LG G Pad 8.3 vs Samsung Galaxy Tab 3 8.0

poruka: 5
|
čitano: 4.062
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
offline
LG G Pad 8.3 vs Samsung Galaxy Tab 3 8.0

 

 

Moj je osobni stav da je idealni tablet onaj od 8 inča, najviše zbog manjeg ekrana na 7 inčnim modelima i velikih i nezgrapnih 10 inčnih modela koje je znatno teže „vrtiti“ po rukama (čitaj dlanu).

U svijetu tablata pod veličinom 8 inča došla u kategoriji oko 2000 kn iskristalizirala su se dva jaka brenda: Samsung i LG.

Samsung ima dva modela 8 inčnih tableta i to su Samsung Galaxy Note 8.0 i Samsung Galaxy Tab 3 8.0. Kod mene se nalazi ovaj drugi i namjera mi je usporediti ga s LG G Pad 8.3 modelom koji se također nalazi kod mene.

 

SPECIFIKACIJE:

Samsung: Samsung Exynos 1.5 GHz, Mali-400 MP4, 1.5GB RAM, XVGA TFT 1280x800, 5 mp stražnja kamera, 1.3 mp prednja kamera, 4450 mAh, Android JB 4.2.2

LG: Qualcomm Snapdragon 600 1.7 GHz, Adreno 320, 2 GB RAM, IPS LCD 1920x1200, 5 mp stražnja kamera, 1.3 mp prednja kamera, 4600 mAh, Android JB 4.2.2

Iako se po specifikacijama čini da se pobjednik već zna, ali ipak treba pogledati kako to izgleda u praksi.

 

DIZAJN i ERGONOMIJA:

Iako je dizajn stvar ukusa mogu reći da se niti jedan proizvođač nije potrudio napraviti nešto drukčije oba uređaja izgledaju klasično te dizajnom nisu nešto pretjerano maštoviti. Ipak za razliku od LG-ja, Samsung se odlučio na fizičke tipke što smatram prednošću  budući da tipke ne uzimaju dio zaslona. LG je to donekle kompenzirao s 0.3 inča većim zaslonom te se može da oba uređaja raspolažu s prostorom od 8 inča ekranoskog prikaza.

Samsung ima dimenzije 209.8 x 123.8 x 7.4 mm, a LG 216.8 x 126.5 x 8.3 mm što u praksi znači da je Samsungov tablet ipak kompaktniji i lakše je s njim manevrirati, a uz to ga je i „lakše ugurati u džep“.

Oba uređaja su napravljena od  plastike međutim stražnji dio LG tableta ima i metal tako da je dojam čvrstoće na strani LG-ja.

Zvučnici su kod Samsunga smješteni na donjoj strani tableta, dok su kod LG-ja na stražnjoj strani. te prednost dajem LG-ju budući da se prilikom držanja Samsungovog tableta vrlo lako zvučnici prekriju rukom.

Oba tableta nemaju led identifikator poruka i obavijesti.

 

ZASLON:

LG-jevih 273 PPI nasuprot Samsungovih 189 PPI čini znatnu razliku u kvaliteti zaslona. Međutim LG-jev zaslon je nešto tamniji te se ne može dobiti svjetlina Samsungovog tableta. Mislim da je to napravljeno zbog uštede baterije. Isto tako sam dojma da su Samsungove boje točnije. Gušći pikseli po inču ipak poboljšavaju prikaz bilo čega na LG-jevu tabletu pa se izbor kod onih kojima je kvaliteta prikaza zaslona vrlo bitna zna.

 

ANDROID OS i UI:

Oba tableta dolaze s Androidom 4.2.2. Možda veća zamjerka na račun toga ipak ide na račun LG-ja budući da je njihov tablet došao u vrijeme izlaska Kitkata, a Samsungov znatno prije. Međutim LG je već sada pustio Kitkat u Koreji te bi trebao kroz neko vrijeme izaći i kod nas, a Samsung je Kitkat za ovar uređaj najavio no još se ne zna vrijeme izlaska (sigurno ni neće tako skoro). Međutim kako je Google odlučio dio svojih ključnih funkcionalnosti prebacioti na Google Play, upravo zbog politike nadogradnji proizvođača, potreba za zadnjim operativnim sustavom je sve manja no ne još potpuno bez značaja.

Oba tableta imaju svoj UI. Korisnici tableta se često lome koliko je on potreba. Ja sam na strani UI zbog veće funkcionalnosti i mogućnosti uređaja, no činjenica je da se oni ne poliraju kako bi trebali te daju dojam sporosti uređaja. Kako to mislim? Pa evo recimo unatoč tome što Samsungov uređaj ima znatno slabije hardverske specifikacije, dojma sam da Touchwiz UI radi fluidnije (manje laga) nego LG-jev Optimus UI. Budući da mi je na Samsungovom uređaju trenutno instaliran Cyanogenova dorada OS-a (Kitkat), prvi dojam daje da Samsung ima bolje performanse. To je činjenica koju proizvođači moraju shvatiti pri izradi svog UI.

Optimus UI ima znatno više opcija i mogućnosti, no Samsung ima jednu koja mi se jako sviđa: mogućnost prikaz dvije aplikacije istovremeno na zaslonu što povećava funkcionalnost uređaja.

 

KAMERA I VIDEO:

Oba uređaja imaju jednake specifikacije kamera i niti jedan nema flash. Obe kamere ne impresioniraju i s njima se mogu postići koliko toliko dobre fotke vani, dok se u ostalim slučajevima nema što puno tražiti. Za korištenje tableta u svrhu fotografiranja treba ići na tablete znatno više ranga. Ako moram birati između dva, onda bih laganu prednost dao LG-ju pogotovu što za razliku od Tab-a 3 (720p) snima u 1080p rezoluciji.

 

HARDWARE:

Ovdje nema što puno komentirati, četverojezgreni Snapdragon 600 na taktu od 1.7 Ghz i Adreno 320 daje znatno bolje performanse od dvojezgrenog Exynosa na 1.5 Ghz i Mali 400. Ljubitelji igri trebaju potegnuti za LG-jem. Korištenje tableta u ostale svrhe ne daje dojam tolike razlike pogotovu kada se na Samsungu nalazi Cyanogenova dorada OS-a (isti se može instalirati i n LG).

ANTUTU:  G Pad 8.3 25555 // Tab 3 8.0 12539 (14835 Cyanogen Kitkat OS-a)

 

BATERIJA:

Oba uređaja ne impresioniraju trajanjem baterija. Radi se o trajanju od oko 8 sati kombiniranog rada. Nešto boljim se pokazao Samsungov uređaj.

 

POVEZIVOST:

Ovdje je LG najtanji budući da posjeduje G Pad koji se na mrežu povezuje putem WIFI-ja. Samung ima verzije Tab-a 3 8.0 koji ima podršku i za 3G/LTE te su oni  iznatno skuplji.

 

ZAKLJUČAK:

LG G Pad 8.3 je generalno gledajući bolji tablet no i Samsung ima svojih aduta. Ukoliko se tablet koristi isključivo za multimdiju onda je razlika ova dva uređaja još manja. Ljubitelji igara Samsungov uređaj ne trebaju niti gledati.

 

Samsung Samsung
LG LG
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.4.2014 13:40 (igy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
offline
LG G Pad 8.3 vs Samsung Galaxy Tab 3 8.0

Da nadopunim malo: upravo je došao OTA update na kitkat(4.4), koji ne nudi skoro nikakve vizualne promjene, ali očito je ispod haube malo popeglaniji, imam osjećaj da je još malo ubrzaniji i glađi. Također, ovaj rezultat na antutu testu od 25500 bodova na 4.2.2 sada se diže nešto preko 27 000. Još da vidimo kako će se baterija ponašati...

Naravno, govorim o lg g pad 8.3

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.4.2014 12:57 (krklec).
 
1 0 hvala 0
16 godina
offline
LG G Pad 8.3 vs Samsung Galaxy Tab 3 8.0

Odlično, znači Kitkat dodaje oko 2000 bodova. Tako je i kod Samsunga.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
offline
LG G Pad 8.3 vs Samsung Galaxy Tab 3 8.0

Provjerite svoje LG G PAD 8.3 tablete, krenuo je u HR update - update uvodi KNOCK ON opciju.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice