Da razjasnimo na pocetku. Nisam niciji fan. Niti Apple, niti Microsoft niti Google... Probao sam Android tablete (Nexus 7, Nexus 7 part II i jos par), probao sam i iPad, od verzije 2 pa do 4. Probao sam i iPad Air.
Posto se nalazim u USA, sad je praznicna groznica pa sam odlucio da probam, napokon i Windows 8.1 tablet. Zbog cijene, a kasnije sam vidio i da nisam pogrijesio, odlucio sam se za Dell Venue 8 pro. Tablet sa 8 incha ekranom, Atom procesorom sa 4 jezgre, 2 GB RAM memorije, 32 GB diska, ostalo manje vise isto, 5 MP kamera zadnja i prednja 1.2 itd... Ko bude htio da vidi ostatak nek malo progugla i nek vidi: Dell Venue 8 pro.
Prva stvar. Ovaj tablet kosta 229 dolara. Uporedio bih sa Apple iPad mini (ne retina) 299 dolara. Nexus 7 part 2 je oko 219 dolara. Necu ulaziti u ova "napucavanja" pixela, rezolucije, jer je to bespotrebno za ljudsko oko, sasvim je dovoljnja rezolucija i Nexusa 7 prvog dijela. Sve ostalo je napucavanje i bacanje prasine u oci. Posebno Retina od Appla.
Dell Venue 8 pro posjeduje Windows 8.1 (ne RT verziju), verziju na koju mozete instalirati programe koje obicno instalirate i na vas PC. Znaci, dobijate pravi racunar sa svim mogucnostima kao i bilo koji Desktop racunar. To je veliki plus! Druga stvar, dobijate Home and Student verziju Offica. Velika prednost u odnosu na Android i iOS tablete. Najveci plus u ovom svemu, a sto meni odgovara je sto sa ovim tabletom uzivate u punom multitaskingu. U istom momentu mozete da otvorite 2 ili vise prozora i da uporedo radite sa njima. Koliko mi je poznati ni na Androidu ni na iOS-u ne mozete raditi punokrvni multitasking. Takodjer, na Windows 8.1 tablet mozete sasvim normalno spojiti Hard Drive, usb stick... dokumente mozete da prenosite bez problema ili dodadnih programa. To je moguce i na Androidu, dok na iOS vam je potreban iTunes.
S obzirom da nije RT verzija Windows-a, nisam osudjen na Metro aplikacije i prema tome suvisno je pricati o aplikacijama za pojedine uredjaje.
S ovom porukom, samo zelim da pomognem potencijalnim kupcima istog ili ako se dvoume izmedju ova tri OS-a.
Ja sam ocaran Windows tabletom, kakva je sad situacija...nikad vise niti Apple a pogotovo ne Android.