Set ValsToFixRng = .Range("A1", .Cells(.Rows.Count, "A").End(xlUp))
  End With

For Each myCell In ValsToFixRng.Cells
    RngToChange.Replace What:=myCell.Value, _
    Replacement:=myCell.Offset(0, 1).Value, _
    lookat:=xlPart, searchorder:=xlByRows, _
    MatchCase:=False
Next myCell
End Sub 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice