MPEG 2 ili MPEG 4
- poruka: 16
- |
- čitano: 22.967
- |
- moderatori:
DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus, pirat
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
uzmi si mpeg4, jer od 2014. godine direktiva EU nalaze mpeg4 signal, a nasi konjine su nas sa mpeg2 zeznuli. ljudi pokupovali recievere, fala bogu pa sam ja odmah mpeg4 uzeo zbog slovenaca i austrijanaca XD
Kakva direktiva, može li link?
Kod MPEG-2 i MPEG-4 itekao ima razlike. Kod nas koji emitira na MPEG-2 gledaš samo našim programi a Slovence nemožeš gledat jer su Slovenci, Mađari,Austrijce Talijani emitiraju na MPEG-4. Ako kupuješ DVB-T MPEG-4 tad možeš gledat skoro sve programi ali ovisi di živiš i ovisi jel može primit susjednih signala.
Ja,živim u Bjelovarsku području DVB-T Opticum FT15pdosad uhvačen:
HRT 1, HRT2, RTL, RTL 2, DOMA TV, NOVA TV, SBTV, SPORTSKA TELEVIZIJA, KN, TV PLUS, CMC,TV4, Z1, JABUKA, NET TV, SLO1,SLO2,SLO3, KANAL A, POP TV, NOVO MESTO, INFO TV, PINK SI, TV3 i NORKRING MUX B. A pola četiri u podne gledam paronamsku Županiju za BJ.
Kakva direktiva, može li link?
potrazit cu ak cu imati vremena, znas ti kolko tih direktiva ima XD
svi TVi (LCD/plazma) umatrag 2 godine ima i mpeg2 i mpeg4 tako da ako kupuješ TV nema potrebe razbijati glavu.
kada BiH i Srbija uvodi digitalnu?
potrazit cu ak cu imati vremena, znas ti kolko tih direktiva ima XD
Znam samo da nitko nije naredio nikome da mora uvesti mpeg4 pod svaku cijenu. Postoje smjernice, no nikakva obaveza.
Znam samo da nitko nije naredio nikome da mora uvesti mpeg4 pod svaku cijenu. Postoje smjernice, no nikakva obaveza.
Točno tako. Samo je preporuka u smislu ako se grade nove DVB-T mreže, da je poželjno odabrati MPEG-4. Ali medijsko navođenje toga kao obveze bolje odjekuje, zar ne?
kada BiH i Srbija uvodi digitalnu?
to nije besplatno...
svi TVi (LCD/plazma) umatrag 2 godine ima i mpeg2 i mpeg4 tako da ako kupuješ TV nema potrebe razbijati glavu.
Zeznuo bi se vjeruj mi...mpeg-4 imaju marke poput sonya, panasonica, samsunga,lg-a,sharpa...ove ostale "low budget" telke su uglavnom sve na mpeg-2.
Iako ni taj mpeg-2 neće brzo biti mjenjan...da smo 2012. prešli na digitalni tada bi bio obvezan mpeg-4. A slovenci me ne zanimaju :P
Pola europe, uključujući englesku, nizozemsku, francusku i tako još uvijek koriste mpeg-2.
Mpeg-4 nudi veću kompresiju signala, kvalitetniju sliku i tako ali što nam to vrijedi kada je i danas taj naš mpeg-2 samo digitaliziran SD signal (za katodne tv-e).
Isto tako, mpeg-2 isto podrava HD program ali opet kod nas ni to neće dugo biti dostupno a meni nije potreban internet i te druge gluparije koje mpeg-4 propušta uz tv program.
Barem ne još ;)
Što se mene tiče, uskoro kupujem novi tv koji će sigurno imati mpeg-4 ali ne zato što ću ga tražiti nego zato što ću kupiti neku LG plazmu hehe
kakvo je stanje danas s ovom tematikom?! Planiram uzeti monitor/tv s MPEG4 formatom, ima li to svojih nedostataka? želim imati najbolju moguću sliku standardnih programa jel.
kakvo je stanje danas s ovom tematikom?! Planiram uzeti monitor/tv s MPEG4 formatom, ima li to svojih nedostataka? želim imati najbolju moguću sliku standardnih programa jel.
Sa MPEG 4 možeš gledati i slovence a sa MPEG 2 nemožeš. Svi ti televizori danas imaju MPEG 4 u sebi tak da pitanje ti je bez smisla.
Danas je aktualna podjela na dvb-t i dvb-t2.
a koja je tu razlika?
a koja je tu razlika?
Tehničke razlike nisu bitne za krajnjeg korisnika, kratko i jasno danas je DVB-T2 glavni i najnoviji standard televizijskog emitiranja.Znači ako kupuješ novi TV i moš birat, onda uvjek izaberi neki TV koji več ima ugrađen taj DVB-T2 prijemnik.Večina današnjih novih TV uređaja, oni imaju ugrađen DVB-T2 prijemnik tak da tu nema nikakvih problema.Ista priča ide i za vanjske DVB-T prijemnike, znači opet kupuj samo DVB-T2 modele i to je to.
https://en.wikipedia.org/wiki/DVB-T2
"The DVB-T2 draft standard was ratified by the DVB Steering Board on 26 June 2008,and published on the DVB homepage as DVB-T2 standard BlueBook,.It was handed over to the European Telecommunications Standards Institute by DVB.ORG on 20 June 2008.The ETSI process resulted in the DVB-T2 standard being adopted on 9 September 2009.The ETSI process had several phases, but the only changes were text clarifications. Since the DVB-T2 physical layer specification was complete, and there would be no further technical enhancements, receiver VLSI chip design started with confidence in stability of specification. A draft PSI/SI (program and system information) specification document was also agreed with the DVB-TM-GBS group."