Eksterni disk mokar

poruka: 10
|
čitano: 2.540
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Eksterni disk mokar

Imam WD MyBook World Edition, iznad kojeg je mama stavila neku biljku, i polila ga je dok je zaljevala. Bilo je dosta vode, sigurno 0.1l, a odmah sam ga iskopčao i rastavio i sad me zanima koji su koraci za disk. On nije jako mokar jer nema puno otvora kojima bi voda mogla doći do njega, koliko sam vidio ima svega par kapljica na metalnom poklopcu, ali imam dosta bitnih podataka na njemu koje bih volio spasiti. Za sada sam ga posušio papirnatim ručnicima i stavio u rižu, mogu li još nešto napraviti? PCB je dosta mokar, ali on mi nije tako bitan, trenutno je također u riži.

Hvala!

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Re: Eksterni disk mokar
power_user kaže...

Imam WD MyBook World Edition, iznad kojeg je mama stavila neku biljku, i polila ga je dok je zaljevala. Bilo je dosta vode, sigurno 0.1l, a odmah sam ga iskopčao i rastavio i sad me zanima koji su koraci za disk. On nije jako mokar jer nema puno otvora kojima bi voda mogla doći do njega, koliko sam vidio ima svega par kapljica na metalnom poklopcu, ali imam dosta bitnih podataka na njemu koje bih volio spasiti. Za sada sam ga posušio papirnatim ručnicima i stavio u rižu, mogu li još nešto napraviti? PCB je dosta mokar, ali on mi nije tako bitan, trenutno je također u riži.

Hvala!

Drzi ga u rizi jedno tjedan dana {#}

Ako ne proradi bye bye WD.

Don't hate me,hate people who don't like you.
16 godina
Darjokooo123 kaže...
power_user kaže...

Hvala!

Drzi ga u rizi jedno tjedan dana {#}

Ako ne proradi bye bye WD.

To mi je jasno, samo nije baš utješno... Zanimalo me mogu li još nešto napraviti

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
12 godina
neaktivan

Ja bi potražio servis gdje popravljaju WD HDD, budući da su važni podaci na njemu. Probaj pitati u Linksu gdje šalju pokvarene hdd-ove od WD. Inače koliko znam, ne smiješ ga paliti dok ne bude potpuno suh. Ne znam kako ćeš biti siguran da unutra nema još vode da ne bi došlo do kratkog spoja i još veće štete. Inače postoje tvrtke koje vraćaju podatke sa uništenih diskova (probaj googlati) ali to košta {#}.

Za početak pitaj telefonski servis. Sretno!

16 godina
Alpha1 kaže...

Ja bi potražio servis gdje popravljaju WD HDD, budući da su važni podaci na njemu. Probaj pitati u Linksu gdje šalju pokvarene hdd-ove od WD. Inače koliko znam, ne smiješ ga paliti dok ne bude potpuno suh. Ne znam kako ćeš biti siguran da unutra nema još vode da ne bi došlo do kratkog spoja i još veće štete. Inače postoje tvrtke koje vraćaju podatke sa uništenih diskova (probaj googlati) ali to košta {#}.

Za početak pitaj telefonski servis. Sretno!

Znam cijenu, jednom mi je to već nažalost trebalo. Podatci jesu bitni, ali ne baš za 1000€, jer većinu bitnih stvari imam razbacanu po CDovima, ali opet mi ostaje 1,5TB filmova i serija

17 godina

ako su ti podaci zbilja važni, nemoj uopće paliti disk.

preporuka je da ga odmah odneseš na neki data recovery (ako si spreman platiti podatke) jer ćeš sam vjerojatno shebat situaciju.

doduše, imaš sreće što je malo vode bilo na disku.

meni se prije par mjesec prolila boca sa vodom u torbi gdje sam zabunom stavio i disk, sušio sam ga dva dana i dogodio se urnebes.

elektronika je pregorila i u radu su se ploče prestale vrtiti a glava je ostala u položaju iznad njih i lijepo je zaorala po pločama..

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
15 godina
Eksterni disk mokar

Ako si siguran da ti se sam disk nije smočio (nego većinom kućište) nego veliš samo par kapljica vode po metalnom kučištu i ak nije bio ukopčan u struju dok ga je mama zalijevala da naraste, onda nemaš brige za podatke samo ga ne vraćaj u to vanjsko kućište. Posuši ga dobro, najbolje na toplom zraku (ne na direkt suncu, pečnici itd... nego lagano fenom) tako da sva voda ispari, riža i papirnati ručnici će izvana posušiti al eventualne kapljice između kućišta diska i njegovog pcb-a neće. Same ploče diska i glava su dobro zatvorene no problem je ako ti je ostala vlaga na pcb-u od harda pa to temeljito posuši.

P.S. Nadam se da si biljku bacio kroz prozor (a možeš i mamu {#})

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.9.2013 16:40 (dastefan).
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
Eksterni disk mokar

Riža je ok,ali nije toliko efikasna kao silica-gel.

Nije toliko skup,znam da ga se moglo kupiti u Pevecu.

Disk sa 2-3 vrečice stavis sa silica-gelom u vrečicu za zamrzavanje,nakon tjedan dana svu ce vlagu izvuci iz diska!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
nixass kaže...

ako su ti podaci zbilja važni, nemoj uopće paliti disk.

preporuka je da ga odmah odneseš na neki data recovery (ako si spreman platiti podatke) jer ćeš sam vjerojatno shebat situaciju.

doduše, imaš sreće što je malo vode bilo na disku.

meni se prije par mjesec prolila boca sa vodom u torbi gdje sam zabunom stavio i disk, sušio sam ga dva dana i dogodio se urnebes.

elektronika je pregorila i u radu su se ploče prestale vrtiti a glava je ostala u položaju iznad njih i lijepo je zaorala po pločama..

Nisu toliko važni koliko bi mi oni naplatili, ali volio bi ih spasiti. Sve je na raznim CDima i DVDovima, samo što ne znam ni točno gdje su ni u kakvom su stanju

dastefan kaže...

Ako si siguran da ti se sam disk nije smočio (nego većinom kućište) nego veliš samo par kapljica vode po metalnom kučištu i ak nije bio ukopčan u struju dok ga je mama zalijevala da naraste, onda nemaš brige za podatke samo ga ne vraćaj u to vanjsko kućište. Posuši ga dobro, najbolje na toplom zraku (ne na direkt suncu, pečnici itd... nego lagano fenom) tako da sva voda ispari, riža i papirnati ručnici će izvana posušiti al eventualne kapljice između kućišta diska i njegovog pcb-a neće. Same ploče diska i glava su dobro zatvorene no problem je ako ti je ostala vlaga na pcb-u od harda pa to temeljito posuši.

P.S. Nadam se da si biljku bacio kroz prozor (a možeš i mamu {#})

Bio je ukopčan, u tome i je problem, ali na sreću PCB je na najzaštićenijm mjestu u kućištu, tako da mislim da uopće nije došao u kontakt s vodom. Biljka je još na istom mjestu, ali neće je dugo biti{#}

Milka30 kaže...

Riža je ok,ali nije toliko efikasna kao silica-gel.

Nije toliko skup,znam da ga se moglo kupiti u Pevecu.

Disk sa 2-3 vrečice stavis sa silica-gelom u vrečicu za zamrzavanje,nakon tjedan dana svu ce vlagu izvuci iz diska!

Nemam nigdje bilzu za kupiti, a nakon 2 dana nema previše smisla. 

Hvala vam svima, javit ću vam rezultat

16 godina
Eksterni disk mokar

Izvadio sam ga sad iz riže i probao, RADI!

Malo sam se namučio dok sam ga mountao, morao sam koristiti Ubuntu VirtualPC jer koristi xfs filesystem, ali sve je na njemu. Sad moram čekati dok mi ne dođe nešto novo za napraviti backup jer nemam nigdje toliko mjesta {#}

Planiram kupiti neki NAS sa 4 diska, a za početak bi stavio 2x3TB u RAID1, a kasnije bi dodao po potrebi.

A elektronika iz eksternog kućišta je katastrofa, bila mi je sumnjiva pa sam isprobao sa starim diskom s puno bad-sectora i njega je potpuno ubila, tako da se s ovim ne usudim ni probavati

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice