Pošto je dosta korisnika u ovoj temi pitalo zašto nema još teme za raspravu o 3D printanju, odlučio sam je pokrenuti. S vremenom ću je dopunjavati kako bi kasnije bilo što lakše početnicima pronaći onaj dio teme koji ih zanima. Također ću s vremenom dodavati 3D printere koji su dobra opcija za početnike. Ukoliko mislite da bi temu trebalo s nečim nadopunit, slobodno mi pošaljite PP.
Što je 3D printanje?
3D printanje je proces izrade objekta/predmeta "slaganjem" slojeva materijala(plastika, keramika, drvo, metal itd...).
Vrste 3D printera?
Postoji podosta verzija 3D printera, no ova tema se većinom bazira na FDM(Fused Deposition Modeling) tehnologiji.
Tipovi 3D printanja:
- - Stereolithography(SLA)
- - Digital Light Processing(DLP)
- - Selective Laser Sintering (SLS)
- - Selective laser melting (SLM)
- - Laminated object manufacturing (LOM)
- - Digital Beam Melting (EBM)
Programi za dizajniranje predmeta?
Program koji ćete koristiti za dizajniranje predmeta ovisi o vama. Bitno je da program u kojemu radite može isti spremiti kao .STL datoteku. Moja topla preporuka za program je Fusion 360. Razlog? Vrlo je jednostavan za korištenje, nije gladan resursa te ispunjava sve ono što jednoj osobi koja se bavi 3D printanjem treba. Također isti je besplatan na tri godine(studentska licenca).
Ostali programi:
- CATIA
- Solid Works
- Inventor
Imam model, šta sad?!
Kad ste spremili ili dobavili .STL datoteku modela, potrebno je "provući" model kroz slicer. Zadatak slicer je pretvoriti model(ono što mi vidimo) u G kod(ono što računalo vidi). Moja preporuka je CURA. Besplatna je, jednostavna za korištenje, a opet ima i napredne parametre za printanje.
Ostali sliceri:
- IdeaMaker
- Simplify3D
- Slic3r
Slicer instaliran! Trebam li još nešto uraditi?
Da. Nakon instaliranja slicera potrebno je napraviti profil vašeg printera. Podatke koje trebate upisati u profil možete pronaći kod proizvođaća printera ili na internetu.
Neki od podataka koje morate upisati su:
- Maksimalna veličina printa
- Oblik print beda
- Broj extrudera
- Početni i završni G kod
Uz profil printera potrebno je napraviti profile filamenata s kojim radite.
Imam G kod, šta sad?
Super! G kod koji je slicer izbacio prebacite na 3D printer. Prebacivanje G koda može ići putem USBa, SD kartice, WiFia, no vrlo vjerojatno da ćete kod prebaciti putem SD kartice. Nakon prebacivanja G koda, putem 3D printera pokrenite izvođenje istog. Valja napomenuti da G kod od X printera možda neće raditi na Y printeru onako kako je radio na X printeru. Zato budite sigurni da G kod koji ste prebacili je napravljen specifično za printer koji će izrađivati model.
Ali nemam 3D printer!
Predpostavljam da ste početnik u 3D printanju pa vam predlažem neki od jeftinijih modela kineskih proizvođaća. Preporuka definitivno ide Creality Ender 3 modelu kao i Creality CR-10 Mini. CR-10 Mini je nešto skuplji, no nudi mogućnost printa većih dimenzija. Recenzije istih možete pronaći na Youtubeu. No naravno ako imate više novca možete kupiti drugi, skuplji printer. Prije kupnje printera pogledajte recenzije istih. Uz printer većinom dobijete rolu od X grama filamenta s kojim se možete igrati. No ta rola filamenta vam neće dugo trajati pa će vrlo brzo biti potrebna nova rola.
Vodite brigu o dostavi i porezima. Za dodatne troškove ne odgovaram.
Potrošio sam testnu rolu filamenta, gdje da kupim novu?
Naravno, postoji više trgovina za filamente, no preporuku dajem Marwio.pl webshopu i DevilDesign brandu. Uskoro budem dodao više trgovina i brandova.
Vodite brigu o dostavi i porezima. Za dodatne troškove ne odgovaram.
Koju vrstu filamenta da odaberem?
Sve zavisi od modela i svrhe koju će model ispunjavati. Ukoliko radite modele iz hobija te želite što manje novaca trošiti na 3D printanje onda izaberite PLA. Razlog je vrlo jednostavan - PLA je jeftiniji te zahtjeva manju temperaturu. Ukoliko će vaš model biti vani na suncu, trpit će razna opterećenja? Uzmite ABS ili ASA filament. Čuli ste za ABS, dobar je što se tiče mehaničkih svojstava, trpi veću temperaturu za razliku od PLAa no nije UV otporan pa s vremenom izgubi boju(izbjeli). ASA s druge strane trpi više od ABSa, a uz to je UV otporan. Za printanje s ABS/ASA filamentom potreban je printer zatvorenog tipa. Razlog je u plinovima koji nastaju kod rada s ABS/ASA filamentom kao i zbog toga što navedeni filamenti zahtjevaju minimalno, gotovo nikakvo hlađenje.
Također, filamenti iste vrste(recimo PLA), a različite boje mogu imati različitu "radnu" tempraturu.
Ostali filamenti:
- PET-G
- PGA
- Guma
- PC
- Najlon
Svaki od navedenih filamenata ima svoje porednosti i mane o kojima ćemo poslije pričati.
Da li filament ima nekakav oblik roka trajanja?
Ovisi o kojemu je filamentu riječ. Određeni filamenti su hidrofobni što znači da odbijaju vodu/vlagu. Drugi pak s vremenom privuku u sebe vlagu iz zraka. To je razlog zašto role s filamentom dolaze vakumirane. Nakon završetka printanja, filament je potrebno staviti u zatvorenu posudu. Da li je filament ispravan ili ne se ne vidi dok isti ne krene "teći" iz dizne. Ukoliko se tokom printanja javljaju balončići, to je znak da je filament povukao vlagu.
Nastavlja se ujutro ....